Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Priprava domu na elektromobil

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • Zelene Lietadlo
    Member
    • Apr 2014
    • 34

    Priprava domu na elektromobil

    Zdravim, v dohladnej dobe budem kupovat dom, ak sa vsetko podari (dnes som podpisoval predkupnu zmluvu).V casovom horizonte 1-2 rokov planujem kupit elektromobil (pravdepodobne Model 3 alebo Model Y), ale vzhladom na to ze dom je novostavba ktora sa dokonci podla mojich poziadaviek, chcel by som sa poradit ci je nieco co treba spravit v tejto faze aby potom bola jednoduchsia a lacnejsia instalacia nabijacky.

    Dom ma hlavny istic na 25 Amper, "Becko", podla slov stavebnej firmy to ma bezproblemov utiahnut cely dom. V dome je vsetko na elekrinu - bojler, podlahove kurenie, cerpadlo na vodu.
    Miesto na parkovanie je vpredu pred domom, hned pri skrini, co by dufam mohlo ulahcit instalaciu.

    V zadnej casti domu je vyvedeny 400 voltovy kabel, vraj keby som si chcel vzadu na pozemku nieco postavit. Ten 25A istic to vaj utiahne cele aj s tym kablom. Ale neviem ci by to utiahol aj s nejakou poriadnou nabijackou.

    Chlapik zo stavebnej firmy hovoril ze zo siete ide kabel ktory utiahne vacsi prud, a ze by sa pravdepodobne dalo dohodnut s elektrarnami na 35A istici. Dalsia moznost by bola prekopat ten 400V kabel dopredu a pouzivat ho na nabijanie, kedze uz je "zaratany" do tych 25A. Ale do toho sa mi moc nechce.

    Ako by ste to riesili? Je ten silnejsi istic najlepsia cesta? Ak ano, je to nieco co treba spravit teraz, alebo to bude rovnako jednoduche o rok az budem kupovat auto? Pozeral som aky ma vykon Tesla Wall Charger, a pisu ze 48A. Ale myslim ze to je maximum. Predpokladam ze to funguje aj pri slabsom prude. Ja nepotrebujem aby to nabijalo brutalne rychlo. Hlavne potrebujem aby to nabijalo stabilne a spolahlivo, a nehrozilo ze zacne vyhadzovat istice ked v dome zapnem kurenie alebo nieco podobne. A idealne aby to bolo o nieco lepsie nez tie prenosne nabijacky co idu do normalnej zastrcky, aby som nenabijal dva dni ak dojdem domov s prazdnou baterkou.
  • Wilo
    Member
    • May 2019
    • 337
    •      

    #2
    Mne uz dakych 7 rokov vzdy stacila klasicka zasuvka 230V 16A a nikdy som nemal potrebu mat rychlejsie nabijanie, nietoboze zeby som nestihol nabit kolko potrebujem. A to som vystriedal vsetko mozne od Leafa az po Teslu. Pri 3.7kW nabijes za dobu co ty a auto spite alebo nic nerobite uplne bez problemov 40-100% baterky co na denne vyuzitie bohato staci. 3f x 16A je prijemny bonus, ale nie nutnost, to uz potom aj 100kWh baterku nabijes za noc. Ale asi necestujes kazdy den 400-600km. Aj ked vecer dojdes uplne prazdny, z beznej zasuvky sa s prehladom nabijes do rana na 150km dojazdu. Kedysi som mal tiez velke oci a riesil ako dat autu 20-25A. Uplne zbytocne. Garantujem ti, ze na 99% to nepotrebujes a len si zbytocne komplikujes zivot…

    Ak mas taky itinerar, ze ti pravidelne hrozia nepredvidatelne dlhe jazdy a potrebujes mat zaruku plnej baterky kazde rano, vyved si pred dom 3f 16A 5-kolik a k tomu prenosnu smart nabijacku trojfazovu s regulaciou vykonu alebo nejaky jednoduchy wallbox co nestoji raketu a si zahojeny. Uvidis, ze cim jednoduchsie riesenie, tym lepsie. Ak stavas dom od nuly, nechal by som na dvor / pod pristresok (garaz) v zemi natiahnut kable pre buduce pouzitie, ak by nahodou pokrocila technologia bezdrotoveho nabijania, pripadne ak dokupis druhe EV tak si potom lahko urobis dalsiu zasuvku alebo napojis wallbox. Hlavne never tomu, ze za kazdu cenu potrebujes do auta ladovat 25A

    Komentár


    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Bezdrotove nabijanie. Preco to asi nikto seriovo nerobi do BEV za tolko rokov, co sa BEV vyrabaju? Jednodocha odpoved - lebo je to pre standardne elektromobily nepouzitelna technologia. Robia sa len hrackarske pokusy za dotacne peniaze.
      Pre specialne pouzitie elektrobusy, taxi a podobne mozno ano. No elektrobusy sa dobijaju hlavne pantografmi na zastavkach, co je podstatne lacnejsia a menej stratova technologia.
      Pri domacom nabijani bezdrotove u mna jednoznacne nie.

    • Wilo
      Wilo komentoval
      Upraviť komentár
      A preco myslis, ze som pouzil vo vete “keby nahodou pokrocila technologia”? To, ze je to dnes nezmysel neznamena, ze to nemoze byt v buducnosti pouzitelne. Potiahnut v zemi kabel su minimalne naklady, a lepsie ako potom rozkopavat dlazbu 🤷‍♂️ Take zmyslanie ako mas ty kedysi ludia praktizovali aj voci spalovacim autam, aj voci prvym elektroautam… a voila kde sme teraz 😉

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      výhoda zámkovej dlažby je práve tá, že sa nemusí rozkopávať ale sa len zdvihne, urobí drážka krompáčom na kábel a zasa položí a utlčie kladivom (robil som aj tento rok), netreba zbytočné ťahať drahé káble, keď hocikedy sa to dá v prípade málo pravdepodobnej potreby v budúcnosti

    • Wilo
      Wilo komentoval
      Upraviť komentár
      Pokial je cielova destinacia len dlazba 😉 ak tam mas murik so zakladmi, pripadne to tahas do garaze, tak mas zbytocnu robotu potom podkopavat a nicit vyrasteny zahon, pripadne rozbijat podlahu v garazi. Ako hovorim, kabel nie je velka investicia, a to najhorsie co sa moze stat, ze tam bude nevyuzity lezat dalsich 20 rokov. A pokial sa vyuzije, bude vdacny, ze na to myslel a usetril si robotu

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Treba dat chranicku, najlepsie HDPE 40mm vonk priemer, zaustit az do skrinky vonku a na strane domu az dovnutra v jednom kuse, do nej zatiahnes/vytiahnes kedy chces co chces. Zakopavam ich do vecsej urcite nezamrzajucej hlbky - minimalne 50 cm. Mam takych chraniciek kade tade po pozemku viacej pre metaliku aj pre optiku. Nechraneny kabel tesne pod zamkovou dlazbou, po ktorej jazdia auta je velmi zle riesenie.
      Naposledy upravené jux; 14-12-2021, 09:02.

    • Wilo
      Wilo komentoval
      Upraviť komentár
      jux aj to je moznost, dokonca este lepsia kedze tadial mozes pretlacit aj ine kable. Podla mna je predpriprava veci do buducna vzdy fajn, aj ked sa nikdy nevyuziju. Nikdy nevies, co ti na pozemku vyrastie a co si zena zmysli, taketo riesenia potom setria nervy aj cas 😁
  • Pepo096
    Member
    • Dec 2018
    • 43
    •   

    #3
    Ahoj, 25A ti bohato staci na vsetko, zbytocne budes platit navyse pripojovaci poplatok a nasledne vyssie mesacne poplatky za istic. Ja som v dome 400V zasuvku vobec nemal. Wallbox som potreboval vpredu, kde aj parkujem. Vyriesil som to tak, ze na zadnu stenu skrinky merania a hl. istica osadil dalsiu skrinku a do nej dal 3f 16A istic. Pripojil som sa hned za hl. isticom. Potom som uz len prekopal cca 7m v predzahradke, polozil kabel 5x6mm (co keby som navysoval ) a na stlpik osadil original Tesla wallbox (najkrajsi, cenovo prijatelny). Vo Wallboxe som nastavil max vykon na 16A. Zhruba 90% nabijania bolo v noci a za cely ten rok sa mi nestalo, ze by mi to nestacilo. Prave naopak, casto som v apke znizoval vykon nabijania aj na 10A prave kvoli tomu, aby to nenabilo prilis rychlo.
    Do buducna planujem aj FV na strechu a tu je trochu problem, ze aktualny original Tesla wallbox nema moznost riadenia vykonu (kvoli prebytkom). Nova generacia to vraj bude mat, ale nemam to overene.
    Naposledy upravené Pepo096; 14-12-2021, 05:35.

    Komentár


    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Tesla Wallbox 22kW, je sice pekny, aj cena je akceptovatelna, no pre domace nabijanie zbytocne vykonny, ma velmi hruby neflexibilny kabel, ktory ma svoju obmezdenu zivotnost.
      Kvoli bezpecnosti ma v sebe tenke kontrolne, zily, ktore sa pri castom pouzivani prerusia, hlavne v zime je tvrdy a pri kazdom navijani na drziak dostava zabrat - uz sa nam to tu niektorym po viacerych rokoch pouzivania stalo a oprava nie je vobec trivialna.
      Standby spotreba Tesla Wallboxu je velka, ked ho nevypinas za rok zozerie 100kWh.
      vid moje merania https://teslaclub.sk/node/41792?p=41809#post41809

      Navyse teslackym WB nemozno nabijat napr Citigoe.

      Za najvhodnejsi povazujem 16A wallbox od Inchanetu,
      prenosnu 16A verziu https://inchanet.com/produkt/inchane...table-wallbox/
      Namontovat na stlpik/plot a podobne napevno bez CEE konektora a pouzivat tenky, flexibilny najlepsie gumovy 16A/2,5mm2 Typ2 - Typ2 kabel. Typ2 kabel nenechavat vonku. Standby spoteba WB od Inchanetu je 7kWh rocne.
      Naposledy upravené jux; 14-12-2021, 07:47.

    • jeeff
      jeeff komentoval
      Upraviť komentár
      Dnes sa ale uz 22kW Tesla Wall Connector pokial viem nepredavam, verzia 3, ktora je v predaji je uz len 3x16A, cize 11kW. Tam zatial neviem o ziadnom zdroji informacii o spotrebe, ja osobne pouzivam len Mobile Connector, wallbox nemam, ale bolo by super, keby niekto vedel zmerat spotrebu V3 Wall Connectora.

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Uplne najlepsie riesenie je tu,
      https://www.mojelektromobil.sk/nabij...m-vykonu-blog/
      no treba na to nejake vedomosti a zrucnost.

    • jeeff
      jeeff komentoval
      Upraviť komentár
      Ano, presne na toto odkazujem v mojom prispevku nizsie, len odkazujem sem na diskusiu. Tiez som toho nazoru, ze to je najlepsie, dokonca si myslim, ze to treba dat priamo do rozvadzaca (kedze ma zatial hrubu stavbu). Ak je teda rozvadzac v dosahu auta (typicky v garazi).

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Presne tak, najlepsie umiestnit komponenty SMART EVSE rovno v rozvadzaci v dome s tym, ze ak bude nabijanie na stlpiku vonku, tak tam bude len typ2 zasuvka napojena z domu spravnym prierezom podla vzdialenosti od rozvadzaca. Samozrejme treba von do typ2 zasuvky vytiahnut aj (tenke) riadiace vodice CP, CP a zamykanie Typ2 zasuvky ak ju chces mat zamykatelnu. Ked nie je elektronika vonku, jednak sa nemej amortizuje a ak sa nenabija, tak vonku je vsetko bez siloveho prudu. SIlova elektrina pride do typ2 zasuvky az ked sa z auta aktivuje nabijanie po komunikacii s riadenim Smart EVSE.
      Naposledy upravené jux; 14-12-2021, 08:46.
  • jeeff
    Member
    • Nov 2015
    • 194
    • lubos1519
    •   

    #4
    Tesla ma moznost znizit nabijaci vykon, to co pises o 48A plati pre americku verziu, kde je jedno fazova sustava. U nas je max. vykon 3x16A. Ak budes mat 25A istic tak ti zostane 3x9A v najhorsom pripade pre dom, co uz moze byt limitujuce.

    Ja mam na dome 25A istic a ked nabijam 3x16A a ZAROVEN bezi tepelne cerpadlo bazena A ZAROVEN spustim protiprudy v bazene tak to viem vyrazit. Riesenie je ale jednoduche, nastavit autu aby nabijalo povedzme iba 10A.

    Dolezite je tiez mysliet na casove rozlozenie, typicky nabijas v noci, kedy kurenie bezi na nizsi vykon.

    Moj nazor je, ze 25A by ti malo stacit, poziadat o zvysenie mozes a mozno by to bolo najjednoduchsie, ale budes platit vyssiu mesacnu platbu za rezervovanu kapacitu. Uz aj dnes existuju riesenia pre Tesla Wallbox, ktore dokazu merat spotrebu domu a podla toho znizit vykon nabijania (vie to napr. aj slovenska https://www.agevolt.com). V rozvadzaci na dome je potrebne nechat dostatok miesta na privodnom kabli na osadenie merania (predstav si to takto nejak - okolo privodnych kablov je potrebne nacvaknut meracie snimace, podobne ako je vidno tu: https://shop.shelly.cloud/shelly-3em...ome-automation), cize stavbar musi osadit privodny kabel tak, aby pod nim zostalo dost miesta (idealne vynechat jednu radu v rozvadzaci na spodu). Zo svojej skusenosti odporucam okrem toho v rozvadzaci nechat aspon 2 rady DIN list prazdne. Potom by si tam mohol osadit priamo EVSE, ktore vie aj merat spotrebu a zaroven sluzi ako wallbox, mal by si to priamo v rozvadzaci integrovane. Vid. tema https://teslaclub.sk/node/57661. Potom nemusis ani kupovat Tesla Wallbox a vsetko sa ti vyriesi.

    Komentár

    • play3man
      Junior Member
      • Oct 2020
      • 20

      #5
      Ak by ste chceli riešiť wallbox s riadením výkonu, prípadne napojenie aj na FVE, môžete sa pokojne ozvať aj mne a niečo vymyslíme.

      Komentár

    • Jiri GrandPa
      Senior Member
      • Dec 2016
      • 707
      • viera8131
      •      

      #6
      Mam to iste to jeeff a chcem dodat ibe jedno k hodnotnym informaciam vyssie - pre rodinne domy v ZSDIS je platba distribucke rovnaka za istic 25A alebo 32A. Preto by som odporucil nechat si tam dat 32A, budes mat trochu rezervu.

      Komentár


      • mozeg
        mozeg komentoval
        Upraviť komentár
        Jiri GrandPa ma pravdu, jedine v com vie byt rozdiel je ak mas inu sadzbu ako DD2 napr. Pozri si poplatky za istic pri jednotlivych sadzbach. Ja ked som to kedysi pocital a pozrel asa ako fungujeme rodina tak mi vychadzala sadzba DD2 najlepsie, ked som prihliadol ze budem chciet 32A alebo 40A hlavny istic. Pri DD4 a DD5 to tie poplatky za istice uz slusne dvihali hore.

      • Marcel Pavlík
        Marcel Pavlík komentoval
        Upraviť komentár
        ešte taká otázka - ten dom je na "obecnej uliuci", alebo v areále developera, teda napájanie z "vlastnej" trafostanice. potom by nešlo o tarify distribútora ....
        https://www.youtube.com/watch?v=cgkeXIao8pY&t=1s
    • Pepo096
      Member
      • Dec 2018
      • 43
      •   

      #7
      jux ...pri vsetkej ucte, ten inchanet nepovazujem za wallbox, ale skor redukciu. Okrem toho, chcem aby to aj nejako vonku vyzeralo, toto je vhodne skor do garaze. Tiez to vobec nie je prakticke zakazdym vytahovat a spratavat kabel.
      - tesla wallbox mi daval najvacsi zmysel, kedze nabijam teslu a ine ako Tesla zatial ani neplanujem. Zaroven si tlacitkom viem otvorit port a aj ukoncit nabijanie (samozrejme s klucom vo vrecku)
      - cele som si to vymyslel tak, aby som ani nemusel rozmotavat kabel, len zvesim "pistol" a zasuniem. Aj preto mam verziu s 2,5m kablom.
      - je V2, stal ma vtedy cca 510 euro, daju sa teraz kupit v akcii za 399e, co je oproti tej krabici Inchanetu skvela cena. :P Spotrebu standby neriesim, ale skusim niekedy zmerat. Ak aj 100kW, to je pri mojej aktualnej sadzbe cca 20e rocne.

      Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	20211216_144226__.jpg
Videní:	1900
Veľkosť:145,2 KB
ID:	80760

      Komentár


      • Catchcash
        Catchcash komentoval
        Upraviť komentár
        Tieto Teslacke pokial viem nemaju autorizaciu. nebojis sa ze sa ti tam niekto postavi a bude nabijat? Alebo ako je to poriesene?

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Pepo096 Samozrejme urobis ako uznas za vhodne. Ja len pisem ako by som to urobil ja. Navyse nepisal som, ze wallbox od Inchanetu, resp. jeho elektroniku dat von, ale do rozvadzaca dovnutra domu. Dalej som pisal ze este podstatne lepsia a lacnejsia je elektronika Smart EVSE a moznostou riadenia vykonu nabijania podla odberu domu. To Tesla wallbox nevie. V kazdom pripade by som vobec ziaden wallbox nedaval von, navyse ak nie je ani za plotom. Jednak na dazdi snehu slnku sa amortizuje a nejaky dobrak ti ho moze poskodit. Von by som dal na stlpik len typ2 zasuvku. Pripadne aj s typ2 typ kablom, variantne bez zasuvky, len v stlpiku prepojeny s privodom od EVSE a navinuty vhodnym sposobom, napriklad na hadicovom drziaku kvoli vhodnemu polomeru navinutia.
        Pouzil by som flexibilny gumovy kabel. V pripade poskodenia sa vymeni len cast pripojena v stlpiku. Teslacke tlacidlo je fajn, no dvierka sa daju otvorit ich stlacenim a ak mas X-ku tak mas dialkove, ktorym sa da ukoncit nabijanie, teslacke tlacidlo nepotrebujes.
        Na obrazku mas velmi ostro zahnuty teslacky kabel. V takychto podmienkach s velkou pravdepodobnostou teslacky kabel viac ako niekolko rokov neprezije.
        Jiri GrandPa by ti povedal, kolko mu kabel na teslackom HPWC vydrzal a to ho mal myslim vo vnutri v garazi alebo aspon pod pristreskom.

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Takze Jirkovi vydrzal 18 mesiacov
        https://teslaclub.sk/node/1569?p=29547#post29547

      • head
        head komentoval
        Upraviť komentár
        Je dost mozne, ze tie kable casom vymenili. Moj funguje uz vyse tri roky, mam ho vonku a nabijam nim dve auta skoro kazdy den. Taktiez ho stale namotavame naspat na HPWC.
    • matchke
      Member
      • Apr 2015
      • 328
      •   

      #8
      Neviete co vsetko zvlada Tesla wallbox 3. Gen? Je to wifi iba na update fw a komunikaciu s dalsimi wallboxami? Ziadna kontrola spotreby, vypnut zapnut nabijanie?

      Komentár

      • PistaTT
        Member
        • Jun 2022
        • 132
        •   

        #9
        Jeden z cenovo najdostupnejsich wallboxov
        https://www.lidl.sk/p/ultimate-speed...-kw/p100356637

        Komentár


        • Catchcash
          Catchcash komentoval
          Upraviť komentár
          Necakal by som ze Lidl bude mat wallbox palec hore Len skoda ze zase bez nejakej autorizacie Vidim to na Webasto Pure II.

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          až ak nejaká dobrá cena to nie je, za 299€ by to bola cena zodpovedajúca použitiu

          a keďže je to na eshop lidl a nie na predajni, tak zabudnite na odpočet DPH, Lidl ignoruje firmy a objednávať je možné len na osoby (aj faktúra je len na fyzicku osobu)

          keď ho budú mať v outlete v Ilave alebo Hrádku za 299€ tak ho možno pozriem
          Naposledy upravené Miroslav Rojko; 13-02-2023, 20:23.

        • PistaTT
          PistaTT komentoval
          Upraviť komentár
          Ja som bral.na doma webasto pure 2 s káblom 4,5 m bez LCD displeja, bez autorizácie, bez riadenia výkonu, bez wifi/4g no s integrovaným prúdovým chráničom a 5-ročnou zárukou výrobcu a tam bola cena minulý rok v lete nejakých 708€ s DPH / 590€ bez dane. Cenovo sa vtedy radil medzi lacnejšie možnosti. Nespominam si, že by som vtedy narazil na slušný wallbox za 500€ s daňou.

          Doma v garáži autorizáciu nepotrebujem, ani wifi a vlastne ani displej. Pre informatívne meranie spotreby som pred wallbox zapojil lacný certifikovaný elektromer (asi 50€ s daňou). Špekuloval som aj nad Shelly, ale tam.ma odradila nízka presnosť merania. Radšej ako mat v apke hocikedy dostupné nepresné číslo som teda zvolil možnosť elektromeru na ktorý sa raz za mesiac pozriem a poznačím stav do excelu
          Naposledy upravené PistaTT; 13-02-2023, 21:45.

        • Catchcash
          Catchcash komentoval
          Upraviť komentár
          PistaTT Webasto Pure II síce nemá autorizáciu ako taku ale je na kluc tak si ho vieš zamknúť.

          Miroslav Rojko nie každý ma firmu a možnosť odpísať si DPH.

        • PistaTT
          PistaTT komentoval
          Upraviť komentár
          ano, potvrdzujem ze ma moznost zamknutia klucom

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          PistaTT - to všetko čo chceš má wallbox od českého InChanetu.
          Mám 2 kusy už niekoľko rokov a bez problémov.

        • Catchcash
          Catchcash komentoval
          Upraviť komentár
          Jiri GrandPa ten ale tiež nemá tuším autorizáciu a v základnej verzii stojí na ich stránke okolo 900€. Aku ma prosim ta výhodu oproti napríklad tomu Webasto?

        • dango
          dango komentoval
          Upraviť komentár
          Catchcash 22kW s kablom stoji 720, nie 900 (s danou). Alebo potom lacnejsie sa to da vyriesit s "prenosnym WB bez kabla", ktory mozno uchytit na stenu. Tam je cena 430 s danou. Ten pouzivam ja + kabel co som dostal ku autu. Pred neho som osadil 3f elektromer, co zobrazuje statistiky aj pre kazdu fazu zvlast.

        • Catchcash
          Catchcash komentoval
          Upraviť komentár
          dango ja som asi slepy: https://inchanet.cz/produkt/wallbox-...ainless-steel/ 21,800CZK.

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Catchcash - ma v sebe zabudované prúdové chrániče typu A aj B (jednosmerný aj striedavý prud) ktorý je mimochodom povinný pre takéto inštalácie, ale každý na to kašle lebo ten typ B stojí pár sto €.
          Ale pozerám že isli dosť hore s cenou, ja som kupoval za cca 500 bez dane.

        • Catchcash
          Catchcash komentoval
          Upraviť komentár
          Jiri GrandPa az tak sa do toho nevyznam ale ked mam prudovy chranic zabudovany niekde predtym tak potom na wallboxe nemusim mat nie? Momentalne mam skrinku so zasuvkami a mam tam prudovy chranic (bez toho mi nechceli zapojit elektromer ani )

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          To máš prúdový chránič na celý dom? Alebo je to byt?
          Ale to je jedno. Pre Wall box by si mal mať prúdový chránič typu A aj B (robia sa aj AB).
          Typ A je na striedavý prúd, typ B na jednosmerný prúd. Ten čo máš je na 100% typ A, lebo iné dávajú len keď je to nutne. A to je práve prípad Wall boxu.
          Tu je jeden príklad kombinovaného AC/DC chrániča.

          https://www.cbelektro.sk/prudovy-chr...03-eti-p272494

          To koukáš na tu cenu, čo?

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Inak našiel som cenovú bombu tu:
          https://www.nay.sk/webasto-pure-22kw...xoCljkQAvD_BwE

          Pozeral som parametre a ma v sebe prúdový chránič typu A.
          Takže aby to bolo kóšer (a prešlo reviziou) potrebuješ ešte pridať prúdový chránič typu B.
          Napríklad tu
          https://www.evexpert.sk/p/430/prudov...pu-b-ev31-63-b

        • dango
          dango komentoval
          Upraviť komentár
          Catchcash treba sa prepnut hore na "EN" , potom su ceny v EUR - taky som mal pokyn od p.Kubisa pre objednavky zo Slovenska ich robit cez inchanet.com

          https://inchanet.com/produkt/wallbox...ainless-steel/

        • Catchcash
          Catchcash komentoval
          Upraviť komentár
          dango stale je to o nieco viac ako tie webasto ale lepsie ako 900
      • Catchcash
        Member
        • Dec 2019
        • 170
        •   

        #10
        Pôvodne zverejnené od Jiri GrandPa Pozrieť príspevky
        To máš prúdový chránič na celý dom? Alebo je to byt?
        Mam zvlast elektromer na nabijacku na parkovacom stati v podzemnej garazi vid foto. Najskor tam boli len tie zastrcky a potom ked som dal ziadost o zapojenie tak mi povedali ze tam musi byt aj prudovy chranic a tak to mam zapisane aj na reviznej sprave. Ale aky je to typ to neviem.
        Naposledy upravené Catchcash; 14-02-2023, 10:34.

        Komentár

        • Catchcash
          Member
          • Dec 2019
          • 170
          •   

          #11
          Pôvodne zverejnené od Jiri GrandPa Pozrieť príspevky
          Zrovna dnes som pozeral na Heureke ako sa pohybuju ceny a viem ze NAY sa tam nezobrazuje, ale ani som to nesiel pozerat na ich stranke lebo viem ze nie su zrovna najlacnejsi. Chvalabohu, ze to tu dnes riesime Este som sa asi 3x ubezpecil ci to nieje nejaky pouzity kus alebo volaka haluz lebo ta cena je neuveritelna.

          Takze dakujem, objednane

          Komentár

          • kukiak
            Junior Member
            • Sep 2022
            • 14

            #12
            Za kolko bol? Uz nie je

            Komentár

            • Catchcash
              Member
              • Dec 2019
              • 170
              •   

              #13
              Pôvodne zverejnené od kukiak Pozrieť príspevky
              Za kolko bol? Uz nie je
              Zda sa, ze som zobral posledny kus lebo to bol vypredaj nejaky. Ak teda mi zachvilu nezavolaju, ze to bola chyba a za tu cenu ho uz nemaju...

              Komentár


              • Jiri GrandPa
                Jiri GrandPa komentoval
                Upraviť komentár
                Daj vedieť či ti ho poslali. Silno som rozmýšľal že ho zoberiem keď som to našiel.

              • PistaTT
                PistaTT komentoval
                Upraviť komentár
                Ak ho dodajú, tak výborná kúpa.

              • Catchcash
                Catchcash komentoval
                Upraviť komentár
                mam blbu otazku...niekde som cital ze pre nabijacky s vykonom >12kW treba nieco oznamovat distributorovi? Ja mam rezervovanu kapacitu vraj 11kW ale istenie mam 3x25A. Vadi ze tam zapojim ten 22kW wallbox? Podla mna je to uplne jedno kedze nabijacka v aute ma max 7.3kW ci kolko (citigo).

              • Jiri GrandPa
                Jiri GrandPa komentoval
                Upraviť komentár
                Aku mas rezevovanu kapacitu zistis na webe ZS Distribucie.
                https://www.diportal.sk/portal/#/verejne/prihlasenie
                Ten wall box obmedz na 16A a problem solved.

              • PistaTT
                PistaTT komentoval
                Upraviť komentár
                Tak na tom webe a ani v mobilnej apke som k môjmu odbernému miestu nič o rezervovanej kapacite nenašiel, len teda že istič je 3x25A. Beriem to tak, že 3x25x230=17kW. Pri zapájaní 22 kW WB som so ZSE ani ZSD nič neriešil a WB nastavil na 11 kW (16A). Auto aj tak nevie zobrať viac. Funguje bez problémov. Nabíjam v noci, keď majú odber 2 chladničky (zanedbateľný príkon radovo okolo 50 W spolu), tepelné čerpadlo (ohrev TUV, kúrenie, chladenie; max. príkon 1,3 kW), router, firewall, wifi AP, NAS, standby režim niektorých spotrebičov a ešte tak nabíjačky na mobily (toto vsetko má zanedbateľnú spotrebu). Občas možno ešte točí sušička alebo umývačka. Dom teda niečo berie, ale hlboko pod 5 kW.
                Naposledy upravené PistaTT; 15-02-2023, 11:13.

              • Catchcash
                Catchcash komentoval
                Upraviť komentár
                Tiez to tam neviem najst. Ale ja mam elektromer zvlast iba na nabijanie auta na byt mam druhy takze mne moze ist plnych 11kW keby som chcel. Dik za odpovede.

              • dango
                dango komentoval
                Upraviť komentár
                pre domacnosti velkost istica = rezerovana kapacita

              • Catchcash
                Catchcash komentoval
                Upraviť komentár
                dango tiez by som to tak ocakaval a ak je to naozaj tak, tak potom dobra sprava pre mna lebo mam viac ako som si myslel

              • dango
                dango komentoval
                Upraviť komentár
                Ano, je to tak. 3x25A ako najbeznejsi istic pre domy je viac nez dostatok pre plne elektrifikovanu domacnost + EV.
                Vo vyjadreni v kW je to 17kW; a ja neviem, ci som dakedy preliezol cez 10kW

              • Catchcash
                Catchcash komentoval
                Upraviť komentár
                dango jasne to neviem čo by si musel robiť a ja mám zvlášť elektromer aj istenie na nabijacku čiže byt mám mimo tej kapacity. Možno keď raz kúpim auto čo ma lepšiu palubnú nabijacku sa zíde

              • Taur
                Taur komentoval
                Upraviť komentár
                dango Ta ja kebyze pripojim Zoe hned mam 22kw a mozem palit sviecku.

              • dango
                dango komentoval
                Upraviť komentár
                Taur ved prid aj so Zoe, ale dostanes aj tak len 3x8A mozno ked pekne poprosis, tak aj 10A
            • Martin7462
              Junior Member
              • Aug 2021
              • 23

              #14
              Zdravím, Ja mam doma nabíjačku na elektromobil cca 2 roky. Urobil som si ju sám podľa návodu na stranke https://www.mojelektromobil.sk/nabij...m-vykonu-blog/. Môžem vrelo odporúčať. Mam to pripojené aj na fotovoltaliku čiže využívam aj režim solar. Čo sa týka riešenia vonka mam 3x25A ističe a v nabíjačke mam a úplne stačí 3x16A. nabíjam väčšinou denne cca 20kw-25kw (pravidelná denná cesta TT-BA - 130km) a nabíjam maximálnym prúdom cca 3x10A (nabíjačka sa da nastaviť od 6A-35A) a auto je nabité za cca 3 -4hod. Cele ma to vyšlo na cca 400e. podstata je že si nabíjanie môžem meniť a tiež že SmartEVSE dokáže dynamicky upraviť maximálny výkon, ktorým sa bude elektrické vozidlo nabíjať podľa spotreby domácnosti.
              Pripojené súbory

              Komentár


              • Jiri GrandPa
                Jiri GrandPa komentoval
                Upraviť komentár
                Hej, ten je dobrý. Už to tu na fore bolo aj podrobne. Stačí pohľadať.

              • hudino
                hudino komentoval
                Upraviť komentár
                prakticky to mozem pouzit aj na ohrievanie bojlera len z prebytkov...

              • Jiri GrandPa
                Jiri GrandPa komentoval
                Upraviť komentár
                V podstate ano. Len musíš k bojleru pripojiť tlačítko pre signál CP aby EVSE jednotka vedela, že si pripojil auto 😉

              • Miroslav Rojko
                Miroslav Rojko komentoval
                Upraviť komentár
                Ten článok som robil ja.

                Je tu na to vlákno s ďalšími aktuálnejšími informáciami.

                V minuloročných a tohtoročných verziách má nabíjačka vlastnú webovú stránku na IP adrese a z tej si pomocou skriptu v pythóne spúšťaného každých x minút ťahám dáta elektromera (o spotrebe alebo prebytkoch celého domu) a tiež rýchlosti nabíjania auta a podľa toho spínam wifi zásuvku, v ktorej je bojler na vodu. Takže už mám zautomatizované aj ohrev vody z nej.

              • yesper
                yesper komentoval
                Upraviť komentár
                a tiez to ma HA integraciu

              • cio
                cio komentoval
                Upraviť komentár
                Ale čo v prípade že chceš nabíjať viacero vozdiel (2-3 amožno aj viac) ?
                Je dostupný open source SW aby to cez centrálnu jednotku riadilo viacero boxov ?

              • Miroslav Rojko
                Miroslav Rojko komentoval
                Upraviť komentár
                Ano, SmartEVSE dokaze ist v rezime master s pripojenym elektromerom a ostatne Smartevse riadi ako “slave”. Myslim ze mozu byt 4 (1 master a 3 slave) so zdielanim a Rozdelovanim kapacity pripojky).
                Tiez ma moznost autentifikacie rfid, tlacidlo, vsetko je mozne doplnit k jednotke.
            • Miroslav Rojko
              Senior Member
              • Nov 2016
              • 1316
              •   

              #15
              Tu je tá téma:
              Dám sem pre všetkých, čo rozmýšľajú o kúpe komerčných wallboxov s pekným dizajnom aj inú možnosť. Po dlhom hľadaní a zvažovaní wallboxu za najmenej € a zároveň najmenej "dorob si sám" som niečo našiel, na čo stačí skrutkovač, žiadne nastavovanie alebo programovanie a tu je článok ako
              [priezvisko]@me.com

              Komentár


              • Martin7462
                Martin7462 komentoval
                Upraviť komentár
                ahoj spominas skript v pythóne. Vedwl by som sa nejaku ku nemu dostat. Vedel by si mi ten script poslat pripadne mas ho niekde zverejneny?
            Pracuje...
            X