Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Volkswagen e-up!

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • Ivo Redaj
    Junior Member
    • Apr 2020
    • 13

    Ako ste na tom s dojazdom v aktualnych chladnejsich podmienkach? Ja som dnes rano (-10°C) siel okolo auta a pocul som z neho take tiche "bzucanie", neskor take "cvaknutie" ako ked zapne nabijanie po zasunuti kabla... a to bolo zamknute. Appka mi tiez oproti vcerajsku ukazuje dojazd o cca 30km menej, Viem, ze je to samozrejme len odhad dojazdu, ale je zaujimave, ze cez noc, to pri zaparkovanom aute znizi dojazd o 30km. Myslite, ze appka preratava dojazd aj na zaklade teploty vonku?

    Komentár


    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      Myslim ze nie na zaklade teploty ale skor kapacity bateria ktora logicky poklesne pri nizsej teplote.
  • Sly
    Sly
    Junior Member
    • May 2020
    • 20
    •   

    Takto si moc nepredstavujem jazdu v meste mestským elektromobilom.. takáto spotreba a vedľajšia spotreba by mi hádam ani na 8 valcovom dízli po naštartovaní nenabehla. S niektorými vecami sa proste musíme zmieriť. A vraj krátke štarty "nastudeno" sú len nevýhodou ICE.

    Komentár


    • hudino
      hudino komentoval
      Upraviť komentár
      tak 3km trasy treba absolvovat pesi no

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Dizel sa ti na 3 kilometroch ani nezacne kurit. A spotrebu a opotrebenie bude mat tiez velke. Potovnavat to mozes akurat ked nechas na EV vypnute kurenie.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      hudino. To vieš keď má žena v robote pauzu len pol hodinu a do toho potrebuje ešte niečo "na skok" vybaviť, tak je to o hubu (a do toho sa ešte musí prezliekať). Takže niekedy sa to nedá stihnúť by the nohy. Ale tiež sa radšej prejdem keď je čas

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Sak NEKUR! A mas to ako v diesly!

    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Celkom dosť. Ja mám 4 km do práce s 3 zástavkami - škôlka/obchod/škola. Ešte z domu si nechavám eNiro rozmraziť/vykúriť pred jazdou auto. A priemerka okolo 17-18 max som evidoval 20. Vonkajšiu teplotu máš cca akú. U nás je tak okolo -2 .. 0C

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      Sly studene starty su o tom ako nimi trpi ICE motor pripadne prevodovka, 12V bat atd.. Hlavne pri pochodzkach s dlhsimi pauzami ked ti vzdy vychladne motor a mas tych srudenych startov niekolko za den. Toto u EV nemas. A na 3 km sa mi nezohreje ani benziin aby kuril.
      A v takom pripade ani nekurim, ved idem naobliekany do zimy, tak naco kurit auto ked o 5min z neho vystupim zas do mrazu. Predohrev ma vyznam, len ak sa mi nechce skrabat okna, alebo pred dlhsou jazdou
      A spotrebu pri studenom ICE na tie 3km mas tiez podstatne vyssiu. By si mozno mal tiez aj tych 22, ale litrov po 1+e a nie za 0-30c ako kwh

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      To máš v pohode moje Eniro bez TC má na 20 km okolo 23.

    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Aha, ale vy ste obaja východ Tam už trochu viac tuhne.

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Tuhne dnes v noci -7

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      No ako v ktorom dízli. V 3kovom Bavorci kúrilo skoro ihneď. A na Mergli som zapol klímu a dal na full teplý vzduch a tiež išlo teplo za chvíľu. Ale diesle som už predal, a vidieť ich ani nechcem. Akurát som písal postreh že na mestské auto ide spotreba dosť hore a to zimu u nás ani nezačala. To ma tu idú hneď ukameňovať. A Áno, bývam v horách. Jáj, a vysvetlite mojej žene ktorá vyjde v robote z bazéna s mokrou hlavou ,oblečie sa do auta, že opováž sa v aute kúriť! Načo mi je také auto, ktoré ma pripraví o komfort?
      Naposledy upravené Sly; 02-12-2020, 19:17.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      To asi zalezi od toho aky ice. Ak by sme brali up 1.0 tak ten moze fakt max 8L na kratke jazdy. Osobne mam jazz 1gen a nedostal som sa nad 8L a to mam do roboty 2km. Lenze tankoval som raz mesacne narozdiel od e-up. Na druhu stranu urcite bude elektro fukat teplo skor ako ice. Este mam nabite od salonu, ale na 2km fakt nema zmysel pustat kurenie ...

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      Sly ved nikto ta nekamenuje, len sa divime ze sa divis ze auto lubovolneho pohonu ma v zime ovela vyssiu spotrebu ako v lete. A tiez sme sa ohradili voci tomu ze EV su na tom rovnako ako ICE.
      Ty si mal asi zazracne ICE lebo ja som mal od malych V4 po velke V8 vsetko benziny a ani jeden mi v mrazoch nekuril do komfortu skoro ihned, ucite nie v meste na prvych 3km, co je tak 5 minut jazdy max. A pokial viem diesle sa zohreju neskor ako benzinaky.
      A tiez musis brat do uvahy ze si kupil to najlacnjesie na rebricku normalnych EV, uplny spodok. Nemozes to porovnavat s 3 bavorom co je o 2 ci 3 triedy vyssie.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Taur. Kde som napísal že sa divím že auto Ľubovoľného pohonu žerie v zime viac? Ja len píšem že po 11000km a 5 mesiacoch používania si povieš toto auto už poznám, a zrazu dostaneš kopanec. Áno, u každého vozidla (aj druhu pohonu)
      je veľa premenných , človek ráta z veľa vecami, no sem tam Ťa niečo prekvapí, či už pozitívne alebo aj negatívne.
      Edit: a k cene sa vyjadrovať radšej nejdem, kopol si do nesprávnej veci. Mal som vybraté Niro , ale keďže nemám dotáciu zobral som na "začiatok" niečo lacnejšie. Keďže sa mi nechcelo poučiť sa na niečom raz tak drahom. Takže e-up ma vyšiel 20 000 aj s priplatenou výbavou. Kupoval som elektromobil s presvedčenia, nie kvôli dotáciám.
      Naposledy upravené Sly; 02-12-2020, 19:54.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      BEVirgin To zas s Ignisom 1,3L 4x4 sa v zime odstanem po meste na 10L a niekedy aj 12 v pohode. Dan za pouzivanie dialkoveho startu motora, aby mi vykurilo auto koli rozmrazeniu okien, aby som nemusel oskrabavat. No a potom v priebehu dna kratke jazdy 2-8km v malom meste, cize vzdy studeny motor.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      na prejdených troch km ukazovať spotrebu - to je trošku nefér - a navyše prejsť 3 km za 8 minút znamená - to ako keby som 5 minút na mieste kúril a potom išiel 6é-kou po meste 3 km a je to dokopy 8 minút - no nemal by som zo státia taký priemer ?

      kúrenie - neviem aké ste to mali diesle ale ako píše Sly, ja som mal za celý život dva - jeden MB a jeden BMW (som skôr bol na benzín) a obidva kúrili hneď, mali od výroby bez nejakého príplatku nezávislé kúrenie - bolo mi povedané, že to má každý naftový motor, že kto by čakal dokedy začne kúriť auto

    • hudino
      hudino komentoval
      Upraviť komentár
      presne tak, moj Sharanik kuri asi rychlejsie do interieru ako Soul..., je to pridavnim kurenim ktore orhieva studeny motor aj interier...

    • SKolja
      SKolja komentoval
      Upraviť komentár
      Mne kuri Ioniq okamzite (cca 20-30sec od startu). Porovnavat zo spalovakom sa neda, spalovak ktory vyuziva na kurenie odpadove teplo ma spotrebu vyssiu iba kym sa zahreje motor. A ako hovori Miroslav Rojko kazdy lepsi diesel ma bufik minimalne na predohrev motora a pripadne aj elektricku spiralu v kureni. Pri EV kde nie je skoro ziadne odpadove teplo a je treba kurit spiralou a kde sa da po zohriati aj tepelnym cerpadlom, je toto sice nevyhoda, ale stale efektivnejsi sposob narabania s energiou ako u spalovaku kde by ste z vsetkych prebytkov z neefektivnosti motora premienat palivo na kineticku energiu vykurili aj 2 domy.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ak nechceš v zime pri krátkych jazdác často dobíjať tak sa treba zmieriť so zimou v kabine treba sa dobre obliecť a dať si aj rukavice.
      Ak je kabina vychladená, tak kúrenie začne bežať plnym výkonom 5 kW. Parametre spotreby pri uvedenej 3 km jazde po prepočítamí potvrdzujú, že celý čas beźalo kúrenie naplno tj na 5 kW.
      Ak nie je človek priliš navlečený, tak treba skúsiť pri krátkych jazdách zapnúť len vyhrievanie sedačky, to nabieha veľmi rýchlo.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      priemer za mojich 120km mam teda:
      4:20 doba jazdy
      18.2 spotreba e-motor
      18.9 spotreba ele
      6.9 vedlajsia spotreba
      6.2 rekuperacia
      28 rychlost.
      takze ak chapem tomu spravne 1/3 minam na vykurovanie, tak ?
  • milan84
    Senior Member
    • Jun 2015
    • 853
    •   

    Co je vedlajsia spotreba??? Auta vedla?
    ved kurenie aj vsetko ostatne ide z rovnakeho zdroja

    Komentár


    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      To neviem ani ja, od začiatku som sa nad tým pozastavoval. Do teraz som myslel že je to kúrenie/ klimatizácia aby to bolo prehľadnejšie, no teraz mi to nejak nesedí...

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Podla mňa je vo vedlajšej spotrebe:

      - kúrenie a vuhtievanie okien a sedačiek
      - dobíjanie 12 V aku, dobija sa vždy po zapnutí zapaľovania (ready)
      - kľudová spotreba riadiacich jednotiek a výkonovým jednotiek (invertor, DC-DC konverotor...
      - obehové čerpadlo chladenia motora, vykonovým modulov, AC nabíjačky DC-DC konvertora
      - ventilátor ofukovania
      - kompresor klimy
      - všetko osvetlenie
      - komunikačný modul pre We Connect
      - ?

      Ak je vypnuté: kurenie,ventilátor, je nabitá 12 V bateria, zapnuté len denné svietenie, na aute sa nejazdilo (chladný motor) tak u mňa to činí cca 0,3 kW. Na spotrebu na 100 km to treba vždy individuálne prepočitať podľa aktuálne rýchlosti jazdy.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      niekedy sa smejem, lebo stojim, svetla, vyhrievane sedadla, kurenie off a spotreba je pri stati -0.3 kwh ... perpetuum mobile ? Ale zvacsa ano 0.1-0.3
  • BEVirgin
    Junior Member
    • Mar 2020
    • 9

    tak uz aj ja mam svoj e-up. V krasnej zltej s design paketom, pri preberani tam stalo biele, a to vyzeralo odost horsie. Zatial neskutocnych 40km po meste a 1/4 baterky prec. Spotreba 19kwh, tak ako hore pisu. takze toto bude fakt "dobra" zima, som zvedavy dokial ma to bude bavit, nakolko ja byvam v byte a nabijacie stanice pravidelne obsadzuju spalovaky. Skusal niekto zablokovat s elektroautom spalovak ? fakt neviem ako to mam vymysliet ... Tym padom svoj spalovak asi nebudem ani odkladat do garaze ...

    Ale postrehy:
    - podvozok fakt slusne tlmi niektore nerovnosti az som prekvapeny
    - riadenie je velmi prijemne nastavene
    - som kralom krizovatiek
    - 15ky 165ky su fakt na hrane schopnostami, aj po prezuti to hrabe neskutocne (letne som dostal nejake goodyear efficient grip, zimne dunlop snowproof koli 66db)
    - repraky hraju velmi obstojne, som spokojny
    - odhlucnenie je dost biedne, hlavne asi koli tomu ze je to velmi tiche
    - zatvaranie dveri ma tiez velmi prijemny zvuk, dokonca mam pocit ze s vodicovymi musim viac trepat aby sa zavreli
    - nepriplatili sme za externy zvuk pri chode, a uz to teraz lutujem. ide si kolobezKAR po strede cesty, musim vytrubovat ... Alebo potom basy a nahlas radio v lete. Stalo to 140e, sakra ....

    A este chcem podakovat clenovi spartakus, on bol ten kto ma upokojoval, kedze na auto sme cakalil 13 mesiacov (koli design paketu) !!!!!!!!!!!!!! a vdaka jeho informacii kedy bolo dokoncene, dokazal nas predajca popohnat dovoz, a auto bolo dorucene za 7 prac. dni.
    Pripojené súbory
    Naposledy upravené BEVirgin; 02-12-2020, 17:36.

    Komentár


    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Tak potom namontovať extra zvonček?... https://teslaclub.sk/node/13193?p=56880#post56880 (+post vyššie)
      Alebo si spraviť VESS cez ESP32, ktore bude meniť tón podľa rýchlosti prečítanej z OBD2?

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Vitaj v klube Košičan , gratulujem dáme niekde cafe nech pozriem auto?

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      BEVirgin ale ved ten zvuk sa aj tak vypina nad 20 ci 30km/h myslim, to chodis tak pomaly po ceste? A okrem toho trubou prefackat kolobezkara nieje zabavne?? Oni tiez nerobia hluk ked sa rutia po chodniku len zrazu zruknu uhni ...

    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Taur Ono je to fajn vec. Na sídlisku to používam denne. Hlavne deti spoza áut aby vedeli. Často to v takýchto podmienkach pomáha. Aj keď dnes, napr. som mal VESS a cyklista my vyletel rovno pred auto ešte sa tváril že ma nevidí (niro do 40kmh cca)

    • Marcel Pavlík
      Marcel Pavlík komentoval
      Upraviť komentár
      nick81 - tomu "zvuku" neverím ani omylom. pred rokmi cca 78-9 manželka obchádzala stojaci bus a kútikom oka (periférne) niečo zbadala. zabrzdila a do trabiho narazilo zo päť detísk. že také rozplacnuté ksichty na sklách ... jednoducho decko keď niečo vidí cez cestu, tak letí, zvuk nezvuk, aj v3s, 111, všetko jedno. "ich krugozor očeň ograničen" ako stálo v ruskej predokťabrovej klasike. aj na detskej psychológii nás to učli (50+ rokov)
  • BEVirgin
    Junior Member
    • Mar 2020
    • 9

    Mam za sebou 400km. Dnes do servisu, nieco odflakli na prednej naprave vodicova strana a dost to klopka pri prejazde nerovnosti. Taktiez, ked cuvam a nasledne zastavim, nieco lupne v prednej naprave. dufam ze to nebude nic vazne.
    Dalsi problem mam s vieckom nabijania. Teraz prave studujem navod a pozeram ako vlastne funguje to tlacidlo vedla prepinaca rezimov. V navode ho oznacuju ako "tlacidlo rezimu nabijania" cca 3 dni mi stale svieti pocas jazdy. Ak to stlacim, tak to na chvilu zmizne. No Weconnect hlasi - skontrolujte kabel nabijania. krytku som viackrat vybral, snazil troska vyfuknut, nebola tam ziadna voda ale. potom vlozil naspat. Teraz cez noc som nabijal ale nezmenilo sa to - stale to svieti pri jazde. Viecko nadrze je ale tym padom stale odomknute. Je toto spravne fungovanie alebo robim nieco zle ?
    Mimochodom, zistil som ze eco rezim dost znizuje vykon topnej spiraly, spotreba sla dost dole. Po vykureni mam po meste 13Kwh, takze odost lepsie.
    Dnes este idem do servisu a chcem riesit to automaticke nastavenie na 22C. Osobne mi to strasne vadi, staci mi nastavenie na 18C + vyhrievanie sedadiel, predsalen robim dost kratke jazdy. To ale viem ze sa da niekde najst na youtube, len ci budu ochotny to zmenit ...
    Pripojené súbory
    Naposledy upravené BEVirgin; 09-12-2020, 11:44.

    Komentár


    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Kontrolka nabijania svieti trvale ak je nastavený časovač nabíjania /klimatizovania vo WeConnect. Rovnako vtedy WeConnect upozorňuje ak nie je zasunutý kábel nabíjania. Nemá to nič s vičkom nabíjania. Ak je všetko v poriadku, tak víčko nabijania sa zaisti po cca 30 s (nemeral som to)
      To je taký problém vždy po zapnutí zapalovania stlačit 8 x tlačidlo “-“ nastavenia teploty?
      Obávam sa, že VW servis ti prednastavenú teplotu neprestaví (tam sú všetky zmeny v riadiacich jednotká logované na server VW) ale dá sa to jednoducho urobiť (napr v OBDelevenen cca 100 € a viď youtube - Tedo Nash alebo nejaký známy s diagnostikou VCDS).
      Naposledy upravené palo47; 09-12-2020, 11:15.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      Pridal som fortky k postu.
      som si isty ze prve dni toto nerobilo, normalne bola zelena fajocka pri tom charging.
      Pripominam, ze auto teraz stoji, ma zavrete viecko a NENABIJA sa.
      Inac mimochodom, VW sa rozhodlo deaktivovat We-connect v piatok, volal som v pondelok ze co a "omylom" deaktivovali simku. Vcera to uz fungovalo. Strasny amaterizmus

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Pridaj ešte fotku z WeConnect. Choď do “Časy odjazdov” a odfoť obrazovku kde sú Čas odjazdu 1 , Čas odjazdu 2 a Čas odjazdu 3.
      We Connect je platená služba 100 €/ rok. Prve tri roky ju dáva VW k e-up zadarmo. Takže možno niekomu vypršala a omylom zrušili tebe.
      To sú všetko prkotiny (mimo hlučnej prednej nápravy). Horšie je, že je dosť veľa prípadov kedy sa auto nedá neštatovat a musi isť do vybraneho servisu. Problémom sú zlyhávajúce članky a riadiaca jednotka baterie. Oprava trvá mesiace (je nedostatok baterii)

      Vie niekto z tohto fóra o nejakých prípadoch v SK (citigo, e-up)? Spanieli už zakladajú databázu
      postihnutých.
      Naposledy upravené palo47; 09-12-2020, 12:14.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      presne tak, je to tym, v servise samozrjeme vobec nevedeli co to robi, ale som si spomenul na tvoju radu, a pomohlo to. cele je to nejake divne, tie lokacie niesu vobec podla gps aktivne, len manualne zapinat...
      Skusal niekto na 2020 e-up / citigo ten obdeleven ? Pozeram na to, a podla mna za 100e to stoji. len predpokladam ze to treba vratit naspat pri dalsiej prehliadke koli zaruke ?

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      S detailami WeConnect to chvilu trvá kým tomu človek príde na kobylku. Ale všetko funguje bez problémov. Prehladnejšia je webová verzia WeConnect. Odtial sa dá stiahnuť aj cela databáza jázd.
      Neni problem v OBDeleven vrátiť čokolvek nazad. Len treba zobrať na vedomie, že každé pouzitie niektorej funkcie (kódovania) prevažne to stojí 10 kreditov, tie sa kupujú nejaké kredity sú súčasťou balicka adapter+ SW. OBDeleven potrebuje pre svoju činnosť pripojenie na internet (mobil musí byt pripojený na internet).

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Ak si z okolia BB, BR tak ja viem OBD eleven poskytnúť. Mám next gen, aktivovanú PRO licenciu, aj dostatok kreditov. Ja to využívam prevažne VW group ICE. U e-upu som len checkoval chyby (a je ich tam furt dosť) a meniť som ešte nemusel nič. Neviem si nájsť na to čas preskúmať e-up nejak hlbšie.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      dik za ponuku, ale zobral som rovno pro verziu, je celkom fajn akcia. chcem to hlavne si merat nabijaci prud lebo zatial som si nenasiel ako to merat v aute. predpokladam ze sa dostanem aj k napatiam clankom, takze same zaujimave info.
      a takisto zmenit si tu teplotu.

      ako teda so zarukou ? mam to nejako riesit ? myslim tu adaptaciu na teplotu

      AD kredity:
      ak som pochopil vsetky videa spravne, ak viem kam idem -> takze chcem ist do RJ A/C -> zmenit danu adaptaciu, tak na to to kredity netreba.
      Kredity sa pouzivaju len na one-touch tzv. skratky. Nemam pocit zeby som to potreboval ak to budem menit iba raz.
      Livedata si tiez viem najst v menu

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Ok teda. Len aby si to využil "na plno". Áno, programovať sa dá aj bez kreditov (na to je zase potrebná Pro verzia) , ale je problém dopátrať sa ku niektorým údajom ktoré by si chcel meniť. A cez rýchle skratky (za kredity) sa mi nepodarilo zmeniť 3blik na 4blik. Stále mi vypisovalo nejakú chybu, vraj zapnite zapaľovanie.

    • E-Up!
      E-Up! komentoval
      Upraviť komentár
      Zvuk od prednej nápravy pri cúvaní a následnom brzdení spôsobuje brzdové obloženie, mám rovnaký problém a čakám, kedy VW príde s nápravou. V servise brzdy prečistili, vydržalo to asi 500 km a zvuk sa vrátil späť.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      Takze si mi presne potvrdil moju teoriu ze je toto.
      Som sice len teoreticky mechanik (tzn. viem vsetko ako funguje, som pri rozoberani ale nic nerobim), ale presne som im toto tvrdil.
      No, lenze moj servis je taky neschopny, ze vobec ani neukazali na tie dosky, co som jasne hovoril prijmaciemu technikovi !
      A este si za to chceli uctovat 18e za kontrolu podvozku !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Ak by si nahodou mal nejake TPI alebo ako to volaju vo VW (tzv.interna zvolavacka), tak prosim daj jeho cislo

    • E-Up!
      E-Up! komentoval
      Upraviť komentár
      Ale samozrejme, ak bude niečo bové, dám vedieť. Ten zvuk je dosť otravný, hlavne pri parkovaní v podzemnej garáži. Síce sa dá jazdiť tak, aby ten zvuk tam nebol keď jemne pribrzdíš pri samotnom cúvaní, ale mnohokrát sa človek zabudne a ten hluk ho prekvapí.

      V 46. týždni boli vydané od výrobcu modifikácie na aktuálnu verziu e-up!, tento problém to žiaľ nerieši.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ja mám tiež e-up 6500 km - KW 3 2020. Zatial som si nič nevšimol. Brzdim však prevažne rekuperáciou “B”.
      Suvisí zo zvukom nejaká nespravna funkcia bŕzd, zvýšené opotrebovávanie, mohlo by to mať vplyv na účinnosť bŕzd a tým bezpečnosť?

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Pre E-UP
      Vieš uviesť čoho všetkého sa modifikácie zo 46 KW týkajú?

    • E-Up!
      E-Up! komentoval
      Upraviť komentár
      Na funkciu bŕzd nemá ten jav vplyv. Mám vozidlo vyrobené 05/2020 a ten tento zvuk je tam od novoty.
      Presný zoznam úprav vydaných výrobcom nemám, predpokladám však, že na stránkach ŠKODA fóra bude čoskoro tento dokument zverejnený.

      Keď už je nás tu viacero majiteľov elektrických trojičiek, mám aj ja otázku. Pri jazde po nespevnenej vozovke (lomový kameň a pod.) hlavne pri nižšej rýchlosti je na Vašich autách počuť hluk od zadných kolies v podobe jemného klopkania pri prejazde drobných nerovností? Skúšal som kolegove Citigo iV a správa sa to rovnako.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Ja mám to isté pri cúvaní a následnom brzdení, naraz to tak buchne. Nie je to až tak nejak strašne, ale presne sem tam ma to prekvapí. A to búchanie od prednej nápravy čo som tu spomínal sa vyriešilo znovu prevážením diskov so zimnými gumami. A zrazu ticho. Ale mali sme pocit že sa niečo uvoľnilo a pri nejakých rýchlostiach a pri plachtení to tiež búchalo. My máme e-up od konca júna, ale stihli sme už prekročiť 10k km. Tiež by som chcel vedieť aké zmeny prinesú "súdruhovia" z NDR a či sa to dozvieme alebo budú čakať na najbližší servis (po 30 000km)

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Teraz už chápem, prečo si na svoj e-up tak citlivý. Mňa s dotáciou a predaji 15 ročneho Fiata vyšiel eup 8,500,- € a všeličo mu tak prepáčim. Ako reakciu na reklamované pazvyky som chcel napísať jeden starý komentár môjho mechanika a tak ho uvádzam aspoň teraz: ” auto sa nepočúva, na aute sa jazdi”.
      Ale ja si uživam aj jazdu na 8 ročnom pohodlnom TDI - len dlhé dialničné jazdy (Praha, Innsbruck.....). Avšak v meste je e-up super. Keby som nemal možnosť nabíjať “zo zásuvky”, tak by som by som aj po dnešných 6500 km výborných skúsenostiach s e-up, bral malé ICE. Som príliš pohodlný aby som strážil dojazd a plánoval a chodil niekde nabíjať a naklady na “palivo” sú na nabijačkách už dosť blízke TDI. TDI plánuje si nechať ešte aspoň 7 rokov. Je to síce verzia “dieselgate” ale NOx su problémom na 99% v meste. Mimo mesta sa časom NOx premení na dusikaté hnojivo a pri dialniciach bude zelenšia trávička. CO2 stopa je aj pri velmi dobrom SK nefosil mixe nie o moc väčšia ako pri e-up (kompletná: od vyroby materialov, ťažby a prepravy surovín na bateriu a likvidáciu baterie).
      Naposledy upravené palo47; 11-12-2020, 17:28.

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      palo47 uhlikova stopa ( v celom zivotnom cykle od vyroby po recylkaciu) dizla oproti BEV je na SK uplne tragicka.
      Vid studia belgickej univerzity. Pri takmer 100% vyroby elektriny ako v Polsku je BEV o 25% cistejsi ako dizel. Vypocitaj si o kolko je dizel horsi pri 7% elektriny z uhlia na SK.

      https://www.transportenvironment.org...st-electricity

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Pre Jux.
      Chcelo by to preštudovať podrobnejšie celú štúdiu. Sú aj iné štúdie len sa mi ich nechce hľadať. Zatiaľ hovorim staré klasicke: “”Verím len tej štatistike ktorú som sfalšoval sám”.
      Myslím však, že by to malo byť korektné, tak by sa mali rozdiely CO2 emisii EBV / ICE posudzovať absolulne potom násobiť početnosťou ICE a až potom stanoviť % prínosu EBV (100% penetrácia) na celosvetových emisiach. Ak si dobre spomínam tak pre osobne ICE je to % prekvapivo nízke. BEV treba preferovať hlavne vo velkých mestkých aglomeráciach, tam to má skutočne veľký “výtlak”.

    • demo
      demo komentoval
      Upraviť komentár
      Doteraz bol problém, že štúdie nepočítali emisie z ťažby ropy, prepravy ropy a paliva a jej rafinácie. Mimochodom, na rafináciu treba tiež elektrinu a bolo to dosť, niekoľko kWh na liter.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      demo na rafinaciu treba eenrgiu, ale ta nie je len elektricka. Ak mas na mysli uvadzanu hodnotu 1.2 kWh/liter - vraj len 1/4 je tam elektrina, zbytok teplo a rafinerie ho maju viac nez dost

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Tieto detaily kolko kWh sa spotrebuje na ťazbu ropy, prepravu, výrobu paliva nie jú podstatné keď sa zoberú do štatistiky
      ABSOLÚTNE CO2 len OSOBNÝCH ICE. Treba tlačiť na pílu tam kde je absolútne množstvo CO2 najväčšie. Ale tam to nie je tak jednofuche ako keď si v Bruseli odhlasujú hviezdne ciele naši europoslanci (ktorých zvolilo cca 20 % voličov v SR- odhad).
      Nie som proti EBV ale s dotáciami len do veľkých miest a trebars v mestách úplne zakázat ICE ale mimo mestkého použitia za plnú cenu.
      Tie EBV autá v mestách majú však jeden háčik. Predpokladájú že každá rodina bude mať dve autá mestke - lacne s dojazdom caca 150 km + moderné nízkoemisné ICE na dlhe, cesty. A ďalší háčik, v meste musi byť dobrá infraštuktura nabijačiek stacili by aj lacne AC ale potom mestké autá s min 11 kW AC nabijackami na palube. Ale nie kazdý bude ochotný mať dve auta - parkovanie. Ale život prinesie v najbližšich 10 rokov ešte asi veľa prekvapení, budeme sa čudovať. Určite to však nebude tak ako si to predstavujú poslanci v Bruseli.
      Naposledy upravené palo47; 11-12-2020, 20:22.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      Niekde som tusim cital ze aj tu ele si rafinerky vyrabaju vo vlastnej rezii, ze su sebestacne. Zeby s vyuzitim toho ich prebytku tepla?

    • kayle
      kayle komentoval
      Upraviť komentár
      palo47 prepáč, ale BEV do mesta s dotáciou a mimo bez? A to ako realizovať?
      Keď bývam v meste tak ju dostanem, ale ak v dedine hneď za mestom tak už nie? Pritom to mestské auto môže chodiť 2x do týždňa pár km a to dedinské 5x a do toho mesta.
      Ináč dosť CO2 štúdií (vraj) prestreľuje množstvo CO2 pri výrobe batérií, takže to potom vychádza, že sa to zrovná s ICE pre vyššom nájazde. Reálne dáta sú (vraj) o niečo lepšie.
      Tu https://twitter.com/aukehoekstra sa dajú nájsť niektoré "proti" argumenty.

      A mierny offtopic k EU voľbám. Ako to je problém zástupcov (poslancov)? Dostali hlas, dostali. Od málo ľudí, áno. To je ale problém tých, čo sa nedostavili na voľby. Ak sa nedostavili, tak predpokladám, že ich to nezaujíma ako to dopadne (či vľavo-či vpravo). Ak zaujíma, tak asi mali ísť voliť.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Pre Kylle.
      Ja neviem. Ale francúzi majú/mali dotačny systém založeny na preukazovaní rôznych skutocností ( napr trvalé zamestnanie vo velkom meste, trvalé bydlisko do xx km od mesta a pod) z ktorých by malo byť s veľkou pravdepodobnosťou isté, že sa bude použivať v meste. Samozrejme obísť sa dá všetko.
      Chce to aby zodpovedni úradníci našli v sebe viac invencie a nie ako tí slovenskí, ktorí zvolili veľmi nevhodný spôsob hoci ja som bol v ňom úspešný.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      palo47 Na tu tvoju viziu by bolo najspravodlivejsie keby sa dotovali prejazdene km a nie kupa auta. A dostal by kazdy ci ma nove BEV, ci jazdene ci prerobeny spalovak na BEV. Povedzne 5c za 1km v meste a 3c mimo mesta. Kto jazdi malo (a usetri malo skodlivin) bude mat nalu dotaciu, kto vela po meste tak velku. Dnes prakticky kazde EV je online PC s GPS, tak to nemoze byt problem monitorovat a starsim sa da tiez nainstalovat GPS krabicka.
      A dostal by kazdy dotaciou, tym ze by sa to rozlozilo v rokoch tak by to nemal byt problem financovat. Tych 6mil co vymazli teraz naraz na 685 aut by stacilo na 150-170mil km, pri priemernom najazde 20tis km rocne by to stacilo pre 2700 BEV na tri roky.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      pani este k tomu klopkaniu.
      Mne to tiez tak jemne klopka zozadu pri nizkych rychlostiach, a do servisu som bol prave pre to ze to rovnako klopkalo aj spredu - to boli asi tie dosky.
      Mam este podozrenie ci neklopkaju veci na nabijanie v kufri pod dvojitou podlahou.
      No ked sa to prejavuje na viacerych kusoch, asi si na to treba zvyknut
      Po poslednej skusenosti s mojim predajcom (prave ten podvozok), tam radsej budem chodit iba na rocne prehliadky, viac sa dozviem na tomto fore ...
  • Sly
    Sly
    Junior Member
    • May 2020
    • 20
    •   

    Mám chuť teraz napísať druhú stranu veci, tú pozitívnu. Aby to nevyzeralo že to auto je zlé. Napriek tomu že je to auto stavané do mesta, vzhľadom aj technikou (absencia BMS, TČ a i) tak máme doma z toho auta veľkú radosť. Síce ho využíva na denné dochádzanie z dôvodu väčšej vzdialenosti do práce viac moja žena, tak sa na jazdu v ňom teším aj ja. Mám rád tú ľahkosť jazdy, obratnosť, pružnosť, podvozok mi tiež robí veľkú radosť. Druhá vec je ako si s týmto malým 80 koňovým autom chcú merať dĺžku svojich "ťažko zarobených" eur 50 000 ové a viac (majitelia nemeckých prémiových koní) a toto auto "na diaľkové ovládanie" sa ich do rýchlosti 130km väčšinou nezľakne. Je toho viac čo by chcel človek povedať, ale cesty s ním sú zábavné a cestujeme teraz aj na dlhšie výlety po Slovensku aj napriek tomu že máme doma väčšie ICE auto s "dlhším dojazdom" čo každého vždy ako prvé najviac trápi.. 😉 aby som nezabudol, bol som zarytý odporca VW group a jeho koncernových áut "cez kopírák" a stále dokážem na ne povedať kritiku, ktorej fakt nie je málo. Proste je to dobré auto na danú cenovú kategóriu (zaplatil som zaň cez 18000 a nemám dotáciu) aj napriek tomu že konštrukčným základom toho auta je ICE up citygo.

    Komentár


    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      Uplne iny level to je s dotaciou, hned sa ti to auto zda este lepsie

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      ja na 15kach 165kach dunlop snowproof, ked je len troska vlhko, hned to "trha" cestu ked dam plny "plyn" zo statia. Preto radsej pouzivam eco rezim. Ono do takej 80ky je to fakt super zatah. Resp. pruzne zrychlenie.
      asi najzabavnejsioe disciplina je chytanie oranzovej.
      Kde akykolvek nehybridny ICE potrebuje podradit, natlakovat commonrail, turbo, atd. toto jednoducho vystreli a je to. Je to prvy elektromobil u mna, takze som este len teraz objavil ameriku.
      Ja naopak nevidim ziaden problem v kvalite, dvere maju velmi lubivy zvuk ked sa zatvaraju. Ale tie nove VW s dotykovym ovladanim klimy tiez nemusim. A ked spominas "kopirak". tak co ma povedat taky benz ? Jedna tvar clovek si len vyberie velkost / karoseriu. Uz tie predchadzajuce C/E/S klasse bol dost problem rozlisit ...

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Pri e-up bolo už pri jeho vývoji predpokladaná aj elektrická verzia, ktorá prišla už v cca 2013. Koncept e-up je vydarený e-up ziskal aj titul najlepšieho mestkého auta (cca 2010). Nevidím, čo podstatné by sa dalo výrazne zlepšit ak by sa konštruovalo dnes a mala sa zachovať čím nižšia cena. Jedine ešte modernejšie batéria a možmo modernešie spínacie prvky do invertora, DC/DC meniča a nabíjacky a samozrejme 3- fázová AC nabíjacka (11 kW). Teplotný manažment baterie s tepelným čerpadlom a kúrenie s tepelným čerpadlom by sa hodili ale cena by už bola inde. Možno pre chladnejšie oblasti by pomohlo odporové vyhrievanie baterie (coldgate) .Preloženie motora dozadu u tak maleho auta a určeného do mesta by asi nebolo citelnejsím prínosom.
      Naposledy upravené palo47; 14-12-2020, 11:36.
  • Sly
    Sly
    Junior Member
    • May 2020
    • 20
    •   

    Ako sa prosím Vás dá nastaviť aby auto prestalo nabíjať trebárs o 6:00 keď mi končí lacnejší tarif? Túto noc som to vyskúšal cez We Connect, nastavil som miesto nabíjania, od kedy do kedy je lacnejší prúd, čas odjazdu 6:00 ale auto veselo nabíjalo aj o pol 7ej. Je niekde taká možnosť, alebo fakt len časovanie na elektrickej zásuvke? Ďakujem

    Komentár


    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      Dakto tu raz spominal nieco ze je to o hodinu posunute neviem ci maju server podla GMT casu alebo co...skus si toto odsledovat alebo pohladat vo vlakne (mozno je to v citigo nie som si isty)

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Ďakujem. Mne sa to isté zdalo že som to už niekde čítal, len som si nebol istý či to súviselo s týmto. Idem to pozrieť

    • stopo
      stopo komentoval
      Upraviť komentár
      kedze citigo a up su tie iste auta tak to co ide mne na citigo pojde aj na e up. v aplikacii move and fun (citigo), up maps+more tak v e manager je moznost nastavit nocny prud (cas odkedy dokedy) a potom toto priradit pre miesto nabijania.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Jasné. To píšem že som všetko nastavil na 6:00 ale ráno o pol 7ej auto ešte nabijalo. Tam bude naozaj asi posun s tým časom (možno leto/zima sa nepreplo), ale skúsim aj tú druhú aplikáciu Maps and more tam sa to tiež dá nastaviť, len musíš sedieť v aute, kdeže We Connect má vzdialený prístup

    • Ivan91
      Ivan91 komentoval
      Upraviť komentár
      Sly Kolko si mal nabite? ak sa nemylim, tak pozadovana hodnota nabitia ma vacsiu prioritu ako nocny prud, cize ak to mas nastavene na 100% a v noci sa to nestihne nabit, tak to bude nabijat dalej

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Ahá. Teraz som to skontroloval a mám nastavené 100% myslel som že je tam tých 70%, ale asi som to nejak nevedomky zmenil. Niektoré zmeny totiž nezoberie na prvý raz, a niektoré dlhšie odosiela na server (synchronizuje).
      Takže to bude vo veci? Stačí znížiť hranicu nabíjania a priorita sa zmení? Skúsim s tým ešte polaborovať , časy a hranice nabíjania, aby som vylúčil všetky premenné.
      Ďakujem

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      Sly A to ako pomaly nabijas ze za 8h ti nenabije do 100%? 2,3kw?

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Áno, klasika 10A. To čo bolo pribalené ku autu. Nejdem zatiaľ riešiť WB, kým nemám doriešenú 3f vonku na dome, a možno aj silnejší istič než mám teraz 25A. A tiež auto nie je s nejakou extra veľkou bat. Už keby som mal niečo cez 60kWh musel by som to urgovať

    • Ivan91
      Ivan91 komentoval
      Upraviť komentár
      Taur ja mam napr. nizku tarifu iba 6 hodin v noci, dalsie 2 mam cez den
      Taur Ano, malo by to tak fungovat.. ak sa auto stihne nabit do pozadovanej hodnoty v nizkej tarife, tak sa to vypne.. ak nie, tak to pokracuje nabijat aj vo vysokej
      Naposledy upravené Ivan91; 18-12-2020, 17:00.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Presne pre toto som pridal lacný wallbox. Istič mám tiež len 25A, okrem toho celý dom iba na elektrinu a istič za 3 mesiace nikdy nevyhodilo

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      romiix Prosím Ťa, čo znamená lacný wallbox? Som na vážkach, koľko do toho investovať, a rozmýšľam iba nad vonkajšou elektrickou rozvodnicou s ističmi, schuko zásuvkou, a potom s každej 400V po jednom druhu. Možno časom zmena v hlavnej skrini na zväčšenie kapacity na viac A. K tomu som chcel prenosný Wallbox ktorý môžem využiť kdekoľvek na nabíjanie kde bude dostupná "červená" 400V zásuvka

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Sly Vyrábal som ho presne podla tohoto návodu: https://www.mojelektromobil.sk/nabij...m-vykonu-blog/

      Prišlo mi to celkom lacné a praktické. Menej vkusné, ale je to kompromis..

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      romiix To bol môj prvý zámysel, ale keďže nemám "vyhlášku" ani iné el. vzdelanie ,tak som sa na to zatiaľ vykašľal. Ináč mal som tam zopár otázok pod tým článkom.. takže som hneď vedel čo mi posielaš. Ktorú možnosť si nakoniec zvolil, kto to pre Teba vyrábal a koľko Ťa to vyšlo, či sú tam tie ceny súčiastok presné..

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Sly Zvolil som presné tú možnosť ktorú má nafotenú - aj s tým current senzorom. Myslím, že ceny vcelku sedeli a funguje to bezproblémovo. Teda až na drobný problém s dotiahnutím kábla zásuvky, ten som zjavne nedotiahol dokonale a "oprskal" sa - musel som doťahovať.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      romiix Tak kvôli tomuto sa ja bojím ísť do toho len-tak. Keď to dám spraviť niekomu overenému čo viem že je trieda, tak budem v kľude spávať. Len tá dôvera. Zatiaľ to nejdem siliť, ale do budúcna to bude jasné že priorita No1.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ja som vôbec neuvažoval o wallboxe pre e-up. Ale dosť často jazdím cesty cca 70 km tam a 70 km nazad. Teraz v zime citelne klesol dojazd a keďže nabijam štandartne na 80% tak pred uvedenou jazdou dobíjam na 100%. Musím to plánovať, lebo zásuvková dobijacka je pomalá
      Ja som sa rozhodol pre nový wallbox iD Charger (Elii/VW, pozri web Elli). V DE je do konca roku (akcia) stoji 399 € (v čitane DE poštovneho) ale do SK Elii neposiela. Treba si ho nechať poslať na adresu známeho a objednať kuriera- cca 45 €.
      V základnej verzii má iD Charger DC ochranu a riadenie vykonu podľa záťaže hlavného prívodu (prudové trafa treba dokúpiť). Má výkon 11 kW.
      Volil som ho hlavne kvôli výbornemu dizajnu (čelný panel tvrdené sklo, je to súčasne “bubon” na kábel). Mam ho totiž na ćelnej fasáde, lebo s e-up pre istotu parkujem ćim ďalej od môjho drevodomu.
      Cenový rozdiel voči navodu v Môj elektomobil 380 € a iD Charger basic + poštovne + prúdové trafa , tj 474 € je len cca 100€ ale dizajn definovaná nemecká kvalita (kábel s konektorom Harting a plna záruka bezpečnosti) ďaleko prevyšujú cenový rozdiel 100 €. Dá sa kúpiť aj v SK v autorizovaných servisoch VW ale cena je už cca 620 € s DPH. Myslím že aj to sa však oplatí pre toho kto ho chce umistnit na vonkajšiu fasadu kde je hneď na očiach. Mechanické riešenie je perfektné odolnost voči stiekajú ej vode zaručena a k tomu 2 ročna záruka. Ale ak plánuje niekto umiestniť wallbox do garáže tak je to zbytočný luxus rozdiel 240 € je už citelný.
      Naposledy upravené palo47; 22-12-2020, 11:09.

    • Pisi69
      Pisi69 komentoval
      Upraviť komentár
      Ahoj, mě časování na noční proud také nefugovalo (na staré verzi app, na nové jsem nezoušel), ale osobně nepotřebuji jelikož zasuvku/y na nabijení mam pod stykačem HDO tak že sepnutí je řízené.

      Ale abych nemusel hlídat procenta nabití (vím že 8h nizkého tarifu se stihne nabít cca 55%) tak jsem v appce nastavil jen čas připravení na 5:55 a 70-80% na každý den.

      Jinak jsem také řešil zda wallbox nebo jen zasuvku, a i po přispěvcích zde na foru, jsem do garáže nechal udělat jen zasuvkovou rozvodnici s 2*230V a 1*400V 16A s proudovým chráničem typ B (AC i DC unik). Jednu 230 a 400 mám napojeno na HDO stykač (s možností ručního přepnutí/zapnutí i přes den (ve vysokém tarifu)). + v garáži jsem ponechal originál nabíjecí kabel 230V 10A.

      Do auta jsem koupil přenosný 11kW "wallbox" https://inchanet.cz/produkt/adapter-...nosny-wallbox/ a vozím jen menekes kabel a redukci 230V na 400V 5kolík..

      Myslím že toto je univerzální řešení se kterým sebou člověk vozí minimum kabelů a nabije všude kde jen elektřina.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Podľa parametrov na elli.eco - wallbox je len 16A a nemá ochranu na striedavý prúd, len jednosmerný DC v porovnani s wallboxom na MojElektromobil a navyše nemá displej, ktorý často využívam nielen na informáciu akým prúdom zrovna nabíjam ale aj zobrazuje neustále celkovú spotrebu domu na jednotlivých fázach. A to nehovorím o tom najpodstatnejšom - režime kedy nabíja čisto z prebytkov fotovoltaiky.
      Naposledy upravené Miroslav Rojko; 22-12-2020, 14:18.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Je to tak, wallbox Elli je pre bežného uživateľa, ale tým som aj ja.

      Nič z toho čo uvádza Miroslav Rojko ako výhodu by som nemal šancu využiť nič . Ja ani monitorig odberu v Elli nevyužijem -32 A hlavný istič.Je na každom aby si vybral to čo pokladá za vhodne v jeho pripade a na čo si odborne trúfa. A ja som preferoval dizajn.
      Chcel som len informovať o pomerne zaujímavej novej možnosti pre bežných uživateľov.
      (Nutnosť mat inštáciu s prúdovými chráničmi platí pre novostavby už roky aj v SK ale v Elli basic je dosť miesta na jeho doplnenie v prípade starej stavby)

      Inak v základné riešenie wallbox je z hľadiska silovej časti trivialna vec, výkon cezeň len prechadza. Z hľadiska riadenia treba len ošetriť signály PP a CP čo sa dá rôznym spôsobom.
      Cena komponentov Elli silovej a riadiacej časti je odhadom do 80 €. Ostatné je draha ( ale kvalitná) mechanika a samozrejme marže minimalne 3 členov v distibučnom reťazci.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      minimálne tých 16A je obmedzujúcich, lebo ešte veľa áut má jednofázovú nabíjačku a keď príde niekto na návštevu a chce nabiť, aj keď máš dvojfázovú nabíjačku v aute, on nemusí mať, s tým súvisí dynamické riadenie výkonu (v domoch sú ističe 25A väčšinou) atď, proste za menšiu cenu ako originál hlúpy wallbox si mohol mať niečo, čoho výhody uvidíš možno o nejaký čas, kúpiš staršie jednofázové EV žene alebo Ti začne vyhadzovať istič lebo zapneš väčší spotrebič - je veľa dôvodov, ktoré a môžu vyskytnúť

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Elli má samozrejme štandardne aj mód 7,4 kW 1x 32 A. Istou drobnou "nepríjemnosťou" je, že je potrebné pre prechod z módu 11 kW 3x 16 A do módu 7,4 kW 1x32 A "zhodiť" v rozvádzači ističe fáz L2 a L3 (zrejme Elli si automaticky prestaví max limit.na L1 na 32 A keď zistí na L2 a L3 nulové napätie)

      V mojej inštalácii to nepripadá do úvahy 1x 32 A lebo som zámerne dimenzoval prívodný kábel len na 3x 16 A inak by som mal veľké problémy pri zaťahovaní kábla cez vnútorné priestory drevopanelov (aj 3x 16 A bola fuška) , neakceptoval som žiadne káblové lišty po vrchu stien.
  • palo47
    Member
    • Jan 2020
    • 66

    Ešte dodatočne foto (v Safari na iPade sa mi nedajú vkladať fotky)

    Komentár


    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ešte jedna smutná správa.
      Prvé meranie účinnosti AC nabíjačky e-up pri 7 kW nabíjaní z wallboxu pri cca 2 deg C (odstáte auto) je len 71,2 %.
      (nabíjanie z SoC 33,9 na 100 %; verifikovaný merač spotreby; odčítanie energie dotečenej do batérie cez OBD -HV battery history- kWh charging)
      Nechce sa mi veriť, že je to tak. Merač spotreby je trvale v rozvádzači, takže merať budem pri každom nabíjaní, uvidím či sa to potvrdí.

      Nabíjanie z 2,3 kW zásuvkovej nabíjačky dalo účinnosť citeľne vyššiu, cca 84%.(cca polovičné straty)

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Ta účinnosť 84% môže byt pravda, takze tá zázračná 95% alebo 97% účinnosť nie je reálna ?

      K tým 72% zasa treba napísať, že je to hlúposť, účinnosť z wallboxu bude vyššia ako cez mobilný konektor. Auto energiu spotrebovalo na niečo iné ak ju naozaj prijalo. Aj keď Citigo nemá kompletný teplotný manažment batérie, neznamená to že batériu nezohrieva. Netreba zamienať teplotný manažment len s chladením, polovica je ohrev a ten veľa aút bez chladenia má.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      S tou hlúposťou by som bol opatrnejší, treba počkať hoci to tak na prvý pohlad vyzerá.
      Nikde sa neuvádza, že by mal e-up nejakú formu vyhrievania baterie. Teplota baterie na začiatku nabijania bola 2.3/1,6 (max/min) a na konci po 3,5 hodine 8,5/7,1 deg C a nameraná energia, ktorá sa nedostala na svorky HV baterie bola 5,3 kWh. Špecifické teplo baterie neviem ale odhadujem, že cca 3 kWh by malo zohriať bateriu viac. (Predpoklad účinnosti samotnej AC nabijačky pri 7 kW cca 91%]
      Teplota chladiacej kvaliny na konci nabíjania bola 38 deg C.

      Nabudúce skúsim monitorovať aj iné odbery, musí však byť zapnuté zapalovanie.
      Uvidíme,

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      vždy sú % straty menšie pri väčšom prúde, takže určite pri nabíjaní z wallboxu 7kW budú % straty menšie ako pri kábli 2,3kW - to je fakt, tých 91% môže byť okolo pravdy

      druhý fakt je, že ak sa samotný wallbox nerozžiaril od tepla a teda nespotreboval 5,3kWh energie na svoj ohrev, tak tá energia išla do auta

      takže buď si zle meral (či už merač energie alebo obd) alebo sa v aute nielen nabíjalo ale aj kúrilo (či v baterke alebo interiéri) ale stojím si za tým, že účinnosť internej nabíjačky 71,2% je hlúposť

    • milan84
      milan84 komentoval
      Upraviť komentár
      Miroslav Rojko ak pohladas v diskusii electrodad pri "teste" Leafu 62, najdes tam nazor (relativne podrobne opisany), ze neplati cim vyssi AC prud, tym nizsie straty.
      Dalsi cerstvy pripad, ioniq v rodine prisiel domov so SOC 4. Zapojil na 230 cez merak a po prepocitani pri nabiti doplna to vychadza len cca 4 percenta.
      Tie straty su podla mna velmi premenlive, nie uplne jasne zmeratelne ked kazde auto a kazda situacia prinasa nove a nove (ine) parametre, zistenia.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ja som stanovil meraním podiel energie, ktorá reálne prešla cez vstupné svorky kompletného AKU packu k energii, ktoré sa odobrala z energerickej siete.

      Za energiu ktorá šla do batérie ručím (OBD parameter mám overený). Merač energie je verifikovaný (pre sinus prúd - ohmická záťaž). Kúrenie určite nešlo, -dodatočne som kontroloval chovanie We Connect po opakovanom pripojení nabíjacieho kábla. Kontroloval som aj čisla odpočtov meračov a stavov OBD (mám sfotené ich displeje), všetko sedí.

      Ale stále sa mi nechce veriť, že počas 3 hod nabíjania niečo v aute odoberalo výkon cca 1 kW: (ak účinnosť vlastného meniča AC/DC s reguláciou prúdu = AC nabíjačka, odhadujem na 92%).
      Wall box je absolútne mimo hru, sú v ňom len prepojené výkonové drôty z konektora na energetickú sieť

      Samozrejme je tu ešte vlastná účinnosť Li,Pol článkov (pomer dodanej energie z def SoC na definované SoC a energie ktorú dodá do záťaze pri opačnom prechode SoC. Pre nepoužité NMC články a 25 deg C uvádza hodnoverný zdroj účinnosť cca 97%.(určité iný model ako LG Chem e61 v e-up). Ale to zo zmeranou účinnosťou NESÚVISÍ., je to za meranými svorkami.

      Pri nasledujúcom nabíjaní budem všetko omnoho dôkladnejšie kontrolovať a monitorovať cez OBD a aj priamo čo sa mi bude dať. Asi som nemal toto moje prvé meranie s 7 kW nabíjaním vôbec zverejňovať a mal som meranie viackrát zopakovať.

      V skutočnosti však o nič nejde, nijak ma netankuje, že zaplatím za nabíjanie o 20% viac ako bol odhad. Len ma baví zisťovať ako sa veci majú. .
      Naposledy upravené palo47; 22-12-2020, 18:22.
  • Miroslav Rojko
    Senior Member
    • Nov 2016
    • 1314
    •   

    milan84 Reagujem na Tvoju vetu: "ak pohladas v diskusii electrodad pri "teste" Leafu 62, najdes tam nazor (relativne podrobne opisany), ze neplati cim vyssi AC prud, tym nizsie straty."

    Prosím všimni si môj príspevok nad tým, všade uvádzam % straty. Samozrejme nominálne straty pri väčšom prúde - 7 kW sú väčšie ako pri menšom, ake tu hovoríme o strate v % z tohto prúdu, lebo iné porovnanie nemá význam.

    Ak nabíjam 7kW a strata je 10%, tak strata je 700W.
    Ak nabíjam 2,3 kW a strata je 15%, tak strata je 350W.

    Áno, nominálna strata je vyššia pri nabíjaní 7kW - celých 700W a to je dvojnásobok ako 350W pri nabíjaní 2,3 kW ale percentuálne je to menšia strata a to je podstatné.

    A o týchto dvoch veciach ste sa tam potili aj v diskusii na youtube, jeden o voze, druhý o koze. Niekto dokonca do strát nabíjačky išiel zarátavať vyhrievanie batérie, je to spotreba ale závislá na vonkajšom prostredí, určite sa to nedá považovať za straty internej nabíjačky.

    Logicky keď má auto určitý fixný odber napr. 200W na elektroniku vždy - či nabíja vyšším alebo nižším prúdom, tak % strata musí byť pri menšom prúde vyššia.
    [priezvisko]@me.com

    Komentár


    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Miro zabudas na jednu vec a to je narastajuca strata na vodicoch pri zvysujucom sa prude (Ohmov zakon)
      Ak ma vodic napr. odpor 0.2 Ohmu, mas stratu napatia na nom pri 10 A =2V a pri 30A je to 6 voltov.
      T.j. zhruba 0.9% pri 10A a 2.6% pri 30A (ak uvazujeme standardne napatie 230V).
      Vsetko zavisi od prierezu vodicov, ako vieme cim vacsi prierez, tym mensi odpor a teda mensie straty iduce na zohriatie kabla.
      Takze moze sa stat, podla dlzky privodneho kabla pred ktorym merias spotrebu, ze tie straty v kabli pri vysokom prude su take velke, ze ani ten kratsi cas nabijania to nevykompenzuje.(teoreticky)
      Urcite existuje zlaty stred, ale ten bude pri kazdom nabijacom mieste a aute iny.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Ano Jirko, ale to sú jednotky %. palo47 nameral stratu 28,8% pri nabíjaní 7kW a to určite nie je ohmov zákon ani nič iné, to musí byť nejaký termo manažment auta, možno zabudnutý predohrev ale nie strata internej nabíjačky

    • milan84
      milan84 komentoval
      Upraviť komentár
      blik,blik. Uz som ta konecne pochopil

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Nedalo mi a hľadám hľadám na nete nejaký relevantný údaj o stratách interných nabíjačiek EV a väčšina článkov hovorí o priemernej efektivite 94%. Takže určite tam vstupuje do hry elektronika auta nejakou mierou a tiež niečo (maximálne 100 - 200W v špičke) môže byť pri vyšších prúdoch a horúcom počasí na slnku chladenie nabíjačky. Ale pri Citigo som nejaké chladenie nepočul, nabíjam v tichej garáži, takže tam asi nie. Skôr Leaf v lete pri nabíjaní 27,5A (čo je maximum čo Leaf 2 pobral), keď bol pred garážou na slnku, začal jemne pískať - asi tam trocha chladilo, ale možno to bol len sprievodný jav nabíjania takkto vysokým AC prúdom, to neviem. Lebo keď som nabíjal 10A, Leaf bol tichý.

    • milan84
      milan84 komentoval
      Upraviť komentár
      ja som si praveze na Leafe v lete a nabijani 10A kablom vsimol viackrat velmi slaby zvuk od motora-nejaky ventilator, nieco co asi chladilo elektroniku. Vzdy som to postrehol len v garazi, ked bola zatvorena a vsade ticho.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      A Tvoj Leaf má 3 alebo 6kW nabku ? Lebo ak len 3, tak aj 2,3 môže mat potrebu chladiť a pri 6 je to len tretina dimenzovaného výkonu, čo netreba chladiť.

      Už vidím v profile máš 3 - tak možno to je dôvod.
  • Ivo Redaj
    Junior Member
    • Apr 2020
    • 13

    Ahojte, dnes mi prišiel "povolávací rozkaz" do servisu 😁 servisné opatrenie 9717, Aktualizácia riadiacej jednotky.
    Vraj 2hod... Čo chcú aktualizovať 2h?

    Komentár


    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      na IDcku nahravaju novy soft 7 hodin

    • milan84
      milan84 komentoval
      Upraviť komentár
      prvu hodinu a pol zistuju, co je to eUP a ako sa to robi

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Majú pomalí internet kvôli ochrane údajov sa pripájajú cez modem do WV a používajú BBsku spred 20 rokov 😀

    • Ivo Redaj
      Ivo Redaj komentoval
      Upraviť komentár
      rovno tu navstevu vyuzijem, kedze som zistil, ze nefunguje vyhrievanie soferovej sedacky... Taka slaba zima, ze som na to prisiel az nedavno

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ja som to zistil na jednom fóre a VW servis mi potvrdil, že táto zvolávacia akcia platí aj pre moj e-up (2kt 2020).
      Prebieha však aj iná zvolávacia akcia na trojičky - 93J4 (číslo platí pre Seat Mii)
      . Tam ide o výmenu celej HV batérie. Niektoré články sú netesné a unikajúci elektrolyt môže spôsobiť teplotne preťaženie vnútra batérie čo zvyšuje riziko požiaru.

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Uff závažná chyba, už len mat dobrú poistku...

    • milan84
      milan84 komentoval
      Upraviť komentár
      doteraz som sa k tomuto nejak nevyjadroval, ale myslite, ze je OK takyto produkt, ktory sa vyrabal par mesiacov, mal to byt len upgrade starsej verzie a ma uz zvolavacky o.i. kvoli baterii? A pritom realne hrozi problem, nie je to len kontrola. Celkom pruser, nie?
      Co ti sudruhovia "uspěchali" vývoj ?

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ja si myslím že nová verzia FW riadiacej jednotky baterie a problém s vytekajúcim elektrolytom člankov baterie sú dva samostatné problémy, ktoré nesúvisia.

      Predpokladám, že ak je informácia v zvolávačke ohľadom špičiek a následne zhoreného odporu pravdivá, tak ide o problém “zastavenie vozidla- chyba elektrosystému” čo sa už na fórach pretriasa min od apríla 2020. Objavili sa aj indície, že problém sa inicioval DC nabíjanim. Chyba sa objavoval už po niekoľko 100 km ale aj po niekoľko tisíc km. Nepríjemné pre postihnutých bolo, že oprava vyžadovala demontáž HV baterie a výmenu riadiacej jednotky na čo ešte v servisoch nemali vyškolených ľudí a náradie. Preto termíny boli až niekoľko mesačné.

    • Hati
      Hati komentoval
      Upraviť komentár
      Aky je to mesiac/rocnik?

    • Ivo Redaj
      Ivo Redaj komentoval
      Upraviť komentár
      Hati 07/Apr/2020 bol vydany prvy technicak

    • Ivo Redaj
      Ivo Redaj komentoval
      Upraviť komentár
      aktualizacia uspesna... cca 2hodky
      na sedacku si vyclenili iny den, nakolko mi vysvtelili, ze ak ju raz rozoberu, musia uz vymenit vadny diel, resp. musia to uz opravit... nemozu ukoncit zakazku a vratit mi auto neopravene, takze sme sa dohhodlli, ze im ho tam budem musiet nechat par dni.. dufam teda, ze naozaj iba "par"
      Ako pisal palo47 nizsie:
      "Ak oprava trvá dlhśie ako 30 dní, tak má kupujúci nárok na odstúpenie od zmluvy, chyba sa považuje za neodstraniteľnú. Pre trojičky je to k ničomu, nové vozidlo sa buď už nedá objednať alebo s veľmi dlhou dodacou dobou. A kto stratil dôveru a chce nazad peniaze a čerpal dotáciu tak by musel vrátiť dotáciu.
      Podľa tohoto zákona nie je nárok na poskytnutie náhradného vozidla. Záruka VW vylučuje tzv druhotné škody tj napr, že si musím požičať a platitt náhradné vozidlo.
      VW záruka mobility je koncipovaná tak, že jej cieľom je dostať zákaznika domov v prípade poruchy na ceste (odťah vozidla do najbližšieho servisu max 3 dni úhrada hotela, cesty vlakom......)"
      takze ziadne nahradne vozidlo, ziadne preplatenie nakladov... zrejme sme to vsetci podpisali pri kupe auta a samozrejme necitali
      ale aspon som na to pripraveny a povozime sa na svokrovej novej Hyundai Kona

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      Potom ten pompezny nazov je zavadzajuci, pod zarukou mobility si predstavim, ze zostanem mobilny kym mi ich pokazene auto opravia. Mali tomu dat nazov zaruka dopravy domov, alebo tak nejak.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      Pre zaujimavost, moje co bolo robene koncom novembra nevyzaduje ziadnu aktualizaciu, takze asi MY2021 sa to netyka ? ci taky modelovy rok ani nieje ?

    • Ivo Redaj
      Ivo Redaj komentoval
      Upraviť komentár
      este maly update... vyhrievanie sedacky opravene za 3 dni.. v utorok som doviezol auto, v utorok mi volal servisak, ze objednali diel (vyhrev chrbtovej casti bol vadny) v stredu vymenili diel, auto nabili a volali, ze je pripravene k prevzatiu.. medzitym som mu este telefonicky povedal, ze mi pri ostreku predneho skla mierne tecie voda aj na zadne sklo... O chvilu volal, ze ano, potvrdzuje to, ze ide zistit problem...Hned objednali novy motorcek a v piatok rano bolo auto hotove, nabite, pripravene k prevzatiu... Myslim, ze sa nemam na co stazovat..
  • Raza
    Junior Member
    • Apr 2020
    • 19

    Na citigo iv mi to robili v pondelok a trvalo to hodinu

    Komentár


    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Celkom zvidím. Dnes som bol na 11:30 v servise kvôli zvolávačke. Malo to trvať hodinu. O 13 som sa prišiel popýtať na auto a zistil som, že im umrelo

      Vraj sa nepodarilo nahrať update do riadiačky a neporadili si s tým ani vzdialene v centrále. A tak som odišiel s náhradnou Scalou na mesiac

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      romiix A to ti dali k tej Scale aj tankovaciu kartu, ci drahu prevadzku spalovaku si mas platit mesiac sam pre ich neschopnost vyrobit kvalitne a servisovat rychlo?

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      To určite ešte mu povedia že nech je vôbec rad že ma nejaké náhradné auto, bohužiaľ to je celkovo tragédia slovenských servisov, mal si dostať adekvátnu náhradu čiže iné auto na el.pohon ja mam v Kii reklamáciu v záruke už mesiac a týždeň akože snažia sa to riešiť vedia aj chybu ale náhradný diel je zatiaľ v nedohľadne som zvedavý ako dlho ti budu riešiť reklamáciu.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      U nas ujo majitel Kii ma zdravy nazor ze nahradne vozidla chce mat elektricky, jednak chce aby si ich zakaznici vyskusali, jednak su prenho efektivne na udrzbu a zakaznici mu ich nemaju ako jazdou dodrbat v porovnani s ICE s manulnou prevodovkou.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Taur Žiaľ nedali žiadnu tankovaciu kartu a vzhľadom na to, že najazdím ~4000 km mesačne, niečo ma to bude stáť :/

      jurajsun Adekvátne auto nemajú, elektrá k dispozícií nemajú. V Kii ti dali adekvátnu náhradu?

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Zatiaľ mám svoje i keď mi nefunguje manažment nabíjania cez infotaiment raz nabehol tak som si stihol nastaviť obmedzenia nabijania AC 80% DC 100%. Predajca ma k dispozícii predvadzacku Kia eNiro, predpokladám že výmena jednotky im nezaberie viac ako 1 deň, tak či tak auto potrebujem mať náhradné tak uvidíme ako sa k tomu postavia, zatiaľ čakajú na ND trvá im to už vyše mesiaca....

    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      takze hovorite ze tam nemam cakat a spoliehat sa na to ze to bude ta hodina? Radsej to tam asi rano zoberiem a poobede zavolam ci to je hotove...sa prejdem aspon 2x

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Už prešli vyše 3 týždne, od kedy som odviezol Citigo na hodinku na zvolávačku

      Aktuálny stav je, že nová riadiačka pre baterku už dorazila a auto poslali do BA na jej výmenu. Vraj by som do týždňa mal dostať auto späť. Tak som zvedavý.

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Tak držím palce bol som bez auta 2 dni a mal som dosť takže viem aké to je keď si bez dobrého auta

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      romiix 3t+1t=standartna 30dnova doba na vybavenie reklamacie, co sa ti nezda?

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Taur Nezdá sa mi, že mi nepredĺžia záruku, ak keď vozidlo kvôli nim nepoužívam. A úprimne dúfam, že to nebude štandard - 3 mesiace používať auto a mesiac nie.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      romiix To je nezmysel podla mna, Myslim ze podla zakona sa doba zaruky predlzuje o dobu v ktorej je produkt v zarucnej oprave. Posli SOIku na nich. Resp. daj nevinu otazku SOI ci je to spravny postupak sa takto zachovali k zakaznikovy a mozno sami na nch vlitnou a mozno ti napisu aby si podal podnet. Alebo povedia ze je to ok.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Prešiel 4. týždeň servisu. Snažia sa zohnať náradie a potrvá to minimálne ďalšie 2 týždne

    • Marcel Pavlík
      Marcel Pavlík komentoval
      Upraviť komentár
      romiix - asi nečítali tento článok -
      https://www.mojelektromobil.sk/servi...ntervaly-cena/
      Ako je to s dostupnosťou servisov? Volkswagen: Každý servis je určený na servisovanie BEV a PHEV
      Škoda: Túto prehliadku môže vykonať každý autorizovaný servis ŠKODA na Slovensku. Takisto opravy ostatných komponentov vozidla môže vykonať každý autorizovaný servis ŠKODA, okrem opravy častí vysokonapäťového systému.
      Koľko servisov na Slovensku dokáže realizovať špecifické servisné zásahy? Napríklad na motore, vysokonapäťovej batérii a pod.
      Volkswagen: Špecifické opravy – výmena modulov v HV batérii, otváranie HV batérie sa vykonávajú iba v 1 servise -> Porsche Inter Auto Vajnorská. Čim viac bude BEV a PHEV vozidiel je v záujme lepšej obsluhy zvyšovať počet týchto servisov na opravu HV batérii.
      Ostatné diely vysokonapäťového systému sa neopravujú ale menia v akomkoľvek servise. Výmeny poškodených dielov okrem opravy HV batérie, môžu vykonať všetky servisy Volkswagen.
      Škoda: Dnes máme rozpracovaných 3 servisných partnerov pre najvyššiu úroveň servisných zásahov. V súčasnosti môže vykonávať tieto práce jeden autorizovaný servis. Intenzívne pracujeme na tom, aby statusom servisu s najvyššou úrovňou disponovalo minimálne 20 % siete autorizovaných servisov ŠKODA.V našej sieti sa neopravuje batéria samotná! Výmena chybných článkov a pod. Pre samotnú opravu batérie (napríklad po havárii) je nutné odoslať ju do špecializovaného strediska, ktoré je v Poľsku. Takéto akcie rátame všeobecne na promile percent. Ale sme na to pripravení (vybrať batériu u SK dílera a zaslanie do PL).

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Dosť nepríjemná vec je, žiaľ v dnešnej dobe pravidlom, že sa nič neopravuje len vymieňa celá jednotka. Oprava sa môže dosť predražiť. Napríklad pre e-up sú c eny materiálu:
      - Elektropohon 5400 €.
      - Inverter 4800 €
      - Elektrický kompresor klimatizácie. 820 €
      Všetko s DPH.
      Citygo je na tom s 5 rocnou zárukou dobre, e-up len 2 roky, asi bolo užitočné si priplstiť predľženú záruku.

      Ja si pamätám časy keď napr Toyota montovala aj repasované diely, zobrala vadný, ale opraviteľný, diel a namontovala repasovaný, ktorý bol repasovany priamo Toyotou. Ceny boli priaznive.
      Naposledy upravené palo47; 02-02-2021, 20:40.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Marcel Pavlík Podla mňa to ide presne podla článku. Reálne im funguje jeden servis v BA - tam auto skončilo.

      palo47 Tie ceny sú dosť kruté. Asi je dobrý nápad šetriť na tieto náklady, nech po ukončení záruky nepríjemne neprekvapia :/

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Kompresory v elektromobiloch vydrzia podstatne viac, ako v spalovakoch, pretoze su zapuzdrene rovnako ako chladnickove, takze u nich nehrozi unik chladiva pri tesneni nahonu, ako u kompresorov spalovakov . Navyse su invertorove trojfazove s premenlivymi otackami, pricom nemaju piestiky - su scroll (spiralove). Tiez hadice a trubky pre chladivo nie su u EV tak namahane vybraciami ako u spalovakov.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Isteže, moderný koncept komponentov e-up má šancu aj na vysšiu spoľahlivosť ako klasické koncepty . Musia však byť starostlivo navrhnuté, použite súčiastky s dostatočnou výkonovou rezervou a musí byt použitá vhodná tecnológia výroby. Pri súčasnom tempe inovácii však nie vždy je to zaručene a kvôli cenovemu tlaku sa dimenzujú súčiatky s menšou rezervou. Aj v modernom špiralovom kompresore s trojfázovym invertom môže odist nejaká diodka za pár centov a meni sa celý kompresor za 900 €.
      Inak chladnickove kompresory sú spoľahlive aj preto, že sú napr oproti kompresoru e-up neporovnatelne jednoduhšié žiadny invertor, žiadna riadiaca jednotka, žiadny FW žiadna CAN zbernica....
      Kompresor som spomenul preto, že som čital diskusiu jedneho postihnutého majiteľa e-golfu(asi má zhodny kompresor ako má e-up)

      A meniť napr celý pohon kvoli chybe nejakej halovej sondy je tiež nonsens. Mala by existovať možnost repasácie vo výrobných závodoch. Ale u e-up je to kvoli celkove nízkemu počtu vyrobených ks zrejme logisticky neriešiteľne (asi by to bolo drahšie ako nový).
      Zrejme nie je reálne, opravovať takéto moduly v mimo centrálneho servisu vybaveného testovacimi nastrojmin, pripravkami a detailnou dokumentáciou.
      Naposledy upravené palo47; 03-02-2021, 16:42.

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      palo47 Nove chladnicky/mraznicky/klimatizacie maju tiez invertorove kompresory, niektore su tiez uz scroll. Nie je ziaden dovod aby invertorovy modul bol menej spolahlivy ako cievkovo-relatkovy startovaci modul starych kompresorov. Invertorovy modul nema mechanicke komponenty, Startovaci prud klasickych kompresorov je niekolkonasobkom prevadzkoveho. Invertorove nabiehaju postupne ich nabehovy prud, je zlomkom prevadzkoveho.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      tam to riadi frekvencny menic, aby nedostaval kompresor take narazove supy

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Invertorovy modul obsahuje generator trojfazoveho napajania kompresora s premenlivou frekvenciou. Vstupom je v pripade elektromobilov jednosmerny napajaci prud s napetim okolo 400V. V pripade chladniciek/mrazniciek/klimatizacii je vstupom jednofazovy striedavy prud. No vystupom invertora je vzdy trojfazovy striedavy prud s riadenou frekvenciou. Preto by som sa radsej vyhol nazvu frekvencny menic - kedze pri zmene z DC na 3fAC za zrejme nejedna o zmenu frekvencie, Lebo na vstupe ziadna frekvencia nie je. Radsej by som pouzil nazov 3f generator, alebo zostal pri univerzalnom nazve "invertor" ktory by som skor prelozil do slovenciny ako "striedac".

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      narazal som na kompresory pouzivane v domacnostiach, ktore si spominal aj ty (chladnicky, klimy, tepelne cerpadla)

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Aktualizácia trvala len od 8.1.2021 do 12.2.2021
  • palo47
    Member
    • Jan 2020
    • 66

    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	Notification_A12_01792_20_en.jpg
Videní:	1116
Veľkosť:80,7 KB
ID:	66638 K zvolávacej akcii Seat 93J4 prikladám originál EU dokument.
    Obávam sa, že keďže trojičky sa vyrábajú na jednej linke, tak to môže platiť aj pre e-up a citygo
    . Ak sú tu ľudia, ktorí majú interné informácie z VW Ba tak tí by mohli k tomu možno vedieť podrobnosti
    Pripojené súbory
    Naposledy upravené palo47; 08-01-2021, 15:53.

    Komentár


    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Doplňujem dôležitú informáciu k zvolávačke ohľadom HV baterié, viď môj príspevok vyššie.
      Údajne sa to týka všetkých modelov trojičiek a údajne ide o vozidlá, ktoré boli vyrobené v máji až júni 2020, pravdepodobne len niektorých VIN.
      Naposledy upravené palo47; 08-01-2021, 16:10.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      To bolo nejak pred odstavením fabriky ak sa nemýlim. Ľudia už boli mysľou doma... 😆
      ale mi nie je do smiechu, vyzerá to tak že obidve zvolávačky sa ma týkajú. Ešte ma nikto ohľadom toho nekontaktoval.. sakra

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Skúste si overiť zvolávačku na portáli Škody: http://recall.skoda-auto.com/004/en-com Fnguje pre všetky modely trojičiek, neposkytne vša info o čisle zvolávacej akcie. Obdobný portál VW VIN e-up prehlasil sa neexistujúci.
      Ja som kontaktoval VW servis a ten mi overil či sa ma zvolávačka týka. Doporučujem tento postup.

      Domnievam sa, že kompletne bateriové packy sa do BA dovážajú z DE a VW Ba ich len zamontuje.
      Naposledy upravené palo47; 09-01-2021, 08:59.

    • Sly
      Sly komentoval
      Upraviť komentár
      Ja keď som na tej škoda stránke skúsil overiť VIN tak mi dalo že sa ma týka zvolávačka, a keď som volal do Autonova v BB tak ešte o ničom nevedeli, že im to dá vedieť priamo Volkswagen a potom ma skontaktujú.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ja som kontaktoval Autonovo BB. (VW) mailom aj s uvedením VIN priamo na prijímacieho technika ešte medzi sviatkami a ten mi potvrdili zvolávačku na upgade FW a dostal som aj termín na 11 jan.
      Naposledy upravené palo47; 09-01-2021, 15:14.

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Ešte doplňujúce informácie k zvolavacej akcii týkajúcej sa potenciálne vadných článkov HV baterie e-up z nemeckého portálu “ecomento.de” z 11. januára 2021. Týka sa to celkom len 122 ks e-up vyrobených v máji a júni 2020. (plus ďaľsie desiatky citigo a mii)

      Tu je citát:

      “Kvôli možnému nebezpečenstvu požiaru volá spoločnosť VW menší počet svojich malých elektrických automobilov e-up! späť do dielne. Podľa nemeckého Spolkového úradu pre motorovú dopravu (KBA) sa to týka 122 vozidiel, ktoré boli vyrobené v minulom roku. Podľa súčasného stavu medzi ne patrí 81 e-up !, dodávaných v Nemecku, okrem iných aj Automobilwoche.

      Výrobca zdôraznil, že išlo o preventívne opatrenie. Spoločnosť VW zatiaľ nevie o žiadnych udalostiach. KBA sleduje stiahnutie z trhu. Úrad oznámil, že ku skratu alebo požiaru môže dôjsť „z dôvodu predchádzajúceho poškodenia článkov batérie“. Spoločnosť VW oznámila, že vo vozidlách, ktoré kontrolovala, vymení batérie. Vyrobené boli v máji a júni 2020

      „V súvislosti s výrobou batérií pre e-up nemôžeme v jednotlivých prípadoch vylúčiť, že pri manuálnej následnej kontrole modulov článkov mohli byť jednotlivé články poškodené,“ hovorí VW. „V dôsledku toho môže dôjsť k poruche izolácie, keď je vozidlo v prevádzke, čo môže v ojedinelých prípadoch viesť ku skratu v batériovom systéme.“

      Pre e-up už existovalo stiahnutie z obehu! V roku 2019. daný. V tom čase boli preskúmané všetky exempláre vyrobené do marca 2017 vrátane. Dôvodom stiahnutia z trhu bol nie optimálne navrhnutý lepiaci šev v kryte vysokonapäťovej batérie. Nedostatok by mohol spôsobiť prenikanie vlhkosti. Podľa VW v čase stiahnutia z trhu nedošlo k žiadnym poruchám alebo nehodám z dôvodu chybného lepiaceho švu.

      E-up! je doposiaľ jediný plne elektrický malý automobil od značky VW. Bol dodatočne namontovaný na základe technológie up! prestavaný na elektroautomobil. V roku 2019 prišla nová generácia e-up! s väčšou batériou na dojazd 260 kilometrov v súlade s normou WLTP. Elektromobil základnej triedy si v súčasnosti kvôli vysokému dopytu už nie je možné objednať.”
      Naposledy upravené palo47; 13-01-2021, 23:21.
  • Jiri GrandPa
    Senior Member
    • Dec 2016
    • 707
    • viera8131
    •      

    No, podľa tohto to vyzerá, že nie len u Tesiel je problém so servisom.
    Čo je vam, majiteľom VW, KIA, Škoda apod. platne, že je servis v každom meste keď nie sú schopní auto spraviť lebo nemaju ľudí...
    Myslim, že aj toto bude dosť brzda rozmachu elektromobility.

    Komentár


    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Smutné je že ja ako zákazník viem o tom aute viac ako servisný technik, ten si vtiahne servisné manuály a postupuje podľa nich, čiže sa reálne učí až na reálnej poruche môjho auta. Niečo ako predikcia chyby z reálnych skúsenosti alebo na základe vzdelania technika zatiaľ nehrozí.

    • cio
      cio komentoval
      Upraviť komentár
      No neopraví to hocijaký dedinský servis.. chlapi ešte len začali behať po školeniach a počas COVID sa to všetko neuveriteľne zabrzdilo.

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      Ano na jednej starne je tu Covid , ale keby nebol výsledok asi bude podobný, proste sme na Slovensku...

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Dealeri a príslušné VW/Audi servisy, ktorí chcú predavat BEV sa museli na to “certifikovať”. Okrem iného musia si zaplatiť diagnostický SW so službami a podporou u VW. Diagnostický SW vedie technika a doporučuje mu kroky. Len žial kvalita toho SW nie je dostatočná a tak je nutná podpora VW centra. Tam by mohla byť (?) šanca citelne vyššia, že sa problém odstráni.
      Je však problem s dobou opravy napr veľmi dlho sa čaká na náhradne moduly HV baterie.
      Pozeral som zákon o ochrane spotrebiteľov (fyzická osoba). Ak oprava trvá dlhśie ako 30 dní, tak má kupujúci nárok na odstúpenie od zmluvy, chyba sa považuje za neodstraniteľnú. Pre trojičky je to k ničomu, nové vozidlo sa buď už nedá objednať alebo s veľmi dlhou dodacou dobou. A kto stratil dôveru a chce nazad peniaze a čerpal dotáciu tak by musel vrátiť dotáciu.
      Podľa tohoto zákona nie je nárok na poskytnutie náhradného vozidla. Záruka VW vylučuje tzv druhotné škody tj napr, že si musím požičať a platitt náhradné vozidlo.
      VW záruka mobility je koncipovaná tak, že jej cieľom je dostať zákaznika domov v prípade poruchy na ceste (odťah vozidla do najbližšieho servisu max 3 dni úhrada hotela, cesty vlakom......).
      Mne príjimací technik vo VW servise trvrdil, že sa mi ani nepredlžuje doba záruky o pobyt v servise (v prípade záručnej opravy).
      Naposledy upravené palo47; 10-01-2021, 14:34.

    • jurajsun
      jurajsun komentoval
      Upraviť komentár
      No ja som prípad dotácie takže môžem iba čakať na opravu, vozidlo určite nebudem vracať i keď podľa zákona mám na to právo. Nakoľko mám už na aute 10500 km a blíži sa garancka tak to skúsim uhrať na bezplatnú garancnu prehliadku.
  • BEVirgin
    Junior Member
    • Mar 2020
    • 9

    Prislo mi to obdeleven pro. Zatial som teda zapol zamykanie nad 15kmh / odomykanie pri otvoreni klucky, zapamatanie nastavenie laneassist (takze uz je vlastne stale vypnute), zapamatanie nastavenie klimy, a zrusenie upozornenia na pasy. funguje to perfektne, zabralo mi to cele 20 minut. A dokonca rovno na apple zariadeni. Ak by niekto bol v KE, tak viem pomoct .
    Este si prejdem vsetko to dlhe kodovanie, je tam vela zaujimavych veci, ako aj monitoring batt. poslem screeny

    Mne ziadna zvolavacka naprisla, to bude asi tym ze auto ma 2 mesiace.

    Riesil niekto to otrasne klopkanie od zadnej napravy ? uz mi to fakt strasne lezie na nervy. dnes chcem vsetko vyhadzat z kufra a som zvedavy.
    Pripojené súbory
    Naposledy upravené BEVirgin; 13-01-2021, 11:50.

    Komentár


    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      @BEVirgin
      To vyzerá super!

      Nie je tam náhodou:
      - Prestavenie limitu vypnutia kúrenia pri 40 km dojazdu? Posledných 10-15 km z jazdím z práce spravidla zamrznutý.
      - Zrušenie automatického vypínania ohrevu sedačiek?
      - Povolenie 12V zásuvky pri vypnutom aute? (možno to nejde hardwarovo, neviem)

      Btw, spomenut screenshoty sa žiaľ nenahrali.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Mám auto 3 mesiace, zvolávačka sama neprišla, proaktívne som kontaktoval servis.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      EDIT - pridal som teda tie fotky. da sa vsetkych 90 clankov jednlotlivo monitorovat, aj celkovy pocet KWH za celu zivotnost. Smial som sa na tom dost, lebo je to akokeby vyssi level "hackovania" elektrickych kolobeziek (xiaomi m365 pouzivam). Co sa tyka prepinania sedadiel a podobne, myslim ze sa to da. ale RJ klimy sa neda nastavovat cez dlhe kodovanie, iba cez adaptacie v adaptaciach mas 255 kanalov, musim nikde zohnat popis vsetkych kanalov a podla toho to nastavit. to ukladanie teploty klimy ma pouzivatel youtubu "tedo nash" navod ktoru hodnotu zmenit v jednom z kanalov. Myslim si ze navod sa da pouzit z lubovolneho koncernoveho auta, dam vediet az to najdem.

      Co sa tyka 12V tak to si myslim ze potrebujes si natiahnut kabel priamo od baterky ked to takto chces mat. zalezi to od konkretneho auta, co si teraz namatkovo spominam, napr. octavia II predfl to mala napriamo.

      A co sa tyka dojazdu, musis brat v potaz, ze kurenie zerie dost vela a uz ked mas cca 1/3 batt tak mas obmzedzeny vykon na 80%, takze prioritu asi dava skor jazdeniu ako komfortu.

      Ako som spominal vyssie, pozri si tento kanal, je to bulhar, vdaka nemu vlastne som aj zriesil ten obdeleven. do augusta mal ten starsi s 16kwh batt, teraz ma ten s 32kw. https://www.youtube.com/channel/UCGq...uJLBScr3dAeGeA

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Ešte by ma celkom zaujímalo, či tieto zmeny nemajú vplyv na uznanie záruky v prípade problému auta. Tipol by som, že sa na tieto úpravy ľahko vyhovoria.
      12V Kábel by som aj natiahol, ale zasa, záruka.
      Keď auto nebude raz v záruke, tak by som najradšej pridal 12V vykurovaciu špirálu do kúrenia a zapínal to aspoň manuálne
      Preferenciu dojazdu pred kúrením ako tak chápem, ale konkrétne ja by som väčšinu jázd ocenil Eco+ z pohľadu obmedzenia výkonu a plné kúrenie až do vybitia baterky.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      romiix urcite sa da kupit teplovdusny ohrievac do 12V zasuvky, ta hadam funguje aj pri nizsom SOC, ci nie? Taky spotrebic neporusuje zarucne podmienky a riesi problem.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Taur Je to vec zavadzajúca v interiéry auta. V aute za 20k€ by som dúfal v kúrenie kým je to technicky možné.
      Zároveň má auto podla manuálu povolený príkon spotrebiča na 12V zásuvke len 120 W. To je v zime, keď je potrebný príkon aj cez 3 kW žiaľ slabota.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      romiix Chapem. A sa neohanaj autom za 20K, nevies ze pri BEV musis pouzit koeficient 1/2 , cize akoby si mal auto za 10K a od toho vela nemozes cakat.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Taur No tak aj auto za 10k€ zvykne zvládať kúriť do minutia PHM
      To že nie je možné kúriť posledných ~23% dojazdu, aj keď by mi to na dojazd domov stačilo, je proste UX fail. Keby to šlo aspoň prestaviť v appke alebo cez OBD.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      romiix ja som to myslel vseobecne nie na kurenie, lacne EV zas dokaze veci co lacny spalovak nie.
      Ja som zastanca plnej konroly nad nastaveniami uzivatelom. Nechapem preco by nemal mat moznost si prestavovat kedy chce kurit, ci si ma klima zapamatat poslednu nastavenu teplotu, ci sa ma auto zamykat po rozjazde atd proste tie veci co sa aj tak daju nastavovat cez OBD by mal mat moznost nastavovat cez infotaiment/apku ako chce.
      40km je strasne vela na tak nekompromisne obmedzenia u mestskeho auticka. Ved je prepoklad ze v meste za 40km dojdes domov, alebo k nejakej nabke, tak to nema logiku.
  • Andrejjj
    Junior Member
    • Jul 2020
    • 3

    Ahojte, dnes rano ma auto (dodane 06/2020) po nastupeni privitalo chybou "Error: electrical system. Park vehicle!" a nepohnem sa z miesta :-( viete prosim odporucit servisneho partnera v BA?

    Komentár


    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Co skusit odpojit 12V bateriu, pockat par minut a znova zapojit ?

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Možno je trochu jednoduhšie a bezpečnejšie (odpájať treba - pól baterie) radšej vytiahnuť poistku so žltou vlajočkou v poistkovej skrinke na ľavom boku palubnej dosky. Prvý krát sa dosť ťažko otvára. Tá vyradi riadiacu jednotku baterie a odpoji ju.
      Prečo je nastavený jazyk EN?
      Naposledy upravené palo47; 14-01-2021, 09:00.

    • Andrejjj
      Andrejjj komentoval
      Upraviť komentár
      @jux
      dik za tip. Neskusal som, uz som volal vw asistencnu sluzbu, pridu si ho nalozit. ktovie, ci by to nebol len docasny fix (ak by to zafungovalo) a zajtra ma necha niekde na ceste alebo sa stane nieco horsie

      @palo47
      Slovencina tusim nebola a EN som si nastavil ja. Poistkovu skrinku mozno vyskusam nabuduce. Aj tak mi podla VIN na tej Skodovackej stranke vyslo, ze sa na mna vztahuje nejaka zvolavacka, tak nechcem riskovat. Len dufam, ze to nebude cela bateria a mesiace cakania
      Naposledy upravené Andrejjj; 14-01-2021, 09:07.

    • BEVirgin
      BEVirgin komentoval
      Upraviť komentár
      praveze super ze to ma po anglicky. aspon si vie nieco pogooglit. odost lepsie nez tie skomoleniny prekladavat do en. Je to nieco ako sk dabing vo filmoch...
      Daj vediet co to bolo.
      Inac, neplati nahodou zaruka mobility ? nemali ti nejako zabezpecit nahradny odvoz ?

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Podstatne viac toho vygugliš v nemčine, pozri napr toto vlákno: https://www.goingelectric.de/forum/v...=unread#unread

      Podľa všetkého súčasna zvolavacia akcia na FW riadiacej jednotky HV baterie by mala zavrániť príhodám ako je tvoja. Ale môže to byť aj niečo iné. Treba sa pripraviť aj na variant, že oprava bude trvať dlho.

    • Andrejjj
      Andrejjj komentoval
      Upraviť komentár
      Uz mi volali zo servisu, ze sa mam pripravit 3-4 mesiace cakania, ak to je bateria. ze su predo mnou 4 ludia na cakacke. A v SR su dvaja technici (aspon, ze pracuju v servise, kam mi ho odviezli), co vedia tieto veci (asi myslel baterie a neviem ci len VW e-UP, alebo mysleli aj Citigoe IV) opravovat. Ocividne aktualne dost zaostava servisna podpora za predajmi. Buduci tyzden to daju na diagnostiku, aby zistili, aky tam je problem. :-(

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      To vazne? A naco do servisu nejakeho, ved to mohli odbviezt rovno do fabriky VW BA kde ho vyrobili nech opravia nepodarok. Tam ich za den vyrobili neviem kolko tak vymenit bateriu im hadam nebude trvat 3 mesiace. alebo aj cele auto.

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      To musia cakat do buduceho tyzdna na zastrcenie OBD konektora a precitanie chyb?
      Vsetci tu kritizuju teslu za zly servis... Ked som mal problem s X-kom (dookola sa restartoval velky displej), stacilo zavolat, pozreli na dialku aky je problem, povedali, ze to nevedia spravit na dialku, ze mam auto odviezt do servisu. Vytelefonoval som nahradnu teslu, zaviezol moju a odisiel na nahradnej. Dalsi den volali, ze auto je hotove, no kedze sa mi nehodilo ist pre neho hned, spytal som sa, ci mozem prist az o 3 dni, povedali, ze ziaden problem

    • palo47
      palo47 komentoval
      Upraviť komentár
      Na VW BA zabudnite, tam sa auta len vyrábajú, nie je to žiadny servis.
      Údajne je problém s nahradnými dielmi - riadiaca jednotka HV baterie. Aj keď “zhorí” jeden odpor, tak sa montuje nová riadiaca jednotka, nič sa neopravuje.
      Problém je, že aj väčšie VW servisy majú len jedného človeka na riešenie SW problémov. Ak keď je tam už štvtrý v poradí tak to tak vychádza. Diagnostický SW VW je dosť nedokonalý, veľa vecí sa musí riešiť dialkovým prístupm s centrálnym servisom a ten má tiež dlhú odozvu takže jedno auto sa rieši aj týždne. Aj FW riadiacich jednotiek má veľa vela falošných chybových hláseni.

      V servise elektromobilov sa nedá VW zrovnávať s Teslou, väčšina VW servisov doteraz elektoautá vôbec neservisovala. A teraz sem tam nejaké takže praxminimálna.

      Naviac je v súčasnosti problém s polovodičovými súčiastkami (čipmi), obmedzuje sa výroba vo VW v Škoda a inde.
      Naposledy upravené palo47; 14-01-2021, 11:45.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      jux Iny pristup pri aute v cene 4-5tich eup/citigo by bol dost divny. K zakaznikom A8 tiez maju iny pristup ako k autu na spodku rebricka.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      vidíte, treba kúpiť viac aby keď je jedno v servise, na druhom sa zatiaľ chodilo

      ja som mal zvolávačku bez problémov, na 9:00 som doviezol jedno, o 9:15 druhé a o 10:05 volali, že už sú obidve hotové, software nahratý, všetko v poriadku, odišiel som s potvrdením pre každé auto, že bola vykonaná zvolávacia akcia

    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      Andrejjj mna by zaujimalo ci ti daju nahradne auto alebo mas byt 4 mesiace bez auta. Pol dna alebo den sa to da vydrzat ale toto je extrem...

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Ou, riadny problém. Dali aspoň náhradné auto? Mne po zlyhaní aktualizácie na zvolávačke aspoň dali náhradné, i keď nie elektro.

    • Andrejjj
      Andrejjj komentoval
      Upraviť komentár
      Nahradne mi nedali ani nenukali, zatial som nepytal. nebol som tam ani osobne, byvam v satelite a som cez den na home office aj so skolopovinnymi deckami, takze som riesil len odtah. Budem sa ich pytat na nahradne vozidlo, ked mi prezradia, co im povedala diagnostika. 3-4 mesiace bez auta si uz neviem velmi predstavit, zvykli sme si na dve a toto je navyse prudko navykove. :-)

    • Ivan91
      Ivan91 komentoval
      Upraviť komentár
      uprimne, budem milo prekvapeny ak ti daju nahradne auto.. mne v Audi vysvetlili zaruku mobility ako odtah do servisu a zavezenie pasazierov domov. aj ked, reklamacie by sa mali vyriesit do 30dni.. pri autach je to rovnako alebo je tam iny zakon?

    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      Ivan91 nemyslim ze je iny zakon pre auta ako nieco ine...teoreticky ak ti nevedia opravit auto do 30 dni by si mohol ziadat o vratenie penazi nie? To by ich mohlo trosku popohnat k lepsim vykonom Ja som akurat zaviezol auto na zvolavacku tak dufam ze sa nic neposerie lebo doteraz som nemal ziadne problemy...

    • Andrejjj
      Andrejjj komentoval
      Upraviť komentár
      Tak dnes som si bol pre opravene auto, cakalo 3.5 tyzdna, kym sa k nemu technici dostali. Vymenili riadiacu jednotku, ktorej chybu hlasila diagnostika. Zaroven aktualizovali SW. Nahradne som teda nedostal, lebo to stihli takmer do 30 dni.

    • romiix
      romiix komentoval
      Upraviť komentár
      Andrejjj Veľmi nepríjemná skúsenosť :/
Pracuje...
X