Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

VW ID.3

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • Vilo
    Member
    • Sep 2017
    • 129
    •   

    V rámci "I want OTA 3.0" kampane som v piatok úspešne cez noc nainštaloval 3.0.
    Nevedel som to spustiť aj keď ma informovalo, že je to v aute prichystané, na FB skupine som našiel popis opičích tančekov, ktoré to vedia spustiť. Počas inštalácie bolo auto okolo 8 hodín nefunkčné, jediné čo sa dalo bolo odomknúť a zamknúť.
    Ráno auto nabehlo s 3.0, musel som si vytvoriť "primary user" konto, do ktorého sa nebolo možné prihlásiť, pretože odomňa pýtalo S-PIN, ktorý mi v procese vytvárania účtu neponúklo vytvoriť.
    Núkalo to reset S-PIN cez mobilnú aplikácui, v ktorej ten reset nie je. Po hodinách experimentovania som napísal frustrovaný príspevok na FB skupinu, kde mi hneď napísali, že ono to síce píše, že to mám resetnúť v appke, ale ide to len cez web VW. Tam sa mi to podarilo a mohol som sa prihlásiť.

    Proces inštalácie hodnotím ako veľmi neprehľadný, komplikovaný a nechápem ako môže trvať tak dlho nahratie FW do pár jednotiek (keď už sú dáta stiahnuté).

    Odvtedy som spravil v aute 600km a moje pozorovania:
    - 13 mesiacov od prebratia auta (u predajcu, ktorý mi povedal, že auto má internetové rádio) mi ide internetové rádio (dáta idú z e-SIM auta bez platenia dát navyše)
    - po13 mesiacoch tlačítko vyvolania menu asistenčných chujoviniek funguje vždy keď ho stlačím (doteraz fungovalo obvykle na druhý/tretí krát napriek tomu, že vždy ťukol zvuk na potvrdenie, že som ho stlačil). Takže vypínanie lane assist je už menej nebezpečné.
    - ukazuje % batérie na hlavnom displeji celý čas, nie len keď je pod 10%
    - počas nabíjania infotainment auta stále ukazuje rýchlosť nabíjania v nezmyselných jednotkách (km/minútu podľa neznámej spotreby) a nie v kW (aspoň, že v apke ukazuje kW)
    - vonkajšiu teplotu ukazuje už aj na hlavnom displeji
    - po sadnutí auta pýta potvrdenie užívateľa aj za predpokladu, že je len jeden užívateľ a S-PIN je uložený (netreba zadávať) - otázka nezmizne kým to človek nepotvrdí
    - v navigácii ukazuje vedľa destinácie ikonku batérie so stavom aký očakáva pri príjazde
    - thermal management stále nefunguje správne - batériu nepredhrieva pri ceste na nabíjačku, batériu zohrieva na nabíjačke aj keď netreba a potom sa prehreje a chladí ju
    - drobné zmeny v tom LED pásiku pod čelným sklom
    - hlasové ovládanie stále nedokáže riadiť kúrenie ( to ale asi súvisí s tým, že nemám dvojzónovú klímu)
    - v aplikácii ukazuje stav zamknutia auta (stále nie je možné zamknúť a odomknúť) a indikuje otvorené okno a dvere
    - v aplikácii by malo ukazovať polohu auta, to mi ale nefunguje, sú tam rôzne nezmyselné pravidlá, že to neukazuje za jazdy a ukazuje to len keď je prihlásené primárny užívateľ.
    - plánované nabíjanie som skúšal raz a nefungovalo (nabilo auto o niekoľko hodín skôr ako som chcel) - ale to som možno len niečo zle nastavil - ešte poskúšam

    Komentár


    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Ja som auto nechodil obzerat, az vcera niekedy pred obedom som tam vliezol, ci to je to OK. Stacilo prihlasenie mailom/heslom do auta, ziadne S-PIN reset a podobne.
      Nabijanie v kW sa ma objavit az v 3.1
      Ty mas hlasove ovladanie? Mne pise, ze nepodporovane - pri kupe auta som si to ani nevsimol, ze by to mal byt priplatok k nejakej vybave (aj
      tak by som to nepouzival...)
      Appka mi nic tebou uvedene neukazuje

    • Vilo
      Vilo komentoval
      Upraviť komentár
      dango Hlasové ovládanie nie je pri SK jazyku podporované, prepol som si preto do EN. Na 2.3/2.4 sa dalo zapnúť ale absolútne na nič neverelo korektne reagovať.
      Na 3.0 na nejaké veci reaguje, ale kúrenie nevie ovládať. Tiež si myslím, že hlasové ovládanie v aute je hovadina, ale nemám podsvietené tlačítka pre ovládanie kúrenia a tak po tme nie je bezpečné meniť nastavenia kúrenia.
      2.4 vraj mala každému odomknúť dvojzónovú klímu, ktorá sa dá ovládať hlasom, ale mne odomknutá nebola.

      Neviem prečo Ti to apka neukazuje. Máš aktualizovanú appku? Ja mám android, neviem či rovnaká verzia je na iPhone. A ešte čomu nerozumiem je, že všade píšu, že update je v dvoch častiach, pričom som si nikde na mojom aute nevšimol tie časti, tak teraz neviem či mám už obe časti, alebo ako to funguje.

      Primary user si si vytvoril? Lebo mysím, že len ten keď je v aute, tak to ukazuje v appke tie "navyše" veci.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Tak asi tam vytvoreny som, kedze ma privita menom.
      Po velkom update bol este jeden maly, kde sa zaktualizoval shop - cize moznoze to bolo myslene ako cast 2.. neviem..
      Apku mam aktualizovanu (android).

      Ale neriesim to. Auto mam na premiestnovanie, cackoviny nevyuzivam. Aj tak som uz bol 3/4 roka bez apky, lebo som mal 6 rocny telefon a vobec mi nechybala

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      dnes uz na mna vyskocil S-PIN ; hodil som tam nejake 4 cisla , dal zapamatat a uz sa to sprava opat normalne
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    Dnes ma nahnevala 3.0. Po starom auto vedelo vykurit interier "z kabla". No a dnes ostalo auto na kabli s dosiahnutym SOC, poslal som cez apku vykurenie a ta potvora nebrala elektrinu z kabla, ale z baterky

    Komentár

    • E-Up!
      Member
      • May 2020
      • 87
      •   

      Battery Life zverejnil výsledky merania degradácie VW ID.3 po 26 mesiacoch a 45.000 km. Aj napriek tomu, že DC nabíjanie tvorilo len 1/3 všetkých nabíjaní predstavuje degradácia 10 %. Nie je to priveľa za tak krátku dobu a tak malý počet kilometrov?

      Komentár


      • Vilo
        Vilo komentoval
        Upraviť komentár
        Ja som auto kupoval o rok neskôr ako on a pri 45 000km som mal degradáciu okolo 4% https://docs.google.com/spreadsheets...it?usp=sharing
        Myslím, že on je špeciálny prípad. Prvé kusy nemali možno odladené batérie (10 000 áut má zvolávačku na HV batérie) a on to auto dosť testoval (vybíjanie do 0% a pod).

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        Je to blud, ako sme uz pisali aj pri predoslom teste. Nemal znamu kapacitu pri 0km a vychadzaju len z papierovych vymyslenin

      • E-Up!
        E-Up! komentoval
        Upraviť komentár
        Bludom by som to nenazýval, keďže mu to aktuálne merali v servise VW. Pri jeho vlastnom meraní sa dopočítal k hodnote 10,34 % a v VW servis potvrdil 10 %. Takže degradácia 10 % je reálna hodnota.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        E-Up! Pri 15tis mal ~8% a pri 45tis 10%. Tiež si myslím, že tam malo byť meranie pri 0km. Veď merali sme dango ID3, aj s Milanom viac ks ID4, Enyaq. A nové mali výrazne nižšiu kapacitu ako sa deklaruje. Battery Life meranie, pokiaľ nemeral na úrovni čítačov BMS je sám o sebe nezmysel. Nemusíme sa ku tomu stále vracať, ak si to nikdo nechce od novoty poriadne merať.

      • tommik
        tommik komentoval
        Upraviť komentár
        No tak buď klame VW a zákazníkom dáva menšiu batériu než za akú si platia alebo klame VW servis, kde mu namerali 10% degradáciu. That's so easy

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        tommik Väčšina dáva menšiu, nie len VW. Aj nové Hyundai/Kia majú namiesto 77.4 len 75kWh dostupnú pre rozsah 0..100%. Pri MEB 77 to bolo cca 74.0. Nedá sa povedať, že klamú. Do aku treba vložiť 6-8% energie viac ako sa dá potom vybrať. Takže dajú len iný údaj, resp. niečo medzi tým. Len chybou je, že ľudia podľa tej hodnoty počítajú dojazd, pričom je reálne pre vydanú energiu o kus nižšia hodnota. Príp argumentujú bufframi, čo by mohlo byť, ale pri aute čo ti pod 0% píše hlášky, že si zničíš aku a zoseká výkon je ti celkom nanič. Aj keď je v aku ešte +6%.

      • E-Up!
        E-Up! komentoval
        Upraviť komentár
        @nick81
        Merania Battery Life ma veľmi nezaujímajú, tam mi je jasné, že môže vzniknúť chyba metodikou merania. Zaujíma ma to, čo nameral servis. Výrobca má stanovený postup, na základe ktorého musí vedieť presne stanoviť aká je zostatková kapacita akumulátora bez ohľadu nato, či sa merala kapacita akumulátora nového vozidla. Jednoducho ak chce niekto kúpiť napr. dvojročné ID.3 tak servis VW mu musí vedieť presne stanoviť aká je degradácia akumulátora po určitom čase.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        E-Up! Chápem. Logicky to požadujem od servisu aj ja. V praxi? Hyundai Kia pozreli len SOH stav BMS. Resp. majú nejaký sw so sofistikovaným výpočtom. Ale toto nikdy nebudeš mať presne. Kde v servise ti dorovnajú teplotu aku napr na 20-25°C, nabijú na 100% a vybijú do 0%. Presný test je drahý - vyhodí sa kopec kWh do vzduchu a trvá dosť dlho (2-4 dni). Napr. Niro na dvore pri 0°C vonku - kúrenie na 27°C mi trvalo vybiť 48 hod.
        Zákazník chce vedieť kapacitu ale za poriadny test nezaplatí.

      • E-Up!
        E-Up! komentoval
        Upraviť komentár
        Rozumiem tomu, len tým pádom akékoľvek hodnoty, ktoré uverejňujú či už majitelia Tesly alebo iných elektromobilov pokiaľ nie sú vykonané postupmi ako si popisoval majú veľmi malú výpovednú hodnotu a reálne nevieme aká je degradácia akumulátorov.

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        ...a preto nick81 vyvinul metodiku, ktora je najpresnejsia a je dost mozne, ze aj do mudrej krabicky Aviloo na testovanie kapacity zaimplementovali tento Lubosov napad

      • E-Up!
        E-Up! komentoval
        Upraviť komentár
        Battery Life sa dopracoval k degradácii 10,39 %, Volkswagen nameral 10 % a Aviloo zmeralo 7 %. Kto bude mať presnejšie hodnoty blížiace sa k realite servis alebo Aviloo?

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        E-Up! Áno, všade sa to meria nepresne. Nerozlišuje sa medzi dodanou a vydanou energiou. Resp. ten rozdiel je často podobný rozdielu medzi celkovou a dostupnou bez buffrov, resp. zabúdajú sa odpočítať rekuperácie, réžia auta/menežmentu a pod. A ľudia sú s tým ok.
        Naposledy upravené nick81; 24-11-2022, 11:37.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        E-Up! Musíš poznať kapacitu nového. Ak nespravíš pri novom test nemáš s čím porovnať. Viď MEB už používa aj CATL, nikde nenájdeš info o rozdieloch v kapacite. Príklady z meraní MEB na úrovni čítačov BMS (vydaná/dodaná energier z/do aku).
        ID4 77 2 tis km ... vydane 100..0% 74.0kW (kia EV6 nova 75.0 kWh, Niro 64 nove 66.3 kWh)
        Enyaq 77 30 tis km.... dodane 0..100% 75.4kWh, vydane 100..0% 69.5kWh (press car)
        ID4 77 30 tis km .... vydane 100..0% 69.0kWh (owner car)

        Ako vidíš 77kWh ani náhodou, resp. je to skôr pre dodanú energiu. Ale potom nevypočítavajme dojazd 77kWh / spotreba z displeja na 100 km..
        Naposledy upravené nick81; 24-11-2022, 11:50.

      • SKolja
        SKolja komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 no tuna zakaznik taha za kratsi koniec, vyrobca vie aku nominalnu kapacitu do auta nainstaloval a vie aku degradaciu ocakava. Ale na zakaznikovi je zdokumentovat kolko je bateria aktualne schopna vydat (zatial som v zarucnych podmienkach nenarazil ze by degradacia bola definovana za nejakych specialnych podmienok ako teplota).

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        SKolja Mne to už je nejako jedno. Ak má auto (ID.4/Enyaq) so sľubovaných 77kWh netto po 30 tis km na jazdu len 69kWh ľudom to zjavne nevadí. Tak nech si každý kúpi čo chce. Mne osobne to dosť pri ~2.1 tonách v -10°C vadí, že tam tie "sľubované" kWh nie sú. Chýbalo to.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 - no a co stym ako zakaznik mozes urobit? Ktory vyrobca ti da tieto informacie detailne?

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Jiri GrandPa Čo môžem? No kúpiť si značku auta o ktorej viem, ako funguje a čísla o kapacite a degradácií sú pre mňa "aspoň" akceptovateľné.

      • SKolja
        SKolja komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 no musi sa najst prvy zakaznik ktory bude chciet vyreklamovat tuto nezrovnalost. Inak sa nikam nedostaneme. Nakoniec budu musiet priznat oficialne kolko je vyuzitelna kapacita, lebo od toho sa budu odvijat vsetky reklamacie. Inak s tebou suhlasim, ze je omnoho lepsie ak su tieto udaje transparentne a zakaznik vie co ma ocakavat.

      • milan84
        milan84 komentoval
        Upraviť komentár
        Prave testujem dojazd 100-0 na ID.3 s najvacsou bateriou. Mam dve trasy. Viac bude vo videu. Ale aj tu samozrejme nemam k dispo 77kWh. Carscanner vsak na pol rocnom aute s cca 7000km pise max. kapacitu ako 75,600Wh a tento udaj sa meni. Ked som takto napojil GTXko v auparku, ked mala bat teplotu 22 tak ukazovala rovnaka polozka az 80,000Wh !!
        Ono tych 77 bude asi viac marketing. So vsetkymi idealnymi konstalaciami hned po vyrobeni baterie a zaratani dojazdu az kym auto zastavi sa to tomu priblizi. Ale ked si odjazdis, vydelis spotrebou aku ukazuje tak sa stale motame cca pri 70kWh netto.
        Ale: vsimniste si aj na stranke VW, ked pisu spodny buffer 6 percent, horny 4. Vypocitajte si to a je to necelych 74kWh co uz na vyjazdenie pod nulu (tych cca 16km) sedi celkom presne.
        Trochu sa bojim, ze doba trvacnych baterii uz skoncila. Okrem starych Tesiel S s 85 a 100 baterkami a stareho Niro/kona maju tie prvotne degradacie vacsie snad vsetky znacky. Vratane majitelov TM3 a podozrenie je ze su to aj verzie z ciny.

      • E-Up!
        E-Up! komentoval
        Upraviť komentár
        nick81
        Povedzme si úprimne, že až na pár nadšencov žiaden majiteľ netestuje kapacitu svojho nového elektromobilu. Tieto údaje jednoducho vo väčšine prípadov nie sú dostupné. Zároveň sa však výrobcovia elektromobilov diskvalifikujú, keď napr. ID.4 po 30.000 km hlási degradáciu 11 %, i keď všetci vieme, že nie je reálna. Je zrejmé, že výrobcovia majú dostatočne otestované, že len v ojedinelých prípadoch niekto využije záruku 8 rokov/160.000 km. Tieto kilometre s dostatočnou rezervou zvládne aj akumulátor bez riadneho chladenia ako napr. VW e-up!. Skôr znie otázka ako to budú vnímať budúci kupujúci jazdeniek, ktorí si nechajú zmerať kapacitu akumulátora.

        milan84
        Elektromobily v poslednej dobe zažívajú výrazné zdražovanie cien elektrickej energie, kedy náklady na energiu sú často vyššie ako pri ICE. Ak sa k tomu má ešte pridať kratšia životnosť akumulátorov veľmi to propagácii nepomôže.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        E-Up! Veď áno. Pokiaľ je niekto OK s tým, že má po 2 rokoch 8% a viac je to úplne v poriadku. Ale cháp aj mňa. Mám eNiro 120 tis 2.5 roka a 1.1% dole voči novému autu. Určite nebudem kupovať auto, kde sa hlási 8% po 2r a nieto ešte po 30-45 tis km. PS: Keď som meral prvé MEB, ani by mi nenapadlo, že budú takéto rozdiely medzi aku. Len ja tiež nemám kapacitu a zdroje, aby som robil XX meraní cudzích áut. Otázky ktoré tam vznikli stále nie sú zďaleka zodpovedané.

      • Marcel Pavlík
        Marcel Pavlík komentoval
        Upraviť komentár
        taká otázka - ako je nastavená "záruka" na kapacitu batérie? keď som pozeral, tak BMWi3 má v záručnom liste počiatočnú kapacitu, v skrytom menu sa zobrazí aktuálna.

      • SKolja
        SKolja komentoval
        Upraviť komentár
        milan84 nick81 momentalne viem o celkom "profesionalnej" metode merania kapacity cez aviloo.com. Rakuska firma, poslu postou nakonfigurovany OBD2 dongle a zakaznik ma tyzden cas vyjazdit bateriu zo 100 do 10%. Report a certifikat pride elektronicky. Mam jeden v rukach, ked tak mozem sem postnut.

      • milan84
        milan84 komentoval
        Upraviť komentár
        Aviloo som testoval na svojom Leafe. Uz pol roka to chcem pripravit do videa, len nestiham. Ukazal mi vsak znacne horsie cislo ako je realita, ktoru viem vycitat z Leaf spy a sice presnu kapacitu.
        Nikto nepozna ich recept z coho vsetkeho vypocitavaju a ake vstupy maju. Je to urcite lepsie ako dohadovanie alebo hadanie podla dojazdov v km ako robia Teslaci, ale samotne Aviloo na tom papieri pise +-3 percenta, co je celkom dost ak testujes povedzme rocne auto.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        SKolja EvDash robí presne to isté. Akurát sa jazdí zo 100 do 5%. Ale vieme, že dosť záleží na eliminovaní rekuperácií, vonkajšej teplote/teplote aku a tiež rôznych výkonoch/rýchlosti pri teste. Všetky tieto veci majú nezanedbateľný vplyv na kapacitu. To môžu byť tie +- 3% čo píše Milan. Pri mojich testoch sa hýbem s presnosťou v desatinách percenta (0.2-0.3%).

      • SKolja
        SKolja komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 ja som len chcel povedat ze Avilo to robi "profesionalne" a chvalia sa TUV certifikaciou. Tvoj EVDash je daleko prepracovanejsi (mam vsetky 3 HW verzie ;-)). Vplyv teploty/rekuperacie a odberov z baterie je nepopieratelny. Tu ale ide o to aby sa urobila standardizovana testovacia metoda podla ktorej by sa to porovnavalo. Ale v reale sa to da dosiahnut iba na valcoch v servise alebo po vybrati baterie a pripojeni na vybijaci automat.

      • Vilo
        Vilo komentoval
        Upraviť komentár
        Presné meranie kapacity batérie nie je cutting edge technológia, je to možné.
        Avšak ako už viacerí spomenuli, kapacita batérie závisí od teploty batérie, odoberaného výkonu z batérie počas testu a mnoho ďalších faktorov.
        Preto presné meranie by znamenalo demontovať batériu z auta, umiestniť do komory, kde sa batérie zohreje na konktérnu teplotu, plne nabije a vybije sa konktérnym výkonom na nulu.
        Keby takto servisy boli vybavené, jedno meranie by stálo pravdepodobne cez 1000€. Koľko zákazníkov by toľko zaplatilo za presné meranie? Je to nezmysel.
        BMS monitoruje batériu počas celého jej života a keď je BMS dobre urobený, vie vždy aktuálnu kapacitu s akceptovateľnou prenosťou.
        Takže "zadarmo" prečítať z BMS degradáciu 10% s vedomím, že možno je to v skutočnosti 5% alebo 15% je podľa mňa najlepšia alternatíva.
        A ak človek robí toto vyčítanie častejšie (napr. raz za mesiac) a priemeruje si to, získa pomerne presné číslo.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Vilo Netreba nič vymontovať. Úplne stačí mať auto v hale/garáži, kde je 20-25 stupňov, a vybiť 100-5% prúdom do 1 do 20kW. A máš úplne presné meranie s toleranciou ~0.2%. Nie je to žiadna veda. Dá sa to robiť aj v domácich podmienkach, netreba s tým ani otravovať servis. Ak si meriaš takto svoje auto od novoty vieš degradáciou úplne presne.

      • Vilo
        Vilo komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 Áno, ak máš doma garáž s konštantnou teplotou, kde necháš auto pár dní stáť bez používania aby baterka dosiahla teplotu okolia a potom ju vybiješ záťažou, ktorá bude tých 20kW tepla odvádzať mimo garáže a zároveň budeš merať energiu, pričom budeš mať zariadenie na prebudenie batérie, aby si z nej mohol niečo ťahať, dá sa.
        Také vybavenie stojí okolo 10 000€, neviem koľko ľudí si to bude domou kupovať a týždeň auto nepožívať kým sa meranie vykoná.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Ak chcete spraviť niekto s MEB/eGMP presné meranie, treba sa len ozvať. Na D1 SC - PB to máme dosť vychytané. Časovo je to na 2.5-3 hod jazdy + nabíjania. Ideálne robiť 100..0% test a vzápätí z 0..100%. Systém dodá výpočty cez 100..5% algoritmus, priamy odpočet 100..0, a z 0..100 vidno dobre straty na úrovni aku. Resp. maximum čo sa dá do aku dostať. Z jazdy aj nabíjania je ešte JSON log v intervale 2-3 sekundy s kompletným snímkom senzorov (všetkých článkov, teploty, výkony).

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Vilo Ja som si to vyvinul sám, viem koľko to stálo . Vy si len vyskladáte HW za 70 eur (m5stack core2 + comm-u), resp. sa to dá požičať. Známi merali autá v garáži, ja meriam na D1 SC-PB (lebo bývam v paneláku) s výkonmi okolo 0.3C. Rozdiel celého merania dynamické vs statické je cca -0.3kWh, čiže stále dosť presné. Mám za sebou desiatky dynamických meraní s eNiro/EV6/ID.3/ID.4/Enyaq v lete aj v zime. Ak treba v niečom poradiť, stačí sa opýtať.

      • E-Up!
        E-Up! komentoval
        Upraviť komentár
        nick81
        Ako presne prebieha tvoje meranie na D1ke SC-PB? Pred meraním absolvuješ nejaké dlhšie jazdy pre dosiahnutie optimálnej teploty akumulátora, alebo teplotu získavaš samotným nabíjaním napr. na DC ešte pred meraním? Čo sa týka samotnej jazdy predpokladám, že meranie prebieha pri ustálenej rýchlosti 90 km/h s deaktivovanou rekuperáciou? Je možné dosiahnuť presné meranie aj v tomto období, keď v kabíne potrebuješ kúriť a akumulátor rýchlejšie stratí optimálnu teplotu?

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        E-Up! Žiadne jazdy, nabijem na nabke. Teplota aku je vtedy medzi 20-30°C a cieľ je ju mať počas celého testu. Aby si mal predstavu, pri teplote aku 10°C tak je kapacita výsledná kapacita cca o 1kWh nižšia. Ak je vonku v zime okolo 5°C, tak je to napr. ok pre MEB. MEB nevyhadzuje tak teplo ako kórea (LTR) a udrží si teplo okolo 20°C. Potom samotné 0.3C je cca 110-120kmh generuje samo o sebe dosť tepla. V zime teda netestujem iba v mrazoch pod nulou, resp. testy vtedy presuniem na deň kedy je vyššia teplota. Kúrenie nie je problém, čítače BMS merajú vydanú energiu z AKU, jedno či ide do motora alebo HVAC. Rýchlosť nie je konštantná, všetko sa prispôsobí tomu aby neboli žiadne rekuperácie, výkon bolo okolo 15-20kW. Priemerka je okolo tých 115kmh, klesá sa len ku koncu ak nevychádza dojazd - ale to sa týka viac menej len môjho vadného článku. Iné autá sú stabilné až do konca . Okrem nejakého XC40 recharge, tam je BMS pod 10% agresívna, ale to nevieme merať.
    • Miroslav Rojko
      Senior Member
      • Nov 2016
      • 1314
      •   

      Zazlievali sme kórejcom, že ako pomaly nabíjajú (do 75 kW) a tu máme výsledky tých vysokých nabíjacích výkonov. Na druhú stranu, väčšina zákazníkov kupujúcich nové autá na západe napr. aj formou operatívneho leasingu, ktorí menia autá každý rok, dva, radšej prijmú rýchle nabíjanie a aj degradáciu ako čakať raz tak dlho na nabíjačkách. Je to o preferenciách, kto chce mať auto 10 rokov a kochať sa na minimálnej degradácií baterky, musí nabíjať len AC a ani moc nepridávať a moc nebrzdiť.

      Možno v ďalších rokoch, keď si doriešia výrobcovia aspoň predohrevy, tak začnú zákazníci pýtať chill módy ako v Tesle, aby neboli baterky gruntované takými prúdmi ako sú. Na druhú stranu zoberme Teslu 3 po príchode na trh a staré Tesly S a X, ktoré mali pár percent degradáciu aj pri nájazdoch na konci záruky na batériu a na trojke spravili riadne až nezmyselné 250 kW nabíjacie prúdy a hneď degradácia čo 10000km to jedno percento. Ale takáto degradácia sa prejavuje aj na autách, čo moc Supercharger nevyužívali, takže myslím si, že tam zohráva úlohu aj zmena chémie baterky, ktorá takéto prúdy umožnila za cenu časovej degradácie.

      Ale na obranu VW, pamätám si hentoho youtubera, ten to svoje ID.3 podroboval všakovakým bizardným použitiam často a teda práve u neho by som aj takúto degradáciu čakal. Či mu to stálo za sledovanosť tých jeho abnormálnych stavov, do akých auto dostával, nech si závži podľa príjmu z youtube reklám
      [priezvisko]@me.com

      Komentár


      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Vieš v praxi, ani staré eniro veľmi nezaostáva. Tieto "rýchlo nabíjajúce" autá majú väčšinou zlé nab. krivky, x kWh menšiu kapacitu, a vyššie spotreby. Vidím to na nabkách ak ideme diaľkové trasy. Buď ID3 58 tým že má v rozahu 100..0 len 53kWh, tak tam trčia dosť dlho. Tie rýchle časti krivky majú krátke. Masaker bol Enyaq 77 (mal po 30 tis 69.5kWh) v mrazoch. Dobíjanie na 50kW v prešove 90 min a neprišlo ani do ZA. Kým Niro bolo za 70 min hotové s tými istými % a s prehľadom ZA dalo.

        Ak sa bavíme o rýchlonabíjaní, tak EV6 alebo ešte o Tesle, ktorá napr. aj horšiu krivku kompenzuje efektivitou pohonu.
        Ja si viem predstaviť zatiaľ ako ďalejšie len eGmp 77 - Skinnovation - degradácia bude samozrejme vyššia ako pri eNiro + dobrá krivka + ten nový predohrev (aj keď ten ešte potrebuje pofixovať).

        Min týždeň som si robil kolečko po SR.. prídem na Beladice, TM3 tam už bola a nabíjali dlhšie ako ja (tlačili cez 90%). Vyštartovala o 2 min skôr ako ja. Prídem na Budču. Zas tam boli dlhšie ako ja. Nabil som +30 a so 75% pokračoval, oni tam ešte boli. Nedá sa povedať, že by bolo eniro úplny hnoj. Len to treba využiť krivku a ťahať ďalej.
        Naposledy upravené nick81; 24-11-2022, 21:38.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Miro ja mam "starú" (6 rokov) TMS 75 kWh čiže s batériami 18650 a po 127'000 km mam zmenu dojazdu na 0-100% o zhruba 9%.
        Maximálne nabíjacie výkony sa pohybujú len do 120 kW (aj kvôli tomu, ze batéria ma 350 V max, nie obvyklých 400 V).
        No a TM3 s (tie novšie batérie 2170) polovičným nájazdom aj vekom už je na tom horšie, "strata" dojazdu dosahuje 10%. Ale faktom je, ze teraz už zhruba pol roka sa ta hodnota takmer nemení.
        Viem, ze to nie je exaktne ale merania som nerobil, vychádzam len z údajov na dash boarde.
        Čiže tie 2170 sú výrazne horšie ako 18650 z hľadiska degradácie ALE umožňujú rýchlejšie nabíjanie. Nabíjacia krivka 18650 po tých km je UŽ dosť biedna, pri 70% SOC už ide iba 50 kW, zatiaľ co tie 2170 idú furt rovnako rýchlo aj po tých 70000 km.
        Tak si vyber ...

      • hudino
        hudino komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 v čom nový predohrev potrebuje fixovat ?

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        hudino Vyzerá, že na niektorých UFC v HR/HU sa jurajsun ohrev neaktivoval. Ani EV6 ani I5 (išli obe s updatnutým BMS). Škoda, že tam neintegrovali manuálne spustenie ako sa navrhovalo v petícií.

      • jurajsun
        jurajsun komentoval
        Upraviť komentár
        Áno potvrdzujem minulý týždeň sme šli do Chorvátska a bieda, predohrev fungoval iba na 50ke v Miskolci na UFC ani ťuk...

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        jurajsun ma Ioniq este s mensou bateriou, model 2021 sa mi zda. Tam este nie je zosilnene chladenie ako si spominam, ze pisali ako musia dat dopredu dva chladice namiesto jedneho ako ma uz novy model 2023 dorucovany v tychto dnoch. V testoch Bjorna trpel tym padom I5 rapidgate a teda nemozu baterku na UFC este zohrievat pred nabijanim, ked ju potom nedokazu uchladit. Dava to logiku.

      • jurajsun
        jurajsun komentoval
        Upraviť komentár
        Zaujímavé že I5 mi začala púšťať predohrev 65 km pred nabíjačkou v Miskolci, nakoniec som to vypol ináč bi som nedošiel, je to naprd naprogramované, to isté ev 6, rovnaká chyba takže si nemyslím že je to problém ročníku 2022 kvôli menšiemu chladicu. Prečo potom na oboch autách spustil predohrev systém na 50 kW nabíjačke 65 km pred cieľom Miskolcom na oboch autách rovnako? Prečo potom nevedel spustiť predohrev na UFC Budapest, Balaton, Zagreb, Zadar a na smiešne 50 ke pred Miskolcom to robil už 65 km pred cieľom pri rovnakých teplotách cca 5C? Je to zle naprogramované a šité horúcou ihlou proste Koreja je v sw podpore ešte stále slabá, bohužiaľ ostatok je super aspoň pre mňa, keď toto dozenu tak budem spokojný.

      • Taur
        Taur komentoval
        Upraviť komentár
        jurajsun A pri dialkovej ceste sa bateria nezahreje pri odbere/rekup samotnou jazdou? Teda aspon na tu 50kw? Mne teda na Zoe hej. Aj v mrazoch na dialnici pri 130ke staci dakych zo 30km a fici na 50kw v pohode nabijanie aj bez predohrevu.

      • jurajsun
        jurajsun komentoval
        Upraviť komentár
        Áno zahreje cucal som 89 kWh ale v lete sme zvyknutý hneď od 130 až 200 😉
    • Taur
      Member
      • Dec 2019
      • 296
      •   

      Normalny ludia neriesia % degradacie ani kapacityu baterie v kwh, ale hovoria/pytaju sa kollko auto po nabiti preslo km ako nove a kolko teaz. Nemju sajnu co su kw, kwh, DC, AC, CCS, Chademo, type2 ... pre nich je to velky/maly konektor, pomnale/rycvhle alebo vonku/doma ... a zaujima ich kolko auto ukazuje dojazd a nie udaje kapacity kwh z BMS alebo dokonca nezavisle merania mimo BMS.

      Komentár


      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        To máš subjektívne. Trochu spomalíš a dojazd je rovnaký pri 10% degradácií :-) Robili sme v mrazoch 1100km identickú trasu okolo SR s EQS, Enyaq Sportline, EV6, eNiro, .... Tam kde človek čakal niečo viac, boli nepríjemné sklamania. Zvlášť ukazovanie dojazdu v tých podmienkach pri EQS a Enyaqu malo vtedy hodnotu na niektorých úsekoch hodnotu náhodného čísla :-)

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Taur Suhlasim, ze je to tak. Ked prisli spalovaky a zludoveli (mohli si ich dovolit masy), nik ich neporovnaval z konmi. Ale EVcka su porovnavane vo vsetkom zo spalovakmi a v pohodli natankujem a idem. Zoberem si rezervu, teda bandasku do auta ak by nahodou.... Tankovanie, pride natankuje zaplati. Ziadna registracia nemusi byt, len ak clovek chce a zbiera body a tie vymiena za nieco co spolocnost ponuka. Ziaden roaming ci domaci alebo zahnranicny. Cena pre vsetkych rovnaka, ziadne rozdieli ci tankujes na CS stale, alebo si na nej natankoval, lebo si na dovolenke raz za zivot. Len si vyberies sposob ci hotovost, alebo kartou, mobilom, hodinkami. A takto to vnima mnoho ludi ci uz su fanusikovia elektromobilty, alebo su hajteri. Co sa tika nabijacky, je vobec tam a je funkcna? Neblokuje ju spalovak? Bude komunikovat z autom a nabijem sa? Nebude problem s autorizaciou a pripadnou platbou ak to nieje na pausal ci nieje zakaznik registrovany? Na kopec tychto otazok z usmevom odpovie EVckar, lebo ma svoje skusenosti. Ale ostatny ich nemaju a toto co pisem budu riesit.
        Naposledy upravené ICE666SVK; 25-11-2022, 15:11.

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        Alebo si kupia Teslu a toto riesit nemusia ;-)

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff Tesla nieje vseliek na vsetky EV problemy.

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        Sposob ako to funguje v Tesle JE vseliek na tieto problemy. Ak by sa vsade pouzivalo "plug and charge" aby sa uctovalo podla karty nastavenej v aute a zaroven vo vsetkych autach by bolo funkcne planovanie cez nabijacky tak to je finalne riesenie. Nehovoriac o predohreve baterie.

        To ze dnes sa pouzivaju rozne karticky a aplikacie je len chyba toho, ze standard plug and charge na CCS prisiel neskoro, Chademo to asi ani nema do dnes.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff Tiež to nie je ideálne, lebo časť Tesiel nabíja aj na bežných stojanoch a zas tam šachujú s rôznymi kartičkami. Ja napr všetky stojany aktivujem s jednou KiaCharge (SR - ZSE/GW/LIDL, zahr. Ionity) a medzi tým a plug and charge už taký rozdiel nie je. Tesle by sa tiež hodilo byť v DCS.

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        Ano, ved ja hovorim o tom, ze vsetky automobilky aj siete budu pouzivat plug and charge a to vratane toho, ze to bude poznat Tesla voci Greenway, ZSE atd. To je finalne a najlepsie riesenie (bez karticiek, citaciek atd). Aj Tesla aj VW aj korejci a vsetky nabijacie siete.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff Mne súčasný stav vyhovuje, aspoň si viem vybrať čím zaplatím. Napr. ELEN v HR je cez DCS výrazne drahší ako keď si dám appku ELEN. Toto je napr. väčší oriešok integrovať. Výrobca nebude mať vôľu dávať na výber, keď zaplatil za účasť v DCS prachy a asi majú z toho aj nejakú provízu a to za niektoré stojany sú iné pálky. Ale súhlas tam to smeruje. Ako Autopilot bol kedysi niečo extra, už dávno nie je. Plánovanie trás / predohrevy a pod tiež už zvládajú postupne všetci. Pre mňa Tesla nie je liek na všetko, postupne sa mi akurát vzďaľuje (odobratie ultrazvukov, AP, ..),

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        Ale toto je tiez kartickovy nezmysel. Ja ako majitel Tesly nabijam v rakusku za rovnaku cenu ako majitel rakuskej Tesly. Rovnako ked platim za benzin v HR je jedno, ci pouzijem chorvatsku Visa kartu, alebo slovensku. Cize toto je zase len prechodne obdobie, ktore zneuzivaju nabijacie spolocnosti na zvysenie svojho zisku a technicky to nema opodstatnenie (zuctovanie je isto elektronicke, manualna praca tam nevstupuje, jedine co tam moze byt je bankovy poplatok za prevod, to ale mozu zuctovavat medzi sebou aj raz mesacne).

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff Prečo nezmysel? Ja chcem možnosť si vybrať, napr. ak veľa cestujem, platím si mesačne pár eur a mám ionity za 0.29e/kwh. To už by sa to toho museli oprieť štáty/EÚ a zjednotiť cenovú politiku, ale ak sa nám nebudú tie ceny páčiť sme v háji :-). Zas musíme pochopiť, že náklady na vybudovanie nabíjacieho miesta sú rôzne, ak nejaký operátor používa lepšie a drahšie stojany, alebo je nútený na nejaké odpočívadlo dotiahnúť ešte ďalšie extra VN+svoj 1MW trafák nemôže mať ceny ako niekto, kto len využije existujúcu infraštruktúru napr. pumpy.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Jeden o voze, druhy o koze

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 ano, ved ceny mozu byt rozne, ale predsa nepotrebujes karticku, zapojim a nabija. Aj auto moze niekde v ucte mat nastavene, ze mas IONITY pausal. Ja hovorim o tom, ze je nezmysel roaming a ze je nezmysel karticka a riesenie na vsetko je Plug and Charge.

      • hudino
        hudino komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff a čo by si chcel priplatiš si 30% za EV. na dialnici cestuješ drahšie ako nafťák. Tak snáď by si nechcel aby si mohol cestovat a len pripojit a nabijat hned...

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff Tesla má možnosť zadania paušálov? Hľadá podľa toho aspoň trasy? Funguje už predohrev na ne-Tesla stanice?
        Treba byť realista. Primitívnejšie veci trvali večnosť (podpora medzizástavky na trase). Toto je oveľa zložitejšie a nie je to v záujme Tesly ani iných výrobcov. Žiaľ.

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 ty vobec nechapes co sa snazim povedat. Ja hovorim, ako by to malo idealne fungovat pre beznych ludi, najpodobnejsie to je ako to dnes funguje v Tesle. Priznam sa, ze ine ako Tesla stanice nepouzivam, kazopadne v mape vidno aj ine ako Tesla stanice a mam pocit, ze niekto aj pisal, ze na UFC co pozna funguje aj predohrev. To je ale teraz nepodstatne.

        ZNOVA: moj nazor je, ze pre normalnych BFU (rozumej tvoja manzelka ktora to pouziva ako bezne auto) by to malo fungovat tak, ze niekde do auta nastavim kartu, stanica pouziva Plug and Charge (cize nikde nic neprikladam) a cena je vsade rovnaka=domaca (cize nemusim spekulovat, ze ked som v HR musim pouzit hentaku kartu a ked som v AT neviem aku inu).

        A do navigacie natukam, ze chcem ist na Makarsku a ono mi to naplanuje a povie kde mam kolko nabijat. Sadnem a vyrazim, bez toho, aby som vopred 2 dni planoval a 3 tyzdne vopred zhanal najvyhodnejsie karticky.

        Chapes co sa snazim povedat?

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        jeeff Jasné, že chápem. Tiež som o tom kedysi sníval. Ja zas len hovorím, že je to sci-fi, nikdy to takto nebude žiaľ.

      • mozeg
        mozeg komentoval
        Upraviť komentár
        Ale ono to tak uz funguje. Siel som Mnichov-BA s TM3, natukal som a isiel a nic neriesil. Ziadne planovanie a stres ci nabka pojde. Toto eNiro nevedelo 🤣.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        mozeg Niro s ABRP vie . Ako si myslis, ze sme isli 8000 km nordkapp, alebo 4000 km stockholm :-). ABRP pekne povedalo presne kde nabit, kolko, kedy sa moze vystartovat. Ok nebolo to plug&charge ale bolo to naoplatku lacnejsie (0.29e/kwh), takisto bez planovania. Ale jeeff toto nemyslel. On chce, aby Tesly (ci ine auta) mali moznost zadat si ake mas pausaly, boli vsade jednotne ceny bez roamingu a auto by aktivovalo vsetky aj ne-tesla stojany cez plug&charge. Zhodeneme sa snad, ze to je utopia. To co ma Tesla, ma az postupne kazda automobilka. EQS, MEB 3.1, ... Akurat su rozne ceny na nabkach, ale na oplatku je k dispo v Europe 450 tis stanic za 2 roky. Nieco za nieco.
    • mozeg
      Member
      • Dec 2015
      • 439
      •   

      No ked citam toto vlakno tak svojim sposobom maju pravdu vsetci. Ja mam skusenost z predaja 2 pouzivanych EV, i3 a eNiro. Obaja kupujuci sa pytali na degradaciu ae aj na realny dojazd, zima, leto, mesto, mimo, dialnica. Proste tie media ich masiruju strachom z dojazdu, degradacie. Tak chcu vediet aka je realita. Vykaslat sa na degradaciu a jazdit. Nechat to na vyrobcovi a jeho nastaveniach BMS, vedia co robia a preco.

      nick81 vyslo z testovania ze prenho je eGMP to prave a idealne KIA lebo tam davaju SKInnovation clanky. To je volba z rozumu. Ini zasa kupuju auto pre pocit a preto im vyhovuje nieco ine. Mne pri kupe a jazdeni TM3 uplne vypadol pocit ze sa mam starat ci niekam dojdem a kde a ci nabijem. Proste pri i3 a eNire som sa toho an i po rokoch nezbavil. Tu sedim a idem. A pozor tam kde som siel eNirom 120kmh max tu kludne 130-140kmh. Ta spotreba pri TM3 je fakt super.

      jeeff ma pravdu v tom ze ideal je zasuniem konektor a nabijam a nevyberam karticky ako u debilov, resp. mam jednu a clearingove centrum to vsetko vyriesi na pozadi. Rovnako ako u mobilneho operatora, tiez nemaju zmluvy s kazdym operatorom na svete a napriektomu sa dovolame.

      eNiro bolo v Zime peklo, nehnevaj sa nick81, aby clovek nabijal 22kW na DC alebo 35kW alebo 53kW. Cestovanie BA-HE bolo uz slusne peklo a max 120kmh a to uz prehanam. A ten strateny cas nejaka mala degradacia nevynahradi.

      Mne sa tiez eGMP paci ale KIA musi zamakat na SW a infotaimente a nedavat do auta za 60k to iste co do 15k auta.

      Komentár


      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        "Mne sa tiez eGMP paci ale KIA musi zamakat na SW a infotaimente a nedavat do auta za 60k to iste co do 15k auta."

        A hlavne čo dávali pred tromi rokmi do Kony - to isté stále. Moja skúsenosť z čisto nového Ioniq5 - presne rovnaký infotainment ako bol v Kone 2019 (širokouhlý), tie isté chyby, tie isté prekážky a nedostatky, stále bez určenia dojazdových % v baterke. Posun v čase - nula. Namiesto prístrojovky ešte jeden display, neviem či skôr neušetrili na tých strieborných rámikoch okolo tachometra a diodkach, keď tam namiesto toho dali jeden rovny displej, ktorý ukazuje to isté. Na druhú stranu aspoň head-up do auta za 65 tis.€ dali už ten bezsklíčkový ako majú koncernové autá a nevystrkuje sa plexisklo.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        mozeg Hej Niro je v mrazoch peklo. Ja nie som viazaný na eGMP. Len nečakal som že Niro bude po 120 tis km na tom s aku tak dobre (-1.1%). A tiež som nečakal že MEB na tom bude tak zle (viď 2000km vs 30 tis najazd 74.0 vs 69.5 - to ma fakt vydesilo), rovnako ako TM3 2020 s 8% po 2 rokoch. Kúpim si rád aj Teslu alebo MEB, ale chcem mať jasno v tých veľkých degradáciách.
        Naposledy upravené nick81; 29-11-2022, 17:12.

      • tommik
        tommik komentoval
        Upraviť komentár
        Vždy sa bavím na tom keď tu na fóre vynášame do nebies ako jednoducho sa dá Tesla nabíjať len pripojením auta a neriešením čokoľvek ďalšieho. Potom človek vyjde na ulicu a prvé čo vidí tak TMS na free stĺpiku, ktorý na to aby spustil, musel vyplniť registračný formulár na webe.
        A ďalšie nabíjanie znova, pripojiť, vytiahnuť mobil, prihlásiť sa na web, nájsť nabíjačku pri ktorej stojí a spustiť nabíjanie. Ale áno, plug&charge je super...

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        tommik Alebo často na ZSE Beladice či Budča a ešte, keď im to cez ten mobil nejde spustiť, call so supportom... 10-15 minút len tak ľahne. Pritom stačí 1 koncernová kartička a nabíjaš prakticky všade. A kde vie auto spustiť plug & charge tam to pustí samo. Tesla, ak nechcela ísť do DCS mohla si dávno spraviť s operátormi svoje zmluvy, rozbehať si s nimi plug&charge.

      • Taur
        Taur komentoval
        Upraviť komentár
        nick81 Ale ved Tesla sa robila sama pre seba, jej exkluzivitu nie o kompatibilitu obdobne ako Applu v PC. A kym dosiel na psa mraz tak Elonova obchodna idea bolo dizovotne nabijanie zdarma a to by u operatorov nepreslo.

        tommik Podla mnozstva Tesiel na freenabkach by mal clovek dojem ze ine EV ani niesu. Minule ked som prisiel na nakup do Kaufu, tak tam stali v rade 3 Tesly, 2xTMS a 1xTMX. Jeden UA a dvaja cezpolny. Nerozumiem celkom preco. To uz ani S/X nemaju freeSCH? Som myslel ze len "lacne" S/Y platia. Alebo evidentne by to chcelo SCH v Presove ked ani Kosicania nedojdu domov tych 35km.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Chlapci vam uz s tej anti Tesla zavisti zacina hrabat.

      • rapid
        rapid komentoval
        Upraviť komentár
        Jiri GrandPa preco zavist? To je zjavny rozchod reality a narrativu "Tesla je nieco super extra" v synergii so supercharger evanjelistami. Teslaci na slovensku si tento image znacky degraduju sami. Tak hodte na Kaufland nabijacky nalepku Tesla supercharger nech sa nevykrikuje ze kral chodi nahy

      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        To, ze par majitelov Tesly nabija na free stlpiku alebo ma karticky inych operatorov hned znamena rozchod reality alebo nefungujuci system? Ja som od kupy Tesly nenabijal inde ako doma alebo na SCH, pripadne hotelovej destination charger v nejakej forme. Ale ano, stretnete par ludi a hned sa na zaklade tej malej vzorky robia zavery a sudi cela komunita / znacka. A ta free nabka pri Kaufe je exkluzivne robena pre Skodu? Alebo Nissan? Ci kto tam vobec moze nabijat, aby ho potom niekto netahal po forach?
    • rapid
      Member
      • Aug 2022
      • 35

      Wilo ale mne je to jedno kto tam nabija, kazdy ma moznost a tak je to ok. to bol bod pre SuC fanatikov, ze teslaci chodia do kauflandu, zse, greenway, aj ked maju Suc blizko pod nosom. Vsetko sa to finalne posudzuje podla ekonomiky prevadzky.
      Teslaci su taki isti ako neteslaci, az na fanatikov v kazdom tabore, ktori robia zlu krv. To plati vsade clovek degradoval, rozdeluje sa namiesto toho aby sa zjednocoval, same nalepkovanie...

      Po druhe co neteslaci zavidia teslakom? ja im nezavidim nic, ale fasa by bolo keby som mal model S s free Suc
      Naposledy upravené rapid; 02-12-2022, 07:56.

      Komentár

      • nick81
        Senior Member
        • Nov 2019
        • 534

        Pôvodne zverejnené od rapid Pozrieť príspevky
        namiesto toho aby sa zjednocoval, same nalepkovanie...
        S týmto súhlas. Problém je, ako sami píšu, že prakticky nenabíjajú mimo SuC/doma a stále porovnávajú Teslu s 1-2 starými autami a nab.sieťou.

        Integrácia v aute bola pri Mercedes EQ už pred rokom potiahnutá ešte ďalej. Podobne ako Tesla SuC tak Mercedes IONITY aktivoval Plug&Charge. Navyše priamo na mape bez rozklikávania zobrazil výkony ne-"Ionity" staníc / stav,počet. Navigácia automaticky preferovala väčšie viac stojanové/rýchlejšie huby. Žiadny diskomfort v SR či diaľkovom cestovaní oproti Tesle nebol. Ostatné značky to postupne so SW nasledujú.

        Ionity ani SuC neporastie nikdy tak rýchlo ako bežní operátori stíhajú rozširovať. Cestovanie v rámci štátu sa postupne mení z idem na ďalšie SuC/Ionity.... Na, nabíjam si kde chcem. ​DCS má dnes už 440 tis konektorov v EÚ, pred rokom bolo 250 tis. Na Slovensku (4e pausal) - LIDL (0.36e), ZSE/ZSE partner 0.36, GW, Ionity... AC konektory 0.16-0.22e.

        Ale "anti-tesláci" závidia 4ks SuC v SR, kartičkovanie/apkovanie pri non-SuC, keď majú k dispo po SR dve desiatky 100-350kW UFC hubov a kopec iných DC/UFC/AC staníc. Auto im s tým plánuje, platia všetko 1 faktúrou a za normálne ceny.
        Naposledy upravené nick81; 04-12-2022, 21:16.

        Komentár

        • dango
          Moderator
          Gold Member
          • Nov 2014
          • 693
          •   

          Soft 3.0 a nabijanie v preferovanych casoch
          So starym softverom to v podstate nefungovalo. Teraz na 3.0 ked mam nastavene nabijanie v noci (lebo slnko teraz nesvieti), nabija len na 2 fazach (rezim "nabijanie v preferovanych casoch") . Ak prepnem na "okamzite nabijanie" , ide to ako ma, cize z 3 faz.
          Taktiez v mobilnej aplikacii pri "okamzitom nabijani" pise zostavajuci cas do cieloveho SOC, rychlost nabijania v km/h a v kW. Pri nabijani "preferovanych casoch" je tam iba udaj rychlost nabijania v km/h

          Ma niekto logicke vysvetlenie tohoto? Predpokladam, ze to iste bude aj na inych ID autach a nemam optimisticke oci, ze s 3.1 alebo 3.2 to bude fungovat spravne...

          Komentár


          • Vilo
            Vilo komentoval
            Upraviť komentár
            Ja mám inú skúsenosť s OTA 3.0, avšak ja používam "plánovaný odchod" a nie "preferované časy", tak možno tam je iné správanie.
            Keď zapnem plánované nabíjanie a potom zmením čas odchodu, alebo iné nastavenie, potichu na pozadí prepne na okamžité nabíjanie. Niekedy ani nezmením nastavenie, len otvorím v noci aplikáciu a vidím, že to preplo na okamžité nabíjanie. Takže auto nabije napr. na 100% o 10hodín skôr ako som chcel, takže nemám žiaden benefit plánovaného nabíjanie. Neviem či je to chyba auta alebo aplikácie, pred pár dňami vydali novú verziu aplikácie, chcel som to vyskúšať, ale už 3 dni nefunguje spojenie s autom - aplikácia je na nič.
            Keď zapnem plánované nabíjanie, obvykle nabíjací výkon klesne na 3kW, čo som najskôr myslel, že má nejaký sofistikovaný dôvod, ale viac krát sa mi stalo, že vplyvom toho som nemal auto nabité na cieľovú kapacitu v cieľový čas.

            Takže môj záver:
            Plánované nabíjanie v OTA 3.0 nefunguje iným spôsobom ako nefungovalo v 2.3 a 2.4.

          • dango
            dango komentoval
            Upraviť komentár
            v 2.3 to nefungovalo vobec. Tam ked bol nastaveny planovany cas odchodu, tak zacalo nabijat najeku polh-hodinu predtym - uplne nepouzitelne. Ani som tu funkciu nepouzival. Teraz pri 3.0 mam nastavene v noci 01.00-06.00 nech sa nabije na 70%. Min.tyzden som potreboval o 6.15 odist s teplym autom nabitym na 100% a keby ma v noci maly nezobudil a neprepol by som "planovane nabijanie" na "okamzite" tak by to do 6.00 nabit nestihlo. To by som velmi hresil....
            Dalsia blbost s 3.0, ze aj ked je na kabli, kurenie/chladenie neberie z AC, ale z baterky. Jedine, ze pocas nabijania zapnem HVAC, vtedy to funguje ako ma. Ak si na kabli a dosiahnes cielove SOC a nasledne ma kurit/chladit uz si to neberie z kabla (ako to bolo po starom).
            1 vec opravia a dalsie 3 dojebu

          • Vilo
            Vilo komentoval
            Upraviť komentár
            Presne tak, keď ľudia nahlasovali problemy VW reagovalo tvrdením, že to bude poriešné v budúcich verziách. Mali sme od 3.0 teda očakávania a je to 1 krok vpred, 2 dozadu. Keby robili release každý mesiac, tak by to nebolo až také kritické, ale ich momentálna štatistika je 1 veľká OTA každé dva roky.

          • Peter A
            Peter A komentoval
            Upraviť komentár
            Mne ID.4 zo starym softom po prichode a naplanovani nabjania na ranny odchod zo 100% najprv nabijal do 50% 3fazovo 11kW potom s prepla na 3 kW a rano v case naplanovaneho odchodu mala 92%. Tak som zacal zadavat cas odchodu o 3 hodiny skor ako som skutocne potreboval a potom sa to dostane na cca98%

          • 1fisker
            1fisker komentoval
            Upraviť komentár
            Ako to, že máte 3.0? Ja mám na ID.4 stále starú verziu. Čo mám s tým urobiť?

          • dango
            dango komentoval
            Upraviť komentár
            Ja to mam uz od oktobra. Stacilo folswagenovi napisat imelo. VW to avizovalo na FB, ze kto to chce mat medzi prvymi, treba sa takto vopchat do poradovnika

          • Vilo
            Vilo komentoval
            Upraviť komentár
            1fisker Prvé kolo vybali 1000 áut v Nemecku s rôznorodými výbavami. Nedopadlo to dobre.
            Na facebook skupne sa ľudia stále sťažovali, že chcú OTA 3.0, tak dali výzvu (10/2022), že prvých 1000 ľudí čo pošle "I want OTA 3.0" e-mail na zverejnenú e-mailovú adresu bude zaradných do beta testovania OTA 3.0 s tým, že súhlasia s tým, že ich auto môže prestať fungovať a na účet VW bude uhradená odťahovka a servis. V priebehu krátkeho času mali tisíce uchádzajúcich, asi o mesiac rozposlali oznamovací e-mail prvej tisícke, že boli vybraní a v decembri väčšina z tejto skupiny OTA 3.0 dostala. Niektorí až keď im odťahovka zobrala nepojazdné auto do servisu.
            Potom oznámili, že idú testovať ďalej a vyberú niektorých z tisícov odmietnutých, pričom z nejasnej komunikácie vyplynulo, že určité kombinácie výbavy sú nekompatibilné s OTA 3.0 a teraz rozmýšľajú ako to vyriešiť.
            Takže oficiálne OTA 3.0 ešte nebolo spustené (len dobrovoľní testovači to dostanú), pričom z linky vychádzajú autá s 3.2, na ktoré sa naše autá dostanú takýmto tempom o 4 roky.
            Mne sa podarilo byť v prvej tisícke "I want OTA 3.0" kampane. Moje auto do servisu nemuselo ísť, prebehlo to samo, ale resetlo to komplet konfiguráciu auta, musel som nanovo párovať aplikáciu, aktivovávať služby a pod.

          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            Človek by čakal, že príchodom MEB na trh v 2020 začne softvérová vojna medzi Teslou, VW a Hyundai/Kia. A nič. Všetci to naďalej flákajú :/ Časť ľudí po 2-3 rokoch ešte aj stihne predať svoje auto, kým príde poriadny schopný update. :/

          • Jiri GrandPa
            Jiri GrandPa komentoval
            Upraviť komentár
            LOL.
        • rapid
          Member
          • Aug 2022
          • 35

          co sa tyka odlozeneho nabijania tak niektore kombinacie parametrov nefunguju tak ako by mali a 3.1 dodrbe aj to malo co fungovalo v 3.0.

          ja mam 3.0 a je to tragedia, problemy s ulozenim nastaveni v profile, HVAC sa nechce spustit pretoze auto nieje zapnute /akurat ze soferujem a na tachometri mam hodnotu vacsiu ako nula. niekedy skocis do auta a nezapne sa vyhrievanie volantu, aj ked je volba zapnuta.. je to na hovno.

          Komentár

          • dango
            Moderator
            Gold Member
            • Nov 2014
            • 693
            •   

            Jednodnovy vylet za lyzovackou

            Rano nabity na 100% vyrazam na R1 smer Brezno. Po 168km dialnicnych (priemerka 108km/h) vchadzam do BB so spotrebou 21.2 kwh/100km (zostatok 31%) , nasledne okreskami do BR na GW nabijacku prichadzam s 18% a spotreba za celych 211km sa ustalila na rovnych 20kwh/100 a priemerna rychlost slusnych 98km/h.
            Nabijanie katastroficke vykonom ~55kw, co ale bolo dostatocne pomale (26 minut nabijania) na rannu toaletu, rychly nakup a kavu v miestnej kaviarni vramci OC Tesco. (OBD mi s appkou nefunguje, neviem teda ake boli teploty a teda potvrdit problem v aute alebo to zvalit na GW)

            Nabijanie ukoncene pri 61% a presun 12km do Myta pod Dumbierom na celodennu lyzovacku na prazdnom svahu. Cela cesta z domu do Brezna a nasledne do Myta je 223km, spotreba 19.8kwh/100km a priem.rychlost 93km/h

            Po lyzovacke odchod s 59% na planovanu obedo-veceru v BB OC Europa, kde nastastie DC25ka bola volna, co je ideal na hodinovu pauzu v OC. Prichod na nabijacku v Europe po 43km so spotrebou 12.4 kwh/100km a zostatkom 47%. Po 53 minutach nabijania a nacerpani 22kwh je stav SOC 83% a domov prichadzam po 169km s priemerkou 105km/h a 19.4 kwh/100km a 19%. Celkovo z Myta 213km , 17.9 kwh/100km

            Teploty boli cely den (od 6 rana, do 7 vecera) +1/-1
            ...za mna fajn

            Suma sumarum: cesta tam 20kwh/100 , cetsta naspat 18kwh/100km

            Komentár


            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              prečo ti nefunguje OBD s aplikáciou? A fungovalo ti to? Lebo ja som objednal z Aliex... a nemôžem to rochodiť. Mna hlavne zaujíma účinnosť nabíjania DC pri 50kW vs. 100kW nabíjačkách, že koľko si berie na ohrev baterky a ako dlho a koľko ide do baterky a podľa toho prispôsobiť rýchlosť nabíjania. Vieš to takto vygrafovať nech sa vieme prispôsobiť?

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              1romeo1 Poznáš apku, ktorá zaznamená údaje z OBD do grafu, alebo aspoň CSV?
              Iba niektoré adaptéry fungujú. Je veľa typov klonov a veľa z nich nemá všetky inštrukcie, ktoré sú pri ID.3 nutné.
              Ja som vyberal podľa tohoto a podarilo sa mi objednať taký čo funguje: https://www.carscanner.info/choosing-obdii-adapter/
              Cez zimu dosahujem zriedka výkon cez 60kW. Trasy ktoré jazdím nemajú diaľnice a pri rýchlosti do 100km/h sa batéria jazdou nezohreje (pri teplotách nižších ako -5°C). Aj keď na rýchlonabíjačke dosiahne teplotu cez 30°C, pri ďalšej nabíjačke už má teplotu 15°C alebo menej a výkon je značne obmedzený.
              Batéria sa nikdy nezohrieva z tepelného čerpadla, vždy to ide z PTC. Batéria sa na rýchlonabíjačke zohreje na 23°C (vtedy sa vypína ohrievač) obvykle za cca 10 minút, to už má ale SoC tak vysoké, že plný výkon sa nedosahuje.

              Plánované nabíjanie nefunguje správne ani na SW 3.0, takže ak človek nespustí v predstihu pred odjazdom AC nabíjanie manuálne (čo v niektorých prípadoch môže byť v noci), tak príde človek aj o mierne zohratie z AC nabíjania tesne pred odchodom.

              Ďalším zaujímavým faktom je, že Chladiace sľučky sú spravené tak zjednodušene, že keď sa auto nabíja cez AC, zohriata kvapalina z nabíjačky ide do elektroniky motora a do motora, namiesto toho aby šla cez batériu. Takže je bežný jav, že po nabíjaní mám batériu o teplote 2°C a motor o teplote 15°C.
              Strana 47: https://procarmanuals.com/pdf-online...m-in-the-id-4/

            • dango
              dango komentoval
              Upraviť komentár
              1romeo1 lebo mam lacny z Ali a carscanner s nim nekomunikuje a druhy OBDEleven stoji taktiez za velky prd....
              Co sa tyka ohrevu, kedze mam nepojazdne diagnostiky, neplanujem do toho vrazat $ a dalsie "testovanim" na komercnych nabijackach.
              Odpovedat ti neviem

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              Vilo je možné, že mi to nejde komunikovať s mojim telefónom ktorý má Bluetooth 5.1??? Nakoľko tam píšu, že ELM327 adapter podporuje bluetooth ver. 1.x, 2.x, 3.x, Bluetooth LE(4.0). čiže ked mám 5.1 bluetooth tak to pojde na tie nižšie verzie , alebo nie??? čert aby sa v tom vyznal. Lebo na tej stránke z Aliexp... veľa ľudí to tam kúpilo a funguje im to. Len ja mám aplikáciu Car Scanner a na tej stránke píšu o nejakej Torque aplikácii. Babo raď???

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              1romeo1 Neviem ako presne Ti to nefunguje.
              Ja mám starý ELM327 adaptér, ktorý sa mi s aplikáciou Car scanner s autom spojí, ale vyčíta totálne minimum info - nepoužiteľné. Preto som písal s vývojárom aplikácie Car scanner (myslel som si, že je chyba v aplikácii) a on mi odpísal, že mám jeden z nekvalitných klonov a musím kúpiť lepší klon. Link čo som poslal mám od neho.
              Ak sa Ti vôbec nedá pripojiť cez BT na ELM327 adaprér, máš buď vadný adaptér, alebo máš nejakú chybu v SW v telefóne. Nemyslím si, že BT 5.1 by nebol kompatibilný.
              Ak chceš tomu prísť na koreň, odporúčal by som skúsiť to s iným modelom telefónu/inou verziou Androidu.

            • nick81
              nick81 komentoval
              Upraviť komentár
              Chakni

              A, Rozlišujte rozhranie adaptéra a potom rozhranie telefónu. Tieto modré lacné ELM nemajú BLE4, ale pripájanú sa cez protokol BT v3. Samozrejme telefón s BT5.1 sa pripojí ale len na úrovni protokolu BT3. BLE4 adaptéry sú trochu drahšie (20 USD a viac).
              Aby ste mali predstavu protokol BT3 je ako sériový port - RX/TX, synchronná komunikácia 1 zariadenie. BLE4 protokol chodí úplne inak - sú tam rôzne UUID, asynchrónny prenos, nezávislé kanály pre RX/TX, šifrovaný prenos, uspávanie. Preto Evdash aj ABRP má podporu len BLE4 adaptérov - lebo by sa museli kódovať rozhrania pre staré BT3.

              B, Druhá vec je softvér adaptéru. Sú rôzne protokoly/verzie, ktoré má adaptér podporovať. Tie lacné podporujú len napr 2-3, drahé podstatne viac.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              Vilo nick81 tak už som to rochodil, ja som nepotvrdil bluetooth v mobile OBDII a nezadal 1234 kod. Už sa to pripojilo, ale jedinné čo ukazuje tak je napätie OBDII jednotky okolo 14-15V a totálny nezmysel vyše 1000V na baterke a tuším nejaké ampére odber baterky to ako tak sedelo ked som pridával kúrenie a porovnával s kWatmi čo mám na internom displeji. Teraz nozaj neviem, či sa to ešte musí nejako dlhodobejšie napárovať na auto, alebo by to malo hned ukazovať v tých okienkach zelených, modrých ,žltých ked prepínam? Ešte že som dal za tento shit iba 2,83€ aj s dopravou.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              1romeo1 Najlacnejší dobrý ELM327 klon stojí okolo 20€, takže ten čo máš viac nedokáže.

            • PistaTT
              PistaTT komentoval
              Upraviť komentár
              kolega pouziva do svojho naftoveho BMW toto https://www.wgsoft.de/shop/obd-2-kom...iagnoseadapter
              myslis, ze sa oplati vyskusat to v EV6ke?

            • nick81
              nick81 komentoval
              Upraviť komentár
              PistaTT Ja používam na testy Niro/eGMP/MEB - Vgate iCar Pro Bluetooth 4.0 (BLE). Prip ak si chcete skusit ci vam ide co potrebujete pred kupou, da sa vyskusat v Pezinku
              Naposledy upravené nick81; 08-02-2023, 11:41.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              Yep, ja mám ten istý (https://www.aliexpress.com/item/4000097113021.html) a funguje bez problémov.
              Teda jediný problém ktorý mám, že keď sa od auta vzdialim, spojenie sa stratí a keď sa vrátim už sa telefón na adaptér nevie pripojiť. Jediné čo pomôže je vytiahnuť adaptér a zasunúť znova.
              Ale neviem či je to chyba adaptéra alebo Androidu.
              A dá sa s tým žiť, počas jazdy spojenie nikdy nepadá.

            • nick81
              nick81 komentoval
              Upraviť komentár
              Vilo On sa uspí a už sa nevie pripoijť. Preto sme evDash potom prerobili, aby sa dalo pripojiť aj priamo na CAN. Fajn cena za tých 10usd, mňa to stálo 3r vzad 40 eur

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              nick81 ahá, tak to je vo veci, uspí sa, dík za info. A podarilo sa Vám vyriešiť ten problém so spustením alarmu keď je auto zamknuté?
              Za tých 10USD je niečo iné, je tam viac typov, ten BT4.0 výjde cez 20€ s poštovným.

            • MasterBlaster
              MasterBlaster komentoval
              Upraviť komentár
              PistaTT ja som k EV6 po dlhsom obzerani sa prave objednal "vGate vLinker MC+" (toto je na iOS; na Android je model MC). Ma to byt prave upgrade toho "iCar Pro" (4 x rychlejsie). Na ebay-i maju v DE sklade za 62E s prepravou. Funguje s ABRP aj Car Scannner a ma to byt hacker-safe. Detailne o tom popisali tu (aj so step-by-step ako to zfunkcnit): https://www.amazon.com/vgate-vLinker.../dp/B088LW211V
              Naposledy upravené MasterBlaster; 08-02-2023, 23:24.
          • dango
            Moderator
            Gold Member
            • Nov 2014
            • 693
            •   

            Mal som pozicany adapter, ktory funguje s carscanerom, bol som testnut na DC50tke. (vonkajsia teplota +6)

            Prichod po 50km dialnicnych + 15km motanie mestom s 33% a 9 stupnov na baterke, nabijanie zacalo 36kw.
            Spustil sa ohrev baterky s PTC vykonom 4.4-4.7kW, baterka nahriata na 18 stupnov si brala 40kW (stojan pisal 45kW - cize zase rozdiel PTC), kvapalina mala 41 stupnov.
            Pri 22stupnoch na baterke a 49% SOC este stale ohrievalo (kvapalina 43 stupnov)
            Pri 25 stupnoch na baterke sa vypol PTC ohrev a teda pri 51% SOC islo do baterky 44kW (viac ako 108A som nevidel) - na stojane bol max 47 KW (baterka +PTC)

            Podla BMS som dal do auta 14.01 kwh, podla stojana 15.245 kwh -> 1.2 kwh teda PTC ohrev baterky o ~15 stupnov

            Nasledna cesta 50km dialnicnych 125kmh pri vonkajsich 3 st.C klesla teplota baterky z 27-31 na 23-26

            Komentár


            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              na akej nabke si nabíjal a ako to vyzeralo s výkonom do auta vs. čo ukázal stojan, myslím to čo si mi písal ohľadom ejoinu, aby som zistil či nenapočítava energiu aj so stratami DC nabíjačky? Inak ja som sa k tomu ešte nedostal a vidím, že do 25stupnov tečie stále do baterky"ohrev" okolo 4,6kW, alebo boli tam nejaké zmeny výkonu trebars ked bola baterka teplejšia, alebo stále rovnaký výkon okolo 4,6kW?
              Naposledy upravené 1romeo1; 02-03-2023, 16:40.

            • dango
              dango komentoval
              Upraviť komentár
              bola to ABB 50tka, ohrev nema variabilny vykon. Cize 0 alebo tych ~4.6kW - skocilo to naraz na tu hodnotu aj naraz sa to vyplo

            • milan84
              milan84 komentoval
              Upraviť komentár
              dango akoze ohrev tvojho auta ide len 0 alebo plny? mne carscanner vzdy ukazuje postupne hodnoty ako sa to rozbieha. 8,10,14,16A. Nasledne potom uz musi zas aj chladit, ked teplota ide ku 44 stupnom cca.

            • dango
              dango komentoval
              Upraviť komentár
              milan84 ja som tam videl okolo 11-12A a 0

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              dango Aj u mňa je ten výkon variabliný. Hlavne to vidím keď sa počas nabíjania blíži k 23°C, pomaly postupne znižuje výkon a vypne až niekde pod 1kW.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              dango myslel som aj prevádzkovateľa nabíjačky? zaujímavé,že tebe to ide iba na 0/1 a ostatým mení výkon. Som zvedavý kedy sa dostanem ku DC nabke tak to tiež odmerám. Inak čo sa týka softu či ID3 aebo ID4 to nemôže byť rozdiel v tom postupnom vs tvojom ohrevaní? Lebo to je nejaké divné aby to bolo rozdielne??

            • dango
              dango komentoval
              Upraviť komentár
              Pozeral som to cez "vsechny senzory" a bolo tam vela listovania - preto sa nezarucujem za tu info, moznoze to aj menilo vykon, ja som to parkrat pozrel a stale bol taky.
          • dango
            Moderator
            Gold Member
            • Nov 2014
            • 693
            •   

            Test účinnosti AC nabíjania

            Odcitaval som hodnoty vycleneneho elektromera pre nabijanie auta zaradeny pred elektronikou od InchaNet-u a hodnoty z auta cez Carscanner pri roznych prudoch. Vysledok je pre mna celkom prekvapujuci, ze takmer nie je rozdiel pri nabijanie 3x6A alebo 3x16A

            Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	ucinnost_AC.png
Videní:	462
Veľkosť:45,0 KB
ID:	90102
            Zaujimavostou je, ze rano som bol v Kauflande a nahodou bol volny stojan, tak som to tam pichol...
            Podla stojanu som odobral 7.677kwh, do baterky BMS zapocitala 7.62 kwh, teda ucinnost 99.2 - pravdepodobne stojan nemal presne zobrazenie energie pri ukonceni nabijania, ale asi az taky velky rozdiel by to nebol. Baterka mala na zaciatku 5-6 st. na konci 7-8 stupnov C

            Neviem, ako su na tom ine auta, ale za mna je tato ucinnost OBC slusna. Iste pri vacsich mnozstvach by boli vysledky asi trosku ine, ale nemyslim, ze velmi rapidne.

            Komentár


            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              ja ID4 čo som na mojej nabíjačke AC zisťoval tak mne vyšlo pri výkone 1,7kW 12-13% straty a pri výkone 4,3kW som mal 8% straty. 11kW som ešte netestoval, za pár dní otestujem ked mi bude lepšie zdravotne.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              Tak pri 11,1kW mi to dávalo netto do baterky 10,35kW takže 6-7% straty internej AC/DC nabíjačky/meniča. fotku neviem ako tu mám dať v komentári.
          • 1romeo1
            Member
            • May 2021
            • 48
            •   

            Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	11kw-6%straty.jpg Videní:	0 Veľkosť:153,8 KB ID:	90132 Tak VW ID4 pri 11,1kW mi to dávalo netto do baterky 10,35kW takže 6-7% straty internej AC/DC nabíjačky/meniča
            Naposledy upravené 1romeo1; 03-03-2023, 11:56.

            Komentár


            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              Z výkonu takto straty nevyrátaš.
              1. EVSE môže merať výkon s chybou aj 10% (je to orientačné meradlo) a BMS môže merať výkon s chybou väčšou ako 2,5%.
              2. Počas nabíjania auto spotrebováva energiu ešte na rôzne riadiace jednotky, čo pri takomto meraní môže a nemusí byť zohľadnené.

              Preto treba merať energiu, ktorá tečie do auta elektromerom, ktorý má chybu menej ako 2,5% a porovnať to s hodnotou BMS, ktorá tiež obsahuje chybu, ale snáď nie príliš veľkú.
              Pri tom ešte treba skontrolovať, či pred meraním nabíjania je SoC 12V batérie 100%, v opačnom prípade to vnesia ďalšiu chybu do merania.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              Vilo pozrel si si aj meranie z FVT 1F menič,kábel? Tam máš duplicitne potvrdený výkon do auta no a pri zamknutom aute sa aj tých 0,3kW spotreba systému vynuluje takže to v čistom čo ide do baterky je na grafe nalavo dole a braná sprriemerovaná hodnota, takže je to presné. O tom že to je presné svedží aj účinnosť pri zvyšovanom výkone 1,7kW(87%), 4.3kW(92%), 11kW(94%). Keby to bolo nepresné tak by mi to lietalo.Takže v žiadnom prípade +-10%, ale maximálne tak +- 1 až 2%.
              Naposledy upravené 1romeo1; 03-03-2023, 13:52.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              Už principiálne metóda merania je mimoriadne nepresná, takže ani keby si používal kalibrované meracie prístroje s chybou 0%, tak nemôžeš mať presné výsledky.
              Cieľom merania účinnosti nabíjania je určiť pomer uloženej energie v batérii k energii, ktorú si dodal. Čím na dlhšom intervale nabíjania energiu meriaš, tým presnejšie to zmeriaš.
              Ty meriaš v konkrétnom momente len výkon. Takže nameriaš to, čo v danom momente trafíš.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              ved jedine výkon ma zaujíma aká je strata výkonu v rovnakom čase nabíjania. To kolko uložíš do batérie a vyberieš je nemerateľné s presnostou nakoľko každá jedna batéria má svoje straty pri určitej teplote a výkone samozrejme, ale nikdy to nieje 0%. Čiže to o čom ty píšeš je irelevantné a nepresné a to ma naozaj nezaujíma.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              Aha, keď si písal o stratách, myslel som, že počítaš účinnosť nabíjania.
              Ale ak si len porovnávaš výkonty, tak je to ok.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              išlo mi o účinnosť AC/DC meniča v aute, aby som sa vedel prispôsobiť účinosti DC nabíjania a k tomu ceny nabíjania, lebo cez zimu ak na 50kW nabíjačke pri ohrievaní baterky ako dango písal 4,6kW tak tam sú cez 10% straty a to je voči 11kW AC nabíjaniu raz tolko. Takže ak je čas tak je lepšie nabíjať na AC 11kW cez zimu na verejných nabíjačkách. Ale to DC si ešte budem musieť potvrdiť, lebo napr. ak na ejoine v TT som nabíjal 92kW a z toho šlo len 4,6kW na ohrev baterky tak to je celkom dobrá účinnosť 5% v tej rýchlosti. Ja som si skôr myslel, že to ohrievanie batérie bude výkonnejšie a bude sa hlavne časom meniť jeho výkon, toto by som chcel zgrafovať aby sme vedeli v akej účinnosti je vhodné DC nabíjanie a hlavne v akom SOC a či radšej jeden krát dlhšie ako dvakrát kratšie. Toto by som chcel na DC nabíjaní v zime zmapovať na MEB platformách.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              To čo robíš je porovnávanie výkonov v jednotlivých momentoch, nie je to meranie účinnosti.
              Keď pôjdeš skúšať to DC nabíjanie, uvidíš.
              Keď nabíjaš pri vonkajšej teplote 5-15°C pri nízkom SoC, obvykle si auto prejde cez 3 fázy:
              1. Nabíja a hreje batériu
              2. Batéria dosiahne 23°C, ohrievač sa vypne
              3. Batéria dosiahne ~32°C, zapne sa klmimatizácia
              Namiesto toho aby si urobil 100 porovnaní výkonu a počítal účinnosť počas celého nabíjania, mal by si to spraviť tak ako sa to po správnosti robí - vypočítať účinnosť z dodanej a uloženej energie.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              ale ved HV EV battery power je hodnota výkonu tečúceho do batérie už po konverzii AC/DC meniča v aute resp. čistého výkonu tečúceho z DC nabíjačky do baterky. Popritom si na grafe PTC heater pozorujem výkon ohrievania/chladenia batérie a viem koľko mi musí tiecť z DC nabíjačky ked toto spočítam. Ak mi bude tiecť z DC nabky viac tak potom nabka napočítava ešte aj svoje straty AC/DC konverzie, ako písal dango, že GW nabky to takto robili a klamali spotrebiteľa. Mám vo všetkom pravdu, alebo je niečo inak? Inak dobre vedieť že 23stupnov celzia je hraničná hodnota vypnutia ohrevu resp 32stupnov celzia je hraničná hodnota zapnutia chladenia. Toto uvidím v PTC heater príkone, alebo to scanner zaznamenáva niekde inde pod iným nápisom a musím si to dodať do grafu/štvorčeka?
              Naposledy upravené 1romeo1; 03-03-2023, 15:26.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              @1romeo1
              Čiste teoreticky, v ideálnom svete by sa to tak dalo spočítať.
              Avšak prax je taká, že auto neberie 11kW stále, ono to stále trochu kolíše. Aby bola honota výkonu na EVSE čitateľná, hodnota sa na displeji prepisuje 10 krát za sekundu, raz za sekundu, možno menej, ako výrobca usúdil, že bude lepšie. Zároveň sa výrobca mohol rozhodnúť ten výkon priemerovať na niekoľkých sekundách, aby užívateľ nevidel drobné výkyvy a náhodné chyby merania. Takže hodnota, ktorá je zobrazená ako okamžitý výkon, môže byť niekoľko sekúnd stará.
              Taktiež môže pre nižšie výrobné náklady používať jeden ADC na meranie všetkých troch prúdov aj troch napätí. Takže každá hodnota sa meria iba 1/6 času. Obvykle sa to synchronizuje s frekvenciou siete. A ak máš Ty alebo sused nejaké staršie alebo horšie zariadenie, ktoré odoberá väčšinu výkonu v istej časi sínusovky, môže to EVSE merať okamžitý výkon veľmi skreslene.

              Zároveň odčítavaš výkon cez OBD, kde na CAN-e prebieha veľa komunikácie a informácia sa dostáva v náhodných intervaloch do mobilu, kde informácia môže byť stará 0 až 5 sekúnd. Takže vypočítavaš výkon meraný rôznymi metódami, ktoré boli merané v rôznych časoch.

              Preto sa to meria na energii, čo je vlastne integrál výkonu na určitom úseku času, kde sa väčšina chýb, ktoré som spomenul sumuje a výslená chyba z uvedených nepresností je mimoriadne nízka.

              Som z okolia TN, ak si z blízka máš, záujem, napíš mi správu, môžem Ti požičať elektromer a môžeš si to zmerať presnejšie, prípadne si to môžeš zmerať u mňa.

            • Vilo
              Vilo komentoval
              Upraviť komentár
              "HV Auxiliary consumer power" ukazuje aj ohrievač aj kompresor. Lenže to ukazuje aj iné veci, tak to je skôr také orientačné.
              Na kompresor je tam zvlášť "A/C compressor power consumption". Ale niekedy sa stale, že tam je viac ako v "HV Auxiliary consumer power" a to by tak nikdy nemalo byť, tak to je ešte vec, ktorá mi je záhadou.

            • 1romeo1
              1romeo1 komentoval
              Upraviť komentár
              MT
          • 1romeo1
            Member
            • May 2021
            • 48
            •   

            Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	8% straty Ac nabijania.jpg
Videní:	417
Veľkosť:98,2 KB
ID:	90134 Tak VW ID4 pri 4,3kW mi to dávalo netto do baterky 3,95kW takže 8% straty internej AC/DC nabíjačky/meniča

            Komentár

            Pracuje...
            X