Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

zavedenie wallboxu ku garazovemu statiu v bytovom dome?

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • htomas1
    Junior Member
    • May 2021
    • 1

    zavedenie wallboxu ku garazovemu statiu v bytovom dome?

    Dobry den, velmi rad by som si kupil elektricke auto, no predtym by som chcel vyriesit jeho nabijanie. Vlastnim jedno garazove statie v garazi, ktora ma viacerych majitelov, kedze patri bytovemu domu. Snazil som zistit, aky je proces instalacie wallboxu ku miestu statia - hlavne teda zavedenia elektriny, na ktoru sa potom wallbox pripoji, no nikde v ramci slovenskych zdrojov som na nic podobne nenarazil.
    Wallboxy s identifikaciou su dostupne tiez, tam problem nevidim, ide mi len o technicku stranku zavedenia elektriny ku garazovemu statiu.
    Potreboval by som zistit aky je celkovy proces elektrifikacie - ake dokumeny su k tomu potrebne, koho kontaktovat, ake su moznosti a aka priblizne je cena takehoto projektu. Ak by s podobnym zavadzanim nabijania mal niekto z vas skusenost, budem vdacny za cokolvek, co by ma vedelo posunut smerom k realizacii 'elektrifikacie garazoveho miesta'. Myslim, ze ludi, ktori by chceli mat wallbox v zdielanej garazi bude postupne viac a viac.
    Vdaka moc!
    Tomas
  • jux
    jux
    Senior Member
    • Apr 2015
    • 1378
    •      

    #2
    Predpokladam, ze chces mat v garazi zdielany odber s bytom, aby si nemusel vybavovat osobitne odberne miesto.
    Ako prve treba dat urobit projekt a ten si dat schvalit majitelmi v dome. Bez schvalenia majitelmi sa nepohnes dalej. Odhadujem, ze napajanie tvojho bytu ma 25A3f istic. V tom pripade myslim, ze existujuci istic netreba posilnovat, takze na zriadenie zdielaneho odberu v garazi 16A3f nemusis nic riesit s distribuckou. Privod ku garazovemu statiu sa zapoji za vstupny istic, ktoreho vystup je spravidla uz mimo plombovanej zony merania, takze netreba ani riesit odplombovanie a zaplombovanie. Pre jednoduchost nabijania bez nebezpecenstva pretazenia hlavneho istica je mozne pouzit wallbox, ktory riadi nabijanie elektromobilu tak, ze sleduje sumarny odber bytu + nabijania a v pripade hroziaceho pretazenia hlavneho istica znizi vykon alebo vypne nabijanie elektromobilu, ak sa zataz znizi, pokracuje v nabijani.
    Po realizacii pripojky treba dat vyrobit projekt skutocneho vyhotovenia (spravidla velmi podobny projektu na schvalenie) a reviznu spravu.

    Komentár


    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Ja mam tiez 25A/3f istic, pricom niekedy (hlavne v noci) nabijam aj tri elektromobily sucasne, pricom nemam spominane riadenie napijania podla odberu a zatial sa mi ani raz nestalo, ze by som pretazil vstupny istic. Ked nabijam naraz, tak mam nastavene nabijanie jedneho elektromobilu na 12A3f a dva dalsie nabijam na 10A1f - tie dva po 10A/1f samozrejme kazdy z inej fazy.
  • nemo
    Senior Member
    • Oct 2015
    • 562
    •   

    #3
    Instaloval som pripojku v podzemnej garazi jednom bytovom dome v druhom som to daval robit. Obidve v Bratislave. Pripajalo sa vzdy za existujuci bytovy elektromer 3F/24A. Obidve vedenia som kablovo dimenzoval az na 3F/32A.

    V prvom pripade som poziadal suhlas spravcu bytoveho domu. Dostal som podmieneny pisomny suhlas - musim dodat reviznu spravu a dokumentaciu. Suhlas majitelov som neriesil. Na samotnu instalaciu som nevedel zohnat elektrikara (asi 65 m dlhe vedenie v podhladoch a sachtach z 2. posch do -1. podzemia) tak som to instaloval sam a nechal elektrikara zapojit len konce kablov - trvalo mu to asi 3 hod. (150 EUR) a vybavil aj reviznu spravu. Dokumentaciu pre spravcu bytoveho domu som napisal sam - popis elektrickych parametrov, vyznacenie trasy kabla do technickych vykresov od bytu, podorysu poschodia a podzemnej garaze. Tie boli dostupne z priloh kupnej zmluvy k bytu.

    V druhom pripade sa jednalo o novostavbu kedy objednanie pripojky bolo ako klientska zmena realizovana pred odovzdanim bytu a garazoveho statia do uzivania. Ta novostavba ma predpripravu na taketo pripojky z podzemnej rozvodnej skrine na parkovacie miesta alebo do pivnicnych kopiek. Cena za pracu, material, reviznu spravu a dokumentaciu spolu 900 eur s DPH. Ukoncenie CEE cervenym konektorom.

    Riesilo sa aj tu: https://teslaclub.sk/node/6358
    Naposledy upravené nemo; 14-05-2021, 18:48.

    Komentár

    • tibor j.
      Junior Member
      • May 2021
      • 8

      #4
      Zriadenie wallboxu pred bytovku - z tem ktore su na tomto fore sa mi najviac hoidla prave tato, ale ak je to niekde uz spominane, tak ma pokojne nasmerujte linkom.

      Rad by som si zriadil wall box pred bytovku. Je to verejna plocha kde parkuju auta. Auto mam zaparkovane cca 3m, od steny a rad by som si natiahol kabel z bytu. Prikladam ja foto, kde su vyznacene potencionalne miesta - apson podla mna, kde by mohlo stat auto a nabijat sa. Nevadi mi ak by na tom mieste stal aj niekto iny - mne staci nabit raz za tyzden.

      Riesim to s miestnym uradom no tam su velmi neochotni, tak hladam riesenia a skusim im ich ponuknut.

      Mate nejake skusenosti s firmami ktore to robia alebo vlastne?

      Komentár


      • tommik
        tommik komentoval
        Upraviť komentár
        1) Súhlas vlastníka pozemku, na ktorom bude WB umiestnený a parkovať auto.
        2) Nakoľko bude, predpokladám, napájaný z nejakého rozvádzača, ktorý napája celú bytovku tak určite elektro projekt.
        3) Vlastný elmer, resp. iný spôsob výpočtu spotreby.
        4) Ak kábel z tohto rozvádzača pôjde cez spoločné priestory (stena na chodbe bytovky a pod.), tak určite súhlas vlastníkov.
        5) S úradmi by som riešil maximálne tak ohlášku.
        6) Ak má bytovka správcu (bytové družstvo), tak by mal určite o tom vedieť.
        7) Po realizácii samozrejme revízna správa nakoľko ide o elektrické zariadenie.
    • Catchcash
      Member
      • Dec 2019
      • 170
      •   

      #5
      Nejake tipy na wallboxy do podzemnej garaze? Chcel by som 11kW a wallbox nech ma vlastny kabel aby som nemusel s tym saskovat Idealne nieco s RFID (pripadne nieco podobne) aby som nebol prekvapeny potom

      Komentár

      Pracuje...
      X