Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

navrh FVE

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    navrh FVE

    Planujem FVE a vyuzitie virtualnej baterie/pozicovne - kazdy dodavatel si to nazve inac...
    Aku konfiguraciu by bolo podla vas najvhodnejsie volit?
    Za rok 2020 mam rocnu spotrebu ~4.7 MWh:
    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	Screenshot_2021-01-07-20-33-11-577_vopo.easyhomeofftake.png
Videní:	394
Veľkosť:359,4 KB
ID:	67299

    Ako vidiet v letnych mesiacoch je denna spotreba 5-8 kWh, v zimnych aj niekolko desiatok kWh. Na jar '21 pribudne EV a bude treba ho nabijat. Mam predpoklad, ze ddma si ho nabijem na 15 000km a kalkulujem so stratami 20kWh/100km, cize dalsie 3MWh.

    A teraz uvazujem, ci vziat nieco mensie ~3kWp a pri nabijani auta proste budem aj prikupovat a teda vysoku mieru utilizacie budem mat nejake 4 mesiace v roku alebo ist do niecoho vacsieho (~6kWp) a v letnych mesiacoch bude vysoka nadvyroba a nieco aj "prepadne", kedze do VB poslem viac, ako si z nej vezmem.

    Za rady vopred dakujem
  • Miroslav Rojko
    Senior Member
    • Nov 2016
    • 1314
    •   

    #2
    pár téz o ktorých pouvažuj:

    - spotrebu máš presne naopak ako bude výroba

    - panely dnes už nestoja toľko, choď do čo najväčšej

    - ak sa bojíš ceny, nájdi serióznu firmu, čo si nedáva 200% zisk a môžeš mať 10kWp za cenu 3,6 kWp od ZSE a nebudeš v budúcnosti banovať, rozšírenie je vždy drahšie ako to urobiť prvý raz, staré veci nepredáš

    - december - január budeš mať výrobu na desatine ako v letných maximálnych mesiacoch

    - 3kWp čo uvažuješ Ti po väčšinu roka nebude stačiť ani na nabíjanie 2kW mobilným konektorom k autu

    - moja 10kWp robí v troch najlepších letných mesiacoch okolo 1200 kWh mesačne, na jeseň som pridal ešte ďalších 6kWp a teraz december bol tak zlý (výnimočne zlý rok), že mi 16kWp dal len 120 kWh za celý december

    - takže na záver - bež do čo najväčšej ako sa Ti vojde na dom, prípadne ešte si urob nejaký prístrešok k domu, kde budú namiesto strechy panely aby si toho mal dosť
    [priezvisko]@me.com

    Komentár


    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Plny suhlas. Panelov nie je nikdy dost. S EV potrebujes aspon tych 6 kW.

    • mozeg
      mozeg komentoval
      Upraviť komentár
      Je to tak. V Zime to dava okolo 10%.
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    #3
    Nad ponukou FVE od ZSE som ani milisekundu neuvazoval Este vec, co mozno stoji za zvazenie urobit 2 stringy. JV + JZ cast strechy:
    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	strecha.PNG
Videní:	348
Veľkosť:132,3 KB
ID:	67305

    Na ten JV dat ~2kwp na pokrytie rannych potrieb a cez obed budu oslnene oba stringy a poobedne slniecko na JZ s nejakymi 5-6kwp. Kazda 1/4 strechy ma ~80m2, cize miesta az az. Samozrejme statik na svoje krytie mi nepovolil ziadne zatazenie

    Komentár


    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      pri dnešnej cene panelov je to viac používané - rozdeliť východ a západ, lepšie to vykryje rannú a večernú spotrebu ako mať panely na čistý juh, hovoril mi fotovoltaik, že to dáva pri nízkej cene panelov ako je teraz (ja som sa dostal naposledy na 0,24€ za Wp) o moc väčší zmysel ako mať najväčší výkon na obed keď človek nie je doma

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Daj tie stringy 3 - vychod, juh, zapad.
      Donedavna sa propagovali hybridne jednotky, ktore mali v sebe vsetko (MPPT tracker aj striedac) ale skusenost ukazala, ze tie su ovela viac nachylne na poruchy, tkaze je IMHO lepsie dat zvlast MPPT Trackery (na kazdy string zvlast) a zvlast striedac (respektive 3).
      Ono zalezi na tom, kolko chces investovat do elektroniky. Inak suhlas s Mirom - panelov nie je nikdy dost. Lenze tomu musis aj prisposobit vykonovu elektroniku aby si prilis velkym prudom ju neodpalil.
      Suverenne najlepsi HW je od Victronu. NIe je sice najlacenjsi, ale musi ti vydrzat aspon 15 rokov a to Victrony davaju. Cinske a Taiwanske ani velmi nie.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Victron jedine s baterkou a tu pouzit nechcem. Cize odpada aj MPPT. A ako vidiet z obrazku, pouzit 3 stringy uz by nedavalo velmi zmysel

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      teraz sa najviac oplatia Solax, majú 10 ročnú záruku a sú cenovo veľmi dobre

      píšeš JV a JZ, takže juh je v strede medzi časťami strechy ?

      ak nie a máš jednu stranu na čistý juh, tak ja by som dal ako píše Jirko, na všetky tri strany - aj juh, aj východ j západ

      a určite by som použil znova ako mám aj teraz - 3 jednofázové striedače - každý na 16A (3,6 kW) a ku každému dať aspoň 4,5 kWp panelov - v Nemecku je dokonca predpis, že sa dáva panelov o 30% viac ako je hodnota striedača aby utlmili tie maximálne výroby pár hodín v roku, keby si videl priebeh výroby panelov celý rok, tak použitie o 20% menšieho striedača Ti zoberie len 1% výroby elektriny v porovnaní s tým, ako by si mal striedač na celú kapacitu panelov, preto sa oplatí dať aj o 30% viac výkonu panelov ako je striedač

      treba uvažovať aj so spotrebou samotného striedača a trojfázové majú mnohokrát väčšiu spotrebu ako tri jednofázové, hybridom sa tiež vyhni, baterka a hybridný striedač len predraží inštaláciu

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Vyrez je podla svetovych stran, cize orientacie strechy su ~135 a ~225 stupnov. Zatial co som pozeral, aj mam prvy nastrel CP, tak 3f GoodWe nie je drahy aj sa mi akurat vojde ku pracke. S 3 striedacmi by to uz bol trochu problem

    • demo
      demo komentoval
      Upraviť komentár
      Miroslav Rojko nedával by som panelov viac, ako je výkon striedača. Podľa mňa to znižuje životnosť striedača, keď ide na doraz. Lepšie je obmedziť maximálny výkon v nastaveniach. Napríklad SunnyBoy to mal v nastaveniach.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      To vôbec nie, pri striedaci máš napísaný maximálny výkon, ktorý použiť a taktiež ide o napätie. Ak je striedac veľký tak sa neskoršie zapína a pri malom svite sa ani nezapne (štartovacie napätie). Tie panely ozaj dávajú svoje maximum par hodín za cely rok a ostatne tisícky hodín ten striedac ide poddimenzovane. To sú všetko veci, ktoré Ti len máloktorý dodávateľ správne vypočíta a určí, lebo väčšina je len montérov zo školení, kde ich skolili malo vzdelaní skolitelia. Napr. Čo som pridával 5kW Solax, ten má povolené panely do 7kWp. 4 kW solax má do 5,5 kWp panely. Výrobca na to mysli a určite by neuvádzal tak vysoké hodnoty keby tomznizovalomzivotnost hlavne keď dáva 10 ročnú záruku.

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Musíš dávať bacha na maximálny dovolený prud zo stringu do striedača.
      Ja mám teoreticky 8.7 kWp ale zaznamenal som v aprílovom studenom dni aj výkon cez 10kW. Je to výnimočná situácia ale ten striedac to musí vydržať.
      Preťažovať polovodičové prvky sa neoplatí. Za nejaký čas odídu keď to preťažovanie bude opakované.

    • mozeg
      mozeg komentoval
      Upraviť komentár
      dango chalani ti radia dobre. Dokonca mas dve riesenia 1Fx3 MIro alebo 3F ako ma jirko. Jirko tusim raz na stretku spominal ze jedina nevyhoda 3F striedaca ktory ma je ze zerie naprazdno ako tela (tiez ma tusim Cinu-opravima ak treba). Ak budes davat 1F zapojenie mysli na to ze rozdiel na fazach nesmie byt vacsi ako 2 cosi kW- uz si nepamatam koko to bolo presne asi 2,7kW. Menice nieco stoja tie kvalitne aj niekolkokrat tolko ale oplati sa naozaj investovat do kvalitneho menica 10+ rokov budes mat pokoj. Cina zvacsa odide skor ale stoji menej, o technickom zastarani ani nebudem hovorit.

      Co by som spravil Ja:

      Na Slovensku mas vyuzitelnych zhruba 1000hodin slnecneho svitu. Takze potrebujes na tvoje pokrytie 5kW instalaciu (minimum). Co znamena 3F konfiguraciu (ci uz jeden 3F menic alebo 3x1F menice zapojene na 3F konfiguraciu) vzhladom na spominany rozdiel na fazach. Rvat to chces na virtualnu bateriu bez vlastnej baterky. Takze posielas co sa da do siete- on grid riesenie. Hovorit ti ze najidealnejsie je si to uchovavat u seba apotom minat asi nema zmysel.

      Ja by som spravil to ze na strechu spravil konstrukciu pre instalaciu az na 10kW (to je dnes maximum pre malu FVE), dal panely pre konfiguraciu na 2-2,5kWp, zobral gridfree menic za 400€ - volajme ho modrasek (odkaz nedavam aby to nezmazali)a rval do siete co ide. Potom ked ta chyti solaritida tak siel do max. mnozstva panelov s on-grid menicom, zo zoznamu schvalenych prislusnou distribuckou. Viac uz neriesil a uzival si elektrony tlaciace do siete. Modraska pretaz na inzerate vzdy a s minimalnou stratou.

      Alebo druha moznost a spravil to poriadne: 10kWp panelov, poriadny on-grid striedac a tlacil do virtualnej baterky co pojde. Je to vsak skoda baterka z i3 18 kWh stoji z druhej ruky 2000-3000EUR, no nekup to. :-)
      Naposledy upravené mozeg; 19-01-2021, 22:19.
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    #4
    Skonil rok 2022 a trochu bilancie mojej 5.94kWp elektrarne. Sice jesen a zima neboli solarne priaznive, celkova vyroba potesila so 7.8MWh a 43.3 % priamej spotreby.
    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	FVE_2022.png
Videní:	326
Veľkosť:23,2 KB
ID:	88612

    Komentár


    • PistaTT
      PistaTT komentoval
      Upraviť komentár
      ja som v tomto uplny laik, tak len ci to spravne chapem. tych nakupenych 4,2 MWh si zaplatil cenu za distribuciu (v zavislosti od sadzby okolo 60 eur / MWh) a zaroven si vyrobil viac ako si spotreboval takze za dodavku EE si nemusel platit nic za dodavku akurat 2 eura mesacne za VB (ta spotreba bola 7,6 MWh, co v zavislosti od sadzby mohlo byt povedzme 740 eur). Chapem to takto spravne?

      ak si do FVE investoval povedzme 6000 eur (neviem ci to stalo viac alebo menej), tak navratnost teoreticky okolo 8 rokov (ak by to kazdy rok dopadlo plus minus tak ako v 2022 a ak system nebude vyzadovat nejaku platenu udrzbu alebo nejake dalsie naklady). blizi sa taketo laicke uvazovanie aspon trochu realite?

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Uvazujes dobre. Ten "nakup" znamena zobratie si EE spat za ceny distribucie a inych poplatkov (v Magne nie je fixne 2e mesacne, ako v ZSE.) v hodnote 0,0644 e/kwh.
      Bez FVE pri spotrebe 7.6 by bola platba 1084eur (EE + distribucia a dalsie poplatky) + mesacne fixne, ktore platim aj tak (OM dodavatel+distribucia)
      Navratnost neriesim klasicky, kedze FVE som zakladal spolu s kupou EV. A teda FVE sa mi uz zaplatila za usetrene naklady za PHM + Dom

    • PistaTT
      PistaTT komentoval
      Upraviť komentár
      Ďakujem. Tak tá návratnosť investície je podľa mňa témou aj ak to vztiahneš čisto na EV auto. Buď investuješ X tisíc na začiatku alebo budeš mať o povedzme 60€ vyššie mesačné účty od Magny/ZSE. A niekde v čase sa tá investícia vráti a následne začne vyplácať. Možno o 8 rokov, možno menej alebo viac.
      Naposledy upravené PistaTT; 02-01-2023, 19:17.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Cele to pocitanie navratnosti je take nejasne. Kazdy si do toho narata ine parametre. Ak by som nekupoval EV, ziadnu FVE len pre dom nedavam.

    • mozeg
      mozeg komentoval
      Upraviť komentár
      lokalita?

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      mozeg TT
Pracuje...
X