Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Wallbox

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • loki
    Junior Member
    • May 2022
    • 10

    Wallbox

    Ahojte, chcem vas poprosit o radu. Prebral som si byt a ako predpriprava na elektromobil ma tam cakalo taketo cudo.

    Chcem sa spytat ako ho najrozumnejsie vyuzit na nabijanie PHEV (rychlost 7,2 kW, bateria 13,8 kW) a v buducnosti elektromobilu?
    Nasiel som takyto kabel (bude sa dat vyuzit?):
    https://www.svet-svietidiel.sk/preno...RoCSW8QAvD_BwE

    Nebolo by uz vyhodnejsie dat tam wallbox? Alebo su este nejake ine moznosti? Klasicky kabel Type 2 mam.
    Pri wallboxe je asi lepsie ho pripojit priamo na el. siet, alebo vyuzit nieco taketo?
    https://www.kaufland.sk/product/4387...RoCwCkQAvD_BwE

    Ide mi aj o to, aby sa dalo autorizovat (nech sa nevie hocikto len tak pripojit), pripadne dat to cele do uzamykatelnej skrinky.

    Dakujem za rady.


    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	IMG_8677.jpg Videní:	0 Veľkosť:122,2 KB ID:	91760
    Naposledy upravené loki; 15-07-2023, 07:06.
  • Zurrona
    Junior Member
    • Jun 2023
    • 9

    #2
    Toto čudo je klasická 400V zásuvka. Ťažko sa to odhaduje z foto ale tipujem to na 16A. Do toho si idealne pripojíš napriklad mobilný wallbox,a lebo ak máš aj nabíjačku k autu tak ti bude stačiť aj redukcia typ dva a touto zásuvkou. To že to máš v spoločných priestoroch je divné a skôr by som predpokladal že to je spoločná zásuvka.

    Komentár

    • PistaTT
      Member
      • Jun 2022
      • 132
      •   

      #3
      Obidve možnosti sú vhodné a je len na tebe čo ti viac vyhovuje.

      Ja som mal tiež do prístrešku (teraz už garáže) vyvedenú 400V 3 fázovú zásuvku a nakoniec som sa rozhodol pripojiť "za ňu" wallbox. Nikdy nebudem využívať nabíjanie zarovno s nejakým 400V spotrebičom tak v tom nevidím problém.
      Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	IMG_3766.jpg
Videní:	413
Veľkosť:135,9 KB
ID:	91765
      Hentaký kábel je asi fajn riešenie, lebo ho vieš zbaliť so sebou do auta a použiť kdekoľvek kde je 5-kolík (chata, garáž hotela, u svokrovcov...) a nabíjať rozumne rýchlo aj na takých miestach.

      dôležité je vedieť, či tvoje auto nabíja tých 7,2 kW pomocou jednej alebo troch fáz. Ak len pomocou 1 fázy, tak plný výkon dosiahneš pri 32A ističi. Pokiaľ máš istič menší, povedzme 20A, tak z toho dostaneš pri jednej fáze max. 4,2 kW výkonu. Pri troch fázach by to boko max. 22 kW pri 32A. Samozrejme treba myslieť na spotrebu ďalších spotrebičov daného odberného miesta. Pozri si teda istič pre túto zásuvku a tiež hlavný istič odberného miesta.

      Čo sa týka do budúcna, keď budeš chcieť nabíjať elektromobil a nie len hybrid, odporúčam pripraviť sa na nabíjanie výkonom 11 kW, ak to podmienky daného miesta dovoľujú.
      Naposledy upravené PistaTT; 15-07-2023, 11:52.

      Komentár


      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        a Zurrona to spravne naznacil - este si poriadne prever ku komu vlastne je pripojenai ta zasuvka - ci k tvojmu bytu alebo su to spolocne priestory.
        nabijanie zo spolocnych priestorov ta vyjde zbytocne draho (prakticky na urovni komercnych verejnych nabijaciek)... a tiez ti to nemusi spravca / majitelia povolit...
        mozes pripadne zvazit instalaciu ZSE wallboxu do spolocnych priestorov garazi a vyhodnotit ci to nebude lepsia moznost... https://www.zse.sk/blog-clanok-nabij...-su-3-moznosti

      • Catchcash
        Catchcash komentoval
        Upraviť komentár
        PistaTT ako si prosim ta spokojny s tym wallboxom?

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Catchcash Úplne v pohode. Je to jednoduchá krabica bez displeja, wifi alebo dynamického riadenia výkonu. Výkon sa dá nastaviť pomocou jumperov - pri inštalácii som ich nastavil na 11 kW a odvtedy som s tým nehýbal. Nabíjanie riadim z auta (začiatok po 23:40 nech to ide z NT). Má aj mechanický zámok, ktorý však nepoužívam. Dá sa zamknúť a tým zamedziť použitiu.
        Konštrukcia je plastová, vcelku robustná,
        Jedinú vec, nad ktorou som chvíľku maturoval po prvotnom zapojení bolo, že mám inak poradie fáz a musel som to teda zapojiť nie podľa farieb vodičov ale metódou pokus-omyl.
        Naposledy upravené PistaTT; 02-10-2023, 15:34.

      • Catchcash
        Catchcash komentoval
        Upraviť komentár
        PistaTT dakujem, ja ho uz mam kupeny asi pol roka v krabici ale az teraz sa to bude zapajat. Da sa to pochopit z navodu ako to obmedzit na tych 11kW cez tie piny? A ten klucik urcite vyuzijem kedze to mam len na parkovacom stati v podzemnej garazi Tak snad to nebude moc otrava...

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Catchcash áno, z návodu to poberie aj laik.
    • loki
      Junior Member
      • May 2022
      • 10

      #4
      Dakujem za odpovede chalani. Za uplynulu dobu som nacerpal dalsie informacie a stale som este nedospel k najvhodnejsiemu / cenovo vhodnemu rieseniu. Preto vas prosim o radu. Vec sa ma takto:
      V garazi su 4 elektromiesta ( 2x 230V zasuvka a 2x 32A 400V 5-pin cee zasuvka). Tieto 4 zasuvky maju 1 spolocny elektromer ( 52A istic, pisany na spravcovsku spolocnost - tu este zistujem ake vlastne budu ceny za 1 kW). Ale medzi elektromerom a zasuvkami su tzv. podruzne elektromery (cize viem si odcitat spotrebu vlastnej zasuvky, pricom moj podruzny elektromer ma 25A istic).
      Moje auto nabija 7,2 kW a ma 1 fazove nabijanie. Tu mi vychadza ze plny vykon aj tak pri 25A istici nedosiahnem ako pise PistaTT (alebo ked mam 3f zasuvku, tak je to nejako mozne?).

      Existuje iba nejaka redukcia z 32A 5 Pin na 230V, kam by som napojil nabijacku, ktoru uz mam? V obchodoch som ju nenasiel, iba zo 16A na 230V, ale mam info, ze by sa dala vyrobit. Kazdopadne chcem sa vyhnut potencionalnym problemom, ak by nieco nahodou zacalo horiet. Osadzat wallbox ani vrtat do steny nemozem, taktiez prerabat existujucu zasuvku nemozem.

      Rozmyslam este nad tymto, len ci zvolit 11 kW alebo 22 kW ? Ten by som polozil iba volne na policku a pripojil typ 2 kabel, ktory uz mam.
      https://www.evexpert.cz/p/515/eve-go...-32a-11kw-22kw

      Komentár


      • tommik
        tommik komentoval
        Upraviť komentár
        Jednofázová palubná nabka je u mňa dôvod na výmenu auta.
        Ale k veci: Rýchla a lacná "redukcia" sa dá urobiť z tohto:https://www.hagard.sk/produkty/zasuv...0v-32a-5p-ip44
        K tomu 5 žilový kábel a 32A samca. Tým neprídeš o 32A zásuvku a zároveň dostaneš 230V zásuvku. Celé bez stavebných zásahov.

        Prenosnú nabíjačku mám osvedčenú od https://inchanet.com/produkt/inchane...table-wallbox/ a 22kW variant kvôli rezerve napriek 11kW palubnej nabke.

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Pri tej malej baterke PHEV ťa rýchlosť nabíjania nemusí až tak trápiť. 25A x 230V = 5,7 kW, takže tvoju baterku dobijes z 0 na 100 za zhruba 2,5 hodiny. Kúp si niečo čo budeš môcť vo výhľade použiť aj pre budúce auto (čo už bude asi BEV) a z tej zásuvky potom dostaneš bez problémov na 3F potrebných 11 kW (maximálne teda 17,2 kW pri 25A, no väčšina EV má palubnú AC nabíjačku 11 kW). Netreba vela penazi minat na takuto prenosnu nabijacku, napr. https://www.kaufland.sk/product/466874233/
        Aby si zamedzil čiernemu odberu tak uzamykateľnou skrinkou prekri tu zásuvku na stene a do skrinky dáš aj svoju mobilnú nabíjačku. Nemusíš riešiť autorizáciu. Kedykoľvek ju môžeš zbaliť a zobrať so sebou.
        Naposledy upravené PistaTT; 18-08-2023, 14:22.

      • Igy
        Igy komentoval
        Upraviť komentár
        Ta kaufland nabijacka, mas s tym osobnu skusenost? Lebo za tu cenu to fakt vyzera super.

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Nemám. Ja som dal domov klasický wallbox Webasto.

      • loki
        loki komentoval
        Upraviť komentár
        PistaTT dakujem za radu, tento kabel nejako usiel mojej pozornosti a pritom som pozeral aj na kaufland. Kabel som objednal, dam vediet, co pride a ako bude nabijat
    Pracuje...
    X