Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Aktualizácia máp v Tesla M3 LR 2022

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • rtsk
    Junior Member
    • Jun 2023
    • 5
    •   

    Aktualizácia máp v Tesla M3 LR 2022

    Ahojte,

    Včera som išiel od smeru Krakov na Nový Targ a porovnával som Google mapy na mobile a Tesle. Vypadá, že údaje v Tesle sú oveľa staršie, lebo niektoré nové úseky, ktoré poliaci vystavali (tunel, rýchlostná cesta) je zakreslená na Tesla mape akoby ešte stále vo výstavbe a posielalo ma to na starú cestu, ktorá vlastne už ani nie je. Pritom mám všetky update v aute nainštalované.

    Ďakujem za odpoveď.
  • jeeff
    Member
    • Nov 2015
    • 194
    • lubos1519
    •   

    #2
    Mapy sa aktualizuju samostatne od SW, v aute aj vidis aku mas verziu map, predpokladam, ze nejake 2022.40. Teraz zacala distribucia novych map 2023.20. To ale nemusi znamenat, ze to budu uplne najnovsie veci, moze trvat aj pol roka, kym sa to dostane do zdroja dat, ktory pouziva Tesla a pretecie to do verzie v aute.

    Komentár

    • Miroslav Rojko
      Senior Member
      • Nov 2016
      • 1318
      •   

      #3
      A este pozor, je rozdiel na ake mapy v aute pozeras (obrazky su z google) a podla akych map pocita trasu (openstreetmap). Takze aj ked nieco je vidiet na mape v Tesle, neznamena to, ze to je aj v mapovych podkladoch na serveroch Tesly, z ktorych sa rata trasa.
      [priezvisko]@me.com

      Komentár


      • rtsk
        rtsk komentoval
        Upraviť komentár
        ale práveže satelitné zobrazenie v Tesle zobrazovalo ešte obrázky z výstavby a súbežne na mobile boli už "aktuálne" a mobil navigoval po aktuálnej ceste a Tesla ma hnala na už zrušené cesty.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Ano, satelitne zabery su tretia vec, ktora sa aktualizuje v inom case.

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Hmm a ze HI TECH TESLA 10 rokov dopredu pred ostatnymi. A takyto FAIL v aute. Ved podklady navigacie su dolezitejsie veci ako, hry, YT Netflix ci Spotify a ine blbosti co tam TESLA dava.

      • rtsk
        rtsk komentoval
        Upraviť komentár
        No pred necelým mesiacom som predal MB CLA250e r.v. 2021, kde som mal všetko up-to-date a tá navigácia mi robila častokrát vrásky. Preto som radšej jazdil na Waze cez CarPlay, lebo na to sa dalo spoľahnúť. Takže ani pri firme, ktorá je 100+ stará nie je všetko tak, akoby sme očakávali.

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        No to je problem stavanych navigacii, ale tie maju navigovat a mali by mat tieto veci aktualizovane aspon 4x do roka. Garmin ma 4x do roka a Sygic ma bezplatnu 3x do roka a platenu kazdy mesiac. Waze neviem aku ma frekvenciu a ci je dostupna offline v pripade ze nieje net.

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Presne tak. Aktualizácia mapy 3-4x za rok je prostemálo. Waze ma aktualizáciu prakticky na dennej báze a reflektuje zmeny vykonané editormi mapy zhruba 2 dni predtým. Teda ak je niekde nejaká chyba do pár dní vie byť opravená. Offline schopnosti sú Waze takmer nepostačujúce, takže je vhodné mať v zálohe niečo ďalšie. 99% však nie je problém fungovať online, minimálne v rámci širšieho regiónu strednej Európy to platí. Takže ak chces niečo s čerstvými mapami, tak ti v Tesle zostane bežať apku v mobile (či už Waze alebo Sygic)... (ale podľa niektorých fanúšikov v tesle predsa netreba carplay)
        Naposledy upravené PistaTT; 07-07-2023, 19:56.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Choď s tým Tvojím Waze po Srbsku alebo Macedónsku, kde stojí 1MB dát 10€, uvidíme, čo nevyužiješ radšej vstavanú navigáciu auta.

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Miro ja som netvrdil že vždy a za všetkých okolností je Waze naj voľbou. Ale predstav si že som Waze používal ešte v dobe keď bol roaming spoplatnený aj v rámci EÚ. Tých 10€ za 2000 km v zahraničí mi prišlo ok. Ale súhlasím s tebou že sú situácie kedy použijem niečo iné.

        PS a teda netusim ako casto sa ty nachadzas v Srbsku, resp. niekde mimo EU. ja osobne som mimo EU autom nebol uz roky. naposledy v 2019 som prechadzal Srbskom a Macedonskom do Grecka... predtym v 2014 trip cez takmer cely balkan (po osi Bratislava - Belehrad - Sofia - Skopje - Pristina - Sarajevo). Takze asi tieto 2 razy za 10 rokov by som si nevystacil s Waze.
        Naposledy upravené PistaTT; 08-07-2023, 15:04.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Aj ja som Waze pouzival v dobe, ked som nemal poriadnu navigaciu. Tato tema sa opakuje neustale pri Tvojich prispevkoch a ty si proste Wazer, ktory este nespoznal nic lepsie. Ked mi Waze vypocita trasu podla pocasia, smeru vetra, premavky, najlepsej spotreby auta vzhladom na dlzku nabijania atd., tak napisem, ze by mohla byt moznost. Ale ked mi Tesla navigacia online vyrata trasu tak, ze mi aj vypisé kde a na aky cas mas zastavit a nabit, tak Waze mi nechyba. Pekne to zrhnul medzicasom nick81: Waze v Tesle chyba vsetkym, ktori Teslu nemaju.

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Miro, ak mi má trasu počítať podľa počasia a nepoznať pritom nový tunel ktorý ušetrí 20 km jazdy po horskom priechode, tak mi to počasie nepríde ako lepší benefit. A presne o tomto bol začiatok tejto témy. Že Tesla poslala na starú cestu, ktorá mimochodom už neexistuje.
        Waze pritom môže v danom čase obsahovať úplne identický problém. Rozdiel je v tom že s Waze ho vieš sam nahlásiť z apky na 3 tuknutia a o pár dní je to opravené. V Tesle ani Kii problém nenahlasis jednoducho z navigácie auta a zostane ti dúfať že o 3 mesiace to s aktualizáciou bude opravené.

        Tebe Tesla príde lepšia lebo ma najlepší EV planner. Rozhodne však nemá najaktuálnejšie mapy a chyba tam vcelku značná časť dopravných informácií - nehody, prekážky na ceste, hliadky.... Ja by som EV planner pri bežnom jazdení vyuzil raz za mesiac možno. Prakticky ho však potrebujem možno 1x za rok a to stiahnem po abrp. Takže to že má Tesla najlepší planner ma necháva chladným.

        U mňa denne využívam Waze nie preto že by som netrafil do roboty a späť, ale kvôli aktuálnym informáciám. Keď toto budú vedieť zabudované navigácie, tak potom nebudem Waze potrebovať vôbec.

      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        PistaTT ked uz sa bavime o aktualnosti, neviem kade jazdis, ale za mna je napriklad aktualnost Waze tiez uplne mimo. Este do maja som vyuzival v druhom aute Waze v ramci BA kvoli optimalizacii trasy a vyhnutiu sa zapcham. Waze uplne bezne ukazuje v BA ucpaty Pristavny most, a pritom je zapcha uz hodinu rozpustena. Samozrejme ta ultra silna a aktivna komunita urcite klika na tuto udalost ako “neaktualnu” a problem je okamzite odstraneny. A ona tam tam zapcha svieti este dalsiu hodinu. Co znamena, ze Waze sa bud nikam neponahla, alebo je ta komunita precenovana a vobec nie je taka aktivna. Sam som opakovane nahlasil nepresnost, zle vyznacenu jednosmerku pripadne odstranenie nehody, a nikdy sa nic nezmenilo. V mojej obci som hlasil nepriechodnost bocnej spojnej ulicky - osadili tam stlpiky a neda sa tadial uz vobec prejst. Bolo to pred rokom a stale to neaktualizovali. Ked si zadam trasu od domu, posiela ma just tadial, kadial sa ani neda prejst. To sa uz nebavime o aktualizacii 3x do roka, oni nie su schopni to vyznacit ani po roku, po opakovanych hlaseniach. Tesla ma tadial nikdy neposle, korektne to obide, cca do mesiaca od uzavretia mi tu cestu prestala ponukat.

        Sudit schopnost navigacie na zaklade par udalosti je uplne mimo. Tak ako tu bude niekto dokola vytahovat staru cestu, ja tu mozem tahat uzavretu cestu, ktoru Waze nie je schopne upravit. A teraz co, zhodneme sa, ze obe navigacie su uplne na hovno a nepouzitelne?

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        V našej obci pri Bratislave aktívny Wazeri prišli na to, že aj keď sedia doma ale nechcú aby ich ulicou chodili auta, stačí zapnut doma Waze a nahlásiť tam prácu na ceste alebo políciu. Stačí ked to spravia traja opakovane a ulica svieti na červeno.
        Ten dôvod prečo niekedy svieti úsek červene aj keď už je úplne prejazdný je asi v tom, že tade prešlo po ukončení zapchy malo Waze aut a teda system to nemá ako zistiť.
        Waze ma tiež svoje muchy, ako všetko.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        PistaTT - mimochodom ako si prišiel na to, že Tesla nemá v navigácii zapchy a prekážky? Ved to berie z Googlu takže robí aj dynamické prerátanie trasy.
        Dnes ma prekvapila (cestujem po zap. Európe). Mal som zamierene na pomerne vzdialenú destináciu, kde som po ceste musel raz nabíjať. Zhruba 200 km pred navrhnutým SCH zrazu auto píše - preratavam trasu a nabijanie na základe obsadenosti SCH (je sobota). Kuknem a ozaj - tak kde som mal ísť nabíjať čakacia doba 15 minút. Auto ma samo poslalo nabíjať na SCH cca 50 km pred tým pôvodným.
        Na Slovensku sa to samozrejme nemôže stať lebo tu houno je a sme radi, že mame aspoň sem tam nejaký UFC.
        KTORÁ navigácia robí takéto niečo?
        Povídej a přeháněj….
    • Miroslav Rojko
      Senior Member
      • Nov 2016
      • 1318
      •   

      #4
      Tesla má niekoľkokrát do roka aktualizácie máp, ale záleží ako sú aktualizované podklady. Čo sa týka routovania, vyhľadávania trasy, to prebieha online na serveroch Tesly, takže je to to najaktuálnejšie, čo je. Aj keď obrazovka Tesly ukazuje iné mapy, naviguje sa podľa vypočítanej trasy na serveroch Tesly. Je to zložitá problematika, iné je satelitný snímok, iné mapa na obrazovke, iné mapa podľa ktorej sa routuje a ťažko hodnotiť a vyjadrovať sa Vám, čo o tom netušíte. Ale dá sa povedať, že čo je aktuálne v openstreetmap - aké rýchlosti, uzávierky atď, podľa toho sa vypočítava trasa.

      https://www.openstreetmap.org

      Výhodou OSM je aj to, že tam dobrovoľníci nahrali celé katastre štátov a teda presne nájde čísla domov aj tam, kde ospevované Waze, Google mapy, TomTom a iné "skvelé" navigácie nenájdu. Ja sám bývam na adrese v malej dedinke, kde všetky navigácie hádžu do stredu obce aj keď je zadané číslo domu (ulice nemáme) ale Tesla návštevy dovedie pred môj dom, lebo používa OSM, ktoré ma katastrálne čísla domov v sebe nahraté.
      [priezvisko]@me.com

      Komentár


      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        A ma Tesla nieco take, ze najdes chybu alebo vies o zmene a mas to kam poslat, aby to zadali do map?

      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        Zbytocne vysvetlujes Z Kie sa niekomu najlepsie mudruje o tom, o com nema ani sajnu a neskusal to v praxi 😁

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Ja nemudrujem. Ja sa len cudujem, ze technologicky vyspela spolocnost dava do aut plno blbosti, ale navigaciu nema spravne aktualizovanu a este tu citam ake je to chaoticke a komplikovane. Ale uz racej nic nenapisem, lebo Teslakom nieco napisat proti srsti je nieco co sa nema. Aspon mi to tak pripada ci uz to vidim tu na fore, alebo aj na YT v roznych videach.

      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        Tu nejde o srst. Ide o to, ze vsetko ma svoj zmysel, ci uz marketingovy alebo technicky. To co ty pokladas za blbost, je podla prieskumov jeden z nosnych bodov v rozhodovani pri kupe auta. Ludi uz nezaujimaju technikalie ako kedysi. Chcu mat tablet a kopec blbin. To je to, co fici na YouTube, nad cim hika nova generacia a co robi “marketingove kliky”. Doba sa zmenila, musis na to pozerat ocami generacie, ktora bude onedlho tvorit predaje, resp. uz zacina tvorit. My dinosauri uz nikoho nezaujimame, rovnako ako vacsinu z nas asi nezaujima Netflix a blbiny okolo. Nasa generacia je len vyvojovym medzistupnom 😉

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        teda pani, to sa clovek dozvie veci. marketing a vymyvanie mozgov sice moze znamenat, ze kupujuci bude pytat netflix a yoututbe... ale ked mu navigacia ponukne trasu po starej ceste nejakym horskym priechodom namiesto noveho tunelu, tak ho opojenie netflixom a youtubom rychlo prejde.

        vstavana navigacia a jej fungovanie by vobec nebola temou keby tesla ponukala moznost carplay/android auto.
        aj ine znacky maju rovnako nahovno navigacie a teda aj este horsie. ale umoznia pouzivatelovi si vybrat ci chce vstavanu navigaciu alebo akukolvek inu apku... v tom je rozdiel...

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        ICE666SVK

        Dal som Ti aj adresu OSM a keby si si dal par sekund kliknutim tam, tak zistis, ze OSM je mapa Tvorena komunitou este viac ako Waze a kazdy tam moze nahlasit upravy, zmeny mapy jednoduchsie ako do Waze. Ale zasa sa vyjadrujes len tak z dojmov bez toho aby si si nieco pozrel. Nic nie je viac komunitne tvorene ako mapy OpenStreetMap.

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Prepac Miroslav Rojko, ten odkaz tam naozaj svieti a ja som len text precital a na ten odkaz som neklikol.

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        Ano, openstreetmap je super. A v davnych casoch v SR bol daleko namakanejsi oproti "prazdnej" Waze mape.
        dango77 : Mapper since: August 05, 2009
    • PistaTT
      Member
      • Jun 2022
      • 132
      •   

      #5
      Pôvodne zverejnené od Wilo Pozrieť príspevky
      Sudit schopnost navigacie na zaklade par udalosti je uplne mimo. Tak ako tu bude niekto dokola vytahovat staru cestu, ja tu mozem tahat uzavretu cestu, ktoru Waze nie je schopne upravit. A teraz co, zhodneme sa, ze obe navigacie su uplne na hovno a nepouzitelne?
      Wilo nie. ja tu nic nezhadzujem len konstatujem ze vstavana navigacia (je jedno akeho vyrobcu) ma v nejakych ohladoch svoje limity, ktore tu proste vyplyvaju z povahy veci (napr. ze nakupuju mapove podklady alebo aj traffic data od tretich stran) alebo technickych obmedzeni samotneho produktu.

      Ale ked uz si tu vypichol konkretnu vec - ze kazdy system moze mat chyby. Samozrejme ze moze, vyssie som o tom pisal. Rozdiel vsak je, ze vo Waze to vie komunita opravit v priebehu par dni, tak prosim ak by si mohol byt konkretnejsi aku vec Waze nie je schpone opravit, nech to opravime (nie kvoli tebe, kvoli komukolvek kto Waze pouziva) - neboj sa uviest konkretny priklad, ktory si tu naznacil. Denne su v mape nahlasovane vacsie alebo mensie chyby, ktore su postupne opravovane.

      A k tvojej otazke - prevazne pouzivam Waze vramci okresov BA, SC, PK, TT (odhadom tak 70% mojho jazdenia) ale samozrejme ho pouzivam aj pri jazdach mimo region, ci uz je to sever, vychod SK alebo Praha/Brno alebo aj obcasne zahranicne cesty po Europe (som clovek, ktory na kratsie vzdialenosti preferuje auto pred lietadlom - napr. Bukurest, Berlin ci Solun som siel autom z vlastneho rozhodnutia).
      Presnosť odhadu ETA vo Waze je u mňa plus mínus minúta na 50 km. Takže vcelku ok. Či je nejaká cesta vyfarbena alebo nie neriešim. Hlavne že mi sedí vcelku spoľahlivo odhad a že má pošle alternatívou trasou ak je to potrebné.

      Pôvodne zverejnené od Jiri GrandPa Pozrieť príspevky
      mimochodom ako si prišiel na to, že Tesla nemá v navigácii zapchy a prekážky?
      Nijako. vobec som to co pises netvrdil - napisal som presne toto: "chyba tam vcelku značná časť dopravných informácií - nehody, prekážky na ceste, hliadky..."
      Viem ze nieco tam je ale v porovnani s Waze je to len mala cast a niektore typy informacii tam proste nie su (myslim, ze hliadky absentuju uplne). Velmi podobne su na tom googlemaps (nieco tam je, dokonca niektore informacie pochadzaju z Waze, ale nie je tam ani zdaleka vsetko)

      Preco podla vas stamiliony ludi stale pouzivaju Waze? Napriek tomu, ze ich uz davno kupil Google a ze informacie Waze a Googlemaps su navzajom integrovane (do nejakej miery)... co myslis?
      Myslis, ze je to z dovodu bezhranicnej lasky k znacke a neznalosti existencie inych produktov? Alebo to nahodou moze byt aj tak, ze proste ani googlemaps, ani sygic, ani apple maps, ani zabudovane navigacie neposkytuju danym pouzivatelom taku uroven sluzby aby Waze proste prestali pouzivat a nahradili ho niecim inym? A pouzivat Waze neznamena pouzivat vylucne len Waze. pri roznych situaciach vyuzijem rozne aplikacie (moze byt ze pouzijem nieco co dobre funguje offline alebo nieco co je vyrazne vhodnejsie pre pesiu navigaciu)

      V autach roznych znaciek vsak nie je slabsia uroven zabudovanej navigacie ziadny problem - drviva vacsina vyrobcov dodava palubne systemy s podporou carplay/android auto. A je uz len na cloveku ako sa rozhodne. Su vsak aj niektori vyrobcovia, napr. Tesla, ktori takuto moznost pouzivatelovi auta nedavaju. Vyhlasia vlastnu vstavanu navigaciu za najlepsiu pre vsetkych vzdy a vsade a tym je to vybavene. A ak tu clovek napise konkretnu skusenost ktora jasne ukaze, ze az take skvele to Tesla riesenie nie je, tak budete hladat chyby na Waze pripadne tvrdit ze neaktualna mapa ni eje ziadny problem a aj ak mapa obsahuje nejake vaznejsie chyby, tak je Tesla system najlepsi a ovela lepsi ako nejaky Waze.
      Viete co je najkrajsie? Cim viac konkretnych chyb v mape Waze ludia najdu, tym skor ich niekto opravi a Waze bude zas lepsie od konkurencie.

      A este Mirovi k OSM - OSM je fantasticky projekt, starsi ako Waze, s vyssou mierou automatizacie a tiez ovela sirsi co sa tyka zaberu a mozneho pouzivania mapovych dat.
      Waze je prakticky jednoucelovy ekosystem zamerany len na riesenie specifickych situacii. neriesi navigaciu pre pesich, cyklistov ci nakladiaky alebo turisticku navigaciu....
      Existuje viacero viac menej pouzitelnych navigacnych aplikacii ,ktore vyuzivaju OSM mapy. Uroven Waze z mojho pohladu nedosahuju

      Ako som uz kedysi pisal.nebranim sa vyskusaniu cohokolvek ineho. Sancu niekolko krat dostala aj vstavana navigacia v EV6. svojho casu aj apple mapy aj google mapy (gmaps dodnes pouzivam na pesiu navigaciu v cudzom meste).

      Pôvodne zverejnené od Jiri GrandPa Pozrieť príspevky
      Auto ma samo poslalo nabíjať na SCH cca 50 km pred tým pôvodným.
      Na Slovensku sa to samozrejme nemôže stať lebo tu houno je a sme radi, že mame aspoň sem tam nejaký UFC.
      KTORÁ navigácia robí takéto niečo?
      Neviem o ziadnej co by toto vedela. opytam sa vsak inak - ako casto potrebujes aby ti auto naplanovalo nabijanie? skus byt realista.

      Ja totizto pri beznom dochadzani do prace a dalsom beznom vozeni planovanie nabijania nepotrebujem vobec. Dokonca ho nutne nepotrebujem ani pri ceste do Prahy alebo Kosic (lebo si to naplanujem sam, hoci s rizikom, ze pridem k obsadenej nabijacke). Takze realnu pridanu hodnotu by pre mna mohol byt tak cestou na letnu dovolenku alebo nejaku zahranicnu sluzobku (niekolko krat za rok). Waze pouzivam denne a vzdy ked sedim v aute. ci idem na miesto, ktore doverne poznam alebo niekam prvy krat v zivote. z mojich skusenosti je spolahlivost Waze vysoka, mapa kvalitna aj ked drobne chyby sa v nej vzdy najdu (zrovna dnes som nahlasil novu jednosmerku na Druzbe v Trnave. o par dni sa nestani ani omylom, ze by tam Waze navigoval v blbom smere). Preco by som pri jazdeni kde nevyuzijem ten super truper EV planner mal spokojny strpiet pouzivanie horsich map a zaroven byt ochudobneny o cast dopravnych informacii?
      Naposledy upravené PistaTT; 08-07-2023, 23:27.

      Komentár


      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Si sa rozbehol .
        Inak Google kúpil Waze od izraelského štartupu pred asi 10 rokmi.
        Pýtaš sa ako často potrebujem plánovať nabíjanie - no po Slovensku isto nie ale po Európe vzdy.
        A ešte posledná poznámka - veľa ľudí nevie, že informácie o polícii v navigácii sú proti zákonom v zap. Európe.
        Napr. vo Švajčiarsku keď policajt zisti, že máš nainstalovany Waze ma právo ti zhabať telefón. Preto tam Waze takmer nikto nepoužíva (takze na zapchy apod je tam nepoužiteľný) a tych zopar Wazerov čo tam vidím okolo su cudzinci.
        Inak poteším ťa - pred 6 rokmi sa vyhral európsku elektro tour a používali sme Google, Waze aj Tesla navigáciu a najpresnejší čo sa týkalo navrhnutej trasy bol Waze. Ale - nabíjacie zastávky sme manuálne volil z Tesla navigácie.
        Princíp “Rallye” bol v tom, že sme malinkazdy deň stanovený novy cieľ (minimálne 500 km daleko) a trasa bola na kazdej posádke.
        Ale táto debata pre mna nie je o tom ktorá navigácia je lepšia.
        Ja pouzivam všetky tri podľa okolnosti.

      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        Ale tu nikto netvrdil, ze Tesla ma najlepsiu navigaciu. Tu ste prave s ICE666SVK zburali konstrukt, ze Teslaci si tu razia nejaky fanatizmus. V teme padla jednoducha otazka ohladne aktualizacii, na to sem prisiel ICE s uplne zbytocnymi a nekonstruktivnymi komentarmi, a ty si tu nasledne zacal razit Waze. Obaja uplne mimo temy, a zakladatelovi vlakna ste absolutne nijak nepomohli. Ale ok, vyjadrili ste svoj nazor, mate pravo Kazdy normalny clovek chape, ze kazdy jeden produkt ma silne aj slabe stranky, dokonalost neexistuje. Je to vzdy len o tom, najst si dokonale pasujuci produkt pre moje potreby. Ci uz je to auto, navigacia alebo cokolvek ine.

        Btw Jiri GrandPa ma pravdu, akurat v piatok zhabali jednemu SK taxikarovi telefon pred Hainburgom ako je Karolinenhof, kvoli Waze. Policajti tam casto jazdia na neoznacenej motorke a pri obiehani aut kontroluju telefonovanie za volantom, a zjavne aj beziace appky 😉 Podla mna vskutku dobry produkt 😊

      • PistaTT
        PistaTT komentoval
        Upraviť komentár
        Ja teda neviem. Tuto Miro kúsok vyššie tvrdí že používal Waze kedysi ale teraz má v tesle lepšie. V iných diskusiách tu padali názory, že Tesla má najlepšiu navigáciu a carplay preto nemusí ponúkať. A práve túto vec som tu spomenul v kontexte neaktuálnych máp a už do mňa idete traja ako osy.

        Niekto tu spomenul, že vo Waze nie je niečo dlhodobo opravené. Ale nechal si detaily pre seba. Takže to tak zostane. Rozdiel Waze vs čokoľvek iné je práve v interakcii používateľov a crowdsourcingu jak dopravných info tak máp samotných. OSM je tiež založená na komunite dobrovoľníkov ale z auta im chybu v mape nenahlasim... Podobne nenahlasim z Kia navigácie chybu v Here mapách.

        Neviem ako vy ostatní, no ja nejazdím každý mesiac 500+ km trasu do zahraničia. Plánovanie nabíjania potrebujem teda pár krát do roka. Použijem pri tom abrp. A Tesla v tomto ohľade ponúka oveľa komfortnejšie a spoľahlivé riešenie, pričom napr to čo má Kia je takmer nepoužiteľné (určite by som sa na to nespoliehal)

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Wilo bola to len poznamka z mojej strany na margo TESLY, ze sa venuje vela veciam, ktore maju podla mna cas a podstatnu ako je navigacia nema dobre zvladnutu. Ale Tesla to vidi inac ako ja a to je ich vec. Podla mna by nazaskodilo keby mal majitel viac moznosti a to priamo z prepojenim v aute. Ked uz je to pocitac na kolesach. Tesla do auta nepusti tretiu stranu asi vedia preco. Samozrejme nic nieje dokonale a Teslu som soferoval len raz v zivote na kratkom useku. Bolo to adminove Sko 85D a jazda bola super. Ja napriklad v Kii (model 2020) vstavanu navigaciu nemam a nevadi mi to. Ale mam moznost telefon prepojit z autom.

      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        PistaTT ak niekto povazuje navigaciu v Tesle za najlepsiu, a preto nemusi ponukat CarPlay, je to jeho nazor. Ja ten nazor vo vseobecnosti nezdielam, lebo nikdy nie je nic najlepsie pre kazdeho. Ale mam na zaklade niekolkorocnych skusenosti nazor, ze Tesla ponuka pre moje individualne potreby najlepsiu vstavanu navigaciu na trhu, a to som si presiel BMW, VAGom aj Koreou. CarPlay mi takisto nechyba. Hyundai ho mal, nepouzil som ho ani raz. Cim nechcem povedat, ze niekomu chybat nemoze. Takisto Waze som okrajovo pouzival, a nemozem povedat, zeby som odpadol. Znova, pre MOJE potreby mi pride navigacia v Tesle intuitivnejsia a veci na mojej vlastnej trase zvlada podstatne lepsie. To, ze inde moze lepsie fungovat Waze nerozporujem, a preto nebudem zovseobecnovat, ze je nieco najlepsie. To, ze sa niekto do teba pusti ako osa - mozno treba lepsie vyberat slova 😉 lebo pri tom co tu padlo, sa ani nedivim.
    Pracuje...
    X