Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Ostrovná elektráreń na chate , Nábíjanie

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • R82
    R82
    Junior Member
    • Dec 2020
    • 21

    Ostrovná elektráreń na chate , Nábíjanie

    Plánujem na chatku osadiť ostrovnú fotovoltickú elektráneň s meničom DC-AC 1,5-2kw. A bolo by škoda nenabíjať auto počas pekných slnečných dní. batériu plánujem 24V/150-200AH , Cca 1,5-2 KWp v paneloch.
    Predokladajme, že zabezpečím konštantný príkon 5A (čistý sinus) po dobu štyroch hodín.

    A teraz k otázke.
    1. Je možné, že moj stávajúci kábel s komunikačnou elektronikou dodávaný k E-UP 2020 nebude chceť správne inicializovať nabíjanie (Model 1EA 971 675 - biela so žltým káblom 10A)? Teda bude blikať inak ako na zeleno a nezačne nabijať? (nastavenie na webe max 5A .nemám Aplikaciu)
    Prípadne na čo si dať pozor aby system Auto -nabijačka -Menič spolupracovali?
    (oddelená sústava, sposob uzemnenia... )
    Mém elektrotechnické vzdelanie, ale nemám skusenosti s fotovoltikov a ani nemám nikoho v okolí u koho by som to vyskúšal.

    2. Ak by som kúpil druhý nabíjací kábel s nastaviteľný výkonom napr. 6-8-12-16A , ale nastaviť auto ide len na 5A,10A, 13A, a max.
    Predpokladám, že sa auto bude nábijať vždy najnižšou nastavenou hodnotou z tychto dvoch hodnot. A fungovat to bude. Tak?

    ďakujem za postrehy




  • Jiri GrandPa
    Senior Member
    • Dec 2016
    • 707
    • viera8131
    •      

    #2
    1. Nemal by to byt problem. Len si musis dat pozor na pretazenie menica. Bateria ti vytvori potrebny "buffer" ale aj tak to pretazovanie moze menicu vadit. Aky tak chces dat?
    Daj viac panelov ako ma menic menovity vykon lebo ten vykon panelu je iba pri optimalnych podmienkach. Limitujucim faktorom tu je maximalny prud a napatie MPPT trackeru, aby si ho neodpalil prilis velkym vykonom panelov.
    2. Ked na aute nastavis 5A tak je jedno kolko je nastavene na kabli, bude nabijat 5A.

    Komentár


    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      2. presnejsie povedane: ked ma auto nastavene menej ako je nastavene na kabli, tak auto nabija takym prudom ako je nastavene v aute. Ak ma auto nastavene viacej ako je nastavene na kabli, tak auto nabija tak ako je nastavene na kabli. Cize vzdy sa nabija mensou hodnotou z nastaveni v aute a na kabli.

      R82 Nie je zaujimave ako "ide nastavit" v aute alebo na kabli, ale ako sa nastavi. Vzdy sa nabija podla toho ako je nastavene v aute alebo na kabli. takze ak ide v aute nastavit 5, 10,13 a na kabli 6, 8, 12, 16, tak mozes nabijat 5, 6, 8, 10, 12, 13,16 podla toho kde nastavis menej.
  • R82
    R82
    Junior Member
    • Dec 2020
    • 21

    #3
    Ďakujem. Aké, konkrétne komponenty použijem ešte vobec neviem. Ale určite to nebude elektráreň na kĺuč "Made in Germany". Stále študujem a prichádzam na nové a nové veci. Teraz som trochu zaseknutý na prepäťovej ochane.a zemnení. Akú prepätovku zvoliť nemám zatiaľ poňatie. Tažko sa hľadá literatúra/zdroje na internete. Na SVK stránkach furt to iste dokola. Ono je iné si urobiť hrubú predstavu a ine to chceť reánle postaviť. Keďže mobilný dom nesmie byť pevne spojený so zemou nejako to musím vymyslieť (asi skrytý zemniaci pás s navarenou maticou a vyvedená závitová tyč na povrch. O túto tyč sa napojím zelenožltým štipcovými medenými svorkami.) .


    A keď si načrtol to preťaženie meniča, Akú perecnuálnu rezervu nominálneho výkonu odporúčaš na dlhodobé nabíjanie (pár hodín)? A rozbeh vodného čerpadla do studne. (napr 0,55kW) ?

    Komentár


    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Prepáč otázku ale máš elektrikárske vzdelanie? Ak nie tak odporúčam nestrácat čas bastlenim a študovaním na internete.
      Elektrina zabíja...

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      S tou percentualnou rezervou to mas tazke. Co ja poznam menice, tak pri pretazeni aj chvilkovom proste vypnu s chybou Overload.
      To musis jedine odskusat, ci spicka pri zapnuti cerpadla ho zhodi alebo nie. Alebo tam dat tlmivku aby tu spicu zachytila.
      Kedze to je ostrovny system tu prepatovku myslis pre zvod z panelov do striedaca alebo zo striedaca do spotrebica?

    • R82
      R82 komentoval
      Upraviť komentár
      Myslim DC prepatovu ochranu z panelov do regulátora nabíjania. Ale o konkretnej je asi ešte predcasné hovoriť. Momentálne ešte stále zvažujem úplne základnú vec.Napatie z panelov na vstupe do regúlátorov nabíjania , a napatie batérie (na 90% 24V vs. 10% 2az3x12v kvoli 12V spotrebičom ) na základe toho sa to všetko potom vyskladá. Za minimum uvažujem trvalý výkon DC-AC neniča 1500W (z toho 1200W nabíjanie EV 5A). Za maximum s ohľadom na batérie 2500W menič. Ale ten by sa vačšinou flákal na 50%.

      Pre mňa najrelavantnejšia info "Nemal by to byt problem" . Ďakujem
  • R82
    R82
    Junior Member
    • Dec 2020
    • 21

    #4
    Vzdelanie áno, ,vyhlášky nie

    Komentár

    Pracuje...
    X