Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Solarne elektrarne v CZ/SK uz aj bez dotacii

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • dzodzo
    Member
    • Oct 2016
    • 104

    Solarne elektrarne v CZ/SK uz aj bez dotacii

    V K1 som uz dlho nebol na klokani steak, tak ani neviem ze instalovali panely:

    https://www.solarninovinky.cz/novy-t...en-bez-dotaci/

    Co ma ale zaujalo je toto: "Na Slovensku není povolený přetok elektřiny z výroby solární elektrárny o maximálně deset procent výkonu pro dobu nejvýš patnáct minut,” vysvětluje Miroslav Calda z Atlantis Management."

    To su tam vazne take prisne podmienky? V takom pripade behat grid-tie elektraren vyzaduje menic, ktory sa od siete odpaja alebo musi mat clovek velku baterku/bojler ktora mu vykryje prebytky. Ja tu v CZ mozem pustit priemerne 30%, pre distributora to znamena free-energy, ktoru posuniem susedom a oni im ju vyuctuju vo fakture
  • nick81
    Senior Member
    • Nov 2019
    • 534

    #2
    Chcel som si dať 2x400 panely na balkón a grid tie s limiterom = tj. prietok by mal mať 0. Toto bolo zatial jediné rentabilné a návratné. Nechcel som dodávať do siete ani watt.. Ale chcel som to mať na poriadku .. takže som kontaktoval distribučku. Všetko vyzeralo super, kým neprišla zmluva.. Mám tu zmluvu, kde sú prílohy.. ako, že 800W rezervujú na prietok ... a na chodbu paneláku musím dať rozvodnú skriňu rozmerov XYZ, kam pôjde elektromer atď. (povodná stupačka tam nemá miesto). Volám tam s pánom, že je tam limiter, a von nepôjde nič,.. Žiadna ústretovosť v tomto smere, oni majú svoj zoznam zariadení na webe, a grid tie tam nie sú žiadne Pán síce povedal, že to sa nejako spraví.. ale jedna vec je povedať, a druhá vec, že sa zaväzujem k niečomu v zmluve. Ďalej padám na parametroch invertoru, zariadenie sa musí po vypnutí prúdu odpojiť na 300sec. To ten grid tie nevie, dodávateľ okolo toho nič nevie získať. Takže by sa to muselo ošetriť nejakým ext. hw. Spínacie časy, atď, by malo byť v pohode, bolo to v požad.rozsahoch .. len opäť ku tomu musia mať papiere, zapojiť to musí firma, neviem či aj nedodať ku tomu odmerané tie parametre. Celé sa to zrazu posunulo do roviny = nerentabilné. Pritom "grid tie", ktorý sa len zapojú do normal 220V zásuvky.

    Je to smutné, že gridtie háždu takto polená. Toľko balkónov by sa s tým dalo osadiť, práčku/sušičku/umývačku/klímu si načasujem cez deň, aj bez bateriek by to riešenie bolo super na rozbeh, kým nebudú lepšie ceny na LTO články.
    Naposledy upravené nick81; 17-06-2020, 10:17.

    Komentár


    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Tých 300 sekúnd je pravda, ja mám ku každej elektrárni ten prvok - ale nie je to nič veľké, vyzerá to ako istič a stojí to do 20€, je to vedľa klasického ističa pri malej rozvodnej skrinke ku striedaču. Vlastne rozvodná skrinka má len istič na 230V, istič na DC z panelov a tento opožďovač.

      Ide o to, že keď zapnú prúd, aby tvoja elektráreň začala dodávať až za 6 minút do siete, nie hneď. Striedače majú väčšinou opozdenie len 1 minutu. Je to vraj pre údržbárov, ktorí vypnú elektrinu niekde na transformátore, niečo opravujú, potrebujú na minutu pustiť a zmerať, aby ich to tam neobmedzovalo.

    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Miroslav Rojko Toto by som som poriešil 4$ sonoff spínačom. Ak vypadne prúd, invertor by to odpojilo na furt. Prídem domov a si to zapnem manuálne, o nič nejde pri 2 paneloch. Ale čo nepochopím, že si vynucujú kapacitu na prietok, montáž rozvodnej skrine, keď ten hardvér limiterom kopíruje spotrebu bytu mínus napr. 20W. Chcel som to mať "legalne", aby som mal nový elektromer, ktorý oddelí spotrebu od príp.prietoku a vedel si to strážiť. Ale tými ich požiadavkami to predražia tak, že návratnosť namiesto 6 rokov bude 12 a viac.. Celé mi to týmto zabili, aspoň zatiaľ. Mohla byť vzorová inštalácia, dáta porovnanie bez vs batérie, postup pre druhých ako na to.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      ja som montoval aj teraz v marci a skrinku mám stále ešte v dome (neprístupnú z ulice aj keď hovorili že musí byť na ulici aj pred 4 rokmi keď som montolval prvé panely) a všetko sa dá, len treba chodiť a jednať s nimi, oni tie predpisy nie sú strikné

      a skrinka aj elektromer Ti ostáva stávajúca, tam sa nič nemení, to nebude nové pripojenie ale na tom istom Ti dajú elektromer čo meria oboma smermi

      o tom vypínaní si nepochopil - tam nejde o to vypnúť keď vypnú oni, to Ti rovno urobí striedač, že sa vypne lebo nemá sínusoidu na ktorú sa má chytiť pri výrobe ale tam ide o to, že keď zapnú aby dsi čakal 300 sekúnd - a určite uznáš, že životy elektrikárov nenećhajú na nejakom sonoff z aliexpressu, to už asi nemyslíš vážne

    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Miroslav Rojko Aha super. Dík za info. 300 sec. som zle pochopil, ten pár vtedy hovoril v tel. že keď elektrikár vypne prúd a niečo robí. Ten gridtie sa vypína automaticky ešte sám, keď nemá sínus, resp.je tam frekvencia mimo rozsah. Tie parametre sedeli s tým čo ZSDIS požadoval. Samozrejme, nechcel by som niekoho ohrozovať na živote. Za to to celé nestojí. Sonoff mal byť len ako zicher, ak by el.sieť vypadla, alebo by na chodbe vyhodil niekto istič (nie len elektrikár)... tak sa to celé odstaví na pár hodín, až do manuálneho zásahu.
  • Jiri GrandPa
    Senior Member
    • Dec 2016
    • 707
    • viera8131
    •      

    #3
    Ja tu na zapadnom Slovensku pripojeny do ZSE mozem kludne pustit aj celu vyrobu FVE do siete. A ZSE Energia ju odo mna vykupuje za priemer trhovej ceny. Ta informacia v clanku je hovadina platna mozno pre SSE alebo VSE.
    K tomu pripojeniu som musel mat v rozvadzaci nieco co sa vola U/f guard - strazi to parametre siete (k tebe aj od teba - napatia a frekvenciu) a da sa tam naprogramovat oneskorenie pripojenia k vonkajsej sieti - pokial nie je napatie zvonka tak to odpoji striedac od siete, ked siet nabehne tak po 5 minutach zase pripoji striedac k sieti.
    Kazdopadne na to musis mat reviznu spravu, inak ta nepripoja.
    Ak tam mas limiter sa na nich vykasli, daj tam ten U/f guard (alebo nieco lacnejsie, napr. tu https://eshop.elkoep.sk/eshop/action...-91h-230.xhtml ) a ficis.

    Komentár


    • nick81
      nick81 komentoval
      Upraviť komentár
      Chcel som to mať legal ako vzorovú inštaláciu pre ostatných s popisom, údajmi koľko to vyrobí, ako nastaviť spotrebiče aby sa to zúžitkovalo. Pri byte v paneláku je to toto najrentabilnejšie a efektívne. Druhá možnosť je ostrov.. Victron+Baterie, dobiť panelmi, prepnúť na baterky, keď sa vybíju na sieť.. Len kvôli 2 panelom dávať 2-3 tis za baterky a menič ... návratnosť nekonečna. Počkám kým niekto zlomí ZSDIS, a budú sa chovať inak ku limiterom.. Zariadenie, ktoré sa pichá do bežnej zásuvky a chovajú sa ku tomu ako ku veľkej FVE

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      robí to len SSE a Česká republika, na ZSE aj VSE môžeš dodávať do siete normálne koľko chceš ako píše Jirko

      navyše môžeš dodávať aj nad stanovený maximálny limit, lebo malým zdrojom do 10kWp nemôžu naúčtovať tento poplatok nad limit

      ja keď som teraz dorobil panely a ešte to nemal prihlásené, mi na distribučnom portáli svietilo aj 600€ ako pokuta za nadlimit ale naúčtovať to môžu len firmám

      Jirko - priemerné ceny tento rok budú na úrovni 2 centov, na Tvojom mieste by som si dal virtuálnu baterku (do pár mesiacov má byť aj pre tých čo nemajú od ZSE panely) alebo rovno požičovňu od Magny, lebo musel by si dodať im 4 - krát viac ako si od nich potiahneš aby sa Ti oplatil odpredaj (za 2 centy im predávaš vs 7 centov im platíš za dodanú)
Pracuje...
X