Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Podpora alternatívnej dopravy (elektromobily, CNG) a vyjadrenia pred Volbami 2016

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • ICE666SVK
    Senior Member
    • Jul 2014
    • 1998

    Podpora alternatívnej dopravy (elektromobily, CNG) a vyjadrenia pred Volbami 2016

    Nejde tu o miesanie politiky na toto forum, ale bez tych ludi / stran (bohuzial), k ziadnym zmenam nedojde v podpore alternativnej dopravy nedojde. A tak pred volbami 2016, polozili stranam otazku co by urobili / urobia pre takuto podporu. Tu su odpovede a nie vsetci sa vyjadrili do vydania na tomto webe.
    http://energieprevas.sk/volby-2016/2
  • 1fisker
    Senior Member
    • Aug 2014
    • 1543
    •   

    #2
    Skok a Sieť sa k tomu stavajú ako tak pozitívne, ostatní len píšu všeobecné pindy, prečítané z novín alebo internetu.
    Smer ako vládna strana robí len to čo "musí", čo jej vyplýva z poltiky EÚ. Tá podpora CNG sa mi zdá prehnane vysoká, pre ekológiu to nemá veľký význam, nevidím CNG ako perspektívu, len ako dočasnú alternatívu. Tak či tak to bude musieť všetko skončiť pri elektrine. To je jediná skutočne zmysluplná budúcnosť.

    Komentár

    • romiix
      Member
      • Oct 2015
      • 82

      #3
      Ak je elektromobilita skutočne tak super, nie je dôvod finančne ju dotovať. Podporiť infraštruktúrou a legislatívou je podla mňa fér, ale zobrať súkromným osobám peniaze (dane, odvody) a dať ich vyvolenej skupine (akákoľvek priama dotácia) je deformácia trhu. Ukážkovým príkladom je dotácia fotovoltaiky na Slovensku. Trh s inštaláciami prakticky zanikol v okamihu keď sa začalo hovoriť o priamych dotáciách, namiesto ich prirodzeného vývoja. Každý kto niekedy využíval dotácie vie, že v prípade preplatenia nákladov ide ekonomika (a tým pádom aj zdravý rozum) mimo. Zároveň sa vytvára priestor na korupciu (vybavíš dotáciu - niečo sa ti z nej vráti/zaplať z dotácie a časť navýšenej ceny sa ti vráti).

      Elektromobilita je podla mňa natoľko schopná alternatíva, že je iba otázkou času kedy sa presadí a vytlačí spalovacie motory, ale zasa iba tam kde to má zmysel. Pre priamu finančnú podporu nákupu elektromobilov je potrebné zvýšiť výber daní od občanov. Tzn. zobrať peniaze pracujúcim ľuďom a následne ich prerozdeliť vyvoleným, namiesto toho aby tvorca hodnoty rozhodol za čo svoje peniaze minie. Toto je vždy nesprávne.

      Čo sa týka podpory CNG, je podla mňa vyslovene zbytočná. Tam kde má zmysel sa používa tak či tak a tam kde nemá, je hlúpe ju dotovať. CNG ako také nie je plnohodnotnou odpoveďou ani z pohľadu životného prostredia ani z pohľadu stabilizácie importu energií. Ak má niekto záujem o lacné osobné auto na lacné palivo, nič mu nebráni používať LPG ako to robím roky aj ja sám.

      PS: Pravdaže ako nadšenec elektromobility a záujemca o kúpu elektromobilu ktorého brzdí iba cena by som mal z možnosti priamej finančnej dotácie jasať, ale to by som sa iba nechal kúpiť politickými stranami za cudzie peniaze. Zároveň je fér povedať aj to, že napriek morálnemu odporu nevyužitie dostupnej dotácie považujem za čistú stratu, tzn. ak by existovala využil by som ju.

      Komentár


      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Ked sa z mojich dani podporuje hocico a aj to co ja nechcem a nemozem nic proti tomu urobit, lebo niekto iny mocny rozhodol, tak je na mieste aj podpora toho co sa mi paci a tou je trebarz elektromobilita.

        Elektromobilita tu uz je, stavaju sa nabijacky, predavaju sa ci prenajimaju sa a robia aj jazdy z elektromobilmi a dalej sa to rozvija a rozvijat bude, ale bude to trvat ovela dlhsie a podpora by to mohla urychlit, tak preco nie. Vela veci sa aj vo svete podporuje formou dotacii, tak preco nie toto.
    Pracuje...
    X