Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Priprava na blackout v Rakusku

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    Priprava na blackout v Rakusku

    Znama robi opatrovatelku v Rakusku a miestne urady im zacali dorucovat celkom rozsiahly manual

    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	323530101_1279077782950865_4712538644211533151_n.jpg
Videní:	265
Veľkosť:50,9 KB
ID:	88846
    Pripojené súbory
  • SKolja
    Member
    • Dec 2018
    • 244
    •      

    #2
    Celkom zaujimava prirucka pre ludi co nemaju sajnu ako funguju zakladne veci v domacnosti pri vypadku elektriny. Co je tam napisane je zaklad ktory by mal poznat kazdy clovek.
    Ohladom Blackoutu sa tam pise: Rakusko je na 99.99% sebestacne vo vyrobe energie. Blackout hrozi hlavne pri destabilizacii EU energetickej siete. Rakusko sa vie spatne nahodit do 3 dni (v pripade ze by muselo byt vsetko odstavene).
    Inak toto strasenie zo "skoro" blackoutom z 2021 je velmi zaujimave. Z toho co viem tak na EU urovni hlavne strasia blackoutom prevadzkovatelia necistych zdrojov energie (uholne a plynove elektrarne) pretoze tieto zdroje su lahko pouzitelne na vyrovnavanie spiciek (cim zabranuju blackoutom). A kdze EU sa rozhodla tieto elektrarne postupne zatvarat, ide im o zisk/prezitie. (Moj nazor. Ak ma niekto erudovanejsie vysvetlenie, kludne dajte dole do komentara). Momentalne ked z dovodu vojny na Ukraine a ukonceniu dodavky energetickych zdrojov z RU sa ukoncovanie oddialilo, cely tento blackout cirkus relativne stichol.
    Nehovorim ze sa to nemoze stat, ale momentalne to nevidim realne (hovorim o necakanom blackoute, nie o "planovanom" obmedzeni vyroby el. energie z dovodu nedostatku surovin ktory stale nastat moze).

    Komentár


    • SKolja
      SKolja komentoval
      Upraviť komentár
      https://www.youtube.com/watch?v=dVJYG44Wswg Celkom dobry dokument, da sa zapnut strojovy preklad originalnych nemeckych titulkov. Posledna veta od prevadzkovatela zaloznych elektrarni: Blackoutu sa nebojim(e).

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      Neviem ako Rakusko, ale kamos energetik pri pokri vravel ze sme (rozumej vychdna EU) tento rok zapad, hlavne Nemecko zachranovali pred blackoutom nespoetne krat. Ze keby nebola siet EU prepojena a my sme im nevyrovnavali havarijne neplanovane spicky, tak su pekne v riti. Velmi sa o tom nehovori, ale ze u nich v robote lietali jak spinave pradlo len aby Nemecko neklaklo. Tak to asi nebude len strasenie.
      Rakusko sa za 3 dni po destabilizacii EU siete nahodi ako? Znova spustenim fosilnych elektrarni? Je pkne byt hrde zeleny, ked im stabilizuju siet spiny z vychodu.

    • SKolja
      SKolja komentoval
      Upraviť komentár
      Taur pozri si ako tecie el. energia tu: https://app.electricitymaps.com/zone/AT
      Ano nemci vyuzili prepojenie energetickej sustavy na odstavku ich uholnych elektrarni a ich spicky vyrovnaval zbytok sustavy, ale zistili ze to momentalne nie je priechodne a uholne elektrarne zapajaju naspat.
      Rakusko ma vyse 60% energie z vodnych elektrarni a viac ako 15% z plynu. Zbytok je rozny eko/neeko-mix: https://www.statista.com/statistics/...ion-by-source/. V pripade blackoutu sa odpoji (izoluje od zbytku europy) a zacne pripajat postupne zdroje (par elektrarni vo Volarberg je takzvanych startovacich). Toto je pomala aktivita kde je treba postupne navysovat vyrobu pri pribudajucom odbere a to zhruba trva 3 dni (tu hovorime o pripojeni vsetkych domacnosti). Velkoodberatelia budu pripajany postupne az po prvotnej stabilizacii, tam to moze trvat az tyzden.
      Neviem preco si nahnevany na to ze si navzajom pomahame (este raz si pozri ako tecie energia). Nemci chceli vyuzit dostatok energie v sieti (predvojnovy stav) na zmenu infrastruktury. Bohuzial narazili na ciastocne chybny koncept a ciastocne na energeticku krizu sposobenu vojnou. Z dlhodobeho hladiska ale idu spravnym smerom.
      Ja osobne povazujem jadrove elektrarne dnesneho typu (masivne koncentrovane velke zdroje) za nevyhnutne zlo do momentu kym nepridu plazmove a decentralizovane reaktory. To ze sa nejaka krajina rozhodla ich nepouzivat (ako Rakusko) a pokryva si vyrobu inymi zdrojmi je jej pravo. Bohuzial pri atomovej elektrarni je rozsah moznych skod daleko presahujuci hranice jednej krajiny a preto niektore krajiny protestuju proti vystavbe novych elektrarni (a samozrejme prevadzke sucasnych). Tu je postoj Rakuska dost tvrdy a z mojho pohladu prehnane jednostranny.

    • Marcel Pavlík
      Marcel Pavlík komentoval
      Upraviť komentár
      tak skutočne bez elektriny mám odskúšané - dostali sme oznam že o dva týždne bude vypnutá el od 08 do 16 hod. december, piatok.
      vypli trocha neskôr a zapli o skoro dve hodiny prv.
      tiekla voda, bol plyn. ale žiadne svetlo, žiadne rádio, tv, internet (dôchodci nemajú mobilný) kotol stál, tepelná zotrvačnostť domu i chladničky bola fajn.
      pre ukážku stačilo.
      ťak premýšľam, že ešte pred FVE si kúpim batérie a stredač.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      SKolja Tu mapu poznam a obcas obzeram. Kde si vzal ze sa hnevam? Beriem to s nadhladom a len som konnstatoval. A len si myslim ze ked zas bude slnieckovo tak budu pokrytecky vytykat PL ake je spinave a zaostale a zabudnu kto im v burke pomohol.
      Tiez si myslim ze Rakusko prilis tlaci na pilu a Nemcko sa prilis splasilo. Tiez JE beriem ako nevyhnutne zlo, ale lepsie ako fosilne. Som za FVE a decentralizaciu, kludne az na unroven okresov ak nie miest/dedin/stvrti/domov/fabrik...

    • SKolja
      SKolja komentoval
      Upraviť komentár
      Taur OK prepac, z tvojho predchadzajuceho prispevku som mal pocit ze si na zapad nahnevany ;-). Inak treba oddelit politiku kde "zeleni" robia veci z pricipu (krasny pripad - dialnicny tunel popod Dunaj vo Viedni) aj napriek tomu ze situacia vyzaduje uplne ine riesenie a skutocne potreby energetickej siete kde sa treba rozhodovat pragmaticky podla odberu.
      P.S.: Aj v tom protiatomovom Rakusku su 2 funkcne atomove reaktory. Jeden ja na Univerzite vo Viedni a druhy vlastni IAEA (medzinardna organizacia pre atomovu energiu), ktora tiez sidli vo Viedni (paradoxom je za Rakusko si zakonom v 1999 zakazalo vyrobu energie v nuklearnych reaktoroch a zaroven Vieden je sidlom celosvetovej organizacie ktora sa zaobera mierovym vyuzitim atomovej energie). Dokonca je tu aj jedna hotova atomova elektraren, ktora nikdy nebola spustena a momentalne je z nej muzeum a skoliace stredisko ;-) https://www.zwentendorf.com/en/
  • SKolja
    Member
    • Dec 2018
    • 244
    •      

    #3
    Neviem preco mi tu forum skratilo odkazy, tu je cela linka: https://vorarlberg.at/blackout

    Komentár

    Pracuje...
    X