Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Inštalácia sieťových káblov v dome

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • Zelene Lietadlo
    Member
    • Apr 2014
    • 34

    Inštalácia sieťových káblov v dome

    Zdravím,

    v novom dome mám predprippravené trubky v stene na zavedenie sieťových káblov. Vedú z technickej miestnosti kde mám router do troch izieb. Potrebujem tam natlačiť káble. V súvislosti s tým by som sa rád spýtal dve otázky:

    1. Koho mám na to najať? Elektrikára? Hodinového majstra? Kominára?
    Viacerí mi možno napíšete že je to easy a že to zvládnem aj sám. Ja ale na takéto veci moc nie som. Radšej by som to dal robiť niekomu kto vie čo robí, než by som to robil sám a do***al to.
    Pod akú profesiu spadá takáto práca? Alebo poznáte niekoho kto by to bol ochotný a schopný spraviť za primeranú odmenu? (okolie BA/DS)

    2. Aký typ kábla mám kúpiť?
    Mám 1 Gbit optický internet od Telekomu. Momentálne používam CAT-5e UTP kábel (len tak pohodený na dlážke) mám zmerané že mi to naozaj dáva približne ten 1 Gbit. Ale keď už idem dávať kábel do steny, chcel by som to mať čo najviac "future-proof". 1 Gbit je asi maximum čo sa dá dnes kúpiť, a je to brutálne rýchle. Ale kto vie aké rýchosti budú dostupné o 5, 10, 15 rokov? Pamätám si ešte ako 1 Mbit bol kedysi považovaný za šialenú rýchlosť. A potom prišiel 10 Mbit, a potom 100 Mbit. Asi chápete o čo mi ide - ak raz náhodou príde 10 Gbit, nechcem byť obmedzený káblom v stene.

    Strávil som nejaký čas študovaním typov káblov, a som z toho celkom slušne zmätený. Káble sú typu U/UTP, F/UTP, U/FTP, S/FTP, kategórie sú CAT-5, CAT-5e, CAT-6, CAT-6a, CAT-7, CAT-8. A to ešte nie je vyčerpávajúci zoznam, našiel som aj detailnejšie delenie.

    Viete mi poradiť čo si z toho mám vybrať? Potrebujem kábel ktorý je vhodný na inštaláciu natlačením do trubky, je dostatočne "future-proof" (počíta s vyššími rýchlosťami do budúcnosti) a zároveň to nie je niečo natoľko nové/ezoterické že to bežné routery a sieťové karty zatiaľ nepodporujú. Tiež by som nechcel kupovať niečo zbytočne drahé. Som ochotný si priplatiť, ale len ak je to opodstatnené.

    Ď.
  • Taur
    Member
    • Dec 2019
    • 296
    •   

    #2
    K bodu 1 by som povedal ze najlepsie gynekologa. )))

    K bodu 2 veris na kablovu future??? Bezi teraz reklama v telke ze wifi aj v pivnici je wow.

    Komentár


    • Zelene Lietadlo
      Zelene Lietadlo komentoval
      Upraviť komentár
      Dakujem za hodnotnu odpoved. Vzhladom na to ze viem ako jednoducho sa moze stat ze mi sused zdegraduje vykon mojej wifi tym ze si zapne pomale zariadenie a bude ho pouzivat daleko od routera, tak verim na kablovu future. Wifi zariadenia si navzajom konkuruju, cim viac ich je na jednom mieste tym horsi vykon. Preto treba davat kable vsade kde sa da, a Wifi pouzivat tam kde sa to neda alebo je to neprakticke.
      Ja telku nemam a vsade pouzivam adblockery, tak mi bohuzial najnovsie informacie z reklam unikaju. Ale ak sa ti chce tak kludne napis co vsetko je wow, urcite mi to rozsiri obzory.
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 698
    •   

    #3
    Ak to chces mat vzdy s najvyssimi moznymi rychlostami, tak potom uvazuj nad optikou. Pokial nemas velmi ostre uhly v tych chranickach. Ak nie, ze chces ist medenou cestou, tak potom CAT6 na 1gbit.
    To, ze niekedy bol 1mbit luxus je pravda, na druhej strane myslis si, ze niekedy stupne datovy tok tak, ze aj 1gbit ti bude malo?
    O 100mbite sa hovori, ze je to prezitok a stale aj pri najkvalitnejsich videach este zdaleka nie su dosiahnute jeho limity. Preto si myslim, ze 1gbit bude uz "na dozitie"

    Co sa tyka pretlacenia toho kabla, zozen si pretahovacie lanko (alebo kup):
    https://www.alza.sk/hobby/yato-preta...m-d5807832.htm

    Komentár


    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      Ja len k tomu ze 1Gbps bude na dozitie...kedysi sme mali hry alebo OS na niekolkych disketach a teraz to ma vela GB. Za par rokov mozno bude virtualna realita, hologramy a neviem co este a to si zase bude vyzadovat ine datove toky + uz bude podla mna uplne vsetko na cloude.

      Predstav si ze zijes s linkou co si mal 20r dozadu a nieco na tom chces dnes urobit.
      Asi by som bol opatrnejsi co sa tyka takych vyhlaseni

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Vieš čo je to dátový tok 1 Gbps ? Asi 40 videí v kvalite 4K z youtubu súčasne.

      A áno, keď pred 20 rokmi sa používalo 100Mbit, v súčasnosti to stačí na väčšinu prenosov tiež. Veď aj väčšina routrov od operátorov má popri uvádzaných závratných rýchlostiach Wifi len 100Mbit LAN porty.

    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      pred 20 rokmi 100Mbit? Ja som asi vyrastal na inej planete

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Pred 17 rokmi som nastupil na internat, kde boli 100mbit pripojky a pomahal som kablovat dalsie izby. Co bolo vtedy velky nadstandard na dnesne pomery je stale dostatocne predimenzovane pre 99.999% uzivatelov aj na dalsich 10 rokov.
      Aby sa usetrilo na tych kilometroch kabla, z jednej CAT5 sme urobili 2 pripojky, kedze 100mbit potrebuje len 4 zily (1,2,3,6)
      A dnesni operatori sa vo velkom predbehuju, ake datove toky uzivatelom poskytnu a vobec ani takou pripojkou v SIXe do internetu nedisponuju.

      ...argument s hrami neberiem. Ci budes cakat na stiahnutie hodinu alebo 4 hodiny nie je relevantne. Nie je to dennodenna cinnost\. Nasledne aj hodina povies ze je vela a ze treba cakat max 10 min, atd...
      A na VR a hologramy bude dolezitejsia mala odozva, nez extremne gigabity

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Catchcash Neviem kde si vyrastal ale ak si pricestoval z inej planéty, predpokladám, že tam ste mali ešte výkonnejší dátový prenos ako tu my na Zemi, kde som vyrastal ja, keďže my pozemšťania nedokážeme ešte letieť na inú planétu s ľudskou posádkou. 100Mbit je tu strašne dlho a áno, pred 20 rokmi sa už objavovali prvé 54Mbit (802.11G) Wifi routre. Takže až tak veľa sme sa zasa nepohli v potrebách.

    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      V 2003 sa zacalo rozsirovat DSL ktore malo rychlost cca 700kbit a bolo brutalne drahe (v prepocte k platom z toho obdobia) cize to uplne bezne domacnosti nemavali. Jedna vec je aky bol router a druha ake realne rychlosti sa dosahovali.

      Ja nehovorim ze v dnesnej dobe nestaci 100Mbit ale kludne moze prist o 10 rokov technologia ktora dnes ani nema nazov a ani si ju nedokazete predstavit (nieco ako kedysi ludia jadrovy reaktor ked este ani nevedeli co je radioaktivita).

      Vidim ze som sa ani nemal pustat do tejto debaty lebo tu ludia mali internet este predtym ako ho prvykrat pouzili a rovno 100Mbit

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Vieš, možno sú tu ľudia, čo pri počítačoch vyrastali a mali internet, keď si ty o ňom nepočul.

      Áno prvé DSL bolo 768kbit a bolo to niekoľkonásobne viac ako 128kbit cez ISDN a predtým 38 - 56kbit cez normálnu linku. Niektoré firmy mali už v dobe vytáčacej linky dovedené káblom 1 Mbit pripojenie a my IT-čkari sme to používali. Keďže ADSL sa do dedín najprv nezavádzalo, bežne sa používali Wifi pripojenia od miestnych providerov, kde to išlo na uzol v megabitoch cez Wifi a to bolo tiež krátko po roku 2000.

    • Catchcash
      Catchcash komentoval
      Upraviť komentár
      O mna sa neboj doteraz mam odlozeny PMD 85. Chodil som aj do PVT (podnik vypoctovej techniky kde pocitac zaberal cele poschodie a disky boli este magneticke pasky) tak sa prosim ta netvar ako keby si bol na Slovensku prvy s pocitacom a internetom.

      A jedna vec je aku rychlost mali k dispozicii provideri a aku bezne domacnosti asi o tom je aj toto povodne vlakno. Asi ho nezaujima aky je datovy tok cez SIX lebo to by ti asi tych 100Mbit nestacilo.

      Pises toto:

      "Áno prvé DSL bolo 768kbit a bolo to niekoľkonásobne viac ako 128kbit cez ISDN a predtým 38 - 56kbit cez normálnu linku. Niektoré firmy mali už v dobe vytáčacej linky dovedené káblom 1 Mbit pripojenie a my IT-čkari sme to používali. Keďže ADSL sa do dedín najprv nezavádzalo, bežne sa používali Wifi pripojenia od miestnych providerov, kde to išlo na uzol v megabitoch cez Wifi a to bolo tiež krátko po roku 2000."

      Si vlastne potvrdil, ze to bola nadstandardna rychlost pre bezne domacnosti. Pred chvilou si pisal, ze bolo bezne 100Mbit tak sa rozhodni.

      Dalej sa nebudem k tejto teme vyjadrovat.

      Pekny den vsetkym

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Catchcash cielom tohoto vlakna bola o kabelazi "na doma". A je jedno, ako silne si to nadimenzujes, ked dane rychlosti od providera aj tak nedostanes. Sice ponukaju 1gbit optiky pre kazdy byt, asi nebudeme tak naivni, aby sme si mysleli, ze je to garantovane pre kazdeho. Taky Orange a Telekom maju po 400gbit a stale to bohate staci pre tie desattisice domacnosti - kedze realny tok je ledva 50gbit.
      Dostavame sa ku prirovnaniu : "ked vsetci naraz zacnu nabijat svoje auta, budu horiet kable..."

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      no na PMD85 som pracoval aj ja, ale to neviem či malo sieťové rozhranie

      pred revolúciou boli nbežne po firmách PC počítače od HP a v 91-om aj na Gymnáziu sme mali IBM PS/2. Ja sa netvárim že som mal prvý ale už z toho, že motáš rýchlosť prooviderov zrazu a rýchlosť zariadení, odvádzaš od pôvodnej témy a Tvojej kritiky, že neboli 100Mbit zariadenia a tie boli.

      Bežne sa dávali 100Mbit karty pred 20 rokmi, nakoľko interná sieť už vtedy vyťadovala rýchlosti či už na rôzne ekonomické software (ešte viac ako teraz, lebo väčšinou neboli klient-server štruktúry ale obyčajné zdieľanie dátového súboru po sieti) a taktiež sa kopírovali dokumenty po sieti.
  • Vrso
    Member
    • Aug 2015
    • 70
    •   

    #4

    1. elektrikar to zatiahne za pretahovacim perom

    2. postacuje Ti CAT 5 (tiez prenesie 1Gbps ako CAT 6 ale pri CAT 6 Ti budu zivot komplikovat koncovky) a daj si pre istotu FTP, ak kabel v stene pojde okolo siloveho vedenia. S CAT 5 sice nepojdes 10 Gpbs ale to este dlho nebude treba. A ked o X (10-20) rokov budes potrebovat, elektrikar Ti za par korun kabel v stene vymeni za aktualny.

    Komentár

    • stopo
      Member
      • Feb 2020
      • 31

      #5
      Ja mam doma vsade v stenach kable Solarix SXKD-5E-FTP-LSOH, jedna sa o tieneny kabel typu drot, kategorie 5E, Pricom vyrobca uvadza ze na kratu vzdialenost cca 15-20m (v dome zvycajne viac ani netreba) je mozne dosiahnut az rychlost 5gbit.

      Za mna cat 5e staci, dolezitejsie je aby bol tieneny (k tomu spravne koncovky a aj switch alebo router). A v stenach by sa mal pouzivat kabel typu drot (vacsina zasuviek je robena prave pre tento typ)

      Komentár

      • Miroslav Rojko
        Senior Member
        • Nov 2016
        • 1316
        •   

        #6
        Stačí Ti normálne najlacnejší CAT5e kábel ponaťahovať (po 30€ 100m), normálne Ti pôjde cez to 1Gigabit a máš na desiatky rokov pokoj. Tienený do samostatných trubiek nie je vôbec treba.
        [priezvisko]@me.com

        Komentár

        • Catchcash
          Member
          • Dec 2019
          • 170
          •   

          #7
          Pôvodne zverejnené od Miroslav Rojko Pozrieť príspevky
          100Mbit je tu strašne dlho a áno, pred 20 rokmi sa už objavovali prvé 54Mbit (802.11G) Wifi routre.
          kto zacal pliest rychlost datoveho toku so zariadeniami? Ja som to nebol ty si to sem dotiahol. Dovtedy sme sa bavili iba o tom ci mu bude 1Gbps stacit do buducnosti a neriesili sme zariadenia.

          Komentár


          • Miroslav Rojko
            Miroslav Rojko komentoval
            Upraviť komentár
            káblový štandart 100Mbit a bezdrôtový štandart 54Mbit , to sú dva rýchlostné štandardy prenosu dát po domácej sieti, kde je tam vidieť nejakú rýchlosť operátorov (poskytovateľov internetu) ?

          • Catchcash
            Catchcash komentoval
            Upraviť komentár
            No ved nikde a prave o tom to je.

            1. niekto reagoval ze 1Gbps mu bude uplne v pohode stacit dozivotne - aspon ja som to tak pochopil ze vacsi datovy tok nebude nikdy potrebovat (ospraveldnujem sa ak to bolo myslene inac).
            2. Na to som reagoval ze to by som s takou istotu netvrdil
            3. na to prides ty a povies ze pred 20 rokmi boli 100Mbit uz. Opat som predpokladal ze pises o rychlostiach pripojenia a nie kablovych/wifi standardoch (opat sa ospraveldnujem ak to bolo myslene inac co zjavne bolo).

            Stale sa bavime o tom, ze sa obava ci mu bude 1Gbps stacit do buducna na co som napisal ze by som si tym nebol taky isty. To je vsetko co som chcel povedat. To ze standard nejaky bol este neznamena ze si taku rychlost mal cize ked si mal pred 20 rokmi necelych 1Mbps a teraz mas kludne 1Gbps tak to narastlo 1000x. Za dalsich 20 rokov to moze byt teoreticky 1Tbps ktovie...

          • Miroslav Rojko
            Miroslav Rojko komentoval
            Upraviť komentár
            Toto si mi napisal:

            pred 20 rokmi 100Mbit? Ja som asi vyrastal na inej planete

            Napisal si blbost, kedze 100Mbit sa pouzival uz v 90-tych rokoch a po 2000 uz bezne v domacnostiach a doteraz furt dalsie prekrucanie a blbosti. Uz podla tej poznamky “na inej planete” som si mohol domysliet, ze tu nejde o fakty ale ze sa chces hadat o nicom. Tak si pokracuj bezo mna, kto pamata, ten vie, kto nepamata, ten nech s Tebou pritakava.

            Zaver je ten, ze 100Mbit vydrzalo 20 rokov a stale staci, preco by 1Gbit nestacil dalsich 20 rokov. Sice mame stale kvalitnejsie videa ale datove toky az tak nestupaju, rychlejsie procesory umoznuju vyssie kompresie. Staci porovnat datovy tok napr. kodeku MPEG2 a HEVC. Potreba rychlosti v sieti zdaleka nerastie tak ako rastie kvalita prenosu videa (kedze video tvori vacsinundatoveho toku internetu a aj domacich LAN).

          • Catchcash
            Catchcash komentoval
            Upraviť komentár
            Odpovedz mi prosim na jednoduchú otázku. Aku si mal v roku 2000 doma rýchlosť pripojenia? Nie router, nie kabeláž.
        Pracuje...
        X