Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Tepelné čerpadlo - domové

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • Miroslav Rojko
    Senior Member
    • Nov 2016
    • 1314
    •   

    Tepelné čerpadlo - domové

    Otváram túto tému, prosím majiteľov tepených čerpadiel aby udielali svoje skúsenosti so spotrebou TČ na vykurovanie domu, životnosťou, cenou, prípadne ako ste do toho išli - svojpomocne alebo komplet, s dotáciami atď.
    Uvažujem o zmene kondenzačných kotlov na tepelné čerpadlá v dobre v zateplených domoch, ale nebol som si istý, teda skôr mi vychádza že nie, či by zmena priniesla úsporu s ohľadom na zriaďovacie náklady. Ale posledné udalosti ma presvedčili, že nejde len o peniaze a aj za cenu zvýšených nákladov chcem vyhodiť všetko, z čoho má nejaký Putler peniaze a aj keď kvapkou v mori ale predsa podporovať tú obludnosť, čo pácha na východ od nás.
    Takže prosím o nejaké konkrétnosti od Vás, ktorí TČ máte.
    [priezvisko]@me.com
  • milan84
    Senior Member
    • Jun 2015
    • 853
    •   

    #2
    Suhlas.
    Ja viem dat kontakt na pana, ktory to robi uz dlhe roky a montoval to v jednej firme, s ktorou spolupracujem. Su spoko a funguje to vyborne.

    Komentár


    • mozeg
      mozeg komentoval
      Upraviť komentár
      My sme pocnuc dneskom v nasom byte vypli kurenie radiatormi zo spolocnej kotolne. Kurime klimatizaciou co je tepelne csrpadlo vzduch vzduch. Klimu sme pouzivali na dokurovanie v jeseni a na jar. Uz budeme aj v zime. Znizime tak spalovanie plynu o 90% v nasej domacnosti. Za 7 rokov pouzivania klimatizacie na dokurovanie sme poruchu nemali.

    • Taur
      Taur komentoval
      Upraviť komentár
      mozeg A kolko zerie kwh klima v lete za den/mesiac v kolko izb/m2 byte?
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    #3
    Ja mam TC Viessmann Vitocal 222-S vzduch/voda od novembra '17 a zatial sme nezamrzli, takze asi funguje Bez poruchy, mam predlzenu zaruku 5r, vzdy koncom leta pride technik urobit servis, stiahnut logy, vycistit filter podlahovky, skontrolovat, ci neunika chladivo,....

    150m2 podlahovej / 180m2 zastavanej plochy - pri sucasnych teplotach -5 +5 je 24h spotreba TC ~15kwh
    Pokial bolo -18 v noci a cez den cca -5, TC si vzalo cca 30kwh za 24h

    90% casu bezi kompresor na 10%-ny vykon (model bol vyberany este na povodny projekt, kde boli ovela slabsie izolacie), vtedy si berie 1.2kw, pri plnom vykone su to 4kw. Ked zasvieti slnko, tak od 8.00 do 15.30 kurim "zdarma"

    Moje TC montovala a zapajala firma, co robi bezne vodoinstalaciu, kurenie, plyn a len nakablovanie a uvedenie do prevadzky prisli robit z Viessmannu.

    Komentár


    • jaron
      jaron komentoval
      Upraviť komentár
      Dango,vykurovany dom je prosim novostavba alebo starsi dom??Ake mas prosim hrubky izolacii,stien,pripadne z coho to mas ?Klasicka tehla,tvarnice??Kedze mas zrejme fotovoltaiku je to pre Vas najlacnejsia alternativa kurenia?Uvazoval som o tom TC cca pred 2-3 rokmi ale nakoniec som to vzdal vzhladom k geografickej polohe a nadmoskej vyske kde byvam.Mali sme tu u nas pripady ze TC mali ale vypli ho pripadne demontovali lebo malo to obrovsku spotrebu v novostavbe a vobec nie taku aku prepokladali resp.mali vypocitanu ..a odvtedy kuria plynom..Jasne ze zalezi aj od TC ci je to spicka alebo nejaka rychlokvasena haraburda v vycmulanym koefintom z palca...a mozno len zle naprojektovane,neviem ,nepoznam detaily..
      A este otazka k tomu "Ked zasvieti slnko, tak od 8.00 do 15.30 kurim "zdarma" vyraba ti to dostatok energie v zime ked je jasno ?aj ked su minusove teploty?Mas v niektore dni v prechodnom obdobi aj prebytkovu energiu?.Mas nejaku akumulacku s el.spiralou alebo davas do baterie ci uz svojej alebo virtualnej a kuris zdarma aj v noci?Podlahovku mas asi klasika,medium voda ked spominas filtre..ci??Nebol by si...alebo teda si vo vyrobe svojej energie zo slnka sebestacny,?aj zime? Dik

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Je to novostavba bungalov, steny porotherm 30, izolacia sivy polystyren isover greywall 20cm, strop 40cm vata isover (asi domo). Ked nefungovalo TC, tak chyba projekcie na dany model a otazne je, co je "vysoka spotreba" - pre kazdeho nieco ine
      Fotovoltika v zime pri jasnej oblohe vyraba lepsie ako v lete - na paneloch je ovela vyssie napatie. Ja mam ale sklon 22 stupnov, cize prudy su nizsie. Ale instalovanych 6kwp v slnecnych dnoch zimneho slnovratu davali 3kw. Teraz koncom februara to uz je 4.2kw a ked pofukne vietor, ze ich ochladi tak to vybehne aj cez 5kw. V letnych horucavach sa tazko dostavam cez 4.8kw.
      Akumulaciu nemam - virtualna bateria. Podlahovka voda. Pokial by som mal 2MWh baterku, tak by som bol sebestacny aj v zime

    • jaron
      jaron komentoval
      Upraviť komentár
      A ,tak to mas aj fajnovo a precizne zateplene.Akumulaciu som viac menej myslel tak ze ci to co ti cez den vyrobia panely je dost na to aby ti to kurilo aj cez den aj v noci.Dalsi den si samozrejme vyrobis opet ak bude idealne pocasie..

      Tou velkou spotrebou boll myslene ze TC malo niekde v parametroch uvedenu urcitu “papierovu”spotrebu ale vobec tomu tak nebolo,ale vraj realne daleko viac..
      Naposledy upravené jaron; 28-02-2022, 20:30.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      jaron ked su velke mrazy (-18), tak cely dom ma spotrebu ~35kwh ; ked je okolo 0 tak sme na 20-25kwh. Cez jasny januarovy den je maximalna vyroba ~13kwh, v terajsich dnoch pri jasnej oblohe je denna vyroba 25kwh

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      Aby sme boli v obraze na tú spotrebu 35 kWh, aký objem vykuruješ ? (podlahová plocha x výška)

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Miroslav Rojko obytna/vykurovacia plocha je myslim 154m2 ; na vysku 2.6m. ~400m3 minus vela vela nabytku/skrin,....
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    #4
    Moj kolega je kolenovrtac, ten si zasiel do Madarska vziat nejake "hlupe" TC bazarovku za 500 eur, co vie len stop/start a k tomu doplnil velku akumulacku a cez zmiesavac to takto dava do podlahy. A tiez mu to funguje

    Komentár

    • Jiri GrandPa
      Senior Member
      • Dec 2016
      • 707
      • viera8131
      •      

      #5
      Ja pouzivam uz rok tepelne cerpadlo Nibe S1255 v konfigurácii voda-voda.
      Koeficient účinnosti cez 4.5 a účinnosť je rovnaká bez ohľadu na vonkajšiu teplotu
      Podzemna voda ma teplotu konštantných 13 stupňov a rovnaku vodu pouzivam aj do chladeného stropu v lete s minimálnou spotrebou elektriny lebo vtedy nejde kompresor iba 2 čerpadlá.
      Keď sme vymýšľali projekt tak boli k dispozícii 3 možnosti:
      vzduch-voda
      voda-voda
      zem-voda
      Poradie určuje náklady na obstaranie.
      Ja som zvolil stredný variant a už teraz viem, že to bola chyba. Bohužiaľ som sa neporadil.
      Preco?
      Mal som zobrať zem-voda s dvomi 100 metrovými vrtmi do ktorých je spustený uzavretý okruh slanej body ako nositeľa externého média konštantnej teploty.
      Tie vrty síce stoja 10000€ ale prevádzka čerpadla v tejto konfigurácii ma takmer polovične náklady na prevádzku.
      Prečo? V tomto prípade se totiž používa ib obehové cerpadlo s príkonom 50W.
      Ale v prípade, že beriem vodu z 12 metrovej hĺbky a zeniem ju cez vymenik tak potrebujem tlakové cerpadlo s príkonom 1000W.
      Pri dnešnej cene elektriny sa cena tých vrtov vráti za 10 rokov (tie vrty sú takmer nezničiteľné takze bez servisu).
      Pri súčasnej miernej zime je príkon čerpadla cca 1500 W a ponorky 1000 W. Cerpadlo kúri vodu na cca 30-40 stupňov do podlahovky.
      Ovela väčšiu spotrebu ma príprava teplej vody. Paradoxne veľkým vinníkom straty teploty je obehové cerpadlo teplej vody ktoré zaisťuje stále teplu vodu z kohútika hneď.
      Vypinam ho často lebo kvôli tomu zapína kúrenie bojleru každé 2 hodiny.
      Nastastie mám smart home takze to riadi počítač na základe času a prítomnosti osôb v dome.
      Ale každému kto sa pýta radím ako prvé PORIADNE zatepliť barák. To je najúčinnejšie opatrenie v pomeru cena/úspora.

      PS: Veľmi dôležitý je vyber dodávateľa. Zohnať si na firmu referencie ako sa firma stavia k riešeniu problémov a podpora zákazníka s optimalizáciou funkcií TČ.
      Ono ma totiž spústu nastavení pre optimalizáciu funkcie podľa lokálnych pomerov a keď príde “Inštalatér” ktorý to len pozapaja a nechá všetko v továrňach nastaveniach tak to TČ nebude bežať v optimálnych pomeroch a spotrebuje kľudne dvojnásobné množstvo energie.
      Naposledy upravené Jiri GrandPa; 26-02-2022, 20:59.

      Komentár


      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Zda sa mi, ze TC ma vysoke instalacne aj stabilne rezijne naklady. Tiez zivotnost TC a cerpadiel nebude nekonecna. Ako to odhadujes v porovnani s elektrickym podlahovym priamoohrevom a rekuperaciou vzduchu.
        Extremne kvalitne zateplenie a trojsklo povazujem za samozrejmost.

      • Marcel Pavlík
        Marcel Pavlík komentoval
        Upraviť komentár
        namiesto naháňania teplej vody "točka" so špirálou, cca €70, nastavenie teploty ťuknutím ...

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        jux - rekuperaciu mam tiez.
        Robil som si simulaciu nakladov na 20 rokov na zaklade odhadovanej spotreby el. energie z ponuk od roznych dodavatel a rozne typy kurenia/chladenia.
        Co je samozrejme trochu ako vestesnie z kryslalovej gule.
        El. podlahove kurenie foliou Heatflow som mal v ponuke tiez a ciste naklady na kurenie domu vychadzali za 20 rokov najmensie, najma vdaka tomu, ze nadobudacie naklady boli stvrtinove. ALE - nemas tak vyrobu teplej vody a nemas tam chladenie domu.
        Kedze chladenie bude v nasich zemepisnych sirkach co skoro dolezitejsie ako kurenie tak to vyhralo tepelne cerpadlo.
        Ano, instalacne naklday su vysoke ale cez 20 rokov mi to vychadzalo najlacnejsie. Aj s uvazenim nejakych servisnych nakladov.
        Nibe je absolutna spicka takze necakaj cenu pod 15000 EUR.

      • Taur
        Taur komentoval
        Upraviť komentár
        A nieje dlhodobo najekonomickejsie riesenie kurenia relizovat instalacne najlacnejsie riesenie a zvysne usetrene peniaze nachystane na TOP riesenie investovat do akcii Tesly? A potom z divident, alebo postupnym predajom rastucich akcii kompenzovat neefektivnost najlacnejsiej instalacie. Alebo o par rokov za predane akcie rovno kupit dom na plazi.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Zivot nie je len o peniazoch. Vo svetle blazna v Kremli este menej...

      • demo
        demo komentoval
        Upraviť komentár
        1000W čerpadlo na studňu mi príde ako prehnané. Tam musí existovať iná alternatíva. Ja mám svoje pre 8kW TČ stiahnuté cez frekvenčný menič na asi 150-200W.

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        Jirko, nepoznam tvoj projekt, ale co tak prepocty na typ vzduch/voda? Proti vode alebo zemi investicia tretinova - a aj keby mala byt kratisa zivotnos, v 30r kalkulacii by to malo byt stale lacnejsie

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Neviem odkial mas tretinovu investiciu. U mna to boli naklady iba o 20% nizsie. Vyvrtat 2x 12 metrovu studnu stalo iba 1200EUR. Samotny agregat TC stoji rovnako.
        Nakladmi to nevykompenzujes ani nahodou lebo v lete ti bezi kompresor aby chladil. Mne bezi iba cerpadlo.Nehovoriac o tom, ze ked mrzne tak pouzivas priamotopnu spiralu lebo ucinnost takeho TC ide do kytek. Ja mam zdroj furt rovnakej teploty.
        demo - vyborny napad s tym frekvencnym menicom. Tiez nie so presvedceny o tom, ze tam musi byt pumpa s vytlakom 45 m.
        Ako si stanovil na aky vykon to cerpadlo obmedzit? Meral si nejako tepelne pomery?

      • demo
        demo komentoval
        Upraviť komentár
        Jiri GrandPa Ja som hľadal čerpadlo vyslovene s veľkým prietokom a minimálnym výtlakom. Moje má inštalovaný motor 370W, výtlak 21m a max prietok 1,3 l/s. Je to model "4SDF 36/4 3x400V". Potom som meral tepelný spád vstup/výstup a podľa toho som to nastavil. Výrobca TČ by mal udávať aj aký prietok tam má byť. Dokonca by sa mohlo dať spraviť aj riadenie meniča podľa aktuálneho výkonu TČ.
    • esp
      esp
      Member
      • Aug 2015
      • 54

      #6
      Touto cestou by som sa aj ja s vami chcel podeliť o svoje 5 ročné skúsenosti s tepelným čerpadlom.

      Zostava TČ Viessmann vzduch/voda + strojovňa
      Tepelný výkon 2,73-10,92 kW (A2/W35),vonkajšia jednotka tepelného čerpadla 400V, vnútorná jednotka s obehovým čerpadlom, 3-cestným prep. ventilom a 9kw elektrokotlom - Ekvitermická
      regulácia Vitotronic 200, diaľkové ovládanie Vitotrol 200, zásobníkový ohrievač Vitocell 300l, expanzná nádoba ÚK, TUV, poistný ventil ÚK, TUV, akumulačný zásobník 50 l + izolácia, držiak čerpadlovej skupiny, rýchlomontážna sada a upevnenie na stenu bez zmiešavania, chladenie do podlahy (snímač vlhkosti, príložný snímač teploty), HERZ kohúty guľové, Elektronapojenie tepelného čerpadla a príslušenstva ,prepojenie vnútornej a vonkajšej jednotky - chladiar, uvedenie zariadenia do prevádzky, potvrdenie záruky, komunikačný modul - diaľkové ovládanie mobilom.

      Zostavu s tepelným čerpadlom Viessmann je možné samozrejme vymeniť za inú značku podľa požiadavky. Zostava bola ponúknutá kvôli bezkonkurenčnej záruke na trhu, veľmi dlhej životnosti a moje sympatie k tejto značke.
      Podlahovka v ponuke je navrhnutá špeciálne pre nízkonákladovú prevádzku s teplotným spádom 35/30°C (pri vonkajšej výpočtovej teplote pre moju oblast -15°C). Dimenzuje sa s prihliadnutím na čo najnižšie tlakové straty a nízkoteplotnú potrebu (rozostup 50 - 150 mm) so zamedzením častých štartov tepelného čerpadla. Výrazne sa tým znížia prevádzkove náklady a predĺži sa životnosť tepelného čerpadla a regulácie. Je navrhnutá a skonštruovaná špeciálne pre tepelné čerpadlo.
      Boli použité iba kvalitné materiály značiek HERZ.
      V kotolni (strojovni) je použitá meď, mosadz vyššej triedy.
      Záruka na celý podlahový systém je 10rokov bez obmedzení. Životnosť - počas celej životnosti stavby.
      Výhodou systému je, že kyslíková bariéra je vytvorená v trubke v strede, nie na jej povrchu. Tým sa odstráni riziko jej narušenia pri manipulácii a montáži.

      Dom sme riadne zrekonštruovali od zakladov a zateplili 20 cm vatou. Keďže pri dvoch malých deťoch je teplo domova veľmi dôležité, tak môžem to osobne potvrdiť a celé to obdobie všetko funguje tak ako má chvalabohu zatiaľ bez problémov a i v zimnom obdobi vsetci travime spolocny čas doma v kratkom tričku a kratasách. Za najväčšie výhody považujem bezstarostný a pohodlný vykurovací systém, možnosť ovládať na dialku všetko mobilom vykurovací okruh a ohrev teplej vody. Vo veľmi horúcich letných obdobiach, čo začína byť unás veľmi bežné je veľký benefit vychladenie interiéru spätným chodom tepelného čerpadlá. A ako čerešničku na torte považujem 22 hodinovy najnižšii tarif ceny elektrickej energie.
      Určite najefektívnejšie sú vrty do zeme ako to bolo tu vyššie spomínané no my sme sa rozhodoli pre túto cestu k pomeru cena výkon a samozrejme treba využiť dotácie, ktoré sa poskytujú k tepelným čerpadlam. No za KLUČOVE a NAJHLAVNEJSIE je sa obrátiť na firmy, ktoré tomu naozaj rozumejú a vedia veľmi dobre poradiť. Pri rekonštrukcii domu sme rozmýšľali dopredu a dali sme si predpripraviť všetko na fotovoltaiku. Keďže doteraz ceny elektrickej energie boli veľmi priaznivé tak som to veľmi neriešil no zdá sa mi že je ten najvyšší čas to uskutocnit pretoze je to najefektivnejsia moznost celej prevadzky tohto systemu. Tepelné čerpadlo, fotovoltaické panely a záložný systém v batériách + nabíjanie elektromobilov.

      Dúfam, že som aspoň trošku pomohol a prispel k výberu tepelného čerpadla. Verím, že každý kto sa vyberie touto cestou bude veľmi spokojný ako som ja.

      Komentár


      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        neviem, ako u inych znaciek, ale mne u Viessmanna chyba regulovanie pozadovanej teploty aj na pol stupna. Da sa to len celymi stupnami. Trosku som to dokazal ovplyvnit upravou ekvitermickej krivky a dosiahol som aspon rozdiel 0.2 stupna - co prispelo k vacsej tepelnej pohode.

      • esp
        esp komentoval
        Upraviť komentár
        Suhlasim, no mozno ze sa to casom a neakym updatom bude dat upravovat.
    • Jiri GrandPa
      Senior Member
      • Dec 2016
      • 707
      • viera8131
      •      

      #7
      Pôvodne zverejnené od esp Pozrieť príspevky
      No za KLUČOVE a NAJHLAVNEJSIE je sa obrátiť na firmy, ktoré tomu naozaj rozumejú a vedia veľmi dobre poradiť.
      Pod toto sa 100% podpisujem. Treba sa opytat firmy ktora poslala ponuku na referencie a kontakt na existujucich zakaznikov.
      Podla negativnych referencii mozem varovat pred firmou TCH Space Žilina - TeploChladno.sk co ponukaju Daikin.
      Sice technologia super ale zakaznika maju po kupe a prvotnej instalacii totalne v pazi.
      Naposledy upravené Jiri GrandPa; 28-02-2022, 14:04.

      Komentár

      Pracuje...
      X