Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Virtualna bateria ZSE

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • dango
    Moderator
    Gold Member
    • Nov 2014
    • 693
    •   

    #16
    Prave mi potvrdili zo ZSE, ze v Q2/21 bude mozne vyuzivat virtualnu bateriu aj pre non-ZSE instalacie. Konecne

    Komentár

    • jurajsun
      Member
      • Jun 2020
      • 113

      #17
      Môžem odporučit firmu solarnydom.sk, mám od nich fotovoltaiku 3,4 kWp jednofazovu od októbra tohto roku, menič od Huawei HUAWEI SUN2000L-3,68KTL cena vyšla po odrataní dotácie 1500 eur na 3790 eur s DPH, mam 12 panelov AMERISOLAR 285Wp polykryštalický ,v tom je aj sw na komplet monitoring, max. spokojnosť, profi prístup a komunikácia, vybavili v cene všetky papiere nič som neriešil s VSE.
      Naposledy upravené jurajsun; 25-11-2020, 23:00.

      Komentár


      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        K tejto reklame treba len uviesť, že sa jedná o predraženú ponuku a použité staré panely (po 75€), ktoré sa dávali pred 4 rokmi. Teraz sa kvôli lepšiemu využitiu miesta dávajú štandartne minimálne 325 Wp panely, ale na plochu majú o 20% väčší výkon. Meniče Huawei majú len polovičnú záruku oproti iným.

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        Tak to je mega draha ponuka
    • jurajsun
      Member
      • Jun 2020
      • 113

      #18
      V prvom rade reklamu nerobím chcel som len pomoct pri výbere a rozhodovaní. Dlho som sa hrabal v ponukach a toto mi vyslo ako dobrý pomer cena výkon, môj osobný názor na dané ponuky ktoré som mal k dispozícii. Nakoľko nie som kutil Tim , mal som v podstate komplet celú akciu urobenú zo strany dodávateľa, o nič som sa nestral, nakoľko na to nemám ani čas.Musím oponovať, mal som viacej ponúk a vychádzal som zo svojej situácie, na streche mám veľa miesta a rozdiel 325 vs. 285 je pre mňa zanedbateľný, účinnosť panelov je na úrovni 14% nie 6,8 ako u starej technológie!!! Najnižšiu cenu AMERISOLAR 285Wp na internete som našiel po 98 eur s DPH, predpokladám že máš prístup k VO cenám.Menič Huawei má aj podľa recenzii veľmi dobré parametre a najnižšiu stratu pri konverzii čiže účinnosť, appka je perfektná poskytuje kompletné detailné prehľady všetko je na cloude, osobne mám huawei rád aj v oblasti mobilných zariadení, i ked sa vedie antikampaň zo strany USA. (taký Xiaomi si robí čo chce s Vašimi dátami a nikto voči tomu neprotestuje, ale vec názoru a uhol pohľadu).Na jednofazovú inštaláciu môžem mať max. výkon 3,6 kwP, keď chcem vyšší výkon musím ísť do 3 fazoveho riešenia ktoré je pre mňa zbytočné výkonne a drahé, výkonovo na môj ročný odber zbytočné, nakoľko prebytok dodávam zadarmo do siete VSE.VSE uplatňuje pomerový zápočet na 3 fázach čiže v prípade že na jednej fáze mám prebytok dopočíta sa to na iných fázach a vyjde len reálne účtovaný odber.Pri mojom dome je návratnosť pri dnešnej cene elektrickej energie cca. 6 rokov. Záruka na účinnosť panelov je 30 rokov kde garantujú že neklesnú pod 80% čo si myslím že je postačujúce.Ako pozerám tak predražené ponuky ma ZSE, VSE a samozrejme iné firmy. VSE dokonca ponúka ultra staré panely, akože značky Innogi kde je reálna účinnosť 6,8% , v cene 7800 s DPH po odpočítaní 1500 eurovej dotácie pre jednofázový systém!!!!! Takže si myslím že aspoň v mojom prípade bola táto ponuka ako celkom výhodná, samozrejme pokiaľ vieš o lepšej nie je problém, niekto si vie urobiť veci svojpomocne, nakúpiť veci bez DPH na firmu atd.
      Naposledy upravené jurajsun; 26-11-2020, 07:08.

      Komentár


      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        S dotáciou je tá cena akceptovateľná ale bez nej je to veľa. Takú cenu (na kWp) som mal od dodávateľskej firmy pred 4 rokmi. To je problém tých dotacii. Dodávatelia jednoducho dvihli ceny o tu dotáciu a zákazník si mysli ako fasa ušetril. Ale v konečnom dôsledku to ma ten efekt, že ľudia do toho idu takze “u mně dobrý”. Každý OZE sa ráta.
        O cenách ZSE a VSE je zbytočne sa baviť.

      • jurajsun
        jurajsun komentoval
        Upraviť komentár
        Suhlasím, FW boli lacnejšie, odkedy sú dotácie všetci zdvihli cenu. Základ že sa to hýbe dopredu. Mám suseda doteraz fičí na drevo a ráno neviem ani vetrať, taký dechtový smrad z nekvalitného lacného dreva že ma ide poraziť, je jediný čo v okolí kúri drevom, všetci máme buď el. kúrenie , alebo plyn.Som za všetko čo má zelený efekt a šetrí prírodu, hlavne v oblasti kúrenia domu.
        Naposledy upravené jurajsun; 26-11-2020, 07:21.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Dotácie sú tu stále - sú od decembra 2015 neustále, takže ceny sa nedvihli, ceny sa rokmi znižujú. Toto je cena ako mi montovali jednu FV na dotáciu na jar 2016. Teraz sú ceny inde.

        A netreba čakať na virtuálnu batériu od ZSE za 2€ mesačne, lacnejšia je Požičovňa elektriny od Magna.

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        Pokial sa pamatam, ak ma niekto dotaciu (zelenadomacnostiam), tak prebytky idu "zdarma" do siete. Viete, ako je to v pripade dotacie a virtualnej baterie? Je samozrejme, ze na FV system sa finance dostanem aj bez zelenejdomacnostiam, ze ta dotacia je zbytocna. Ide o to, ze ked mam bezdotacny system, tak potom prebytky predavam a ak mam dotacny, tak idu zadarmo. Tak ci je moznost vyuzit zelenudomacnostiam spolu s VB
    • PistaTT
      Member
      • Jun 2022
      • 130
      •   

      #19
      ZSE pripravuje na jeseň ešte ďalšiu novinku v podobe prepojenia Virtuálnej batérie so sieťou nabíjačiek ZSE Drive. V praxi to znamená, že zákazník, ktorý vyrobil elektrinu z fotovoltických panelov v čase, keď ju nemôže zužitkovať, si bude môcť jednoducho zvoliť, aké % tejto elektriny, dočasne uloženej vo Virtuálnej batérii, chce využiť doma, a aké % si chce nechať „poslať“ na svoju ZSE Drive kartu a využiť na verejných nabíjačkách ZSE Drive. V prípade, ak sa rozhodne pre jej spotrebu doma, šetrí náklady za dodávku samotnej elektriny, platí len distribučné poplatky. Ak sa rozhodne pre využitie v sieti ZSE Drive, neplatí za takúto elektrinu vôbec nič (ani distribučné poplatky). Navyše - tento pomer čerpania uloženej elektriny vo Virtuálnej batérii medzi „domácu spotrebu“ a „spotrebu na ZSE Drive nabíjačke“ - je možné bez problémov meniť.​

      https://www.zse.sk/blog-clanok-vsade...anie-najlepsie

      Komentár


      • Taur
        Taur komentoval
        Upraviť komentár
        Cize svoju zahradu/pole/luku niekde v prdeli mozem posiat FV panelmi ak tam mam ele pripojku a potom v sieti ZSE nabijam prakticky zadarmo. Super sprava. Alebo mozem dat panely na strechu panelaku ci na balkon a vsetko posielat do VB a vyberat si to na nabkach. Preco by som zuzitkovaval doma ele z panelov ktoru mozem kupit za 15-17c ked ju mozem radsej zuzitkovat na nabkach za 29-39c. Predpokadam ze sa bude dat vyberat na vsetkych vykonoch AC/DC/UFC. Take vyuzitie FVE dava vacsi zmysel a dvojnasobne rychlejsiu navratnost investicie ako pre domacnost.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Taur ma to aj Greenlogy s Greenway a nepredpokladaj, ze u ZSE 1kWh z virtualnej bude 1 kWh na nabijacke koeficient ocakavam tak 4 alebo 5 pri ich pristupe

      • Taur
        Taur komentoval
        Upraviť komentár
        Miroslav Rojko Koeficient mi moze byt ukradnuty ak na to vyuzijem zahradku kam vobec nechodim, ale je tam aktivna el.pripojka. Mam tam chatku/budu, ale s popisnym cislom takze "barak". Hodim panely a budem pestovat elektrinu lebo tam teraz pestujem len burinu. Mozem len ziskat. Kludne mozem aj celu zahradu zadrbat panelmi. Ale som na vychode cize mam VSE, otazke ci mozem prejst k ZSE, A mozno iny elektromer bude treba kvoli VB.
        A greenology ma nejaku siet nabijaciek po SK?

      • dzodzo
        dzodzo komentoval
        Upraviť komentár
        a nie je to uz nejaky ten patek jedna a ta ista spolocnost?

        "Spoločnosť ZSE už čoskoro bude jediným akcionárom VSE Holdingu, energetickej skupiny, pod ktorú patria napríklad Východoslovenská energetika (VSE) či Východoslovenská distribučná (VSD).

        Vyplýva to zo zámeru prevodu majetkovej účasti štátu v spoločnosti Východoslovenská energetika Holding, ktorú v piatok (5. augusta 2022) predložilo Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) do medzirezortného pripomienkového konania."

      • dango
        dango komentoval
        Upraviť komentár
        ZSE to avizovalo uz pri predstaveni Audi etron (2018?2019??) v SR. O par rokov neskor o tom hovoril aj p.Zembery zo ZSEDrive na stretnuti pri Kauflande v TT. Spominal som mu, ze ved to je blbost davat to v pomere 1:1 - je to dobre pre zakaznika, ale firma by na tom nic neziskala (este aj tratila). Ze aby to malo ekonomicky zmysel, musi to byt koeficientom minimalne 3. No pan Zembery sa dusoval, ze vraj to bude 1:1. Ak si Miro spominas, bol si pri tom.

        @Taur: teoreticky to mozne je. Ty si geograficky viazany ku VSD (distribucke), ale mozes mat ZSE ako dodavatela (a vykupcu) EE

      • Taur
        Taur komentoval
        Upraviť komentár
        dango Mozno pri pomere 1:1 im staci PR, alebo ze tak budu naplnat nejaku kvotu vyrobenej/ziskanej zelenej energie napr. Aj dielci ekonomicky nezmysel moze z ineho uhla, alebo z haldiska vacsieho celku davat zmysel. Napr, Elonovi dava zmysel predavat jeho auta bez zisku ked nasledne zarobi na online sluzbach suvisiacich s nimi.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        dango po tolkych rokoch si nespominam ale aj ak to hovoril, je to moc pekne na ZSE. Ved aj plateny vykup podla priemernych cien zmenili na 6 centov ci kolko, nebudu predsa to co ma pre nich cenu par centov, kupovat za 39 alebo 49 centov pri nabijani. Ked to hovoril, boli ine ceny elektriny. Nedavam tomu velku sancu aby bol koeficient 1.
    • cyber_yan
      Junior Member
      • Jun 2022
      • 17

      #20
      Blizsie informacie k prepojeniu virtualnej baterky a drive konta nahodou neboli diskutovane na salone ? A ci sa toho vobec dockame

      Komentár

      • dango
        Moderator
        Gold Member
        • Nov 2014
        • 693
        •   

        #21
        Od 1.6. vykup u ZSE za 68.40, od 1.7. za 42.12 eur/MWh
        S tym vykupom to uz nie je take ruzove a virtualka ma opat navrch

        Komentár


        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Toto plati len pre nove zmluvy, nie? Ja som sa pýtal ci tieto oznamene ceny platia aj pre tych, co maju v zmluve priemer spotu a bolo mi povedane, ze je to len pre nove uzatvarane zmluvy.

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          Ano, len pre novych. Tak ako od 1.9.22 mali fixnu cenu novi zakaznici a stari mali spot. Ale moc sa neteste, spot uz byvava zaporny cez vikendy ked svieti slnko alebo v noci ked nie je spotreba, co moze priemer za rok dost pokazit.

        • hudino
          hudino komentoval
          Upraviť komentár
          Ano SPOT je zaporny, co je fakt super. nabijame rano doobedu baterky, a potom od 12 zacneme predavat ked je SPOT zaporny... keby to kua aspon slo nastavit nech to nabija v inych casoch... do 12 nech predava.

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          Skladal som si 14kWh LFP baterku, tiez to tak mam ale ked bude nejaky cas a chut, pojdem sa s tym pohrat, urobit nieco take co si robia Cesi - podla den predtym zverejnenych hodinovych cien naplanovat nabijanie, samozrejme zohladnit predikciu slnecnosti v ten den. Rezim striedaca sa da riadit aj nejakym externym programom. Mozno bude moznost aj pre domacnosti byt na spotovej cene a obchodovat, mozno budem prva domacnost na spote na SK

        • dango
          dango komentoval
          Upraviť komentár
          hudino, niektore menice to vedia, napr DEYE (tlacit do siete aj z baterky)

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          hudino - ty na SK ides podla spotu? A s akym obchodnikom? Pokial viem tak to u nas nejde.

        • dango
          dango komentoval
          Upraviť komentár
          Miro ma baterku. Svet se v prdel obraci
          Ja pouzivam tento prediktor, +- to sedi: https://solar.meteosource.com/cs/
          Magna ti dala moznost byt na spote ?

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Ved hovorim ze spot na SK nie je podporovany distribuckami. V tej zmluve zo ZSE mam napisane, ze cena sa vyrata ako priemerny spot za cely predchádzajúci rok.

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          Spot nema nic s distribuckami, je to len o zuctovani obchodnikov s energiami. Tak ako ma Magna stvortarif, spot je vlastne den rozdelene nie na 4 obdobia ale 24 obdobi za den, kedze na OKTE sa ceny obchoduju hodinove.

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Hej? A kto tej Magne hlasi tie 15 minutove intervaly? Distribucka. Este raz - mate nietko SPOT ceny na Slovensku? Ak hej sem s tym. (V CR to ide).

        • hudino
          hudino komentoval
          Upraviť komentár
          Jiri GrandPa ja žijem v ČR, predaj SPOT reálne časy a ceny. Dodávky SPOT podľa TDD (denný priemer pre danú lokalitu). síce SPOT zakázali od nového roku ale ja som nato prešiel ešte predtým.... ako píše Miroslav Rojko ideálne si to spravit podľa predikcíí, tiež sa nato chystám, ale keď bez práce využijem 80% a s prácou 90% tak prostě sa mi to kvoli par stovkam korún mesačne nechce. Menič mam Goodwe, ten vie časovat nabíjanie len pri nabíjaní baterky zo siete. a to by sa dalo v zime v noci.. zatial to tak ale nerobím.

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          OK, situáciu v CR poznam velmi dobre ale napriek spotu je to horsie s navratnostou investicie do FVE ako na SK, hlavne kvoli uctovaniu po jednotlivych fazach. Na druhej strane maju vyrazne dotacie, vratane 100% na nabijacku auta takze to situaciu velmi vyrazne vylepsuje.

        • hudino
          hudino komentoval
          Upraviť komentár
          Jiri GrandPa dotacia na wallbox je max. 50% z celkovej ceny. nevyplati sa to. lepsie to spravit cez tie Smart EVSE ako tu ponukal aj Miroslav Rojko ale to som tiez este nemal cas za nim behnut (dufam ze este nejake ma ). Dotacia na FVE je, je dostatocna, je rychla. Problem je ze firmy co to montuju to o tu dotaciu natiahnu. Ludia co si to cele vedia zmontovat, spravne uzemnit a vybavia si revizie a este vedia vybavit dotaciu, tak ti maju navratnost mozno 3-4 roky. Ja pocitam navratnost cca 10 rokov. Ale to vsetko zavisi od cien elektriny. Kazdy kto tu nemoze mat panely na juh a pripadne nema EV, tak je FVE blbost. Staci ma malu zostavu na priame nahrievanie vody. Velku nadrz a inteligetne to spustat v casoch ked je elektrina lacna dokonca zaporna. Len nato musia mat spravny elektromer. Uctovanie po jednotlivych fazach je problem pri symetrickom striedaci. Vsade sa tu montuju asymetricke striedace.
      • dango
        Moderator
        Gold Member
        • Nov 2014
        • 693
        •   

        #22
        ZSE dvihlo poplatok za virtualku na 3e mesacne

        Komentár

        • nick81
          Senior Member
          • Nov 2019
          • 534

          #23
          Pôvodne zverejnené od dango Pozrieť príspevky
          ZSE dvihlo poplatok za virtualku na 3e mesacne
          Nepotešil si ma. Moja 2 panelová (840Wp) balkónovka má zisk 2.5-8 eur mesačne. Už tak návratnosť bez legislatívy na mikrozdroje je v nedohľadne.

          Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	image.png
Videní:	258
Veľkosť:74,5 KB
ID:	92808

          Komentár


          • SKolja
            SKolja komentoval
            Upraviť komentár
            Kolko ti vychadzaju celkove usetrene naklady ked odpocitas sietove platby za bateriu? Do 2k€ sa urcite zmestis z 2,5kWh LiFePO4 baterkou a menicom. 10 rocna navratnost by nemala byt problem, Bateria by tych 10 rokov mala dat v pohode.

          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            SKolja Na to už je neskoro. Tým, že som sa rozhodol pre riešenie bez batérie, povolenia, rozvádzač, revízia, statika atď.. celé sa to dostalo do "nenávratnosti" už tým. Ale tak mám to ako hračku na spoznanie/meranie s výstupmi pre ostatných. Spotreba 3i bytu je niekde medzi 2-3 MWh/rok, čakal som, že to pokryje aspoň tretinu (800-900kWh).

            Ale vidíš tú realitu, v 09 a 10/2022 som nemal ešte VB, len limiter. Menič má svoju réžiu, čisto fázované do siete je okolo 550kWh / rok. Nie je to málo, ale tým aj počítaná návratnosť je zas mimo.
            To zvislé umiestnenie to dosť zabíja, žiaľ neviem to odsadiť ani o 10 stupňov. Toto jediné mi prešlo cez susedov.

            Pre 2 panelové, zvislé ak chceš mať rentabilnú treba mať legislatívne podporené mikrozdroje ako je v nemecku a rakúsku. Tj. kúpiš si set za pár 100 a pichneš to do najbližsej zásuvky, a len na distribučku dáš formulár. Ten legislatívny rituál ako pre malé zdroje do 10kW, to zbytočne zaťažuje.

            Baterka je úplne v nedohľadne. To by som musel mať ostrov a menič na 1x25A je za úplne inú cenu, navyše jeho réžia by zožrala úplne všetko čo by tie 2 panely vyrobili. A hluk - mám v tom v chodbe bytu. Už aj ten 1kW Goodwe, niekedy doobeda piští (paradoxne pri vyšších výkonoch je ticho).
            5-6kW ostrov by išiel z domu aj so mnou :-D

          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            Treba brať na ohľad aj to, že ten 1kW goodwe má réžiu okolo 20W pri spodku, pri výkonoch okolo 500-700W cca 60-80 (neviem to presne zmerať).
            Pri ostrove už si v stovkách W a to aj v noci. Tento on-grid sa večer komplet odstaví a vypne. Zo siete v noci berie 0.3W.

            Tú baterku potom jedine predsadiť medzi panely a menič. Dokúpiť tracker/nabíjanie, zapnúť limiter na meniči, aby nerobil pretoky. Lenže menič pracuje od 50-60V. Zas komplikácie a VB vidiš ako používam 7-15kWh mesačne. Kvôli 100-150kWh ročne to asi nemá zmysel.
            Naposledy upravené nick81; 12-09-2023, 09:09.

          • Miroslav Rojko
            Miroslav Rojko komentoval
            Upraviť komentár
            Mno tak to má ten GoodWe réžiu značnú, mne berie Solax jednofázový 70W pri plnom 16A výkone a bez výkonu z panelov sa uspáva, takže noc 0W, réžiu aspoň u Solaxu je vidieť podľa výkonu panelov a výkonu striedača do siete, GoodWe neukazuje Volty a Ampére FV poľa a následne výkon, ktorý odovzdáva do siete ?

          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            Miroslav Rojko Súhlas, určite by som už za to občasné pískanie zvolil inú značku. Radšej značkovejšie. Nevedel som nič o FVE, bolo to dosť náročné a viac menej lotéria, prejsť si tým procesom - nemal som zaručené, že mi to schvália a nevyhodím peniaze. Chceli napr. extra krabicu nejakých rozmerov na chodbe paneláku. Teraz after som oveľa múdrejší + aj s tými dátami čo mám. Brat ma stále lákal na ostrov. Ale tak aspoň čoskoro publikované merania pomôžu ďalším čo sa rozhodujú pre nejaké bytové riešenie.

            Tento Goodwe ongrid je tupý -ukazuje koľko vyrobí PVE, ale ani reálne nafázované neukazuje presne, čo ide mimo byt tiež nevie zmerať.

            Preto mám na vstupe do bytu a pred meničom 2 obojsmerné modbus elektromery finder a sám si snímam reálny stav, koľko je pretok. To je to čo ma zaujíma (čisté kwh), nie koľko si menič výžmýka z panelov.

          • jeeff
            jeeff komentoval
            Upraviť komentár
            Tie dva modbus elektromery ta stali viac ako ti to za cely zivot zarobi ;-)

          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            jeeff Mali akurát fajn cenu (60 s DPH/ks). Návratnosť neriešim, mám to ako "hračku", zoznámenie s FVE, "meraciu" inštaláciu s výstupmi pre iných.
        • Miroslav Rojko
          Senior Member
          • Nov 2016
          • 1314
          •   

          #24
          nick81 riešenia boli lepšie aj horšie, ty si šiel do riešenia administratívne náročného ale podľa toho, čo píšeš, tak vlastne nepoznáš tú možnosť, ktorá sa robí najviac medzi ľudmi, ktorí nechcú papierovačky a povoľovania

          jedná so o ostrovný systém so zálohou siete, teda nie ostrovný ako má väčšina renomovaných výrobcov striedačov ale akože ostrovný, ktorý sa pripája do siete ako spotrebič, je galvanicky oddelený, teda nemôže nastať žiadny pretok do siete ako pri GoodWe, ktoré riešia pretoky len meracími cievkami so sekundovým oneskorením a nie je treba ani kupovať veľké výkony (1x25A ako píšeš)

          kúpiš menič AXPERT, podporuje batérie 48V, netreba tie vysokonapäťové ako je teraz moderné a ideš bez jediného paiera alebo oznámenia distribučke, nakoľko sa jedná len o spotrebič u Teba pracujúci, ktorí si občas potiahne zo siete elektrinu ale nie je s ňou nijako spojený po stránke možného odovzdávania prebytku

          majú to už moji dvaja známi, kedysi som to odcudzoval ako nejakú lacnú čínu na pár rokov ale už sa to zlepšili, aj záruky začali dávať dlhšie ako renomovaní výrobcovia a hlavná výhoda je v úspore administratívy a samozrejme cena meniča nie je tak vysoká ako GoodWe, Solax a iné lacné ale renomované čínske značky​
          [priezvisko]@me.com

          Komentár


          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            Limit balkón - 2 panely vyrobia tak málo, že ak má celé riešenie stáť viac ako 1000 eur je to nerentabilné. A to len zrovna panely špecialných rozmerov, aby netrčali stáli z toho cca 600 eur a musel som ich doviezť zo zahraničia. V SR ten rozmer nebol.

            Ak by bol väčší balkón, už menič s baterkou dáva zmysel. Ale to aj virtuálka by mala úplne iné čísla. Ak mi hrabne, skúsim ešte vymeniť menič.
            Naposledy upravené nick81; 12-09-2023, 10:40.

          • hudino
            hudino komentoval
            Upraviť komentár
            Pozemok, Tinyhouse... s FVE, a ideš
        Pracuje...
        X