Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Uhlikova dan

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • dzodzo
    Member
    • Oct 2016
    • 104

    Uhlikova dan

    Podla vyjadrenia MF SR Slovensko nadalej zostava zaostalou krajinou, ktora neurcuje trend, ale radsej vyckava na druhych:

    "Myšlienka zavedenia uhlíkovej dane sa v rámci EÚ objavuje od roku 1992. Posledný pokus o zavedenie celoeurópskej uhlíkovej dane sa datuje do roku 2011, kedy Európska komisia predstavila návrh na zavedenie zdaňovania palív na základe množstva energie a oxidu uhličitého v nich obsiahnutého. Tento návrh však tiež narazil na tvrdú opozíciu a po niekoľkých rokoch diskusií medzi členskými štátmi bol nakoniec stiahnutý z ďalších rokovaní.

    Zámer zohľadniť cenu znečistenia v konečnej cene fosílnych palív má zmysel iba vtedy, pokiaľ nie je možné obchádzať systém prostredníctvom nákupu palív v zahraničí. Rovnako je neefektívne snažiť sa o nákladné zníženie emisií CO2 na Slovensku, pokiaľ obdobná iniciatíva nebude prioritou v rámci celého regiónu. Nakoľko ide o problém globálny a nie lokálny, je potrebné zložku CO2 do ceny palív zavádzať v súčinnosti s ostatnými krajinami EÚ. Na základe uvedeného Ministerstvo financií SR nateraz nepripravuje zavedenie takejto dane v SR."


    T.j. stale sa budeme radsej spoliehat na socialisticku metodu zdanovania uspesnych danou z prijmu, miesto toho, aby sme zavadzali dane, ktore sa vztahuju na konkretny spolocensky problem. Radsej budeme ukazovat "aha, ten je bohaty, ozbijajme ho" ako by sme dan z prijmu znizili a danili producentov skodlivych javov. Skusim sa spytat zasa za 5 rokov, uvidime ci sa niekam pohneme
  • Jiri GrandPa
    Senior Member
    • Dec 2016
    • 707
    • viera8131
    •      

    #2
    Ale plakat, ze je sucho, lokalne povodne sposobene oteplovanim zeme , to budeme. Ked sa k tomu postavi kazda krajina ako Slovensko tak sa neudeje NIC. Sak dieselove auta su take dobre...ze?

    Komentár


    • Teq
      Teq komentoval
      Upraviť komentár
      Presne tak, cele dni dristat na to ako je telpo/sucho/onako, hatovat vladu a vsetkych okolo a potom nasadnut do svojeho verneho dizloveho rakovinometu a uspesne dalej nepriamo zabijat svojich spoluovcanov ... Cela moja blizka rodina ma dizlove smradochy, som jediny s elektromobilom a pred tym som mal moje prve auto (staru fobiu) prerobene na LPG a po nej zas daciu prerobenu na LPG.
  • Ioniq
    Member
    • Jan 2017
    • 364

    #3
    To vies, kto to urobi spacha politicku samovrazdu Akoze teraz trepnem z brucha, ale socio-ekonomicka struktura na SK bude podla mna nieco v zmysle do 2% bohati ludia, do 30% stredna vrstva ktora sa stala zmensuje a cez 60% nizsia vrstva.

    Zdanis stare auta a emisne zle stroje, zdanis 90% slovenska, ktori ti pojdu nadavat na FB profile do Sorosa a v najblizsich volbach zakruzkuju Kotlebu. Ked zdanis bohatych, tak poskodis 2% ludi a ostatni ti budu tlieskat, ako si zatocil s tymi zlodejmi sukromnikmi, ktory len zbedacuju slovensky pracujuci lud. Do toho im slahnes zadarmo vlak a si kral. Akoze v tej mnozine strednej a nizsej vrstvy su uvedomeli ludia, ktori rozmyslaju a v zasade by suhlasili so zdanenim v prospech vseobecneho dobra, ale ohladne ich pocetnosti nemam velke iluzie. Bude to kruta minorita. Predsa len nie sme Norsko, Svajciarsko ani Dansko. Tu kazdy rozmysla v kratkodobom horizonte, co je teraz najvyhodnejsie pre jeho individualne potreby a penazenku. S dlhodobymi viziami tu nepochodis, na to ludia nepocuvaju...

    Komentár


    • Teq
      Teq komentoval
      Upraviť komentár
      Tak neviem ci som idealista...ale ja som o uhlikovej dani docital v knihe "Unstopable" (Bill Nye) kde bola prezentovana tak, ze strednu a nizku triedu vobec nepostihne (asi len na cene paliva, aj to symbolicky zo zaciatku) ale bude "motivovat" vyrobcov aby nedovazali suroviny cez pol sveta ale kupovali, uz po zohladneni uhlikovej dane, lacnejsie lokalne suroviny, tym padom by sa podporovala lokalna vyroba vo vsetkych odvetviach a potom ta dan, co sa vyzbiera sa moze vsetkym raz do roka prerozdelit (ako to robia v Kanade) a tym padom mame v praci pozitivnu spatnu vazbu a moze sa postupne uhlikova dan navysovat.

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Ale ved predsa uhlikova dan je presne o tom, ze najviac u platia ti, ktori maju navajsciu spotrebu, teda ti bohati. A nejde o to zaviest dlasie dane ale NAHRADIT vsetky mozne spotrebne dane prave to vypocitavanou na zaklade uhlikovej stopy. Cize - stolicka so SK bude lacnejsia ako stolicka zo Svedska, lebo ta dan by obsahovala uhlikovu stopu dopravy z dialky.
      Mne najviac vadia tisice internetovych obchodov a mnozstvo prepravnych firiem. To je uplne chore, kazdu p...nu si ludia kupia cez internet aby usetrili 5 Eur a kvoli tomu neskutocna narasta doprava - uhliova stopa. Byvam na dedine hned vedla BA a cez nasu zastrcenu ulicu prejde DENNE min 1x dodavka - DHL, UPS, Posta, DPD, TNT a ktomu dalsi no-name prepravcovia. Zastavi, motor smozrejme nevypne, sak na co, a zvoni u dveri aby odovzdal kilovy balicek. CHORE!!!
      Najnovsie som ich zacal buzerovat, ked nahodou pridu aj k nam, prve slovo ktore im poviem "prosim vypnite motor, som alergicky na dieslove spaliny" :-) To je aj pravda, aj ked inak ako to oni chapu.
      Ja ked mozem si dam osobny odber a snazim sa cez internet moc nenakupovat.
      Jeden priklad k mojim narekom tu: https://archiv.ihned.cz/c1-66182830-...rozvoz-balicku

    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      Ano, lenze premiovy segment sa vie vzdy vynajst a zariadit. Luxusny a premiovy nabytok ti urobia aj na Slovensku, a moze byt 2x drahsi ako nabytok neviem akeho dizajnera. Ale jednoduchy clovek bude vzdy odkazany na veci z Ciny, Vietnamu atd. Si pozri kde vsade vyraba Ikea. V konecnom dosledku to vzdy zaplati ten “obycajny” clovek a vzdy sa ho takato dan aj najviac dotkne. Najma v dnesnej dobe ked je vsetko outsourcovane a vyrabane v Azii.
  • Jiri GrandPa
    Senior Member
    • Dec 2016
    • 707
    • viera8131
    •      

    #4
    Že by mal byt jednoduchý človek odkázaný na veci z Činy a Vietnamu proste neberiem. Čína dumpingovými cenami zničila polovicu výroby vo svete ale len preto, že zámerne držia kurz meny veľmi nízko. Je čas aby sa vrátila výroba do Európy. O toľko lacnejší tí Číňania už nie sú.

    Komentár


    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      To nie je len Cina. Staci si pozriet celkovo kolko stoja veci vyrobene na Slovensku. Stava sa z nas premiova krajina, zial. Tu nejde len o Cinu. To je uz extrem, ale je tu aj Polsko, Balticke krajiny, Krajiny byvaleho ZSSR. Schvalne sa pozri odkial vsade su veci vyrobene v Ikei. Potom najdi slovensku alternativu. Bud nenajdes, a ked najdes tak stoji o 20-40% viac. Ja som 2 roky dozadu riesil nejaku stolarinu, a tie ceny co na mna hadzali slovenski stolari, alebo aj velkovyrobcovia nabytku ako Decodom. Vyriesil som to nakoniec cez Taliansko. A to je akoze zapadna krajina a my sme akoze vychod Stavali sme dve bytovky, komplet rurovanie sme brali zo Slovinska lebo slovensky vyrobca mal celkovu cenu o 23% vyssiu. A to bola relativne velka zakazka. A mohol by som pokracovat este dlho aj co sa tyka ineho materialu.

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Sorry za hlúpu otázku ale prečo myslíš že je to tak? Prilis vysoké zdanenie?

    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      Dane a odvody budu s tym suvisiet, ciastocne, ale mozno menej ako by si vela ludi myslelo. Mame vela uspesnych firiem, ktore tym odvodovym peklom uspesne preplavali. Takze nie je to neprekonatelna prekazka.

      Skor je to nedostatok konkurencie v niektorych odvetviach. Slovensko je male a tunajsi trh slaby, uspesna firma potrebuje aj zahranicny trh, a tam sa vela slovenskych podnikatelov podla mna boji. A kedze nikto neexpanduje, vela ludi to uz zabalilo, dalsia cast preziva, a ta jedna dve firmy ziju zo statnych zakaziek. Chyba zdrava konkurencia, ktora by tlacila vsetkych dopredu. Ja vzdy s uzasom pozeram na Poliakov. Oni sa nestratia. U nich neexistuje slovo neviem, neda sa. Tam by sa vela ludi malo co ucit. Dodavka a montaz nabytku od SK firmy - tahanice, zaplatit si daju kazdy km a kazdu minutu, este aj ubytko a stravu a este nad nimi musis stale stat aby makali. A to este prekrucaju ocami, ak maju cestovat dakde viac ako 45minut. Poliak ti vecer zavola, ze mas veci hotove, rano o 3:00 sada do dodavky a o 7;00 klope u teba bez frflania. Na zaver ti este podakuje za zakazku a na dalsie zakazky ti slahne preventivne 15% dole. Popri tom ti este ponukne, ci nepotrebujes servis auta alebo beton alebo chovne prasa Preda ti aj vlastnu svokru ak treba... a to je s vacsinou veci tak.

      Cize je to asi personalny problem. Nespravny manazer, neschopni zamestnanci, slabe investicie do vyvoja a marketingu, vlastnik spolocnosti prilis setri resp ulieva do vrecka. Vela schopnych ludi uslo a stale uteka do zahranicia lebo su tu brzdeni.

      Urcite by nizsie odvody a dane pomohli nastartovat vyrobu, pripadne nejaka pouzitelna dotacna schema na rozvoj a modernizaciu. Ale je to skor o pristupe k veci a ochote makat. Neviem, mozno ma v tom ciastocne prsty aj skolstvo.
Pracuje...
X