Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Dovoz z Nórska

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • 1fisker
    Senior Member
    • Aug 2014
    • 1542
    •   

    Dovoz z Nórska

    Predpokladám, že pri dovoze ojazdenej Tesly z Nórska by sa muselo platiť clo a DPH.
    Má niekto iný podložený názor?
  • ICE666SVK
    Senior Member
    • Jul 2014
    • 1997

    #2
    Tu pisu toto: http://www.europskaunia.sk/norsko A tam sa pise o volnom obchode, cize clo asi nie. Ale niesom si isty na 100% aj ked to tam je napisane.

    Komentár

    • 1fisker
      Senior Member
      • Aug 2014
      • 1542
      •   

      #3
      Je možné, že clo nie, ale DPH určite. Čakám, či sa ozve niekto fundovaný

      Komentár

      • teslafan
        Member
        • Mar 2014
        • 102

        #4
        Nórsko nieje štátom EU, takže treba zaplatiť aj clo a aj daň. Ale načo si to komplikovať keď jazdenky sú už aj na SK?

        Komentár

        • denial
          Member
          • Jun 2014
          • 322

          #5
          leaf: tak ako, importoval si uz nejaku teslu z norska sem?
          oplati sa to vobec kvoli clu+dph ? bez nich vyzeraju tie ceny pomerne zaujimavo, ale s tym ...

          Komentár

          • Hasky
            Member
            • Oct 2014
            • 34
            •   

            #6
            Ked to kupujes v Norsku od sukromnej osoby, tak by sa DPH platit nemalo, opravte ma ak sa mylim. A aj keby, tak ak to kupis na firmu tak si urcite DPH odpocitas...

            Komentár

            • denial
              Member
              • Jun 2014
              • 322

              #7
              Dovoz tovaru z územia tretích štátov do EÚ resp. do SR, je upravený colnými predpismi, medzi ktoré patria základné predpisy a to nariadenie Rady (EHS) č. 2913/92 ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva v platnom znení (ďalej len „Colný kódex“), nariadenie Komisie (EHS) č. 2454/93, ktorým sa vykonáva nariadenie Rady (EHS) č. 2913/92, ktorým sa ustanovuje Colný kódex spoločenstva v platnom znení, zákon č. 199/2004 Z. z. Colný zákon a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhláška MF SR č. 419/2006 Z. z. ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 199/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov.

              Každý tovar, ktorý je prepravovaný cez hranicu colného územia spoločenstva (definícia tohto územia je stanovená v čl. 3 ods. 1 Colného kódexu) podlieha colnému dohľadu. V rámci colného dohľadu je vykonávané aj colné konanie, ktorého cieľom je zo strany colných orgánov rozhodnúť o tom, či je možné a za akých podmienok prepustiť tovar do navrhovaného colného režimu alebo prideliť mu colne schválené určenie a vybrať prípadné dovozné platby. Základnou platbou, ktorá je vyberaná pri dovoze tovaru je dovozné clo (ďalej len „CLO“), na ktorého výber sú aplikované vyššie uvedené colné predpisy.

              Vzhľadom k tomu, že Nórsko nie je štátom Európskeho spoločenstva, je považované jeho územie v zmysle daných predpisov za územie tretieho štátu.

              Okrem uvedených predpisov sú aplikované na dovoz aj iné predpisy národnej legislatívy platnej v SR ako napríklad zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“), na základe ktorého vzniká aj daňová povinnosť pri dovoze tovaru (§ 21) a s tým spojená povinnosť zo strany colného orgánu ako správcu dane vyrubiť daň z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“).

              Ďalšie informácie ohľadom postupu, colného konania, ako aj vašich povinností vyplývajúcich z tohto konania týkajúcich sa okrem iného aj finančného vyrovnania (zaplatenia dovozných platieb) je možné nájsť rovnako na webovom portáli Finančnej správy SR (ďalej len "portál FS"), na ktorý vám zasielame odkaz:
              https://www.financnasprava.sk/sk/pod...ny-tovar/dovoz

              Každý jeden dovezený tovar sa podľa svojho opisu (aký to je tovar, z čoho pozostáva, na čo slúži a pod.) zatrieďuje do tzv. podpoložky kombinovanej nomenklatúry (Colného sadzobníka spoločenstva). Pri dovoze je to 10-miestné číslo. Na základe tohto zatriedenia je určovaná príslušná sadzba cla, čo sa premietne do výšky celkovej platby, ktorá sa uhrádza pri dovoze tovaru. Sadzby základných ciel sú uvedené v Colnom sadzobníku spoločenstva (na rok 2015 je to vykonávacie nariadenie Komisie č. 1101/2014), na ktorý vám zasielame odkaz:
              http://eur-lex.europa.eu/legal-conte...014R1101&rid=1

              K jednotlivým platbám uvádzame:

              CLO - sadzbou cla určenou podľa vyššie uvedeného postupu (väčšinou vyjadrená percentuálnym údajom) je vypočítané z colnej hodnoty (táto je určovaná podľa čl. 29 a následne upravovaná podľa čl. 32 a 33 Colného kódexu - pre objasnenie je to hodnota tovaru tzn. cena skutočne platená alebo ktorá sa má zaplatiť a pripočítané všetky náklady spojené s týmto tovarom pri dovoze do EÚ /napr. náklady na dopravu, a pod./ ak nie sú už započítané v hodnote tovaru).
              Pri uvedenom by sme chceli iba podotknúť, že colné orgány disponujú právomocou podľa vyššie uvedených colných predpisov pri podozrení z uvádzania nesprávnych resp. nepravdivých údajov vykonať všetky opatrenia vrátane preverení s cieľom zistiť správne údaje a na základe nich vymerať správnu výšku dovozných platieb s následným sankčnými opatreniami voči dovozcovi. Rovnako aj pri určovaní colnej hodnoty tovaru, ak colné orgány spochybnia cenu platenú za tovar, vyššie uvedené colné predpisy im poskytujú postupy na určenie colnej hodnoty, z ktorej budú vymerané príslušné dovozné platby.

              DPH - 20% - zo základu pre DPH, ktorý je určený podľa § 24 ods. 1 a 2 zákona o DPH - inak povedané je to súčet colnej hodnoty tovaru, výšky vymeraného CLA a všetkých nákladov, ktoré boli spojené s dopravou tohto tovaru na územie SR, okrem tých, ktoré sú už započítané do colnej hodnoty.

              Všetko ohľadom sadzieb je možné rovnako nájsť aj na portáli FS v aplikácii TARIC – rýchle odkazy ˃ Taric/Kvóta ˃ Taric SK. Týmto vám zasielame odkaz na portál FS, kde po dodržaní uvedených krokov je možné získať prístup k danej aplikácii:
              https://www.financnasprava.sk/sk/titulna-stranka

              Tu po zadaní 10-miestného čísla podpoložky kombinovanej nomenklatúry ( uvedené zatriedenie aj po jeho presnejšej špecifikácii môžete odkonzultovať napr. s ktoroukoľvek špedičnou spoločnosťou, ktorá okrem iného zastupuje subjekty v konaniach pred colnými orgánmi pri dovoze tovaru, kde vykonáva aj zatriedenie tovaru do kombinovanej nomenklatúry) a krajiny pôvodu NO (Nórsko) je možné nájsť všetky sadzby príslušného CLA a DPH.

              Podľa vami zadaného všeobecného opisu tovaru "ojazdené motorové vozidlo“ je možné uvedený tovar predbežne zatriediť do položky kombinovanej nomenklatúry (Colného sadzobníka Spoločenstva) 8703 - definitívne zatriedenie je možné odkonzultovať tak ako je uvedené v predchádzajúcom odseku. Na uvedenú položku je integrované clo so sadzbou 10 % (bez ohľadu na to či ide o vozidlá so zážihovým alebo vznetovým motorom). Výpočet cla sme vám opísali vyššie. Ohľadom DPH sme vám uviedli sadzbu a spôsob výpočtu rovnako vyššie.


              ------------------------------

              takze dovoz tesly z norska sa predrazi o min. 30%, navyse kedze su to starsie modely, tak bez adaptivneho tempomatu (autopilot) a bez dualneho motora ... tym padom je to v podstate nezaujimave...

              Komentár

              • 1fisker
                Senior Member
                • Aug 2014
                • 1542
                •   

                #8
                Nemôže to byť nijako zaujímavé. Aj keby sa dala pre plátcu DPH odpočítať DPH, aj tak clo a ďaľšie náklady a starosti s preclením .....A ceny v Nórsku nie sú zas až tak oslňujúco nízke. Takže suma sumárum - NIE.

                Komentár


                • voloda69
                  voloda69 komentoval
                  Upraviť komentár
                  Cauko, ak si to kupim ako platca DPH (mam IC DPH) teda na firmu, resp. zivnost tak si celu DPH odpocitam, co a tyka cla na dovezene ojazdene auta mimo EU, tak tak plati sadzba 10%, takze auta z Norska +10% (clo) pre platitela DPH.
              • PeterS
                Junior Member
                • Oct 2015
                • 2

                #9
                Dovoz tesly z Nórska

                Dobrý deň.

                Tiež by som sa chcel stať majiteľom Tesly S a kedže záruka je 8 rokov + neobmedzené km. nevidím dôvod rozhodovať sa medzi novým a ojazdeným autom.
                Tu na fóre som už prečítal asi všetko čo sa týka dovozu z Nórska, no z príspevkov som napriek všetkému nepochopil či je cena na stránke www.finn.no konečná alebo sa bude platiť clo + dph?

                Keďže som našiel plno odkazov na niekoľko stranové zákony a paragrafy a všetko je samozrejme písané tak aby tomu človek ani náhodou neporozumel, prosím o pomoc vás.
                Čo všetko je potrebné aby človek zaplatil pri dovoze ojazdenej Tesly na Slovensko popr. do Čiech, alebo Rakúska?

                Najviac by ma zaujímala reálna skúsenosť niekoho, kto si auto z Nórska naozaj doniesol.

                Ďakujem a prajem pekný a úspešný deň.
                PS
                Naposledy upravené PeterS; 18-10-2015, 08:36.

                Komentár

                • 1fisker
                  Senior Member
                  • Aug 2014
                  • 1542
                  •   

                  #10
                  Je to zbytočné riešiť, nevyplatí sa to. Strata času. To čo je na nórskej stránke, je nepodstatné. Na Slovensku sa musí zaplatiť clo aj DPH.

                  Komentár

                  • PeterS
                    Junior Member
                    • Oct 2015
                    • 2

                    #11
                    Ďakujem za odpoveď.

                    Ako je to prosím s autom z DE?

                    Komentár

                    • 1fisker
                      Senior Member
                      • Aug 2014
                      • 1542
                      •   

                      #12
                      Z Nemecka nie je žiadny problém.

                      Komentár

                      • ICE666SVK
                        Senior Member
                        • Jul 2014
                        • 1997

                        #13
                        Kto si pocka, ten sa docka sa vravi. Alebo to ze teraz nemate na novu by som tak tragicky nevidel. Ani ja dnes nemam ani na novu, ani na ojazdenu. Ale Tesla dava 8 rocnu zaruku a v USA a Kanade uz vykupuje, kontroluje a dalej predava ojazdenky. Ja si myslim, ze to nebude trvat dlho a onedlho bude predavat ojazdenky aj v Europe. A vyvoj dalsich baterii, spustenie Gigafactory aj v Europe bude koncit vela majitelmo leasing a bude vyhodne pre nich ist do dalsieho leasingu a predaj starstej Tesly. Navise teraz je tu aj autopilot a to bude mnohych lakat a budu predavat starsie Tesly. Aj samotna Tesla bude predavat svoje predvadzacie auta, takze kupit aj ojazdenu predvadzaciu Teslu s autopilotom zrejme nebude problem. Chce to cas a trpezlivost.

                        Komentár

                        • Vrso
                          Member
                          • Aug 2015
                          • 70
                          •   

                          #14
                          Na predvadzacie auto som sa pytal vo Viedni. Predavaju ich so zlavou cca 3.000€, co sa mi ako nejaka uzasna zlava nezda

                          Komentár


                          • ICE666SVK
                            ICE666SVK komentoval
                            Upraviť komentár
                            3000€ a auto je k dispozicii hned a este aj vo Viedni? To nieje zle.Na strankach bazarov som skor videl sumu, ktora bola ovela vyssia ako nova. A vzdy sa bavim na tom aky je popis pri tych autach. Uz som videl pri Tesle napisane aj ze je to benzinak, to ma pobavilo Rozhodne su to skor ludia kseftari, ktory chcu len zarobit. Vela krat su tam obrazky z dizajnoveho studia, alebo internetove obrazky Tesly z USA a podobne. Niektore bazari, ktore ponukaju auta maju hodne zlu povest a ako sa spravaju k autam co su u nich na predaj racej ani pisat nebudem. Aj z takou Teslou sa pojdu vsetci povozit, mnozstvo zrychleni a podobne veci a plno rychlonabijania. Myslim si, ze od Tesly to bude najlepsia kupa aj ked to bude ojazdenka co bola ako predvadzacie vozidlo a tiez na nej zrychlovalo a skusalo. No vzdy je tam ten pracovnik, ktory musi dat jasne najavo, toto este sa moze a toto uz nie.
                        • 1fisker
                          Senior Member
                          • Aug 2014
                          • 1542
                          •   

                          #15
                          Keby ste sa opýtali nejakej predavačky s 400 eurovým platom, či by nechcela 3000 eur, čo myslite že by povedala?

                          Komentár


                          • Vrso
                            Vrso komentoval
                            Upraviť komentár
                            Urcite by chcela a tiez by si chcela kupit Teslu za 100K
                        Pracuje...
                        X