Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Problém s VIN číslom

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • JozkoPucik
    Member
    • Aug 2018
    • 132

    Problém s VIN číslom

    Auto je na Kontrole Originality a nevedia nájsť VIN číslo. Hľadali sme všade, na prahoch, vybrali Frunk, nikde nič. Asi to bude problém!
  • juks
    Member
    • May 2018
    • 53
    •      

    #2
    Ved v navode (aj v aute) je napisane presne kde su vsetky VIN umiestnene.
    Pani na KO su plateni za to aby vedeli, kde su tie VIN-y umiestnene.
    Pred vodicom viditelne aj zvonku je jasne - to je na kazdom US aute, dalsi je na displeji, a jeden je zasity pod krytom na stlpiku dveri
    Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	a53ee531-8de8-424e-9b9b-64b2aeacd3d9-jpeg.379294.jpg
Videní:	1649
Veľkosť:43,2 KB
ID:	34220
    Naposledy upravené jux; 04-03-2019, 12:15.

    Komentár


    • JozkoPucik
      JozkoPucik komentoval
      Upraviť komentár
      V navode v aute su len 2 lokacie a to okno a stlpik, len tie pre KO neplatia.

    • juks
      juks komentoval
      Upraviť komentár
      ako ze neplatia... ani ine tesly nemaju ine - len to za oknom a jedno pod krytom - X-ko pod prahom pravych zadnych dveri a S-ko pod prahom pravych prednych dveri. VIN je aj na nalepkach, ale pre KO su dolezite prave rie vyrazene na chassis - pred vodicom a na stlpiku.
      Naposledy upravené jux; 04-03-2019, 12:22.

    • JozkoPucik
      JozkoPucik komentoval
      Upraviť komentár
      juks ty si boh! Rozobrali pol auta a nakoniec sme to našli len vďaka tebe! v tom manuály v aute sú len tie dve lokácie (okno, B stĺpik), tie však nie su relevantné pre KO, lebo tie sú "odnímateľné" takže relevantné je len to čo je nezmeniteľné, teda to gravírované. Ešte raz dík! Sorry za paniku!

    • juks
      juks komentoval
      Upraviť komentár
      Ved nielen to na stlpiku, ale aj to aj to v predu pod oknom je vyrazene do chassis.

    • JozkoPucik
      JozkoPucik komentoval
      Upraviť komentár
      Na stĺpiku je nálepka a to pod oknom, neviem, povedali, ze nie, ale mozem kuknúť. V každom prípade našli ho tam kde si povedal a to nebolo ani v návode od auta.

    • juks
      juks komentoval
      Upraviť komentár
      Ved ta fotka je B-stlpik, a vpredu pod oknom je to jasne - tam to ma kazde US auto vyrazene uz niekolko desatroci - v navode k tesle je to napisane dobre.
      Len to treba citat s porozumenim .
      Ked na KO nevedia co je B-stlpik tak nech idu do pr..le.

    • Daliborko
      Daliborko komentoval
      Upraviť komentár
      Oni veľa krát robia ten humbuk okolo tak trošku naschvál, aby Ti dali pocítiť, že to čo za auto si si kúpil

    • juks
      juks komentoval
      Upraviť komentár
      Na KO v BA sa ma hned na zaciatku slusne spytali, ze ci neviem kde je druhy VIN, lebo take auto este na KO nemali.
      Prvy VIN pod oknom im bol hned jasny, pretoze ho tam maju vsetky americke auta, aby si ho mohol skontrolovat policajt zvonku pri zatvorenom aute.
      Druhy VIN pod prahom pravych zadnych dveri som im na X-ku hned ukazal.
      Takze zamestnani na KO v Ziline dnes len ukazali aki su idioti. Je ich povinnostou aby vedeli, kde ma ktore auto VIN. Predsa kazde auto, co ma EU CoC musi mat VIN podla EU legislativy a kto iny to ma vediet ked nie prave ludia na KO, ktori za to vyberaju nemale peniaze.

    • JozkoPucik
      JozkoPucik komentoval
      Upraviť komentár
      Chlapi neberte to zle, ta KO na ktorej som bol patri mojmu otcovi, chalani su vlastne moji kamarati, vsetko sa to nieslo v duchu, ze mi chcu samozrejme pomoct len sme to nevedeli najst.
  • Juro
    Administrator
    Gold Member
    • Mar 2014
    • 2208
    • juraj1702
    •   

    #3
    Ja som zas mal prvý Model S na Slovensku, ktorý išiel cez KO. Najprv sa zavreli veľmi dôležito v miestnosti aby som nič nevidel čo tam robia a o chvíľu vykukli, že nevedia kde je VIN, že či náhodou neviem ja. Tak som zavolal na "roadside assistance" a bolo vybavené. Dokonca vtom čase ešte ani nemali v systéme značku Tesla ako výrobcu nahodenú. Tak to najprv napísali na Volkswagen a musel som čakať 2 dni kým sa to prepísalo na Teslu.
    Ako zdieľať odkazy na príspevky, Ako pridať obrázok, Ochranná fólia Xpel Ultimate
    Moje príspevky sú mojim duševným vlastníctvom chránené autorskými právami a NESMÚ byť použité/citované mimo teslaclub.sk bez môjho súhlasu.

    Komentár

    • JozkoPucik
      Member
      • Aug 2018
      • 132

      #4
      Sakra, ale vyzera to tak, ze auto len tak lahko neprihlasim. Vraj musim pri prihlasovani ukazat doklad o dph. Problem je v tom, ze ja som vozidlo kupil full aj s dph v nemecku. Na fakture som ja a moja nemecka adresa. Prihlasit auto som na tu adresu uz nemohol, lebo som dom predal, takze teraz mam bude odomna chciet dopravny aby som zaplatil dph, ale ja som uz zaplatil v DE. Tam uz od nich to DPH spat nedostanem a dva krat platit dph sa mi nechce! Ach, tato byrokracia......

      Komentár


      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Nie som uplne odbornik, ale ak si zaplatil v jednom clenskom state EU, tak v druhom uz nemusis. Mas predsa fakturu kde to DPH je. Alebo nejaky doklad o zaplatení v Nemecku...

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Podla by si mal mat moznost vratenia DPH od nemeckeho danoveho. Auta totizto maju osobitny rezim a ked privezies auto ktore ma menej ako 6 000 km tak sa to povazuje za nove auto a DPH sa plati v mieste prvej registracie. Ty si totizto primarne vobec nemal tu DPH v Nemecku platit lebo si mal uviest adresu na fakturu slovensku.
        Lenze to by ti asi Tesla to auto asi nepredala, ze.. Hlava XII.

      • ivan32
        ivan32 komentoval
        Upraviť komentár
        Niesom odborník ale prihlásiť na nemeckého občana v DE a následne prepísať na seba???
        Kocúrkovo.

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Ak si plánoval prihlasiť auto na SK, tak si to mal prehnať cez nejakú nemeckú firmu, Ktorá by ti to následne predala do SK. Nedomyslel si to. Keď to vyriešiš, tak daj vedieť. Môže sa to stať aj inému kupujúcemu...

      • juks
        juks komentoval
        Upraviť komentár
        No dobre si to zamotal.
        Nevies si rychlo vybavit nemecku adresu, vratit auto do nemecka a prihlasit na seba v nemecku?

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Volal som na linku Tesla ale po cakani 55 min som to vzdal. Potom som napisal tej pani z Holandska s ktorou som riesil auto a ona napisla, ze mam stornovat objednavku a spravit novu ako Other Europe. Na to som jej odpisal, ze auto uz mam v Garazi

        Nemecku firmu nemam, ale rozmyslam nad rychlou registraciou pobytu v nemecku u znameho a prihlasenie auta. Uvidim co vymysli pani z Tesly, ale ano, pokecal som to....

      • nemo
        nemo komentoval
        Upraviť komentár
        V prípade, ak občan ako súkromná osoba kúpi a dovezie nový dopravný prostriedok (osobný automobil, úžitkový automobil, motorku, štvorkolku, lietadlo, loď, plavidlo, atď.) z iného členského štátu do SR, má povinnosť zaplatiť 20 %-nú daň z pridanej hodnoty v SR daňovému úradu, v pôsobnosti ktorého má občan trvalý pobyt.

        Táto povinnosť mu vyplýva z § 11 ods. 3 a § 69 ods. 6 zákona o DPH.
        https://www.financnasprava.sk/sk/obc...idanej-hodnoty

        Osoba, ktorá nie je registrovaná pre DPH:
        Táto osoba má povinnosť podať daňové priznanie v lehote do 7 dní od kúpy (nadobudnutia) nového dopravného prostriedku v zmysle § 78 ods. 4 zákona o DPH (bez povinnosti registrácie).

        Na prvej strane tlačiva daňového priznania je potrebné vyznačiť – "Osoba povinná podať daňové priznanie podľa § 78 ods. 3, 4 a 9 zákona". Na druhej strane sa vypĺňajú riadky 07, 08 a súčtové riadky.
        Vypočítaná daň sa zaplatí v lehote na podanie daňového priznania, t.j. do 7 dní od kúpy nového dopravného prostriedku.
        Povinnou prílohou daňového priznania je úradne overená kópia dokladu o kúpe nového dopravného prostriedku.

        Daň sa platí bezhotovostným prevodom na osobný účet daňového subjektu, ktorý je vedený v Štátnej pokladnici (kód banky /8180) a ktorý mu pridelil daňový úrad vrátane predčíslia označujúceho druh dane (pre DPH platí predčíslie 500240-). Na identifikáciu platby sa používa variabilný symbol, ktorý je v tvare 1100+číselné označenie mesiaca, v ktorom vznikla daňová povinnosť, +rok, v ktorom vznikla daňová povinnosť.

        Príklad:

        Nadobudnutie nového dopravného prostriedku

        Osoba neregistrovaná pre daň (Alfa s.r.o.) kúpila a prepravila dňa 31.3.2019 nový dopravný prostriedok v cene 300 000 CZK bez DPH z ČR do SR. Predávajúci za predaj vyhotovil faktúru dňa 03.4.2019. Daňová povinnosť vznikla dňa 31. 3. 2019 (dňom nadobudnutia nového dopravného prostriedku) a do 7 dní, t.j. 7. 4. 2019 je daná osoba povinná podať daňové priznanie k DPH a v tejto lehote aj daň zaplatiť príslušnému daňovému úradu.

        Získanie potvrdenia pre účely prihlásenia vozidla do evidencie vozidiel:

        Osobou neregistrovanou pre DPH

        Osoba, ktorá nie je registrovaná pre DPH, po podaní daňového priznania a po úhrade dane podá žiadosť o vydanie potvrdenia o zaplatení dane, ktorá podlieha správnemu poplatku vo výške 2,00 eura (v prípade podania žiadosti elektronickou formou sa platí správny poplatok vo výške 1,00 eura), na základe ktorej daňový úrad vydá potvrdenie o zaplatení dane, ktoré je potrebné predložiť pri prihlásení motorového vozidla do evidencie vozidiel na Dopravnom inšpektoráte Policajného zboru SR.
        https://www.financnasprava.sk/sk/pod...lasti-kupa-NDP

        Otazka je, kolko dni si po splatnosti DPH a ake su pokuty za neskore podanie DP a uroky z omeskania platby DPH.

      • nemo
        nemo komentoval
        Upraviť komentár
        Niekto sa tu nedavno dusoval ze nie je problem vyziadat si zaplatenu dan v zahranici ak predlozi doklad o zaplateni dane na Slovensku. Dufajme ze mal pravdu.

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        nemo to by teda znamenalo, ze mam iba "ohlasovaciu povinnost"? Fakturu som platil uz davnejsie, ale auto prebral (neznamena prebatie ze som ho kupil?) teraz v sobotu. Asi by som mal ist na danovy do ZA.

      • nemo
        nemo komentoval
        Upraviť komentár
        Podla mojho nazoru, ked si auto zaregistrujes na nemeckej adrese, tak budes musiet prejazdit 6000km alebo pockat 6 mesiacov, kym budes moct auto prepisat na svoju slovensku adresu, pretoze dovtedy sa stale bude povazovat za nove a pri registracii na Slovensku budu stale chciet potvrdenie o zaplateni DPH na SK:

        Čo sa rozumie novým dopravným prostriedkom (§ 11 ods.11 a 12 zákona o DPH)

        Novým dopravným prostriedkom pre účely zákona o DPH sa rozumie:

        pozemné motorové vozidlo so zdvihovým objemom motora viac ako 48 cm3 alebo s výkonom väčším ako 7,2 kW, ktoré je určené na prepravu osôb a nákladov, ak nemá najazdených viac ako 6 000 km alebo v čase jeho kúpy neuplynulo šesť mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky.

        Upozornenie:

        Z pohľadu zákona o DPH stačí, aby bola splnená len jedna podmienka, t.j. buď nemá najazdených viac ako 6 000 km alebo od prvého uvedenia do prevádzky neuplynulo viac ako šesť mesiacov a dopravný prostriedok sa považuje za nový dopravný prostriedok.

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Ano, toto mi hovoril chalan co mi mal prihlasit auto. Len bud pockam pol roka (to uz budete mat auta aj vy), alebo 6000 km, len ako mozem jazdit bez spz? Jedine zaplatit zas preprave a ist na vylet po EU

      • nemo
        nemo komentoval
        Upraviť komentár
        JozkoPucik Ohlasovaciu povinnost maju osoby registrovane podľa § 4 zákona o DPH (s.r.o., a.s.). Viaceri sme tu na fore kupovali auta v zahranici (EU) s tym, ze faktura bola na firmu bez DPH a po ohlaseni na danovom urade bolo mozne auto prihlasit. Tvoj pripad je novy v tom, ze nie je v sulade s predpisanymi pravidlami takze podla mna mas tieto moznosti:
        - prihlasit auto v nemecku a po odjazdenym 6tisic km alebo 6 mesiacoch ho prehlasit na SK (asi najbezpecnejsia varianta)
        - zaplatit DPH na SK a patrat ako si vyziadat naspat zaplatenu DPH v nemecku (riziko zvysenych nakladov na pravne sluzby)
        - pravidla pamataju aj na prestahovanie obcanov a s tym suvisiaca byrokracia s prepisom auta, ale kedze si sa predstahoval este pred kupou auta, tak nebudes moct dokladovat oddovodnenost vynimky z beznych pravidiel.

      • nemo
        nemo komentoval
        Upraviť komentár
        Toto neber ako kvalifikovanu radu ale len ako myslienku na brainstorm: Kup si prevozne znacky na dva tyzdne a sprav si okruznu jazdu po Europe. Najazdi 6 tisic km a prihlas auto rovno na Slovensku :-)

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Dakujem Velmi pekne za informacie! Skusim teda pockat co napise pani z Tesly, ale asi to nebudu chciet riesit, pre nich je to uzavrete. Tak to asi nahlasim na niekoho v DE ale tam je riziko, aby si auto neprivlastnil kompletne. Zas takych dobrych kamaratov tam nemam. To skvor sa prihlasim zas na pobyt ja. Aspon by som dostal tu dotaciu 4000,- o ktoru som prisiel ked som auto nemal registrovane 6 mesiacov v DE.

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Dosť ľudí, čo robia v nemecku maju auta na D znackach a pouzivaju ho na SK...

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        nemo áno nad tým som uvažoval, už keď mám doklady tak viem objednať normálne značky, mám už 1430 km najazdených.

      • juks
        juks komentoval
        Upraviť komentár
        Ak vozidlo nebolo prihlasene, tak sa zrejme povazuje za nove, kilometre nepomozu... aj zaruka je tusim od prveho prihlasenia, minimalne doba 4 roky do prvej STK je nie od nakupu, ale od prveho prihlasenia.
        Navyse za neopravnene pouzivanie prevoznych znaciek moze byt mastna pokuta pre teba aj toho od koho mas prevozky.
        Naposledy upravené jux; 05-03-2019, 08:36.

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Ach, same dobre spravy. asi bude najlepsie nahlasit ten pobyt v DE, rychlo to prihlasit a behat teda na DE znacak, len neviem co bude plynut s tej registracie v DE, budem musiet platit dan za auto (sice elektromobili by mali byt oslobodene v DE). A najhorsie je, ze musim ist na min 2 dni do DE kvoli tomuto.

      • juks
        juks komentoval
        Upraviť komentár
        Samozrejme existuju aj ine moznosti, ale tie vsetky su podmienene novou fakturou od tesly - a to neviem ci je priechodne.
        Dve zakladne moznosti, ktore sa pouzivaju pri nakupe vozidla z EU:
        1. Uplne najlepsie by bolo presvecit Teslu, nech vyrobi fakturu na nejaku tvoju SK firmu, ktora je platcom DPH. Tak to robi vecsina SK podnikatelov.
        2. Ak to chces na teba t.j. fyzicku osobu - nepodnikatela, tak treba presvecit nech ti tesla vyrobi fakturu bez DPH na teba so slovenskou adresou - na to treba dopredu poziadat SK danovy urad o pridelenie IC DPH na nakup auta zo zahranicia - to IC DPH treba poslat Tesle a na zaklade toho prideleneho IC DPH Tesla vyrobi fakturu bez DPH pre fyzicku osobu nepodnikatela.
        Tieto dva postupy su standardne. Prvy som absolvoval ja, druhy kamarat.

        No neviem, ci uz na tieto dve moznosti uz nie je neskoro, Tesla uz mozno odviedla nemeckemu danovemu uradu nemecku DPH...

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Budem čakať na odpoveď pani z Tesly, platba bola začiatkom Februára, tak neviem či to pôjde, ale uvidíme, bol by som rád, keby to šlo. Volal som daňovákovi do DE a ten po úvodnom šoku povedal, že dá sa to tak spraviť, že ja zaplatí dph tu a potom dám Tesle doklad a oni mi to vrátia a vyžiadajú si to od daňového v DE, ale problém je v tom, že Tesla to všetko nebude chcieť riešiť. Inač som fyzická osoba, nepodnikateľ.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        No, to je ten online predaj ... ale nevzdavaj to. Ked ich budes tlacit tak to nakoniec vyriesia. Len to potrva.

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Takze pani z Tesla potvrdila, ze to nie je mozne aby mi vratili dph, takze bud zaplatim extra 9800,- euro dph na SK, alebo auto prihlasim v DE, na co budem potrebovat pobyt v DE. No super....

      • juks
        juks komentoval
        Upraviť komentár
        Jiri GrandPa JozkovPucikov problem nesposobil online predaj, ale jeho nepripravenost na mozne problemy z toho, ze si dal v Tesle vyrobit fakturu na svoje uz neexistujuce bydlisko v Nemecku.
        Tesla sa vzdy pred vyrobenim faktury pyta na koho maju vyrobit fakturu - keby sa vtedy snazil poslat im spravne udaje, bud by mu tesla vyrobila fakturu so slovenskou adresou, alebo nie - potom by musel riesit vzniknutu situaciu.
        Ak by JozkoPucik, narazil na odmietnutie tesly napisat do faktury slovensku adresu, potom by mal znova dve moznosti:
        Bud by rovno legalizoval svoju adresu v DE a auto prihlasit najprv tam, alebo by kupu zrusil a odsunul na dobu az otvoria trh pre "other europe".
        Takto mu ostava len moznost legalizovat svoju adresu v DE alebo zaplatit DPH druhy krat na Slovensku a oslovit nejakeho dobreho nemeckeho pravnika, aby mu nemecku DPH vybojoval - no aby ten pravnik nebol drahsi ako ta vratena nemecka DPH.

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Presne tak juks bud, ale s nemeckymi právnikmi už chcem mať pokoj. Len zas tých 10 000,- navyše platiť nechcem. Jedine teda ostáva pobyt v DE a chodiť na DE značkách. Skúsim ešte ísť s dokladmi na Daňový úrad, že čo mi povedia, možno nejakým zázrakom mi dajú potvrdenie, že som to zaplatil už v DE a bude to.

        A posledná vec, ono bolo možné, aby mi dali faktúru bez DPH, ale vtedy by som bol "Other Europe" a vozidlo by som nedostal, takže toto všetko vzniklo hlavne kvôli tomu, že som chcel auto už teraz.
        Naposledy upravené JozkoPucik; 05-03-2019, 10:22.

      • juks
        juks komentoval
        Upraviť komentár
        JozkoPucik Nie som odbornik na DPH, no na slovensky danovy urad by som na tvojom mieste oficialne ani nesiel. Urcite to nevybavis, lebo DPH na nove auto sa vzdy musi zaplatit v tej krajine, kde sa 1. krat prihlasuje. Navyse by sa im mohlo na DU zdat, ze si chcel nejako okabatit slovensky danovy system a mohlo by to skoncit aj pokutou. Jedine, ze by si oslovil nejakeho znameho danoveho poradcu co ti nezavezne poradi.

      • nemo
        nemo komentoval
        Upraviť komentár
        JozkoPucik Dobre som to pochopil, ze dostanes v DE dotaciu 4000EUR za podmienky ze auto bude v DE prihlasene aspon 6 mesiacov? Ak ano, tak nie je co riesit, toto je najvyhodnejsia moznost.
    • Juro
      Administrator
      Gold Member
      • Mar 2014
      • 2208
      • juraj1702
      •   

      #5
      Ešte je tu JanoS s Modelom 3. Možno by nebolo na škodu sa spýtať ako to on vyriešil. DPH sa tu dosť preberala pre Model S, ale toto je tuším odlišná situácia.
      Ako zdieľať odkazy na príspevky, Ako pridať obrázok, Ochranná fólia Xpel Ultimate
      Moje príspevky sú mojim duševným vlastníctvom chránené autorskými právami a NESMÚ byť použité/citované mimo teslaclub.sk bez môjho súhlasu.

      Komentár


      • JanoS
        JanoS komentoval
        Upraviť komentár
        Bohuzial nepomozem, zijem v Svajciarsku, kde mam auto aj kupene a prihlasene a zaplatenu dan (7.7%...)

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Ano, vedel som, ze on to prihlasil normalne

      • Juro
        Juro komentoval
        Upraviť komentár
        Jaj, ozaj. Diky za info.
    • Juro
      Administrator
      Gold Member
      • Mar 2014
      • 2208
      • juraj1702
      •   

      #6
      Potom mám ešte známeho, ktorý má v Nemecku firmu. Svoj Model S má tam registrovaný. Možno by sa dalo aj s ním dohodnúť. Jeho firma mu tam zarába veľmi slušné peniaze, kradnúť isto nemusí.
      Ako zdieľať odkazy na príspevky, Ako pridať obrázok, Ochranná fólia Xpel Ultimate
      Moje príspevky sú mojim duševným vlastníctvom chránené autorskými právami a NESMÚ byť použité/citované mimo teslaclub.sk bez môjho súhlasu.

      Komentár

      • JozkoPucik
        Member
        • Aug 2018
        • 132

        #7
        Takze bol som na DU v ZA, samozrejme nik nevedel co a ako. Potom som volal na info linku a tam mi povedali , ze je to v poriadku na zaklade Clanku 2, pismeno a)

        https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ...01:0022:SK:PDF

        Je tam napisane, ze ak sa nedalo uplatnit predaj bez dph tak je to ok. Kamarat to preberie u policajtov a uvidime. Pani povedala, ze ak by neuznali smernicu, co by mali, tak mam napisat a vystavia im nariadenie aby to akceptovali. Hadam to teda dopadne dobre.

        Komentár


        • Peterka
          Peterka komentoval
          Upraviť komentár
          Tak to skladam poklonu tej pani na infolinke, ked ma takyto prehlad o smerniciach EU. Cesi na to maju krasny vyraz: smekam :-)

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Len aby to stačilo tým babám u policajtov, lebo asi budú potrebovať ten leister od DU. Však uvidím, už som si to povytláčal a dám to kamarátovi, čo sa pôjde opýtať zajtra.

        • juks
          juks komentoval
          Upraviť komentár
          No drzim palce aby ti to okrem Danoveho uradu akceptovali aj na Obv. urade dopravy a aj u policajtov. Keby som bol striktnym uradnikom, budem oponovat, ze "sa nedalo uplatnit predaj bez DPH" nie je pravda, pretoze pravda je taka, ze sa uplatnit predaj bez DPH jednoznacne dalo (ved vsetci co kupovali teslu v Holandsku to tak urobili). Len v tvojom pripade sa to tak neurobilo :-(((

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          juks áno, ono máš pravdu v tom zmysle, že som mal dosť času atď aby som to poriešil správne, ALE potom by ma Tesla zmenila na Other Europe, iba o to tu ide. Ak mi to prejde tak to bude fakt, že štastie!

        • juks
          juks komentoval
          Upraviť komentár
          Samozrejme ti rozumiem, no uradnikovi slovenskej republiky ma ist v prvom rade o to, aby DPH z tvojho auta, ktore bude prihlasene na Slovensku dostala SR a nie Nemecko. Duch zakona o DPH hovori, ze DPH sa plati tam, kde sa vyrobok pouziva, no pri autach je to podla registracie.
          Je to boj o peniaze medzi statmi: napriklad rakusania nutia slovakov byvajucich v Rakusku prehlasovat svoje auta do Rakuska, a ti potom musia zaplatit v rakusku napr. NOVA dan aj zo svojho stareho auta, ktore mali predtym prihlasene na Slovensku. Aj ked realne to auto pouzivaju hlavne na Slovensku.
      • JozkoPucik
        Member
        • Aug 2018
        • 132

        #8
        Zajtra idem ku policajtom, držte palce, mam už čosi na papieri od riaditelky z danového a rozprával som sa aj s náčelníkom na doprave, tak uvidím.

        Komentár


        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Takze opat nic. Nacelnik odomna chce, aby som si napísal "oznámenie o nadobudnutí nového dopravného prostriedku" a zaniesol som to na podatelnu danoveho uradu. Keď mi to orazia a prijmú tak s tým môžem ísť a prihlásia mi auto. Ich neuzaujíma, že ako bude danový postupovať, hlavne, že som si splnil oznamovaciu povinnosť. Problem je, že takto to podáva len osoba platiaca DPH. Takže je otázne či mi to vôbec na podatelni orazia, asi nie, lebo ak by som bol platca DPH tak by som mal komunikovať elektronicky a nie ísť na podateľnu. Takže stále začarovaný kruh.

          Ale ako som hovoril, pani riaditeľka na Danovom mi chce dať to potvrdenie a to mi policajti povedali, že tiež akceptujú ako doklad na prihlásenie, takže čakám dalej.....
      • JozkoPucik
        Member
        • Aug 2018
        • 132

        #9
        http://drivetesla.sk/

        tak uz nebudem prvy co ma Teslu Model 3 na SK (aj ked o to mi ani neslo). Len by ma zaujimalo ako ju prihlasovali oni.

        Komentár


        • Juro
          Juro komentoval
          Upraviť komentár
          Pošli správu pre Jairo to je jeho.
      • jux
        jux
        Senior Member
        • Apr 2015
        • 1378
        •      

        #10
        JozkoPucik Ved to naznacil vo videu.
        Kupila ho zahranicna firma (platca DPH) v krajine, kde sa TM3 dalo legalne objednat a kupit, samozrejme za cenu bez DPH. Po kupe prihlasila auto na znacky vo svojej krajine. Hned ho odhlasila a predala novemu majitelovi z SK na fakturu bez DPH s miernym navysenim ceny. Novy majitel doviezol podla zakona o DPH nove auto - aj ked je de-facto jeho druhym majitelom - lebo do 6000km. Ak je firma noveho SK majitela platcom DPH - len oznamil DU kupu auta v zahranici a DPH na SK nezaplatil, ak nie je platcom DPH, tak DPH na SK zaplatil - urobil danove priznamie DPH.
        V oboch pripadoch dostal od danoveho uradu na SK ten spravny papier aby mohol auto na Slovensku prihlasit.
        V pripade, ze cennik tesly bude taky posahany ako je teraz, tak sa to takto bude robit bezne.
        Naposledy upravené jux; 22-03-2019, 18:04. Dôvod: opravene preklepy

        Komentár


        • curgali
          curgali komentoval
          Upraviť komentár
          Takto budú záujemci o Teslu vylepšovať štatistiky v Rakúsku a Nemecku. A potom si Elon povie, že načo otvárať konfigurátor v Other Európe...veď aj tak ,,Otheraci "Tesly nekupujú....hotové kocúrkovo..

        • head
          head komentoval
          Upraviť komentár
          Tych par kusov rozdiel nespravi. A Tesla nie je len Elon a toto ani nemusi byt jeho rozhodnutie.
          Naposledy upravené head; 22-03-2019, 17:36.
      • JozkoPucik
        Member
        • Aug 2018
        • 132

        #11
        Tak to konečne vyšlo!

        Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	image1.jpeg
Videní:	1369
Veľkosť:102,1 KB
ID:	38308

        Komentár


        • MatejN
          MatejN komentoval
          Upraviť komentár
          a teda ako to dopadlo,DPH si platil len jednu, alebo dve a jednu ti vratili?

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Ďanový úrad v ZA požiadalo ďanový úrad v Nemecku, aby sa opýtal Tesly DE, či som naozaj zaplatil tú faktúru, ako som im aj hovoril. Keďže som to v Nemecku zaplatil a podľa smernice tej a tej nemôžem platiť 2x DPH tak mi Ďanový úrad v ZA dal potvrdenie o zaplatení DPH. Bol som na dopravnom inšpektoráte v PB a tam som vlastne prišiel na prvý krát, dovtedy som to riešil asi každý týždeň na inšpektoráte v BY. Takže bolo to úplne v pohode keď to zobral aj úrad, ktorý vôbec nevedel o čo ide. Hlavne, že to prešlo.

        • head
          head komentoval
          Upraviť komentár
          Gratulujem!

        • JanoS
          JanoS komentoval
          Upraviť komentár
          Gratulujem! Ktoru DPH si nakoniec nechali? Tu Nemecku?

        • jux
          jux komentoval
          Upraviť komentár
          Povazujem to skor za vynimku a velke stastie, ze to takto preslo, pretoze DPH na novy automobil sa jednoznacne ma platit v krajine, kde sa auto prihlasuje, co evidentne nebolo splnene. Nedoporucujem takto postupovat nikomu inemu, lebo to moze dopadnut horsie, t.j. nutnostou zaplatit DPH na Slovensku a potom ziadat vratit DPH v Nemecku co sa nemusi podarit, resp to moze trvat velmi dlho a bude treba na to kopu papierov uradne prelozenych do nemciny.
          Aj v tomto pripade sa moze stat, ze nie je vsetko uzavrete. Moze prist nejaka kontrola a bude vyzadovat od slovenskeho danoveho uradu aby zabezpecil, ze DPH bude zaplatene na Slovensku. Slovenska republika takto prisla o DPH a je to v podstate pre Slovensku republiku jasny danovy unik.
          Dalsia vec je nemecka dotacia, teda ta cast co dava tesla v Nemecku. Tesla si moze vypytat svojich 2000eur, pretoze auto nebolo prihlasene v Nemecku.

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          JanoS tá nemecká mi ostala, to bol práveže ten problém, že už som ju platil, takže mal som platiť len tú.

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          jux akože nechcem k tomu nikoho nabádať, ale je to vlastne spôsob ako si to auto objednať zo SK. Jediné čo na to potrebuješ je nájsť niekoho v Nemecku, kto ťa prihlási na trvalý pobyt. Ako náhle máš pobyt DE tak si auto môžeš objednať a bude ti aj dodané, ja som zadával len meno a adresu. Na meno a adresu bola vystavená faktúra a vozidlo bolo dodané do najbližšej Tesla pobočky. Potom si to auto v DE aj prihlásiš, lebo tam máš pobyt. Potom zrušíš bydlisko, auto prehlásiš na SK na tvoj SK pobyt a je to.

          Môj problém bol, že v čase prebratia auta, som už pobyt nemal a nemohol auto prihlásiť v DE. To čo sa mne však stalo s tým potvrdením je úplne legálne, lebo na to existuje smernica, ktorá takéto niečo naozaj berie do úvahy, že sa to môže stať. https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...LEX:32011R0282 tam je napísané, že v prípade, že sa nedá uplatniť to, že predajca v DE ti to predá bez DPH (aby si si ju zaplatil na SK) tak to na SK platiť nemusíš. Problém je len to overovanie, lebo ako som písal Sk sa pýta DE či bolo zaplatené a DE sa pýta priamo Tesly.

        • nemo
          nemo komentoval
          Upraviť komentár
          Myslim si ze slovensky danovy urad si overoval zaplatenie DPH u nemeckeho danoveho koli tomu, aby si tu sumu potom oficialne vyziadal na zaklade tej smernice. Nie je dovod, aby to zaplatene DPH ostalo v Nemecku. Nemci to budu musiet poslat na Slovensko. Teraz je to uz ale starost tych dvoch danovych uradov popripade nejakej rozhocovskej komisie.
      • TM3Perf
        Member
        • Jun 2015
        • 83

        #12
        Super, gratulujem. Vieš v skratke napísať čo si potreboval/absolvoval/musel vybaviť na prihlásenie tej krásavice na slovenské ŠPZ? Prevozné značky, doklady od Tesly a tak...

        Komentár


        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          No v skratke ťažko, bolo tam veľa vecí, ktoré keby šli ináč, bolo by to jednoduchšie. Auto som doviezol pomocou prevozných značiek, ale špeci značiek (https://www.prevozneznacky.sk/), lebo som nemal papiere od vozidla. Nemecký sused, ktorý ich prebral mi o tom nepovedal, lebo som bol už na SK, aj keď email a telefon na mňa mal.

          Auto som previezol na SK, išiel na originalitu, potom na dopravu v Žiline aby mi dali SK techničák a o dva týždne som ho mal. Potom nastal problém, išiel som na políciu auto zaregistrovať a oni chceli doklad o zaplatení DPH. Tak som išiel na ďanový kde keď som to vysvetlil, tak povedali, že dph platiť nemusím, ale toto policajtom nestačilo. Požiadal som daňový úrad o potvrdenie, že dph platiť nemusím, ale oni povedali, že dobre, len si musia overiť či to čo hovorím je pravda. Veď som im doniesol iba vytlačenú faktúru, ktorú môže napísať hocikto.

          Doniesol som im faktúru, doklad o prebratí auta, doklad o trvalom pobyte v DE, výpis všetkých bankových prevodov, ktoré sa týkali Tesly a oni povedali, že OK, teraz to pošlú do Nemecka, nech to potvrdia. Po necelých 3 mesiacoch prišla odpoveď z Nemecka, že to je pravda a hneď mi dali potvrdenie.

          Dá sa tomu vyhnúť, ak si človek zoženie trvalý pobyt v Nemecku a prihlási auto na nemecké značky. Dokonca dostane 4000 euro dotáciu ak bude auto registrované v nemecku minimálne 6 mesiacov, túto dotáciu som ja žiaľ nedostal

        • TM3Perf
          TM3Perf komentoval
          Upraviť komentár
          Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď. Môj plán je takýto. Kúpiť auto vo Viedni. Naložiť ho na príves a odviezť do BA (stojí to asi polovicu toho, koľko stoja prevozné značky v AT). Na Slovensku nahodiť slovenské prevozné značky a začať všetko vybavovať.

          Moja otázka je ešte aké doklady si potreboval na KO a pre policajtov. Odhliadnuc od DPH. Musel si mať všetko úradne preložené?

        • head
          head komentoval
          Upraviť komentár
          Tito tu ponukaju vybavenie slovenskeho technickeho preukazu do 24 hodin: http://www.dovozyaut.sk/prihlasovanie

          Neviem ci to garantuju kvoli znamostian na uradoch, alebo co, ale ja to asi vyuzijem.

          Edit: Zabudol som napisat, ze ta sluzba stoji 550 eur. JozkoPucik kolko ta stala kontrola originality, pripadny uradny preklad dokladov...?
          Naposledy upravené head; 07-06-2019, 08:10.

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Ten prevoz je to najmenej keď budeš mať prevozné špz:

          1. daj si preložiť dokumenty ku vozidlo, techničák a COC papiere
          2. choď na originalitu s preloženými papiermi
          3. choď na Obvodný úrad, odbor dopravy aby ti vystavili SK technický (trvá to cca 2 týždne)
          4. potom vyplniť žiadosť o registrácii nového auta, zobrať technický, PZP doklad a faktúru a ísť na políciu zaregistrovať.

          Problém je však tá registrácia. Ešte predtým treba hneď ísť na daňový úrad a povedať, že máš auto zo zahraničia a zaplatil si tam už dph a že už ju na SK nemôžeš platiť a chceš od nich potvrdenie, že ho platiť nemusíš pre políciu na základe tej spomínanej smernice. Otázne je ako to bude brať ten daňový úrad.

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          head no to by som musel zaspominať, bolo to už pred 3 mesiacmi. Sú to malé sumy do 100,- euro preloženie, do 40,- originalita, akurát ten SK technický bol nejak do 200,- euro ale to som dal robiť kamarátovi.

        • jux
          jux komentoval
          Upraviť komentár
          JozkoPucik Ved sa vyjadruj presne, ked si to nedavno absolvoval. COC sa nepreklada, COC je harmonizovane, takze ak sa vyda v hociktorej krajine EU v hociakom jazyku, tak je bez prekladu platne v kazdej inej krajine EU. Preklada sa len faktura. Standardne nie su na nove auto kupene v inej krajine ziadne ine papiere. Uradny preklad faktury (byva to standardne jedna strana) stoji do 25eur.

          Takze nove auto kupene v inej krajine ako domovskej standardne nema technicak, nie je dovod aby bol k autu, lebo je zbytocny, ked sa auto bude prihlasovat v inej krajine.
          Jozko to len ty si dostal nemecky technicak od tesly, lebo bol predpoklad, ze si auto prihlasis v Nemecku.
          Ak kupujes v zahranici stare auto, ktore ma (maly aj velky) technicak, tiez sa technicaky neprekladaju, lebo technicaky su v EU tiez harmonizovane.

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          jux áno, to že som dostal techničák bola ja kvôli tomu, že som platil vopred a hotovosť, vtedy sa automaticky vydá techničák. Ak je to na splátky je tam iný proces, to je pravda.

        • jux
          jux komentoval
          Upraviť komentár
          Velky tecnicak na slovensku stoji oficialne 100eur (do 30 dni - relane do 15) 300 eur zrychlene (do 5 dni, realne do 3)

        • head
          head komentoval
          Upraviť komentár
          Dik za info jux a JozkoPucik!

        • TM3Perf
          TM3Perf komentoval
          Upraviť komentár
          Dá sa na slovensku a teda aj v EU jazdiť aj bez veľkého TP? Stačí ten malý, ktorý vydajú za 30€ do 2 dní?

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Ak otazka smeruje takto - ked priveziem auto zo zahranicia, musim mat velky TP, nestaci mi maly? - tak odpoved je ze nestaci. Lebo ten maly sa vydava na zaklade existencie velkeho TP. To je "rodny list" kazdeho auta pri prvom prihlaseni v celej EU.
          A samozrejme jazdis po svete tak, ze mas zo sebou len ten maly. Ten pride zvycajne az do 3 tyzdnov postou, az po prideleni znaciek.
      • TM3Perf
        Member
        • Jun 2015
        • 83

        #13
        Chlapci, ktorí máte Model 3. Aký máte výkon napísaný v TP? Riešim práve poistku na auto a chcú odomňa tento údaj.

        Komentár


        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Ja tam mam 153 kW, ale to by malo byt iba na jeden motor, ja mam dva, len je tam toto. Auto by malo mat nejako 400 koni.

        • TM3Perf
          TM3Perf komentoval
          Upraviť komentár
          A z čoho vychádzali keď ti to zapisovali do TP? Odkiaľ je tento údaj.

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Je to napisane v COC papieroch, https://imgur.com/a/MtDMg5W vykon predneho a zadneho.

        • TM3Perf
          TM3Perf komentoval
          Upraviť komentár
          Už tomu rozumiem ako na to prišli. Ďakujem

        • JozkoPucik
          JozkoPucik komentoval
          Upraviť komentár
          Ono ten vykon nezodpoveda realite, ale to uz su tie nase urady, len tam cosi buchnut. Aj na nemeckych forach sa smiali ako odlisne pisali veci do technickych preukazov.

        • jux
          jux komentoval
          Upraviť komentár
          Do poistky treba nahlasit ten vykon co je najmensi v COC t.j. 27.2 maximum hourly output pre TM3 = 65kW to je vykon co elektricke auto dokaze davat nepretrzite (dokedy nevymlati bateriu) To som nahlasoval pre zakonnu poistku a akceptovali to (u mna na P90D je 27.2 = 75kW hoci kratkodoby celkovy vykon oboch motorov je nad 500kW)

        • Peterka
          Peterka komentoval
          Upraviť komentár
          Ioniq nema v 27.2 nic, ale ma 27.4 Maximum 30 minutes power 25,3kW

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Presne ako píše jux to musí byt. Údaj nie je krátkodobý špičkový výkon ale výkon trvalý. Ja mám tiež zapísané nejaký 68kW aj ked max obidvoch motorov je takmer 400.

        • jux
          jux komentoval
          Upraviť komentár
          Pre uplnost sem dam vsetky cisla pre TM3 a XP90DL
          27.2 Maximum hourly output (TM3) 65kW ; (TMXP90DL) 75kW
          27.3 Maximum net power (TM3) 150kW front, 190kW rear ; (TMX) 193kW front, 375kW rear
          27.4 Maximum 30min power (TM3) 65kW front, 88kW rear ; (TMX) 79kW front, 90kW rear

          moj pohlad na vec je takyto:
          27.2 hovori o hodinovom nepretrzitom vykone - myslim, ze skor je to vykon baterie ako vykon motorov - preto tam je zrejme len jedno cislo.
          27.3 hovori o maximalnom kratkodobom vykone motorov, ktory ale zrejme z 90kWh baterie tesly ani nie je mozne dostat ani pri plne nabitej baterii. no vraj je mozne ten vykon dostat z 100kWh baterie (ale asi tiez len vtedy ked je uplne nabita - t.j. je k dispozicii maximalne napetie).
          27.4 je nieco medzi tym, zrejme je to kombinacia motorov a baterie - co zvladnu pocas tej pol hodiny v kuse.
      • mozeg
        Member
        • Dec 2015
        • 439
        •   

        #14
        Pôvodne zverejnené od ivuso Pozrieť príspevky
        Chlapci, ktorí máte Model 3. Aký máte výkon napísaný v TP? Riešim práve poistku na auto a chcú odomňa tento údaj.
        Teda ak spravne chapem beru sa tie nizsie kW. Ja mam pri i3 tiez zapisany ten nizssi udaj. ono sa nejako rozlisuje ten cinny a realny vykon alebo cosi takeho.

        Komentár

        • TM3Perf
          Member
          • Jun 2015
          • 83

          #15
          Ako je to s používaním vozidla kým nemá značky? Teslu doveziem asi budúci týždeň. O dva dni nato musím ísť asi na 10 dní do DE. Ako to môžem legálne spraviť? Predpokladám, že do 2 dní mi nikto ŠPZ nevydá

          Komentár


          • JozkoPucik
            JozkoPucik komentoval
            Upraviť komentár
            No, záleží ako to máš s kúpou. Odkiaľ ju kupuješ? Nemecko? Rakúsko? Od firmy? Od Tesly? Treba vedieť detaily. Ono si kľudne môžeš kúpiť 5-dňové značky z http://www.transit-plate.eu/ tie síce platia len 5 dní, ale platia v celej EU, ale len na 5 dní. Pošlú ti ich priamo domov. Okrem toho sú aj colné značky, ktoré môžu platiť aj mesiac. Prípadne lacná verzia zo Slovenska https://prevozky.sk/ len tam je to take divné, lebo budeš akože ich zamestnanec a oni ti daju značky, ale je to legalne a funguje to.

          • TM3Perf
            TM3Perf komentoval
            Upraviť komentár
            Kupujem priamo z Rakúskej Tesly. Jeden deň priveziem a o dva/tri dni idem zasa do Nemecka.

          • JozkoPucik
            JozkoPucik komentoval
            Upraviť komentár
            Za dva dni značky nedostaneš, musíš ísť na originalitu, požiadať o Slovenské osvedčenie (cca 2 týždne) a potom dostaneš značky za 5 min na polícii. Ešte počas toho však treba poriešiť DPH, teda ísť na daňový, podať daňové aby si dostal potvrdenie o zaplatení, inač ti značky policajti nedaju.

          • jux
            jux komentoval
            Upraviť komentár
            JozkoPucik
            tie na http://www.transit-plate.eu/ sa daju pouzit len ked cesta zacina v Nemecku
            "Die Fahrt muss in Deutschland beginnen"

          • head
            head komentoval
            Upraviť komentár
            Znacky sa daju vybavit aj skor ako za dva tyzdne. Pokial viem tak voloda69 ich mal za dva pracovne dni, avsak u mna to cez tu istu firmu trvalo tyzden. Najdlhsie sa caka na technicky preukaz, ale tam sa da zaplatit zrychlene konanie (neviem presnu lehotu). TM3Perf ja by som ti odporucal ist na sluzobku inym autom (ak mas taku moznost).

          • TM3Perf
            TM3Perf komentoval
            Upraviť komentár
            Aká to bola firma?

          • voloda69
            voloda69 komentoval
            Upraviť komentár
            naozaj som v piatok doviezol TESLU a v utorok som ma SPZ-tky. A to len kvoli tomu, ze bol vikend :-)

          • TM3Perf
            TM3Perf komentoval
            Upraviť komentár
            voloda69 ako sa k takémuto niečomu dostane bežný smrteľník?

          • voloda69
            voloda69 komentoval
            Upraviť komentár
            Zaplatis 800eur firme a mas :-)

          • head
            head komentoval
            Upraviť komentár
            Ja som doviezol auto v utorok a znacky som dostal dalsi utorok. Riesila mi to ta ista firma co Volodovi .

          • head
            head komentoval
            Upraviť komentár
            TM3Perf bolo to cez http://www.theconcierge.sk. Oni to deleguju inej firme (SFP - SERVICE FOR PEOPLE,s.r.o.) ale na nich nemam priamo kontakt.

          • jeeff
            jeeff komentoval
            Upraviť komentár
            Mne to riesila firma http://magiccar.sk/?stranka=sluzby v pondelok som bol na KO a v piatok som mal znacky. Da sa priplatit zrychlene konanie u policie, tusim 300 eur ale to je tusim do 7 dni, takze to realne nepomoze.

          • JozkoPucik
            JozkoPucik komentoval
            Upraviť komentár
            Ja som asi staromódny, všetko som si robil sám. Keby nebolo tých problémov tak s tým ako sa to vyvíjalo, určite by som značky mal do týždňa keby si človek priplatil za zrýchlené konanie kvôli SK osvedčeniu.

          • Miroslav Rojko
            Miroslav Rojko komentoval
            Upraviť komentár
            nie si staromódny, ja som to absolvoval niekoľkokrát a tiež by som nedal toľké peniaze za dve hodiny v súhrne chodenia po úradoch a KO a vypísania banálnej žiadosti, všetko ostatné ide od stola skenerom (preklady, zarezervovanie termínu na DI)

            P.S. keď na okresnom úrade "zabudnete" menšiu bankovku v žiadosti,máte to na druhý deň aj bez všakovakých firiem čo chcú 800 € za takéto hlúposti alebo oficiálneho príplatku za skoré vybavenie

          • head
            head komentoval
            Upraviť komentár
            Miro neprehanaj. Firma si nevypytala 800 eur za hluposti. Za ich robotu si vypytali 300 eur, zvysok boli poplatky uradom a kontrole originality. Takisto je to vybavovanie na viac ako dve hodiny, hlavne ked si priratam hore dole cestu a zistovanie co a kde treba vybavit. Firma mi garantovala, ze znacky budem mat do odchodu na dovolenku a aj tak bolo. Mne to za tych 300 eur stalo.

          • head
            head komentoval
            Upraviť komentár
            Mimochodom to verejne podporovanie korupcie som predtym prehliadol. Wow!
            Naposledy upravené head; 16-07-2019, 10:50.
        Pracuje...
        X