Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Ake ulozne zariadenie pouzivate na ukladanie videi z kamier na TM3?

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • pile_of_salt
    Member
    • Sep 2019
    • 65
    • lucia76891
    •   

    Ake ulozne zariadenie pouzivate na ukladanie videi z kamier na TM3?

    Na YT som videl video, kde chalan odporuca SD kartu s oznacenim "ednurance". https://youtu.be/uc-OabDj3-E

    Niekto zase pouziva USB.

    Zac a Jessie z Now you know YT kanalu spominaju, ze pouzivaju 2.5" externe SSD o velkosti 1 TB.

    No reddite som sa dozvedel, ze je lepsie ist do lacnejsieho riesenie, pretoze zapisy su take caste, ze ulozisko rychlo odide.

    Dalsi zase hovoril, ze pre pouzivanie lacneho zariadenia stratil potrebne data.

    Znami ma prefackal a povedal mi, ze ani USB 3 nie je dostatocne rychle na to, aby naplno vyuzilo rychlost SSD, ze staci pouzit nejaky 2.5" externy HDD.

    Mam v tom totalny chaos. Sipim, ze neexistuje "idealne" riesenie. Ze vsetky maju svoje pre a proti. Co takto otvorit o tomto diskusiu a nech tu skuseni uzivatelia napisu, co pouzivaju a ake s tym maju skusenosti a co by odporucali a preco.
  • Miroslav Rojko
    Senior Member
    • Nov 2016
    • 1314
    •   

    #2
    Známy nemá pravdu, USB3 poskytuje približne také rýchlosti ako SATA3 6 Gbits, teda naplno využije rýchlosť klasických SATA SSD diskov, cez 500 MB/s. Najvhodnejším je USB 3.0 SSD čo najväčšej veľkosti. Čím je väčšia veľkosť, tým viac sa počet zápisov rozkladá na väčšie médium a predlžuje životnosť. Na druhej strane vzhľadom na klesajúce ceny diskov medziročne by som nešiel do viac ako 500GB (pod 50€, napr. Patriot Burst má dobré rýchlosti v tejto budget triede).

    USB kľúč má oveľa menší počet zápisov ako SSD disk, tam hrozí skoré "obodratie", znehodnotenie a taktiež rýchlosti najlepších kľúčov sú len okolo 100 MB/s, čo je na pätine SSD, tie neodporúčam.


    Ja používam v počítačoch PCIExpress NVMe SSD disky (nemýliť si s M2 - to je klasické SATA len s malým konektorom) s rýchlosťami 5-násobnými oproti SATA SSD (okolo 2,5GB/s) a aj keď v poslednom čase sa už objavili USB rámčeky aj na tento typ, tam sa dá povedať, že je to cez USB 3 zbytočné. Ale tie do Tesly zatiaľ nepripojíte solídnou rýchlosťou, len takou ako klasické SATA3.
    [priezvisko]@me.com

    Komentár

    • JozkoPucik
      Member
      • Aug 2018
      • 132

      #3
      Viem, že to nie je idealne, ale ja používam:

      https://www.amazon.de/gp/product/B00...?ie=UTF8&psc=1
      +
      https://www.amazon.de/gp/product/B07...?ie=UTF8&psc=1

      Zatiaľ je to OK, miesta mám dosť s tým, že keď niečo treba tak si to nahram na môj laptop a zas vymažem. Zatiaľ sa mi len raz stalo, že záznam by bol zlý. Je pravda, že raz mi aj napísalo, že zariadenie je moc pomalé na nahrávanie, ale od vtedy nič. Takže "vpohode" funguje aj USB 2

      Komentár


      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        To Ti ide rýchlosťou maximálne 35 MB/s, teda jednou 15-tinou SSD disku cez USB 3. Životnosť karty bude samozrejme mizivá, ešte menšia ako USB kľúča. Ak to stačí ukladať, potom Tesla nemá až také nároky na rýchlosť a ukladané video bude v menších dátových tokoch, keďže sa ukladá viac kamier naraz.
    • Miroslav Rojko
      Senior Member
      • Nov 2016
      • 1314
      •   

      #4
      Toto je konfiguráci poskytujúca najvyššiu rýchlosť:

      https://www.alza.sk/verbatim-externy...0-d5701445.htm

      https://www.alza.sk/patriot-ssd-burs...b-d5099784.htm

      Za 30€ je 240GB SSD s USB 3.2 rozhraním.

      Ešte malá rada z vlastných skúseností: Podstatné je nekupovať komplet externé disky priamo s USB rozhraním. Po zodratí alebo poškodení USB konektora môžete disk zahodiť, nedostanete sa ani k údajom. Pri kúpe externého boxu a Sata disku proste pri obodratí konektora kúpite nový box za pár € a disk je stále OK a údaje v ňom tiež.
      [priezvisko]@me.com

      Komentár


      • Hasky
        Hasky komentoval
        Upraviť komentár
        Ano, toto je asi najlepšie riešenie z hľadiska ceny/výkonu/výdrže. Prežije to snáď aj tu MCU jednotku v Tesle nakoľko tá používa pamäťovú kartu a Tesla tam má nastavené debug logovanie, čiže extrémne množstvo opakujúcich sa zápisov (normálne Tesla mení celu MCU za novú).

        PS: Skúšali ste niekto na USB alebo disk kde sa nahrávajú videá dať aj MP3ky? Prehrá to tie skladby aj keď tam nahráva videá?

      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        Mnozstvo logovania bolo v 2019.36 uz opravene.
    • TM3Perf
      Member
      • Jun 2015
      • 83

      #5
      Ja napíšem svoju skúsenosť. Prešiel som asi všetkým. Od lacných Verbatim USB 4GB, cez pamäťovú kartu ktorú som mal v Touaregu 128GB až po
      Samsung USB 128GB https://www.amazon.de/gp/product/B07...?ie=UTF8&psc=1
      ktoré odporúčali snáď všetci youtuberi. A poznatok? Nič iné ako SSD do Tesly nepatrí. Aj ten Samsung mi odišiel po dvoch týždňoch a posielal som ho späť do Amazonu. Pri tom Samsungu bol zápis na začiatku perfektný, ale po používaní, po pár dňoch klesol na nejakých 10MB/s. A Tesla vyhadzovala problém.
      Teraz mám https://www.amazon.de/gp/product/B07...?ie=UTF8&psc=1
      To SSD je lepšie ako klasická 2,5 lebo je veľké ako kreditná karta. Dokonca som ho rozdelil na dve partície, jednu 200GB na kameru a nejakých 45GB na audioknihy. Funguje perfektne, neprehrieva sa a hlavne Tesla s nim už nemá problém.

      Komentár


      • TM3Perf
        TM3Perf komentoval
        Upraviť komentár
        EDIT: A ešte jedna dôležitá vec. Ten SSD má USB-C pripojenie a dodáva sa k nemu kábel USB-C - USB-C. Takže viem prečítať SSD aj v mobile. V prípade nehody alebo zastavenia policajtami viem ten záznam hneď pozrieť v mobile.
    • jeeff
      Member
      • Nov 2015
      • 192
      • lubos1519
      •   

      #6
      Sledoval som viacere diskusie na Reddite. Co sa tyka endurance verzii tak spravne bolo podotykane, ze je potrebne prihliadat na prevadzkove teploty. Tie mozu byt v zime extremne nizke a naopak v lete v zaparkovanom aute extremne vysoke.

      Od maja kedy mam TM3 pouzivam SanDisk Connect Wireless Stick 64 GB:

      https://www.alza.sk/sandisk-connect-...b-d3037072.htm

      kedze to ma aj Wifi a da sa na to pripojit z mobilu. Po diskusii o teplotach v aute na reddite som ale teraz kupil odporucany Samsung USB 3.1 256 GB Fit Plus:

      https://www.alza.sk/samsung-usb-3-1-...s-d5340416.htm

      kde su uvedene 2 dolezite faktory:
      • Vhodný pre dlhodobé zapojenie
      • Odolný voči vode, nárazom, extrémnym teplotám, magnetom aj röntgenovému žiareniu
      naviac kupou 256 GB eliminujem problem s castym prepisom. Zatial ho ale v aute nemam, verim ale, ze to bude dobre riesenie. Chvilu som zvazoval casto odporucany SSD Samsung T5, pri nom ale v debate na Reddite prave hlasili, ze oficialne podporovane teploty su uplne mimo teplot ktore mozu byt v zaparkovanom aute.

      Komentár


      • TM3Perf
        TM3Perf komentoval
        Upraviť komentár
        Ako som písal, presne tento Samsung (aj keď 128GB) mi odišiel cca po 10 dňoch používania. Resp. nepokazil sa, ale rýchlosť zápisu klesla tak, že bol v Tesle nepoužiteľný a auto stále vyhadzovalo chybu a nenahrávalo.
    • Cedko
      Junior Member
      • Oct 2018
      • 11

      #7
      Ahojte,

      vie mi niekto v kratkosti zhrnut, ako vlastne to zaznamenavanie videi na Tesla 3 funguje? Zaznamenava video len prednou kamerou alebo aj bocne a zadne?
      Ked si teda kupim nejaky disk na zaznamenavanie videi, da sa napr. nastavit, ze to automaticky maze po 1 hodine zaznamu ci podobne?
      Vie niekto zo skusenosti povedat, kolko minut/hodin zaznamu sa zmesti napr. do 128/256 GB disku?
      A este jedna posledna otazka, je to vlastne na Slovensku ci v Europe (prip. Rakusku, kedze tam zijem) povolene nahravanie videi? V pripade ak by sa to malo pouzivat ako dokazovy material pri nehode.
      Vdaka

      Komentár


      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        V aktualnom SW to zaznamenava prednu, obe bocne a zadnu kameru. V aktualnom SW ked je nedostatok miesta samo maze. Ked kliknes na obrazovke na ikonu tak do samostatneho priecinka ulozi zaznam z poslednych 10 minut a tento nikdy nezmaze.

        https://tesletter.com/tags/tesla-sentry-mode/

        Co sa tyka rakuska, tak ano, tam viem, ze kamery nie su povolene, mozno ked na toto niekto poukaze, tak pouzitie bude musiet auto geo lokacne zakazat. Neviem ako je to s legislativou, ci sa u nas da pouzit takyto dokaz (ci uz pri nehode, alebo pri vandalizme zaparkovaneho auta).

      • JozkoPucik
        JozkoPucik komentoval
        Upraviť komentár
        Ahoj tu máš presné vysvetlenie z manuálu.
        "The footage in Recent Clipsconstantly loops in a 60-minute cycle when the cameras are activated. Therefore, the footage is constantly being overwritten every hour unless the footage is saved. When an event is recorded, one video is recorded for each of the front, rear (if equipped), left, and right cameras"

        Tam máš aj ktoré kamery nahrávajú. Musím pridať, že sa to mení, zadná kamera nenahrávala predtým, teraz už áno tak nie je vylúčené že sa ich viac nepridá v budúcnosti. Všetko pri Tesle podlieha zmene takže nahráva to hodinu a stále to potom prepisuje tú istú zložku. Keď uložíš tak to uloží mimo tejto prepisovanej hodiny. Keď však ideš iba 15 min tak nahrá len 15 a potom ich bude ďaľšiu jazdu prepisovať tých 15 min (nebude pokračovať do tých 60 min).

        Okrem toho je ešte Sentry mode, ktorý aktivuje nahrávanie v prípade pohybu okolo auta. Vždy nahráva 1 minútu jazdy, takže jeden súbor má cca 30 Mb a to si vynásob počtom kamier. Čo sa týka veľkosti tak ten súbor s tým hodinovým záznamom má do 2 Gb a tie uložené majú cca 1 Gb. S tými právami, či sa môže, alebo nie, to neviem.
    Pracuje...
    X