Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Waymo 360 ° Skúsenosť: Plne autonomne riadenie

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • ICE666SVK
    Senior Member
    • Jul 2014
    • 1997

    Waymo 360 ° Skúsenosť: Plne autonomne riadenie

    Ako to vidi Waymo Video je 360°
  • nick81
    Senior Member
    • Nov 2019
    • 534

    #2
    Waymo 8.10.2020 spustilo v Phoenixe driverless taxi pre verejnosť.


    Komentár

    • Dus
      Dus
      Member
      • Sep 2020
      • 84
      •   

      #3
      Veľmi pôsobivé, až na drobnosť, že zastavil cca 20 metrov od čakajúcich zákazníkov.

      Komentár


      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Pokiaľ to nikoho nezrazilo/nehavarovalo, tak je to taký detail. Ak to dali takto produkcie, že ľudia nemajú ani možnosť prebrať riadenie, musia to mať pekne vychytané. To FSD Beta už v prvých videách nevytočila križovatku. Ale zas tam snáď nikto nečaká plnú autonómiu.. Ako spoľahlivý co-pilot to bude bomba aj takto ako to je. Uvidíme aké budú ešte videa o ľudí čo nebudú viazaní NDA.

      • Dus
        Dus komentoval
        Upraviť komentár
        Predpokladám, že Waymo má možnosť zasiahnuť a prebrať riadenie vzdialeným operátorom. Prípadnej kolízii tak nezabránia, ale viem si predstaviť, že nejakú chaotickú situáciu na prepchanej križovatke, s ktorou si SW nebude vedieť poradiť, takto vyriešia a nenechajú zákazníkov uväznených v aute.
        Tiež mám dojem z videa, že používajú extrémne presné mapy. Zrejme si tých 50 sqm, čo momentálne pokrývajú, veľmi dôkladne odskenovali. A v neposlednom rade, tie Chryslery sú ICE cars.
        Ale držím im palce, hlavne nech nemajú nejakú fatálnu nehodu ako mal Uber.

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Ktovie ci to v zlom pocasi s tym lidarom vobec pustia na cesty V tomto ma Tesla podstatne vacsiu vyzvu, ak to ma chodit vsade za lubovolnych podmienok a vyssich rychlostiach.

      • Dus
        Dus komentoval
        Upraviť komentár
        Hoci nie som expert na senzorickú techniku, podľa mňa v daždi, hmle či pri snežení ma lidar väčší handikep ako kamera. U kamery si viem predstaviť, že pri zníženej viditeľnosti sa pomocou SW dá dopracovať k reálnemu stavu situácie na ceste. Lidar podľa mňa od istej hustoty dažďa, snehu či hmly úlne zlyhá. Keď šoférujem v hmle, musím prirodzene znížiť rýchlosť. Podobne bude musieť znížiť rýchlosť FSD computer v Tesle. Ak mi ale niekto zakryje oči, musím okamžite zastaviť.
        Viem si predstaviť, že Tesla bude raz schopná autonómnej jazdy aj pri veľmi zlej viditeľnosti, podobne ako som schopný v takej situácii šoférovať ja. Len tomu musím prispôsobiť rýchlosť. A na streche jej nebude strašiť klobúk s lidarom, vystačí si s kamerami podobne ako ja si vystačím so svojím zrakom. Elon dostal pri poslednom konferečnom hovore k výsledom Q3/2020 otázku od analytika, či by nasadil v autách lidar, ak by zlacnel na nulu. Odpovedal, že nie ("I think even if it was free, we wouldn't put it on.").

      • nick81
        nick81 komentoval
        Upraviť komentár
        Zdielam rovnaky nazor. kamera nema problem v noci / v dazdi.. Problematicka je kombinacia noc a prietrz, resp. protislnko pri rovnodennosti (slnko tesne nad vozovkou) .. Vtedy to robi celkom haluze. Riesenie ako pises prisposobit rychlost. Ak pouziju este ten 4D 300m 100 stup. radar by to mohlo byt dost na istotu. Vtedy je Lidar asi aj zbytocny. (https://electrek.co/2020/10/22/tesla...-self-driving/)
    • jeeff
      Member
      • Nov 2015
      • 192
      • lubos1519
      •   

      #4
      Waymo pouziva tzv. HD mapy, kde je vsetko zmerane na cm presne a kazde auto sleduje operator (ak si dobre pamatam tak v pomere 1 operator na 5 aut, postupne by sa pocet aut na operatora mal zvysovat). Operator vidi data ako su v aute a aj zive video a vie zasiahnut (vzdialene soferovat).

      Waymo auto v kazdom momente presne vie kde sa nachadza, v akej je pozici oproti vopred zmapovanej ploche a kam ma namierene. Nehrozi, ze nevidi dobre obrubnik ako Tesla a podobne, pretoze presne vie, ze tam ten obrubnik je. Detto zakryt inych aut pri odbocovani a podobne. Vie riesit prekazky na ceste (obchadzat ich). Ak by ste auto ale zobrali a preniesli mimo zmapovanej oblasti, tak sa ani nepohne.

      Naproti tomu Tesla nechcela pouzit HD mapy, auto sa riadi s tym co skutocne vidi, takze ak nevidi dobre obrubnik, nevie, ze tam je. K datam co vidi samozrejme pridava aj mapy, takze vie, ze tam je semafor aj ked ho este nevidi, vie, ze tam je krizovatka atd., ale v danej ploche sa neriadi presne mapou ale videnim z kamier.

      Su to zasadne rozdielne systemy (nielen z pohladu HW ale aj s pohladu SW) a kazdy ma svoje vyhody/nevyhody a hlavne cenu. Z videi Tesly vidno, ze sa skutocne vie pohybovat v neznamom priestore. Ano dnes jazdi ako 15 rocny teenager, ale verim, ze za rok bude jazdit ako 20 rocny vodic a postupne sa to bude zlepsovat.

      Komentár

      • nick81
        Senior Member
        • Nov 2019
        • 534

        #5
        Pôvodne zverejnené od jeeff Pozrieť príspevky
        Waymo pouziva tzv. HD mapy
        HD mapy má aj Tesla, resp. aj Arnepilot. Tam sú hlavne meta dáta, z ktorého pruhu kam, prechody pre chodcov, semafóry (viď obr.2) ? Či nie???

        Obr1. posledná generácia Waymo .. Nepoužíva iba Lidary, ale aj kamery a radary. Dobre to zabetonovali, kompletná trojica je aj na stranách auta. Toto musí dobre ďaleko vidieť aj do strán na križovatke, kruháči.

        Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	iPace_lineart_sensor_callout_03022020_01_01.png Videní:	0 Veľkosť:190,8 KB ID:	63273
        Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	0_NQI1hHJZudK_nV3L.png Videní:	0 Veľkosť:1,00 MB ID:	63274
        Naposledy upravené nick81; 28-10-2020, 09:03.

        Komentár

        • Wilo
          Member
          • May 2019
          • 337
          •      

          #6
          Takze v realnom svete, kde je na ceste kazdu chvilu nejaka rozkopavka, obchadzka, obmedzenie atd Waymo zlyha, lebo to nema zaznacene v HD mapach?

          Komentár


          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            Nemyslim si.. Tak ako Tesla, HD mapy su len pomocka. Zas google by sme nemali podcenovat...
            A kludne mozu byt dynamicke HD mapy, a auta si medzi sebou daju vediet kde co cakat ( nova obchadzka a pod).
            Naposledy upravené nick81; 28-10-2020, 15:28.

          • Wilo
            Wilo komentoval
            Upraviť komentár
            Tak jeeff vyssie spomina, ze ak zoberies Waymo mimo zmapovanej oblasti tak sa cukne. Co by znamenalo, ze mapy nie su len podporne ale priam klucove 🤔

          • nick81
            nick81 komentoval
            Upraviť komentár
            Wilo Aha 1000+ miles chalenge.. Vyzera to bez problemu ..
            https://www.youtube.com/playlist?lis...FvMv7j-qmxZVsr
            Dost posobive ako to chodi neznacenymi residential a obieha to ludi z jednej/druhej strany.
            Naposledy upravené nick81; 28-10-2020, 19:22.

          • jeeff
            jeeff komentoval
            Upraviť komentár
            Waymo skutocne potrebuje velmi presne mapy, preto nie je dostupne kdekolvek, ale len v uzkom uzemi. Neznamena to, ze sa nepohybuje podla lidaru/kamery, takze samozrejme vie obchadzat stojace auta a urcite aj nejake necakana objekty (ako oprava cesty a podobne). Priamo v blogu na ich stranke sa pise, co obsahuje HD mapa:

            https://blog.waymo.com/2019/09/build...iving-car.html

            A map for self-driving cars has a lot more detail than conventional maps (e.g. the height of a curb, width of an intersection, and the exact location of a traffic light or stop sign), so we’ve had to develop a whole new way of mapping the world.

            Zaroven tam je aj napisane, ze podla HD map sa skutocne auto umiestnuje v priestore na uroven 10 cm:

            This level of detail helps our car know exactly where it is in the world. As our cars drive autonomously on the road, our software matches what the car sees in real-time with the maps we’ve already built, allowing the car to know its position on the road to within 10cm of accuracy.

            To je to co pisem ako hlavny rozdiel voci Tesle. Waymo teda potrebuje HD mapu (kde ma udaje ako vyska obrubnika, co Tesla urcite nema, ta len vie, ze tam je asi obrubnik z kamery) aby sa na zaklade aktualnych merani vzdialenosti presne umiestnil na mape.
        Pracuje...
        X