Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Bjørn Nyland Model S videá

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • milan84
    Senior Member
    • Jun 2015
    • 853
    •   

    Pôvodne zverejnené od milan84 Pozrieť príspevky
    ja som mal moznost Zoe vyskusat v decembri a dojazd (ale pri nizsej priemerke) bol cca 300km. Bjornovi to dalo ozaj nejako malo.
    Bacha, Zoe nema urcite Cx 0,25. Ja som nasiel dva udaje. Ten optimistickejsi vravi 0,35 (a to uz vie spravit rozdiel na dojazde) a 0,75 co sa mi zda ale prilis nerealne.

    Komentár

  • ICE666SVK
    Senior Member
    • Jul 2014
    • 1997

    Porovnanie nabijania starej baterky, ktora zlyhala a bola vymenena v ramci zaruky a novej baterky ktoru ma teraz. Vo videu su rozdielne majiania strara baterka sa nabija na 100% a nova na 90%.
     

    Komentár


    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Zase video, ktore nehovori takmer nic. Nemozno predsa robit zavery, ked sa nedaju zabezpecit rovnake vstupne podmienky. Stare nabijanie robil navyse urcite so starsim softverom v aute, cize nemozno z toho dedukovat, ze ine priebehy nabijania na videu su dane len poctom a hustotou SC nabijania. Podla nma je prri SC nabijani tolko vonkajich vplyvov, ze len velmi tazko sa da zopakovat rovnaky priebeh nabijania. Podla mojich postrehov sa takmer nikdy neda dopredu uhadnut, ako bude na SC nabijat. Mam na TMX najazdene viac ako 30 tisic kilometrov a na SC som nabijal velmi malo - asi 30 krat - no vecsinou len v rozsahu 20 az 80%, niekedy aj v mensom, . Niekedy prekvapivo nabija menej ako by som podla predoslej jazdy (teploty baterie) odhadoval, inokedy viacej.
      Naposledy upravené jux; 22-02-2018, 20:46.

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Kvalita Bjornovych videi ide obsahovo nejako dolu vodou... Jux mas pravdu. Ja nabijam na SC velmi casto a potvrdzujem tvoje postrehy. Hlavne v zime je to nevyspytatelne.

    • ICE666SVK
      ICE666SVK komentoval
      Upraviť komentár
      Vsak on to len porovnal a ukazal. Tak kolko vam trvaju v priemere nabijania z kolkych na kolko % a asi tak casovo. Zhruba mam namysli, kedze pisete, je tam viac faktorov. Da sa povedat, ze to co napise auto, ze kolko to bude trvat nabijanie je priblizne realny cas?
      Naposledy upravené ICE666SVK; 23-02-2018, 16:53.

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Nie. U mna to vzdy trva dlhsie. Aj ta "rychlost" nabijania je prilis otimisticka. Ked si na konci zratam premernu rychlost pribudnutych km, je to vzdy menej ako posledny (najmensi) udaj rychlosti dobijania. V podstate vzdy stravim nabijanie tak o 5-10 min dlhsie ako odhaduje auto. Podotykam ze nikdy nenabijam do 100%, len 90%. Ide o to, ze tie udaje o % nabitia (alebo km dojazdu) vychadzaju udajne len z merania napatie baterie. A to evidentne nie je prilis spolahlive.

    • ICE666SVK
      ICE666SVK komentoval
      Upraviť komentár
      Jedna vec by ma este zaujimala, co je lepsie spravit. Dat nabijat auto na 90% a nechat nabijacku nabit auto. Alebo dat to nabijat do 100% a prerusit teda vypnut nabijanie ked dosiahne 90%. Je v tom rozdiel z hladiska rychlosti nabijania? Teda spomalovanie rychlosti pred koncom nabijania, ked je nastavene 90%. Alebo prerusit nabijanie pri 90%, ktore bolo povodne nastavene na 100%. Ze ci tam to netecie rychlesie, kedze si auto mysli, ze este bude nabijat do 100%. Teda da sa tim ziskat nejaky ten cas, ze to nabije rychlejsie, alebo je to zbytocne. A ma nejaky negativny vpliv na baterku, prerusenie nabijania uzivatelom oproti korektnemu ukonceniu nabijania na urcitej hodnote, trebarz 80-90%.

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      prerusenie, ani posuv na aku hodnotu chces naijat nema plyv. vseobecne plati, ze nevyuzivanie celeho rozsahu setri bateriu, naopak skodi dlhodobe nabitie na maximum, alebo blizko maxima ci vybitie na minimum, ci blizko minima. Nevadi dat nabit hoci na 100% a hned vyrazit na cestu, alebo vybit k minimu a hned po jazde dat nabit. No dlhodobo je najlepsie drzat nabitie okolo stredu. Ked jazdim cez den malo, dam v noci nabit na 70%, ked potrebujem viac, tak viac, no vzdy sa snazim nabijat tak, aby nabijanie skoncilo cca 15 minut pred odjazdom a za tych 15 minut dam este auto zohriat zo siete.

    • Vrso
      Vrso komentoval
      Upraviť komentár
      Nylandove videa su casto naivne, ale tvaria sa ako vedecke. Tipujem, ze ja pozeram tak 1 z 50

      Aj u mna Teslou uvadzany cas nabitia je prilis optimisticky, vzdy to trva dlhsie. Nad 90% to je uplna katastrofa, zbytocne na SC cakat. Rovnako k SC nechodim s pod 10%, lebo zaciatok nabijania tiez trva velmi dlho.

      Rovnako ako jux, ak idem na dlhsiu cestu, necham doma kludne nabit na 100% a ked je full, co najskor vyrazam. Hadam kazdy Teslak sa modli za update, aby sa dalo nastavit ukoncenie nabijania na konkretny cas. Nerozumiem, preco to je Tesla neurobi. Ved si vie vyratat, kedy zacat nabijat a aj keby vzniklo skreslenie, ku koncu by mohla znizovat nabijaci vykon. Alebo ak z neznamych dovodov toto nemozu, aspon nech urobia aby sme cez apku mohli menit nabijaci vykon. Ani to sa zatial neda

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Vrso, cas nabijani z AC pocita celkom dobre. Aj mne by sa pacilo nastavit koniec nabijania aby som to nemusel vzdy pocitat. No zrejme to suvisi s tym, ze v zaujme prehnanej bezpecnosti nechcu dovolit menit prud na dialku, tiez by to nevychadzalo, ked by si pocas nabijania niekto zapol kurenie a american by na teslu hned postval pravnikov, ze to nefnguje ako ma.. Mne by sa to pacilo tak, ze by sa nastavil cas odchodu, teplota interieru a % nabitia - ved to nie je programovanie falconu...

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Ja už mením nabíjací prúd cez apku😏. Ale cez vlastnú ktorou ovládam Tesla HPWC.
      Je to v štádiu prototypu ako súčasť väčšieho projektu pre automatické riadenie nabíjania z FVE.

    • EVan
      EVan komentoval
      Upraviť komentár
      Jiri GrandPa , toto by ma dost zaujímalo, nedalo by sa o tom pokecať? Najlepšie osobne?
      Niečo podobné som si dal dokopy aj ja a teraz to práve testujem v "ostrej prevádzke". Nie je to síce Tesla HPWC, iba obyčajná elektro-krabica s káblom a vlastnou elektronikou, ale pointa je rovnaká: automatické riadenie nabíjania EV v závislosti od produkcie FV, resp. voľných prebytkov.

    • Miroslav Rojko
      Miroslav Rojko komentoval
      Upraviť komentár
      EVan, je to niečo ako toto ? http://myenergi.uk/product/zappi/

      Nie je to pre Teslu, lebo je to len jednofázové, ale nám bežným by to mohlo byť. Len som sa ešte nedokopal, aby som to objednal.

    • EVan
      EVan komentoval
      Upraviť komentár
      Miroslav Rojko zappi bola inšpirácia. Tiež som to najskôr chcel kúpiť, ale keď som si to spočítal (+eddi+harvi dokpopy cez 1000,-), tak som si to vymyslel a urobil sám. Je ale fakt, že ohľadne dizajnu mám ešte rezervy :-)
  • milan84
    Senior Member
    • Jun 2015
    • 853
    •   

    ja bjornove videa uz velmi nesledujem. V poslednom case je to o kvantite a nie kvalite. A hlavne vsetko je "ou yeeeah, ou ou ou,what?"

    Komentár


    • Vrso
      Vrso komentoval
      Upraviť komentár
      A este si zabudol jeho vtipne aziatske shiiiit , sa mi jezi vsetko
  • milan84
    Senior Member
    • Jun 2015
    • 853
    •   

    Pôvodne zverejnené od milan84 Pozrieť príspevky

    Bacha, Zoe nema urcite Cx 0,25. Ja som nasiel dva udaje. Ten optimistickejsi vravi 0,35 (a to uz vie spravit rozdiel na dojazde) a 0,75 co sa mi zda ale prilis nerealne.
    haha. mozu to nazvat rovnako ale je to ako porovnavat embečku 120L a fabiu 3
    ALe celkom dost pruser, ze tu aerodynamiku nezvladli a tak im to narastlo.

    Komentár

    • jux
      jux
      Senior Member
      • Apr 2015
      • 1378
      •      

      Tentokrat celkom zaujimave video - porovnanie spravania sa Hummera a TMX na snehu do svahu zo sklonom 30%.
      Samozrejme tazko porovnavat, pretoze nemali rovnake pneumatiky, no zaujalo ma, ze TMX sa celkom pekne rozbehla s pokoja v 30% stupani, Hummer mal problemy.
      Myslim, ze viac ako pneumatiky zavazilo lepsie rozlozenie hmotnosti auta na obe napravy u TMX ako u Hummera a tiez jemnejsie davkovanie a rozdelenie krutiaceho momentu na jednotlive napravy u TMX. Hummer s tazkym predkom zacal skor hrabat.
       

      Komentár


      • Vrso
        Vrso komentoval
        Upraviť komentár
        Vidis, a mne sa nepacilo, ze takyto test robi s roznymi pneumatikami. Jazdil som vela offroad a gumy su nesmierne dolezite. TMX nerozbiehal v 30% stupani ale trochu vyssie, kde to uz take strme nebolo. Najstrmsi usek meral mozno iba 1 meter. Okrem toho, aj meranie naklonu s tak kratkym meradlom nepovazujem za presne.

        Suhlasim so zlym rozlozenim hmotnosti u Hummera. Ked na zaciatku cuval zo stredu, islo mu to ok, lebo tazky motor bol dole. TMX navyse pouzil aj nastavenie Slip start, co tiez elauto vie jemnesie regulovat

      • ivan32
        ivan32 komentoval
        Upraviť komentár
        A to má obuté čínske gumy ale chváli si ich.

      • Ioniq
        Ioniq komentoval
        Upraviť komentár
        To si fakt nikto nevsimol, ze ma podhustene gumy? stary offroadersky trik na zvysenie trakcie. Alebo su to fakt smejdy so strasne makkou bocnicou, co ma v zasade podobny efekt. V ramci spravodlivosti by mali mat obe aute gumy dofukane na vyrobcom udavane hodnoty lebo inac je to uplne nezmyselny a nic nehovoriaci test
    • milan84
      Senior Member
      • Jun 2015
      • 853
      •   

      chlapi a neviete aky vyznam ma, ze streamuje kazdu jeho dlhsiu cestu? a ludia na to čumia a vypisuju mu...Ved co je krajsie, ako nedelu presediet na youtube so sledovanim onboard kamery nasho kamosa Bjorna? :-D

      Komentár


      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Polozil si otazku ale neviem pre koho sa pitas? Pre Bjorna su tie videa aj streamovacie zarobene prachy, ved je youtuber. Sa pozri kolko mu posielaju ludia penazi, teraz to vo videach ukazal. Ma skoro 74 000 odberatelov, tak im nieco ponuknut musi. Zaroven robi to co ma rad, jazdi na aute a toci videa. Si precitaj jeho info na YT kanali co tam ma. Vdaka tomu kanalu uz ziskal TMX, takze to je uz co povedat. Ja jeho streami pozeram malo. 5 az 10 hodin je dost sediet pri pc, alebo telke. Nie vzdy je dobry signal a ked je noc, tak z toho vela nemam, ale ked je den a vidim peknu Norsku prirodu, tak si pozriem. Je fajn vidiet ako funguje v Norsku elektromobilita a on skusa rozne EV. Nie kazdy by isiel vyskusat mestske EV na dlhsiu trasu. On to spravi. Ja som mal osobne racej jeho TMS ako TMX. Co je na jeho videach skvele vidiet a tu u nas to az tak nefunguje je, ze sa nabije na vela miestach. Co citam od majitelov EV na Slovensku, tak je to taky problem, nenabil som sa a podobne. Sorry, ale neznie to tu v poslednych mesiacoch velmi ruzovo co sa tika cestovania a nabijania EV.
        Naposledy upravené ICE666SVK; 26-02-2018, 19:26.
    • milan84
      Senior Member
      • Jun 2015
      • 853
      •   



      ano, toto vsetko chapem. testy a rozne ....no nazvyme to reportaze su pre mnohych prinosom. Viem aj o jeho pribehu ako prist k TMX ,je (bol) sikovny. Ale ide mi ozaj o tu absurditu, ze vysiela pol dna video z ciest. A s tym suvisela aj moja druha otazka, ktoru som sa az bal opytat (ale uz si mi odpovedal, vdaka) ci tie sumy, ktore tam bezia su prispevky Bjornovi. V norsku zjavne vela veci vratane nabijania funguje lepsie (vidme ine debaty tu na fore) , ale vidim, ze ludia su tam fakt blbi, ked za taketo nieco platia. Predpokladam, ze tam bolo aj vela severanov podla jazykovych mutaci v prispevkoch. A castokrat tam boli sumy 10-20 dolarov. To som stihol vidiet asi za 10minut, ktore som s blbym vyrazom v tvari vydrzal.

      Komentár


      • jeeff
        jeeff komentoval
        Upraviť komentár
        Bjorn historicky streamoval jeho cesty po norsku a pozeralo to vela ludi, ja som tiez nejake pozeral, bolo to zaujimave (ale nie live, ale zostrihy, tie boli zaujimavejsie). Ja zas nechapem, preco niekto na YouTube pozera ako niekto iny hra hru. A cuduj sa svete moj syn to cele dni robi. Takze sa necudujme, ze niekto pozera live stream z norska ako niekto ide autom...

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Da sa povedat, kedze sme ludia rozny. Tak sme rozny aj v tom, ze niekto bude nadcene pozerat nejake videa a este aj prispeje tomu kto ich tvori a druhy by to nepozeral ani zadarmo. Napriklad viac takych videi ako robi BN by som zobral od CZ ci SK ludi co sa tika EV a povedzme si narovinu ved aj v SR ci CR je pekna krajina. Proste spravi video s cesty EV, nejaky pokec + timelaps z cesty kde je vidiet krajina aj trebarz rychlost ci spotreba a podobne. Teraz nemyslim, ze drzat cely cas kameru v ruke aj ked niektore veci sa nedaju inac natocit. Lebo som videl nejake videa, ale je ich malo. Co citam teraz tu na fore su hlavne problemy po ceste s nabijanim. Tak chod si to vyskusat niekde, alebo kup si EV.
    • ICE666SVK
      Senior Member
      • Jul 2014
      • 1997

      Novy zimny test Hyundai Ioniq. Auto je o nieco novsie a ma najazdenych 5000 km. Test 90km/h pri -10°C. Presiel 160km. Druhy test nesiel lebo zacala spicka.

      Komentár


      • Ioniq
        Ioniq komentoval
        Upraviť komentár
        Ja som dnes rano isiel v -12 a presiel som 157km, zostavajuci dojazd ukazovalo 26km. Isiel som 70% 100kmh, 20% 130kmh a zostavajucich 10% jazda v meste 30-80kmh. Na Bjorna dost malo tych 160km, zvykne viac hajpermajlovat

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        A to si mal podobny vietor ako on? Na jednom zabere ide okolo stlpa, kde je neviem ako sa to vola ta cerveno biela latka, co urcuje silu vetra. To si dal okrem tej casti po meste vsetko po dialnici?

      • Ioniq
        Ioniq komentoval
        Upraviť komentár
        Vietor netusim, nemal som balon. Subjektivne asi slabsi. A nie, dialnica bola len tych 130kmh, tych 100kmh bola rakuska okreska.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Bolo to tým vetrom alebo výškovým prevýšením, tých 180 km bez obmedzovania pri tachometrových 94 km/h dám, keď je to ešte v kuse, že sa desatkrát nevykuruje studené auto.
    • ICE666SVK
      Senior Member
      • Jul 2014
      • 1997

      TMX v mrazoch - 36°C / 38°C.
       

      Komentár

      • ICE666SVK
        Senior Member
        • Jul 2014
        • 1997

         

        Komentár


        • Ioniq
          Ioniq komentoval
          Upraviť komentár
          Hmm, Leaf dostal celkom nakladacku od slabsieho rovesnika. V tych teplotach a rychlostiach nad 90kmh ma dokonca mensi dojazd ako Ioniq, co ma uplne dostalo. Nabijanie tiez dake divne, rozmyslam ci to je inkompatibilita norskych nabijaciek s Leafom (ako ma GreenWay s CCS autami) alebo tou nizkou teplotou (aj ked Ioniq nabijal podstatne rychlejsie a teplota mu nevadila) alebo tam je nejaky technicky problem. Tiez to obmedzenie vykonu uz pri 60% nabiti je zvlastne, cakal som, ze potiahne max vykonom minimalne do 70-80%. Ten obrovsky stredovy tunel vzadu klasika, naco? Vpredu malo odkladacich miest a priestoru celkovo. Tiez uplne nechapem tie zadne sedacky - nad hlavou je podstatne viac miesta ako v Ioniqu, co je pre vyssich ludi vyhodou, ale tie sedaky vyzerali mat katastrofalnu dlzku a strasne nizko polozene. Pekne to bolo vidiet ked dozadu sadol ten Bjornov kamos - do Ioniqu trosku horsie nastupovanie, ale nohy mal podoprete sedakom az po kolena a prirodzeny uhol. V Leafe mal sedak do 2/3 stehna, a cele nohy mal zdvihnute. No neviem si predstavit sediet tam niekoho, kto ma 185+cm, to je ako na latrine, hlavne dlhsia cesta musi byt utrpenie. Je to auto pre 1-2 dospelych a dozadu max deti. A co ma dostalo uplne ze najviac, bol ten na sedlaka priskrutkovany zosik Bose systemu v kufri. Preco to neschovaju pod tapacir v blatniku ako to robi 99.9% ostatnych automobiliek? Hentam aby sa clovek bal do toho kufra cosi polozit nech to neposkodi ten zosik, nedajboze aby sa tam cosi rozlialo. To moze vymysliet len Francuz alebo Talian nemoznost pozdlzne nastavit volant mi v roku 2018 uz tiez pride uletene, pouzitie analogoveho budiku ked LCD displej je lacnejsi mi tiez nepride ako adekvatne miesto kde zvysovat naklady. Vsetci prechadzaju na digitalne pristrojovky, len Nissan zaziva retro eru.

          Leaf 2 mi pride skor ako facelift, taky Leaf 1.2. Na efektivite nezabrali, TMS nikde, stale je to len auto do mesta a nie na dlhsie cestovanie, cenu zvysili, vela beznych vybavovych veci chyba... Ja ti nevim Karle, cakal som viac. Uz asi radsej pockat na 64kWh verziu, ta ma mat aspon aktivny TMS, cim zmizne vela negativ. Len aby to zas nezabili cenou. A zas je otazne, kam to posunie Hyundai, lebo zaklad auta maju zvladnuty lepsie a efektivnejsie.

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Dobre. Bolo -15 takže ta vysoká spotreba je ospravedlniteľná. Otázka je nakoľko stupňov v kabíne topil on a na koľko ten Ioniq. To je myslím dosť podstatne. Neostáva než veriť že to mali rovnaké.
          Inak Tesla tiež začína obmedzovať nabíjací prúd pri SOC nad 50%. Ale faktom je, že z trochu iných hodnôt ako 40kW

        • Ioniq
          Ioniq komentoval
          Upraviť komentár
          Obaja mali teplotu nastavenu na 21C pocas celeho testu a zapnute kurenie (HEAT) , vidno to na viacerych zaberoch, ked kamera zasla aj k ukazovatelom klimy. Potvrdil to aj Bjorn v komentoch.

        • Teq
          Teq komentoval
          Upraviť komentár
          Fuha, no som zvedavy na test v lete, v zime to ma dojazd takmer rovnaky ako moj 30 kWh leaf. A siel som aj v -14 a nebol velky rozdiel. (aj ked ja si moc nekurim, radsej si naprdim a dojdem dalej )

        • Ioniq
          Ioniq komentoval
          Upraviť komentár
          No pekne, hlavne ze tam mas plakety Zero Emission

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          Nič nové, to som Vám tu písal už dávno, nový Leaf nebude veľký rozdiel v dojazde. Spotreba Leafu pri dialničných rýchlostiach je o 30% väčšia ako Ioniqu, baterka o 30% väčšia, tak nemá kde byť rozdiel. 30kWh Ioniq dal v zime pri kúrení 130 km, Ioniq o 50 viac (prímestské každodenné jazdenie). Iné ako podobné hodnoty som nečakal. Samotné mesto do 80 km/h bude Leaf lepší, na dialnici rovnaký alebo mierne horší.

          Zima robí svoje - výrazný rozdiel bolo vykurovanie medzi týmito dvomi autami. Aj keď som mal Leafa s tep.čerpadlom, vykurovanie Leafa bralo omnoho viac ako vykurovanie Ioniqu. Predsa len Leaf má väčšiu kabínu a agresívnejšie správanie kúrenia. Takže tento vplyv beriem ako len v prípade Bjorna a -15 stupňou, v našich podmienkach v bežnejších teplotách to bude lepšie v prospech Leafa a ten dojazd Leafa bude o niečo lpší ako tam vo videu.

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          Tie zadné sedadlá, to som už niekde videl - krátke sedáky, málo miesta. Žeby Tesla S ?

        • Ioniq
          Ioniq komentoval
          Upraviť komentár
          To dali v Tesle do 5 metroveho sedanu kratke zadne sedaky? To akoze vazne? Popravde som vzadu nikdy nesedel, len vpredu, kde to tiez nie je uplne terno co sa pohodlia tyka ale je to akceptovatelne. Divna to doba... asi sa uz vsetci orientuju len na cinsky trh a malych ludi

        • Miroslav Rojko
          Miroslav Rojko komentoval
          Upraviť komentár
          Ked som bol na jesen v showroome Tesly a obzeral si ju, to mi bilo do oci. Kratke a nizko umiestnene zadne sedacky. Ale marketingovo niekto moze povedat, ze majitelia Tezly ju chcu riadit, nie sa vozit vzadu.
      • milan84
        Senior Member
        • Jun 2015
        • 853
        •   

        ja som to nepozeral cele, lebo tie Bjornove "ou shiiiiiit, ou ou, what?" vazne nemusim a hrozne ma to irituje
        Tvoj prispevok mi ale potvrdil, ze nie som jediny, komu sa po prvej jazde tiez viac paci Ioniq. Ked budem mat moznost si s Leafom zajazdit par dni, porovnam si to viac, ale vsetky tvoje argumenty beriem. Ten zosik Bose bol uz v starom Leafe a tiez mi to na predvadzacke velmi vadilo, ked som tam potreboval nalozit co najviac veci a zaroven neposkodit tento zazrak.

        Komentár

        • Teq
          Teq
          Member
          • Nov 2017
          • 240
          •   

          Dojazd leafu GEN 1 a GEN 2 boli velmi ovplivneny teplotou baterie. Nachapem presne preco, ale zda sa ze ked sa tlaci na vykon motora so studenou bateriou tak SOC vie skocit nahle dole aj o 20% a potom sa vratit trocha naspat. To iste sa deje aj pri mensiom natlaku na bateriu, proste cela ulozena energia sa neda zo studenej baterie vytlacit. Tie iste clanky co pouzili v 30 kWh pouzili aj v LEAF 2 40 kWh len ich tam viac natrepali, cize sa to bude este viac prehrievat ( a skor stracat kapacitu ) . 2019 LEAF uz ma mat clanky od LG chem a TMS - to bude uplne ine auto. Tieto nase starsie leafy (vratane 2018) proste trpia teplotou, treba s tym pocitat a bateriu si zohriat pred dlhsiou cestou (ja valim z rakuska do BA co to da a potom sa nabijem v BA na skoro 100% - bateria ma cca 20 C a ide uplne inak ako keby mala 5 C ) V lete zas radsej bateriu ped dlhou cestou nabit doma na 100% a ist pomaly a nabijat sa menej na 50 kw chademo.
          Naposledy upravené Teq; 05-03-2018, 09:07.

          Komentár

          • Miroslav Rojko
            Senior Member
            • Nov 2016
            • 1314
            •   

            Presne tak, vo veľkom mraze sa prejavil chýbajúci BMS viac, ale v našich podmienkach to také nebude. Netreba Leafa zatracovať, urobili krok dopredu. Síce nie ako Hyundai, ktorý robí vždy nový model o dve generácie dopredu, ale na starú fosílnu automobilku je to pokrok. Na bežné mestské a mimomestské jazdenie do rýchlostných limitov bude Leaf 2 veľmi dobrý a s dojazdom prevyšujúcim Ioniq o 20% a taktiež všetky na SK predávané EV, na dialnici to bude vyrovnané s Ioniqom.
            [priezvisko]@me.com

            Komentár


            • jux
              jux komentoval
              Upraviť komentár
              Miro, chybajuci teplotny management baterie. Skratka BMS je zauzivana pre napetovy bateriovy management, ktory riesi vyrovnavanie napetia na jednotlivych seriovo zapojenych moduloch baterie. Bez BMS by nemohla bateria vobec fungovat.

            • Teq
              Teq komentoval
              Upraviť komentár
              ano, TMS =/= BMS

            • Miroslav Rojko
              Miroslav Rojko komentoval
              Upraviť komentár
              Tak akú skratku používať ? TBMS - temperature (alebo thermal) battery management system ?
              A BMS je teda zaužívané namiesto VBMS - voltage battery management system a bolo by to jasné.

            • Teq
              Teq komentoval
              Upraviť komentár
              Nie som expert, ale vacsinou sa pouziva BMS na kontrolu napatia na clankoch (nabijanie / vybijanie) a TMS na kontrolu teploty - Thermal Management System, co LEAF doteraz nikdy nemal.

            • ICE666SVK
              ICE666SVK komentoval
              Upraviť komentár
              Tak vcul buc mudri. Ked nastartujem spalovak a zahrejem ho na prevadzkovu teplotu, ktoru si odkontrolujem na kontrolke leplomera a to trva nejaky cas co prejdem autom urcitu vzdialenost. Rovnako trva kim auto zacne kurit / topit. Aj prevodovka (manualna) radi v zime kim sa olej premaze, tazsie. Je to tiez stuhnute. Ale po jazde je auto uz zahiate ci uz motor, prevodovka, alebo aj teplota v interieri.

              Ako je to pri EV? Chapem, ze rano, alebo pred jazdou a hlavne v zime, bude baterka studena aj interier. Ved v mrazoch tu zachladne aj za menej ako 1 hodinu. Aj tu sa to da na dialku zapnut predhriať / predtopit ci uz baterku, interier, volant, sedacky okna, Mal som zato, ze ked soferujem, tak je auto vyhriate a teda aj baterka. Ked som bol na skusobnom teste SC pri Zvolene, tak tam Tesla nabijala pomali, lebo stala 2 dni na parkovisku. Stacilo previest sa asi cca 10km a vratit sa na nabijacku a nabijanie uz islo rychlostou ako malo ist. Tak nerozumiem, da sa po co ja viem cca 300km jazde (priklad BB - BA, alebo v CR priklad Brno - Praha) prist z akýmkolvek EV od nabijacky po nabijacku a baterka je studena? Nemala by mat nieco ako prevadzkovu teplotu?

            • Teq
              Teq komentoval
              Upraviť komentár
              Pokial viem tak vacsina EV nema prevodovku, tam sa nema moc co zohrievat. Ani olej.
              Co sa tyka baterie, zalezi od konretneho EV. LEAF nema ziadny teplotny mangement baterie. Ma aj dost vysoky vnutorny odpor, cize ked je studena bateria tlacena do vysokeho vykonu bude mat velke tepelne straty - maly dojazd. Ioniq ma lepsie clanky s mensim odporom a ma ich aj vyhrievane / chladene, cize uplne ina liga. Co sa tyka dlsej trasy tak kazda bateria sa pouzivanim zohreje, ked ma TMS tak na idealnu prevadzkovu teplotu, ked nema, ako LEAF tak sa zacne varit vo vlastnej stave a nalezite trpet / stracat kapacitu pokial sa v takom stave neha dlho, a este horsie pokial je aj vysoko nabita.
              Moj LEAF mal po 250 km trase bateriu na 40 C, a to bol von este mraz. Idealna teplota pokial viem je okolo 25 C (zas zalezi od typu baterie)
              Naposledy upravené Teq; 06-03-2018, 14:53.

            • Peterka
              Peterka komentoval
              Upraviť komentár
              Co sa tyka ioniqu, ten teplotu baterie neukazuje. Nejaky cas jazdim s aplikaciou Torque pro, ktora cita data cez bluetooth OBDII konektor. Neviem, do akej miery su tie udaje spolahlive, ale podla nich sa pri vonkajsich mrazoch teplota baterie drzi tesne nad nulou a ani 100km jazdou sa velmi nezvysi. Iba rychlonabijanie ju zohreje, napr. prve po 150km na 14 stupnov, teplota sa potom drzala az po druhe nabijanie po dalsich 100km a rychlonabijanim narastla na cca 23. Chladenie baterie sa mi zatial nezaplo, uvidime ked sa vonku otepli..

            • Jiri GrandPa
              Jiri GrandPa komentoval
              Upraviť komentár
              Teq - to s tou prevodovkou sa velmi mylis. Kazde EV ma prevodovku. Akurat ze nie taku ako v spalovakoch ale s pevnym prevodom pevne spojenu s motorom. Ved elektromotor ma ovela vacsie otacky ako otacky kolesa na vozovku.

            • jux
              jux komentoval
              Upraviť komentár
              A kazdy EV ma samozrejme aj diferencial. TM3 ma v sustroji motor/prevodovka/diferencial olejove cerpadlo a olejovy filter (podobne ako maju ICE vozidla olejove cerpadlo a olejovy filter v morore). TMS a TMX nemaju v sustroji motor/prevodovka/diferencial olejove cerpadlo ani filter. maju len magnet vo vypustacej skrutke na zber oterov z ozubenych kolies, preto sa po prvom roku/prvych 20tisic kilometroch meni na TMS a TMX olej v sustroji motor/prevodovka/diferencial
              Naposledy upravené jux; 06-03-2018, 17:16.

            • Teq
              Teq komentoval
              Upraviť komentár
              moze byt, stale sa ucim ... s bateriami ti ale sedi nie?

            • Jiri GrandPa
              Jiri GrandPa komentoval
              Upraviť komentár
              Pozrite viac v tomto vlakne k zime a baterke:
              http://teslaclub.sk/forum/tesla-moto...%C3%ADm-v-zime
          • ICE666SVK
            Senior Member
            • Jul 2014
            • 1997

            Spotreba Ioniq a LEAF 2. Ionic ma kurenie nastavene na sofera a aj preto je spotreba lepsia.
             

            Komentár


            • Peterka
              Peterka komentoval
              Upraviť komentár
              Ioniq ma okrem moznosti nastavit klimu iba na sofera aj nastavenie "eco mode" pre klimatizaciu, ale to nastavenie sa nahodne samovolne resetuje spolu s nastavenim urovne rekuperacie.

            • Ioniq
              Ioniq komentoval
              Upraviť komentár
              To nastavenie "DRIVER ONLY" zas az tolko neusetri, klima/kurenie ide tak ci tak, akurat vypne spolujazdcove fukare. Je to fajn ked potrebujete vyzmykat z auta posledny watt energie, ale malokedy je to naozaj potrebne, ked zapnem DRIVER ONLY tak mi GOM hodi dojazd lepsi o dake 3-4km (v lete, v zime som to popravde este neskusal, lebo mi to neprislo az take mega, a hlavne to nevychladi kabinu, na mna sice fuka chladny vzduch, ale vsade okolo v kabine je sialene teplo takze vysledny efekt skor horsi ako lepsi, musim skusit ako sa to sprava pri kureni). Skor som nepostrehol, ze by sa zmienil, ci je klima v klasickom rezime alebo v eko-rezime. To ma podla mna vacsi vplyv na jej spotrebu, akurat ze toto nastavenie je zakopane hlboko v nastaveniach jazdnych rezimov, tak je mozne, ze vela ludi si to ani nevsimne.
          • ICE666SVK
            Senior Member
            • Jul 2014
            • 1997

             

            Komentár


            • Teq
              Teq komentoval
              Upraviť komentár
              pozeral som, velmi slusne. Ja s mojim leafom tiez prejdem 140-150 km akurat, ze max 90 km/h, nie 115

            • Ioniq
              Ioniq komentoval
              Upraviť komentár
              Hmm dost malo... ale som si vsimol, ze mal polku videa rekuperaciu nastavenu na Level 3, to si velmi neviem predstavit ako isiel a podla mna zbytocne straty rychlosti a energie kedykolvek dal nohu z plynu, pripadne mal nohu stale na plyne a to zas nie je velmi eko. Pri takychto ustalenych rychlostiach na plus minus rovinatom terene je lepsie plachtenie, aspon z mojej subjektivnej skusenosti :-/

              Plus som si vsimol, ze mal kurenie nastavene na 20C, co mi pride take od veci. To pri vonkajsich -11 ani nekuri, len to zerie energiu. Nemal by efektivnejsie, nastavit kurenie na 26-27C a zapinat ho povedzme v 20-30 minutovych intervaloch? Pri takom nastaveni sa realne vyhreje kabina, a teplo sa tam aj nejaky cas udrzi. Bolo by zaujimave to otestovat, ktora z tych variant vykazuje vacsi odber pocas jazdy.

            • ICE666SVK
              ICE666SVK komentoval
              Upraviť komentár
              Prvy krat, ked ukazal displaj 2minuta az 2:14 min bez rekuperacie, 3:21 min plna rekuperacia, 4:35 zase ziadna rekuperacia, Nemal asi ani pusteny tempomat. Aspon neviem, kde to mam pri Ioniqu hladat. Upravenie teploty ma zmysel v lete, ked su horucavy, ked ti zacne byt horuco pustis na chvilu klimu a vydrzi to dlhsie. Cez zimu je lepsie temperovat teplotu a nebudu sa ti zahmlievat okna, ako nehat priestor prechladit a potom zapnut kurenie / topeni. To je podla mna vyssia spotreba, lebo je vyssi odber narazovo, ako pri temperovani.

            • Ioniq
              Ioniq komentoval
              Upraviť komentár
              Okna sa nezahmlievaju, Ioniq ma automaticke odhmlievanie. Ked zisti vlhkost (aj pri vypnutom kureni), automaticky rozdeli fukanie na okno a dole na nohy, takze ani v zime nemas zahmlene ked jazdis bez kurenia na spotrebu. Pokial nie je vyslovene dazd a extremna vlhkost vonkajsieho vzduchu, vtedy uz treba vacsinou klimu na vysusenie. Zajtra mam pred sebou dlhsiu cestu, tak schvalne skusim rozdiel v spotrebe medzi vypinanim a konstatne spustenym na 20C, Bratislava - Vieden, jednu cestu pojdem so zapnutym, spiatocku s vypinanim. Je to v zasade konstatna rovina s takmer ziadnym prevysenim takze dobre na test. Potom postnem vysledky

            • Jiri GrandPa
              Jiri GrandPa komentoval
              Upraviť komentár
              Ioniq - ak pojdes po dialnici tak to nie je ta ista trasa. Chodim to takmer kazdy tyzden a vsimol som si:
              a. Furt tam fuka, vacsinou zo SZ (pekne vidno smer podla natocenia tych veternikov).
              b. Cesta z Viedne je viac z kopca ako cesta do Viedne. EDIT: Aj ked len trochu 35m.
              Obidva tieto faktory ti velmi ovplyvnia vysledok, lebo sa scitaju. Stavim,sa, ze cesta spat s kurenim bude mat kludne mensiu spotrebu ako cesta tam s vypinanim.
              Naposledy upravené Jiri GrandPa; 06-03-2018, 19:10.

            • Ioniq
              Ioniq komentoval
              Upraviť komentár
              Chodim starou cestou lebo mam medzi-zastavku v Hainburgu, a starou cestou je to aj rychlejsie kedze tam je minimum aut takze mozes kludne valit 120 a na ciste km je to kratsie. Na dialnicu sa napojim az pred Fischamendom.
              Cisto teoreticky mozem spriemerovat len odber kurenia pocas cesty, a motor plus multimedia uplne vynechat z vypoctu. Bude asi presnejsie.

            • Teq
              Teq komentoval
              Upraviť komentár
              Keby sa chces vo Viedni nabit, tak odporucam evmapy.cz/lidl-wien
              Zadarmo

            • Ioniq
              Ioniq komentoval
              Upraviť komentár
              Dik za typ, nabijat nepotrebujem, ale free nabka padne v buducnosti vhod aj ked sa mi zda ze aj GW roaming je zadarmo, uz som nabijal 3x na Smatricse a ziadna faktura uz vyse pol roka neviem co za bordel v tom maju
          Pracuje...
          X