Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

Snímanie odtlačkov prstov pri policajnej kontrole môže byť realitou

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • ICE666SVK
    Senior Member
    • Jul 2014
    • 1997

    Snímanie odtlačkov prstov pri policajnej kontrole môže byť realitou

    https://autozurnal.ta3.com/snimanie-...cfaD_w7r24BYAQ
  • denial
    Member
    • Jun 2014
    • 322

    #2
    Pocul som uz o tom.

    Ale, netreba sa nicoho bat:

    > Má ísť o celkové zvýšenie bezpečnosti.

    Komentár


    • drobco
      drobco komentoval
      Upraviť komentár
      Denial o akom zvýšení bezpečnosti tu hovoríš? Im ide o totálnu kontrolu. Nie o tvoju bezpečnosť. Toto nerobili ani komunisti v minulom režime. Stáva sa z nás policajný štát.
  • TM3Perf
    Member
    • Jun 2015
    • 83

    #3
    Chcem vidieť najskôr ten paragraf, ale ak by ma pri kontrole vyzvali, tak odmietnem. Dovidenia.

    Komentár


    • drobco
      drobco komentoval
      Upraviť komentár
      ivuso to Ti neodporúčam. Ten paragraf budú mať u seba a budú ho dosť tvrdo uplatňovať.Bude ešte veselo okolo tohol.

    • TM3Perf
      TM3Perf komentoval
      Upraviť komentár
      Myslel som to tak, že keď to príde do platnosti, tak si to najskôr ja naštudujem. Možno (čo sa na slovensku nestane) to bude napísané bezchybne a nebude sa to dať obchádzať.
  • Wilo
    Member
    • May 2019
    • 337
    •      

    #4
    Neviem preco tolka panika. Kto ma ciste svedomie sa nema coho bat ci? Snimanie odtlackov prstov bola bezna prax aj na imigracnom ked ste ziadali o viza do USA. Neviem o tom ze by niekomu odpadli z toho ruky alebo ho teraz niekto sledoval Neviem ako je to teraz ked by mal byt bezvizovy styk ale v kazdom pripade na tom nevidim nic zle... od roku 2009 sa snimaju odtlacky prstov aj na cestovny pas. Stalo sa za to niekomu nieco? A tento rok schvalila EU aj nariadenie ze do 2 rokov musia vsetky obcianske preukazy obsahovat nasnimane 2 odtlacky prstov. V com konkretne je snimanie pri kontrole problematicke ked stat uz tak ci tak bude mat vase odtlacky? Povinnost nosit OP nemame a mozem sa predstavit ako ktokolvek (v aute tazsie kedze VP treba mat ale pri kontrole chodca to moze byt problem). Takto budu mat istotu ze legitimovany obcan je tym kym tvrdi ze je co len prispeje bezpecnosti.

    Komentár

    • Jiri GrandPa
      Senior Member
      • Dec 2016
      • 707
      • viera8131
      •      

      #5
      Pôvodne zverejnené od Wilo Pozrieť príspevky
      Kto ma ciste svedomie sa nema coho bat ci?
      Toto je presne reč ktorú používajú autoritárske režimy na delenie ľudí “nasich” a iných.
      Opatrne s tym, už sme to tu mali a nedopadlo to dobre.
      Ak sa zdá že preháňam tak sa stačí zamyslieť na definíciou “čistého svedomia”.

      Komentár


      • Wilo
        Wilo komentoval
        Upraviť komentár
        Ale tu nejde o ziadnu diktaturu alebo delenie. Cisto len moj osobny nazor. Alebo tu aj vysvetli niekto preco je snimanie odtlackov statnym organom take zle? Kazdy sa tu toho boji ako keby spachal vrazdu ktora nebola objasnena a jeho odtlacky su na zbrani dakde v policajnom archive.

        Podstata je vsak niekde uplne inde. Tak ci tak uz odovzdavame odtlacky pri cestovnom pase a zachvilu aj pri obcianskom tak o co ide? Stat jednoducho tie odtlacky dostane. A je na to aj judikat Europskeho sudu ze je v poriadku ked stat vyzaduje tento biometricky udaj.

        Hovorim za mna ale je mi to absolutne jedno. Nikdy som nic neurobil ani nemam v umysle nieco urobit a s kludnym svedomim si necham oskenovat prsty. Keby ma uz silou mocou chcel niekto sledovat alebo perzekuovat alebo namocit do niecoho tak su aj jednoduchsie sposoby.
    • drobco
      Member
      • Oct 2014
      • 64

      #6
      Wilo raz možno precitneš z toho sna a ilúzie. To je na osobnú debatu.

      Komentár

      • Wilo
        Member
        • May 2019
        • 337
        •      

        #7
        Stale tu bluznite v hlbokom stave paranoie a stale nedal ani jeden jediny clovek racionalny argument preco je to zle To je ako hadat sa s Kotlebom...

        Komentár


        • TM3Perf
          TM3Perf komentoval
          Upraviť komentár
          Aký je rozdiel medzi preventívnou raziou do bytu, za účelom odhalenia trestnej činnosti a preventívnym snímaním otlačkov prstov??

        • Wilo
          Wilo komentoval
          Upraviť komentár
          Taky ze do bytu ti bez povolenia sudu vtrhnut nemozu pokial sa nejedna o bezprostrednu ochranu zivota alebo odvratenie hrozby. Snimanie odtlackov prstov schvalila najvyssia sudna instancia v EU.

          Dalsia vec je taka ze odtlacok prstu je identifikator ktorym sa vies preukazat. Nakolko nemame v zakone zakotvenu povinnost nosit so sebou obciansky preukaz tak sa identifikujes prstom. Mozu zakotvit povinnost nosit pri sebe OP kde budes mat tak ci tak nasnimane odtlacky. Stale sa vsak najde chytrak co ho nosit nebude alebo zabudne. Ruku si nezabudnes.

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          Wilko a kto je pre teba ten “štát”?
          Kočner, Kotleba alebo Kollár? Alebo nebodaj Rusko?
          Nemusím pokračovať že? Chápeš že akákoľvek možnosť ťa prenasledovať a sledovať dáva týmto ľuďom možnosti ťa zničiť bez toho aby sme ti tu uvádzali konkrétne príklady?
          V Číne už zavádzajú “preukaz” dobrého občana, ktorý keď je “dobrý” ma možnosti v podnikaní úplne iné ako ten “nedobrý”. A kto rozhoduje kto je dobrý? Zas len ten diktátor, v tomto prípade KSČ(íny).
          Toto nie je demokracia.
          Možno si mladý a nepamätáš režim KS a nie je to samozrejme tvoja chyba. Ale práve preto ti mladi MUSIA poznať dejiny inak si ich zopakujú.

        • Wilo
          Wilo komentoval
          Upraviť komentár
          Ja som KS zazil neboj. Aj z tej negativnej stranky. Strasis tu ludmi ktori maju povest aku maju ano. Ale niekto uz sedi a niekto na vladnutie zas nema. Zase nepochovavajme napad ktory ma potencial kvoli par jedincom. Fungujuca spolocnost by mala byt schopna takychto jedincov izolovat a vytesnit. Ak spolocnost nefunguje a takyto jedinci prosperuju tak to mas potom uplne jedno ci maju tvoje odtlacky alebo nie. Ako hovorim su aj omnoho jednoduchsie sposoby ako ta "dostat". Vid pan Mikulec. Tiez to bola len "nevinna" prehliadka auta a vieme ako skoncila.

          A na margo paranoie ma celkom prekvapuje ze zrovna toto sa prebera na fore pre fanusikov Tesly. Prave Tesla ma potencial byt najvacsim spionom. Auto je nonstop online. Vie vasu polohu. Vie kde v noci parkujete a teda kde byvate. Vie kedy odchadzate kazde rano z domu a kedy sa vraciate. Ma hromadu kamier cim ma pristup minimalne k jednemu z vasich biometrickych udajov - k tvari. Vdaka sentry modu je schopna tiez rozoznat ci mas partnera a pripadny pocet deti. Vie kde pracujes ak parkujes pri praci. Vie kam vozis deti do skoly kazde rano. Vies mi so 100%nou istotou povedat ze display v Tesle nema schopnost nacitat odtlacok prsta ked nan tukas? Vie to 700 eurovy telefon tak kde je zaruka ze to nevie auto za 100.000? Alebo ti naozaj staci tvrdenie cloveka ktory vypusta na Twitteri nonstop bludy a doteraz nedodrzal snad ani jeden termin a ani jedno cislo ktore slubil ze Tesla o vodicovi nezbera ziadne informacie? A s nikym ich nezdiela? Ako prepac ale riesis tu odtlacky snimane statom (ktory BY MAL byt pod akou takou kontrolou) a pritom sam jazdis v "privacy" pohrome ku ktorej ma pristup sukromny sektor ktoreho hlavnym cielom je tvorba zisku. Slusne...

        • TM3Perf
          TM3Perf komentoval
          Upraviť komentár
          Wilo Jeden zásadný rozdiel tam vidím. Teslu som si kúpil dobrovoľne. Pas s biometriou mám tiež dobrovoľne. Pracvné víza do USA som tiež získaval dobrovoľne, aj s otlačkami prstov.
          Wilo kde je u teba hranica zásahu do súkromia? Možno z tvojej odpovede pochopíme tvoj prístup.

        • Wilo
          Wilo komentoval
          Upraviť komentár
          TM3Perf Rovnako aj do auta sadas dobrovolne s vedomim ze ta mozu zastavit policajti na ucel kontroly vozidla/dokladov. A ked sa bojis kontroly tak nesadaj do auta a chod peso.

          Moja hranica zasahu do sukromia je v bode kde taketo narusenie sukromia bezprostredne neobmedzuje moj zivot a fungovanie v ramci statu a kde je predpoklad ze dane narusenie moze mat pozitivny vplyv na bezpecnost obcanov a objasnenost protipravnych konani a zvyseny komfort.

          Je to asi individualne ale osobne nepovazujem svoj prst za nieco co by malo byt tabu. Ale zalezi od implementacie. Ak ma pri kontrole policajt vyzve aby som polozil prst na citacku pre ucel identifikacie A ZAROVEN uz nebude vyzadovat predlozenie ostatnych dokladov (OP, VP, TP, poistka) lebo mu vsetko vybehne na mojej osobnej karte (pre ucely DI obmedzenej na udaje potrebne len pre dopravaka - t.j. ze mam platny VP, ze nie som hladany a ze mam zaplatenu poistku a auto nie je hladane) tak to beriem vsetkymi desiatimi. Za predpokladu ze zrusia povinnost nosit vsetky doklady pri sebe. Ono sa to nezda ale vsetky tie karticky robia v penazenke celkom objem a v aute to nechcem nechavat kedze jedno mi uz ukradli a jedno vykradli (rozbili sklo a zobral okuliare). Pri tom vykradnutom nasli zhodou okolnosti aj odtlacky ale nemali ich v databaze takze pachatel neznamy. Takto by ho eventualne raz dostali. V podstate ho s novymi OP mozno aj identifikuju ale skutok bude uz premlcany.

          Rovnako ak by som sa vedel identifikovat hocikde odtlackom a vybehne im tam hned vsetko a len to co potrebuju pre moj pripad (vypis ORSR, register trestov, vypis z katastra) tak preco nie. Pre mna ako obcana je to zjednodusenie zivota a ziadno ma to neobmedzuje. Teraz ak chcem len u mobilneho operatora alebo v banke vykonat zmenu tak sa musim drbat na postu po vypis z ORSR a az nasledne do banky a este aj OP davat. Nebodaj ak chcete vykonat zmenu v podieloch sro. Preco mam ja pisat na danovy urad o potvrdenie ze nemam nedoplatky? Preco to nevidi sud spravujuci OR? Ak by som to vedel urobit tak ze pridem s druhou osobou do klientskeho centra naskenujeme pred urdnikom prsty a len natukame zmeny podielov bez zbytocnej byrokracie a notarskych overovani... aky by bol zivot krajsi a aj viac casu by mi zostalo.

          Ale ak to ma byt snimanie a zaroven zostane zachovana povinnost stale vsetko dokladovat aj fyzicky tak to povazujem za zbytocnost aj ked stale to moze mat vyznam pri budovani databazy odtlackov pre trestne veci.

          Alebo inac sa opytam. Ako moze stat (alebo nejaky skorumpovany uradnik) zneuzit moj odtlacok? Na aky ucel? Informacie o mne si vedia zistit uz aj teraz. Maros K by mohol z vazby rozpravat. To ze by mal k tym vsetkym info este aj odtlacok na veci nic nemeni a nic naviac by s nim neurobil. Namocit do niecoho ma takisto mozu aj teraz bez odtlackov ako napr Mikulca. Coho konkretneho sa bojis ze sa stane resp ako sa ta to priamo dotkne?
          Naposledy upravené Wilo; 15-10-2019, 10:34.

        • dango
          dango komentoval
          Upraviť komentár
          Ved uz aj pri foteni na obciansky maju biometriu oci a "vas jednoznacny odtlacok". Odtlacok prsta je uz len dalsi doplnok.. Tiez sa mi to nemusi pacit, ale potom prestanme pouzivat aj dotykove zariadenia (mobil, tablet,..)

        • denial
          denial komentoval
          Upraviť komentár
          co s tym zas ma mobil a tablet?
          face unlock nepouzivam a odtlacok prsta, pokial viem, zostava zasifrovany v mobile a nikam sa neposiela.
          na rozdiel od odtlacku v pase, ktory je na policajnom serveri a ktovie kde vsade este.
      • denial
        Member
        • Jun 2014
        • 322

        #8
        niekde inde niekto pisal nieco v tom style, ze kto nerobi nic zle, nema sa coho bat.
        a na to mu iny diskutujuci odpovedal, ze nieco podobne tvrdil isty Maximilien Robespierre a vygugli si, ako, chudacisko, sam skoncil
        nevedel som to dohladat, ale historia prinasa dost ponauceni

        ako moze stat zneuzit odtlacok?
        keby aj priamo stat nie. ked unikne ta databaza, tak odtlacky sa nedaju zmenit.
        nevidel si este nikdy v telke kriminalku, kde "nalepili" cudzi odtlacok niekam a dotycny mal potom problem?

        proste odovodnenie statu, ze "ak ma policajt podozrenie, moze obcanovi zosnimat odtlacky" nepovazujem vobec za dostatocne.

        ak by v tomto state fungovali ine, dolezitejsie veci, tak by som to mozno videl inak



        https://www.sme.sk/c/1288547/ustavny...rava-zeny.html
        "Išlo o absolútne zneužitie právomocí polície a nerešpektovanie práv jednotlivca,"

        myslis si, ze sa to stalo len raz? alebo skor len raz mala dotycna gule to pohnat az na ustavny sud?
        Naposledy upravené denial; 18-10-2019, 08:48.

        Komentár


        • nemo
          nemo komentoval
          Upraviť komentár
          Precital som si ten clanok na sme.sk a najviac ma zaraza, ze jednym z napravnych opatreni nariadenym sudom je posledna veta v clanku: "súd priznal Jane R. finančné zadosťučinenie 20-tisíc korún, vyplatí ho krajské policajné riaditeľstvo do dvoch mesiacov" a "polícia musí uhradiť trovy právneho zastúpenia Jany R." To ma vzbudut dojem ze tymto bola policia potrestana za svoje pochybenie ked v skutocnosti som to zaplatil aj ja spolu s ostatnymi danovnikmi a teda som bol za to aj ja potrestany. Naproti tomu zlyhanie konkretnych policajtov a ich sefov sa neriesilo.
      • Miroslav Rojko
        Senior Member
        • Nov 2016
        • 1314
        •   

        #9
        Keď prišli prvé odtlačky prstov na mobiloch, tiež bolo veľa hlasov ako sú to citlivé údaje. A ako je to teraz ? Kvôli pohodlnosti a nezadávaniu PIN to má skoro každý a je to už pre ľudí celkom prirodzené. A túto databázu spravujú súkromné firmy. Sledovanie na webe to isté. A potom si stačí prečítať štatistiku, pri koľkých žiadostiach aj slovenským orgánom bolo vyhovené a to žiafosti pre tajné služby (SIS) sa ani nezverejňujú.
        Alebo Tor - ako väčšina ľudí si myslí, že je to bezpečné surfovanie. A pritom to platí americká tajná služba a prevádzkuje väčšinu dôležitých uzlov.
        Dnešné technológie sú také, že Vaše odtlačky dokážu zobrať hocikde. Už Vás niekedy napadlo pri stláčaní rôznych výťahových tlačidiel na úradoch, že snímajú otlačky ? Ani o tom neviete a odtlačky dávate spojené s obrazom tváre z kamery.Ja osobne stláčam tlačidlá hánkami.
        Chodíte lyžovať do stredísk TMR (Jasná, Vysoké Tatry, ...) ? Pri každom vstupe na lanovku Vás odfotí kamera. Ja osobne som mal zablokované skipasy, lebo máme štyri a nevšimli sme si, že máme prehodené medzi sebou. Potom v infocentre nám ukázali desiatky našich fotiek tváre ako sa nám každé dva týždne menil účes, kedy som bol neoholený.

        Ak chcete žiť v dnešnej spoločnosti, tak sa sledovaniu nevyhnete. A môžete sa snažiť koľko chcete. Pre pohodlie strácame súkromie a nič sa nezmení ani v budúcnosti, bude to len a len viac.
        [priezvisko]@me.com

        Komentár


        • Wilo
          Wilo komentoval
          Upraviť komentár
          Konecne to niekto povedal Ziskat biometricky udaj nie je nic zlozite ani pre sukromnu firmu. A Tesla je v tomto uplne najdalej. Vedia o vas viac ako je zdrave. A mozme len dufat ze s tymi informaciami nic nerobia. A osobne stale skor uverim statu ako sukromnej firme. Aj ked je stat tazkopadny. Aj napriek kauzam.

          Btw s tymi hankami som myslel ze som len ja cudny Ale tiez to robim. Vsetko stlacam cez papierik alebo hankami, kazde tlacitko alebo monitor bankomatu. Dvere otvaram nohou alebo laktom. Ale tiez chapem ze to nemusi byt 100%ne. Ked niekto strasne chce tak si sposob najde. A nemusi to riesit zlozito cez policajta. Zbytocna panikarite ohladne tejto zmeny. A argumentovat tu nejakymi filmami a nalepenymi odtlackami? Ako vazne? )) Su aj lahsie a menej pracne sposoby.

        • Jiri GrandPa
          Jiri GrandPa komentoval
          Upraviť komentár
          To sa ti musi dost zle pisat na klavesnici cez papierik hankami

        • Wilo
          Wilo komentoval
          Upraviť komentár
          Vtipalek Mobilu sa asi velmi nevyhnem
      • denial
        Member
        • Jun 2014
        • 322

        #10
        Pôvodne zverejnené od Miroslav Rojko Pozrieť príspevky
        Keď prišli prvé odtlačky prstov na mobiloch, tiež bolo veľa hlasov ako sú to citlivé údaje. A ako je to teraz ? Kvôli pohodlnosti a nezadávaniu PIN to má skoro každý a je to už pre ľudí celkom prirodzené. A túto databázu spravujú súkromné firmy..
        co PRESNE rozumies pod TUTO DATABAZU SPRAVUJU SUKROMNE FIRMY?

        AKO spravuju, ked k odtlackom NEMAJU pristup?

        https://support.google.com/nexus/answer/6300638?hl=en

        Your fingerprint data is stored securely and never leaves your phone.

        Your fingerprint data isn't shared with Google or any apps on your device.

        Takze prosim ta, aspon tu nesir hoaxy a neporovnavaj neporovnatelne.

        Mozes dat prosim ta priklad ta jeden vytah, ktory snima odtlacky?

        Komentár


        • Wilo
          Wilo komentoval
          Upraviť komentár
          Pockaj myslis ten Google ktory v roku 2017 sledoval a ukladal lokalitu svojich pouzivatelov cez Google Maps aj napriek zaskrtnutemu policku o nezdielani udajov?

          Ten Google ktory v Chicagu teraz celi sudnemu sporu o kradezi zdravotnych dat pacientov?

          Ten Google ktory v roku 2017 riesil prokurator v Mississippi kvoli zdielaniu informacii o studentoch zakladnej skoly ktori pouzivali vzdelavaci balik aplikacii Google kde sa Google zaviazal nezhromazdovat ziadne informacie o detoch a napriek tomuto pisomnemu vyhlaseniu to robil?

          Ten Google ktory teraz vo Velkej Britanii sudnemu sporu kvoli obchadzaniu bezpecnostnych nastaveni Safari a pouzivaniu zadnych dvierok bez vedomia pouzivatela a aj napriek zaskrtnutym vsetkym polickam o nezdielani akychkolvek dat a zakazu cookies?

          Este daj nieco Papier znesie vela. A internet este viac. Sa cudujem kde beries istotu ked ti opakovany a usvedceny klamar nieco napise ze hovori pravdu a znova neklame. A zrovna Googlu by som neveril vobec nic. Ta firma zije zo zhromazdovania dat vsetkeho druhu.
      Pracuje...
      X