Tak som sa dočkal. S miernou nedôverou, posilnenou zopár YouTube videami o katastrofálnej spotrebe, som vyrazil na hory v najdrahšom Audi v ktorom moja ... sedela.
Cakalo má takmer 200 km takmer celých po diaľnici po známej trase. Reku - pôjdem ako chodím s Teslou, pre porovnanie. Trasa takmer cela po diaľnici, z toho nejakých 50 km so zníženou rýchlosťou na 110 km, inak adaptívny tempomat na 125-130 km/h na letných pneumatikách.
Prevysenie - zo 130 na 900 m. n. m.
Teplota 18 - 7 stupňov , miestami dášť a mokrá vozovka.

Prve prekvapenie - zvuk. Pri zrýchľovaní pri malých rýchlostiach je počuť bzucanie meničov podobné elektrickým lokomotívam (Komentár mojej polovičky) a to aj pri celkom malých rýchlostiach. Až som mal dojem, že je to schválne ako varovanie chodcov. V kabíne to ale takmer nepočuť, pri pustenom rádiu už vôbec nie.
Ticho - ano. Je. Pri jazde po diaľnici je auto odhlucnene skvelo.

Jazdne vlastnosti sú proste Audi, fakt super, ale este umocnené veľmi nízkym ťažiskom, takze človek vôbec nemá pocit že šoféruje veľké SUV. Auto ide o poznanie “kľudnejšie” ako Tesla na našich “skvelých” cestách, napriek vzduchovému perovaniu, ktoré je vždy tvrdšie ako pružiny (ale to má moja Tesla tiež). Vnímanie rýchlosti je o poznanie ťažšie ako u Tesly, samozrejme vďaka vynikajúcemu odhlučneniu.

Jazdný mód som mal nastavený na “Efficiency”, čo mimo iné znamená najnižšiu možnú výšku podvozku. Na 185 km som spotreboval presne 60% batérie, čo by zodpovedalo dojazdu 308 km, ovšem je treba zobrať do úvahy, že posledných 50 km cesta pomerne prudko stúpa z 250 na 900 m. n. m.
Na rovine dosiahla spotreba pri priemernej rýchlosti 100 km/h 26 kWh/100 km.
V cieli cesty na displeji svietilo číslo 28.9 kWh/100 km. Teda jazda do kopca nemala taký veľký vplyv ako u Modelu S. Tam mám rozdiel medzi rovinatom a kopcovitou časťou 4-5 kWh/100 km.
Druhe prekvapenie - tá spotreba vôbec nie je taká zlá ako to vyzerá, napriek dažďu, vetru a mokru by po rovíne dojazd dosiahol zhruba 330 km.
U mně dobrý.
Zajtra o dobrých a horších fičúrach v porovnani s Skom.