Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

emisie EV vs ICE

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • Ioniq
    Member
    • Jan 2017
    • 364

    emisie EV vs ICE

    V poslednej dobe sa zacinaju sirit "zarucene" prieskumy ako su v skutocnosti EV spinavsie ako spalovaky. Chlapik z Engineering Explained sa na to pozrel a rozratal naklady na vyrobu spalovaku, maleho EV (Leaf 30) a velkeho EV (Tesla 100) plus produkcia emisii pocas uzivania. Na vypocet emisii pouzil narodny priemer USA, ale tiez separatne pouzil Idaho ako zeleny stat kde vacsina elektriny je z hydroelektrarni, a tiez zapadnu Virginiu kde je to zas uhlie.

    Priemer USA
    Nissan Leaf 30 po 1.67 roku produkuje menej emisii ako spalovak, a dokonca aj v pripade vymeny baterie je to menej ako 3.5 roka.
    Tesla 100 potrebuje v priemere 5.53 roka aby bola cistejsia ako spalovak.

    Idaho (voda)
    Nissan Leaf 30 - 1.1 roka
    Tesla 100 - 3.6 roka

    West Virginia (uhlie)
    Nissan Leaf 30 - 5.4 roka
    Tesla 100 - 17.8 roka

    Podla mna najdolezitejsi bod: Neexistuje stat v USA, kde je pouzivanie spalovaku ekologickejsim variantom. Ale v 50% statov je pouzivanie EV najekologickejsim sposobom dopravy, a v druhych 50% (uholne staty) je to pouzivanie hybridu/pluginu s malou baterkou. Tiez sa dotyka tazby Lithia, ktora sice nie je ani trosku ekologicka, ale deje sa na bohom zabudnutych miestach kde nic nezije, narozdiel od ropy, ktora pravidelne znecistuje moria a oceany a priamo ohrozuje tamojsi zivot.

    Nastastie mame na SK znacne pozitivny energeticky mix, takze akekolvek EV je v zasade fajn. V susednom Cesku to uz take ruzove nemaju, a tie velkobaterkace tam uz tak dobre vyzerat nebudu. Ale stale je tu vyhoda lokalne vs globalne emisie. Pri Tesle zostane velka cast emisii v USA

    Analyza nie je dokonala a urcite by sa dalo najst vela veci, ktore neboli zaratane. Fakt, ze berie priemer CO2 na vyrobu auta (minus bateria). Vyroba nejakeho Fordu bude asi podstatne spinavsia ako vyroba BMW i3, ktore sa chvali, ze ma komplet zelenu fabriku a recyklovatelne materialy. Ale aspon ma kazdy udaj s referenciou odkial to berie, narozdiel od tych podivnych studii ADACu a inych lokajov ropneho priemyslu, ktore sa snazia stale tvrdit, aky je diesel cistejsi a EV spinave :-/
  • jux
    jux
    Senior Member
    • Apr 2015
    • 1378
    •      

    #2
    Poriadna studia na tuto istu temu pre EU je tu:
    https://www.transportenvironment.org...fing_final.pdf
    https://www.transportenvironment.org...port%20v04.pdf

    Komentár


    • Marcel Pavlík
      Marcel Pavlík komentoval
      Upraviť komentár
      súdruhovia, enviro je IBA POLITIKA, v skutočnosti to so životným prostredím nemá absolútne nič spoločné.
      boj za životné prostredie sledujem od 1963 - rímsky kruh (klub?) a jeho predpovede (nie nepodobné aktivitám proti elektrodoprave, BEV).
      ak si niekto pamätá, to boli roky, keď vzájomná nenávisť východ/západ stratila na sile a bolo treba nového CELOSVETOVÉHO strašiaka.
  • Ioniq
    Member
    • Jan 2017
    • 364

    #3
    Ako audio kniha pre lenivych by to nebolo?

    edit: Skoda ze taketo studie sa nedostanu do mainstreamovych auto medii

    Komentár


    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      CO2 nie je strasiak a hrozba a hlavna emisia, podla ktorej treba sudit...

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      dango - ?? A co teda?

    • jux
      jux komentoval
      Upraviť komentár
      Problen je vsetko: uhlikove zluceniny, dusikove zluceniny aj mikrocastice.

    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      Je uplne jedno ci je to hlavna alebo vedlajsia hrozba. Niekde zacat treba a kazdy kusok pomoze. A nakolko je CO2 lahko meratelne tak je logicke zacat prave tymi “lahsie riesitelnymi” vecami. Ked vyriesime CO2, mozme sa presunut na dalsiu polozku. A potom dalsiu...

      Ked uz sme pri “hlavnom strasiakovi a hrozbe”, tak tymto faktorom je prave CLOVEK. Ale toho odstranit nemozeme

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Tak pani, treba si uvedomit jednu zasadnu vec a tu, ze uhlik znamena zivot. Bez CO2 v amosfere by nebolo NIC. Klimaticke zmeny su sposobovane H2O - vodnymi parami, pretoze pevnina sa presusuje a chyba v nej najvacsi akumulator tepla - VODA. Je sice pekne, ze chceme obmedzovat CO2, to vsak znamena prestat nicit dazdove pralesy. S kazdym ubudnutym stromom znamena kazda dalsia molekula CO2 zvysenie ppm...

    • Jiri GrandPa
      Jiri GrandPa komentoval
      Upraviť komentár
      Klimaticke zmeny su zposobovane vodou - tak to je perla... Prosim ta, ostanme pri autach.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      Radsej by som to prebral osobne, ked uz. Ak niekto poprie, ze voda je najvacsi akumulator, tak si treba dostudovat ucivo ZDS, male a velke vodne cykly...

    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      A preco nam chyba voda? zase sa dostaneme aj k CO2 (avsak nielen)... ekosystem Zeme je zlozity a vsetko suvisi so vsetkym. Nerovnovaha v jednej oblasti ma za nasledok retazovu reakciu a zmeny v ostatnych oblastiach.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      ze preco nam chyba voda? A co tak masivne melioracie na poliach, lukach? Pocet mokradi poratas na 1 ruke. Roviny aj hory odvodnovane nie len vacsimi a strmsimi korytami - namiesto vodozarznych opatreni sa robia opatrenia, aby voda co najrychlejsie odtiekla z krajiny. Hospodarstvo v lese sa zmenilo z tahania konmi na tazke mechanizmy, ktore dalej len zhutnuju podu a vytvaraju dalsie vodoodvadzajuce koryta, atd.... Tych pripadov mozeme menovat donekonecna

    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      Ano, a CO2 ma priamo alebo nepriamo podiel v mnohych z nich Aj pri porovnani kon vs traktor sa zase dostanes nepriamo k CO2 Ako hovorim, neda sa vypichnut jedna vec, je to uzavrety ekosystem a rovnovaha musi byt na vsetkych frontoch. To, ze zastavime vyrub lesov a melioracie nas same o sebe tiez nezachrania. Rovnako ako nas nezachrani samotna agresivna kampan proti emisiam CO2. Ale niekde zacat treba, a cim viac oblasti pokryjeme, tym budu vysledky badatelnejsie.

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      prosim ta, aky ma vplyv mnozstvo CO2 na rozhodnutie nejakeho idiota, ze odvodni 100hektarovu plochu? Pritom staci tak malo. Napr v lesoch, ked uz tam mame tie nestastne LKT, aby po sebe "popratali". Po tazbe a naslednom zalesneni, aby tam prisiel bager a rozbil vsetku zhutneninu, financne zanedbatelna polozka, ale velky ekologicky vyznam v ramci vodozadrznych opatreni.

    • Ioniq
      Ioniq komentoval
      Upraviť komentár
      Napriklad tak, ze odvodnenim sa zmeni skladba flory, ktora ma tiez vplyv na mnozstvo spotrebovaneho CO2, nakolko vlhkomilne rastliny maju vyssi “konzum” CO2 a vyssiu produkciu O2 ako suchomilne rastliny.

      Nema vplyv na jeho rozhodnutie, ale je priamo spojene s tym, ze rastliny zozeru menej CO2 a k tomu tam este hromadu CO2 vypustime extra ked tam pojde traktor a dalsie mechanizmy. Takze odvodnenie = viac CO2. Nikde som nepovedal, ze CO2 je zdrojom problemu, len ze je sucastou vsetkych procesov, priamo alebo nepriamo. Citanie s porozumenim, to je to co sa uci na strednej skole ked sa tu uz ohanas ucivom ZDS

      Ale odbehol si uplne mimo temu. Tato tema bola na porovnanie emisii CO2 medzi EV a ICE, nic viac nic menej. Zrazu tu rozoberame melioraciu luk. Zacitujem klasika: “Dajte mi pokoj, tu sme pri žatve...” (RF)

    • dango
      dango komentoval
      Upraviť komentár
      ked uz do tej politiky, tak to mozeme uzavriet dalsou historickou perlou: o tom potom
Pracuje...
X