Oznámenie

Zložiť
Zatiaľ žiadne oznámenie.

S elektromobilom na cestach, dovolenkovych, pracovnych a inych.

Zložiť

1000,- € zľava na Model S, X

Zložiť


Objednajte si nový Model S, alebo Model X cez tento odkaz a získajte zľavu 1000 eur! Zároveň získate osobnú konzultáciu s majiteľom Tesly a zážitkovú jazdu na Tesle Model S P85D zadarmo (kdekoľvek na SK/CZ). Pre viac info nás kontaktujte.

teslaclub blog bok vrch detaily konverzacie

Zložiť
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Ukázať
Vymazať všetko
Nové príspevky
  • 1fisker
    Senior Member
    • Aug 2014
    • 1542
    •   

    #46
    Off topic

    Komentár

    • Raninec Stano
      Junior Member
      • Oct 2014
      • 10

      #47
      Trenčín-Aarhus...18 hod ,,,5 nabíjaní..

      Komentár


      • Marcel Pavlík
        Marcel Pavlík komentoval
        Upraviť komentár
        google mapa mi vraví 13 h 25 min. (1 332 km) po A4 12 h 5 min. pri ideálnej premávke Táto trasa je spoplatnená. Táto trasa vedie viacerými krajinami.

      • Marcel Pavlík
        Marcel Pavlík komentoval
        Upraviť komentár
        znova rekonštrukcie? manželka bola v '92-hom na okružnej cesteb po detských domovoch, vtedy opravovali východné diaľnice deňnocpondeloknedeľa.
    • Raninec Stano
      Junior Member
      • Oct 2014
      • 10

      #48
      to ikazovalo zhruba aj mnr...Čechý rozkopané mierne ,ale Nemci najmä okolo Dráždaň a Hamburg komplet skoro až po hranice s Dánskom...ale aj tak cesta príjemná a neúnavná...Nabudúce uvažujem cez Polsko ...ukazovalo mi to 15 min rozdiel...?

      Komentár


      • Janek72
        Janek72 komentoval
        Upraviť komentár
        Cez Poľsko som sa vracal na TMS z Amsterdamu v piatok, až na prvých skoro 40km hneď za Nemeckými hranicami kde je panelová diaľnica s obmedzením na 70km/h bola cesta OK, využil som oba SC po ceste (50 min nabíjania na oboch). Akurát z Katowíc som už nešiel podľa navigácie TMS cez Český Tešín a Žilinu ale priamo na Námestovo. Ten piatok bol dosť plný kolón a k tomu dážď - ale cesta zo TESLA centra v Berlíne (kde mi mimochodom vymenili predný motor) trvala celkovo 10 hodín.
    • Janek72
      Junior Member
      • Apr 2014
      • 22

      #49
      Rád sa podelím zo skúsenosťou s mojou TMS 85D minulý týždeň. Po ceste z Ledníc do Aquaparku pri Berlíne mi po diaľnici v Čechách počas autopilota vyplo predný motor, pričom auto išlo naďalej na autopilot až po SC, kde som ho dobil na ďalšiu cestu. Samozrejme som zavolal na podporu do TESLA servisu, kde mi ďalšiu cestu síce neodporúčali ale keďže som mal cestu k Berlínu, riskol som to a išiel štýlom Škoda 100 (spomienka na moje prvé auto kedysi dávno :-)) - teda bez ABS, ESP a len so zadným náhonom a dokonca s predným kufrom :-). Auto išlo v pohode aj keď so znateľne nižším výkonom pri rozbehu, v Nemecku však aj 180km/h. Večer som zaparkoval pri Aquaparku, nabil v nabíjačke, ktorá je tam za darmo (16A ale stačí na noc:-) a ráno vyrazil do 30km vzdialeného TESLA servis centra. Napriek tomu že otvárali až o 9:00 a ja som prikvitol už o 8:30 ihneď ma zobrali - normálne chodia do práce skorej :-) a okamžite sa začali problému venovať. Osobne som predpokladal že pôjde o problém s nejakým čidlom, doobeda som pri káve surfoval na WiFi Tesla-nete v miestnosti pre zákazníkov, chlapov mrzelo že toľko čakám, odbehol som si na obed - aj keď ma chceli zaviezť, skúsil som Berlínsky UBER na 10km vzdialený McDonald - nie každému to vyhovuje, mal som však chuť vyskúšať rozdiely medzi SK a DE - a mali oproti nám Caesar McWrap - čo som teda aj vyskúšal :-). Cestu späť som absolvoval pešo a o 14:00 som bol naspäť. Už tušili že to nebude čidlo - chlapi neboli ani na obede tak objednali nový motor, že ho na druhý deň vymenia, zatiaľ mi dali druhú TMS 100D a tak som vyrazil späť si zrelaxovať do Aquaparku a večer o 20:00 ďalej do Amsterdamu. Na druhý deň poobede mi volali že auto je hotové, motro vymenený, opravili ešte nejaké drobnosti ako vtlačený parkovací senzor, samozrejme vyčistili auto, vymenili náplne - tak sme na ďalší deň pred obedom prišli, vymenili zase auto s dobrou skúsenosťou s výkonnejšou baterkou (po plnom nabití typický dojazd 512km namiesto mojich 408km) a išli sme naspäť. Samozrejme nič som neplatil, lebo napriek tomu že základnú záruku už nemám (auto už má vyše 124.000km), rozšírená je na 8 rokov bez obmedzenia najazdených kilometrov. Som nadmieru spokojný so servisom a uvažujem že na servis budem cez Poľsko chodiť do Berlína, čakacia doba je 1-2 týždne podľa telefonátov čo som si vypočul aj v Poľštine (dievčina na príjme je Poľka). Cesta nie je z Liptova zlá až na jeden Poľský úsek pred Nemeckými hranicami.
      Verím že aj táto skúsenosť napriek relatívne vážnej chybe (ktorú ešte v servise nemali) pomôže aj ďalším užívateľom značky Tesla.

      Komentár


      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Konečne aj pozitívna skúsenosť so servisom. Takto by to malo vyzerať vo Viedni a hneď by viacerí kupovali Teslu.
    • 1fisker
      Senior Member
      • Aug 2014
      • 1542
      •   

      #50
      Posledných niekoľko príspevkov je off-topic. Toto je téma zameraná na videá. Takéto príspevky píšte inde. Napr. sme: http://teslaclub.sk/forum/tesla-motors-forum/model-s

      Komentár


      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Ved ja som tu temu aj zakladal, ze sem pojdu viac videa ako komentare ohladne praktickych skusenosti, ktore su zaznamenane na video. Pretoze videa v cz / sk jazyku nam chybaju o elektromobilite. V en ci de je ich dost a stale pribudaju, ale v cz / sk jazyku ich vela nieje. Dobre by bolo natocit videa trebarz medzi dvoma mestami alebo prechod cez nejake kopce, kde by bolo na videu jedna kamera na cestu, druha na displej a trebarz zrychlene video s kombinaciou pomaleho, kde by bol doplneny komentar. Nemusi byt vidiet EVC vozidla alebo sofera. Alebo taky nakup, kde by bol zaznamenany cas odchodu od auta a cas prichodu k autu + kolko bolo kWh baterke mozno aj % a kolko sa stihlo zatial nabit. Trochu komentu k tomu, co ja viem mame pekne a tolko stupnou a stihol som nakupit, obed, ci toaletu. Aby bolo jasne ukazane, kym som nabijal auto, stihol som toto. Necakal som na nabitie, ale vyuzil cas. A podobne videa.

      • Daliborko
        Daliborko komentoval
        Upraviť komentár
        Presne tak, CZ / SK videí je žalostne málo (nebyť @Ľuboš_Geleta , tak ani nehovoriac)
        ICE666SVK krásne napísané, chcel som dať "Like", ale na komentár sa nedá, tak prikladám tu. "Like"
    • Miroslav Rojko
      Senior Member
      • Nov 2016
      • 1311
      •   

      #51
      Práve bola pridaná DC nabíjačka Kaufland Zadar - free bez karty. To otvára cestu zo Zagrebu pre 40kWh Leafy aj pre dalmáciu, stredné Chorvátsko. Zo ZG do ZA medzi DC je to 280 km, čo by Leaf mal dať po starej krásnej ceste č.1 cez Plitvičky. Cestou naspäť možno bude potreba hodinku dobiť na AC v Karlovaci, lebo naspäť bude vyššia spotreba, ale to sa dá prežiť.
      [priezvisko]@me.com

      Komentár


      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        Pekne, pozeral som na plugshare prave. Je ale v Chorvatsku obrovoska diera medzi Zagrebom a Zadarom, chcem ist za rok/dva na nejaky ostrov (brac, hvar) a jediny sposob sa zda by zastavka na plitviciach, tam stravit den / dva, nabit to na 100% zo zasuvky a potom sa uz da.
    • curgali
      Member
      • Jul 2014
      • 310
      •   

      #52
      Trip Trenčín – Crikvenica a späť s Nissanom Leaf 40 kWh.
      1. Časť: Cesta tam.
      Mám najazdené na novom Leafa 2 už 6.000 km a povedal som si, že je čas zistiť, či zvládne aj dlhšie cestovanie, nie len po Slovensku. Vybral som si termín 5. – 8.7.2018. Plán bol následovný. Trenčín – Crikvenica cca 660 km, 3 nabíjacie zastávky, občas malá WC pauza a jedna hraničná kontrola. Cesta s 2 osobami a malou batožinou. To by v tom bol čert, aby som sa nedostal pod 12 hodín. To je taká psychologická hranica pre BEV mimo Tesly.(Myslím, že jeden kolega s Ionigom spomínal tu na nete, že dal Chorvatsko za 12 hod.) Prvý ,,čert“, ktorý mi chcel zmariť môj plán sa objavil v podobe ďalších členov posádky. Keď sa dospelé deti dozvedeli, že chcem ísť do Chorvátska, hneď zahlásili, že aj oni sa idú okúpať na Jadran. Tak nakoniec sa do Leafu naukladalo 5 dospelých ľudí a plný kufor batožiny. Večer pred cestou som si ešte napísal itinerár nabíjania s Free charging bez identifikácie, nakoľko nemám žiadnu kartu,viď. obr.1.
      Ráno 5.7. o 04:15 vyrážame. Batéria nabitá na 99% s teplotou na 40% stupnice. Vonkajšia tepl. 13 st.C. Rýchlostný plán je takýto: Diaľnica 100 km/hod, mimo diaľnice 80 – 90 km/hod podľa premávky a v meste tradičná 50-tka. Po pár kilometroch som na diaľnici TN-BA a nastavujem na tempomate 100 km/hod.. Cesta ide rýchlo a po 134 km a 01:28 hod jazdy zastavujem pri 1. nabíjačke na Wolkrovej ulici v BA. Túto nabíjačku som si zvolil preto, lebo je blízko plánovanej trasy a nemusím nikde ďaleko zachádzať. Začínam nabíjať: kapacita 42%, teplota batérie na 50% stupnice, vonk.teplota 18 st.C. Po 35 min končím nabíjanie: kapacita 90%, teplota batérie na 75% stupnice, priem. rýchlosť nabíjania 30 kW. Odchádzame o 06:20 do Zalaegerszegu. Ideme po diaľnici. Na hraniciach kupujem známku. Maďarskú diaľnicu opúšťame pri Mosonmagyaróvári smer Jánossomoria a Csorma. Vyhýbame sa Gyoru. Ušetríme 18 km. Pri Csorme ideme opäť na diaľnicu smer Szombathely. Z diaľnice odbočujem na Sárvár. Cez Kám a Vasvár prichádzame po 197 km o 09:10 hod do 2. nabíjacieho bodu Zalaegerszegu. Viď.obr.2. Začínam, po krátkom oboznámení sa ako na to, nabíjať: kapacita batérie 12%, teplota batérie 75% stupnice, vonk. teplota 24 st.C. Po 01:12 hod končím nabíjanie: kapacita batérie 90%, teplota batérie stúpla na 90% , t.j. biela linka stupnice sa dotkla prvej červenej paličky, priem. rýchlosť nabíjania 23 kW. O 10:25 hod odchádzame najrýchlejšou trasou do Záhrebu. Pred Veľkou Kanižou vchádzame na maďarskú diaľnicu, a opäť nastavujem tempomat na 100 km/hod. Na maďarsko-Chorvátskej hranici sme sa zdržali veľmi málo. Ale keď som odchádzal, obaja policajti sa po mne dívali. Možno tam ešte takýto elektromobil nemali. Cesta bola fajn a po 02:57 hod a 184 km prichádzam do posledného nabíjacieho bodu na ul. Stjepana Radiča. Je to veľké parkovisko pri radnici. Nachádzajú sa tam hneď dve nabíjačky vzdialené od seba cca 50 m. Obe boli obsadené, ale našťastie na tej druhej DBT bola na AC nejaká Audina, tak som sa mohol hneď napojiť na CHAdeMO. Začínam nabíjať: kapacita 17%, teplota batérie stále 90% stupnice, vonkajšia teplota 31 st.C. Ako sa auto nabíjalo, my sme si rozložili v parku, ktorý je vedľa parkoviska, piknik a najedli sme sa.. Ďalší ,, čert“, čo mi nedovolí pokoriť hranicu pod 12 hod cesty sa ukázal v podobe batérie Nissanu Leaf 2. A teraz to príde Končím nabíjanie: kapacita 80%, vonkajšia teplota 31 st.C., nabiť o 63 % som potreboval 01:25 hod, priem. nabíjací výkon bol 16 kW !!, teplota batérie stúpla hlboko do červeného poľa na cca 96% stupnice !! viď. foto 3. Táto teplota sa držala po celý čas až do Crikvenice. Tam až klesla pod červené pole na 90% stupnice. Všetky tieto okolnosti spôsobili, že som dorazil po 165 km so zostatkovou kapacitou 18% pred 22 kW AC nabíjačku hotela Omorika až o 17:12. Nabil som si tam až na druhý deň, keď vychladla baterka. Keďže som nevyužil služby hotela, tak ten si účtuje 50 kún za nabitie, t.j. 6,80 €, ktoré mi trvalo 6 hod viď.foto4. Toľko isto stojí aj parkovné na mestskej pláži, bez nabitia samozrejme. Na záver 1. časti uvádzam súhrn z palubného počítača: Cesta mi trvala 12:57 hod, prejdená vzdialenosť 680 km, priemerná spotreba 13,4 kWh/100km,priemerný čistý čas jazdy 09:30 hod a priemerná rýchlosť čistej jazdy 71 km/hod. Celková priemerná rýchlosť jazdy, vrátane prestávok a nabíjania je 52,3 km/hod. Cestu sme absolvovali bez zapnutej klimatizácie.V prípade potreby sme si vetrali pootvoreným oknom.

      Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Trip Crikvenica foto 1.jpg Videní:	1 Veľkosť:576,5 KB ID:	26048Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Trip Crikvenica foto 2.jpg Videní:	1 Veľkosť:938,8 KB ID:	26049Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Trip Crikvenica foto 3.jpg Videní:	1 Veľkosť:1,05 MB ID:	26051Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Trip Crikvenica foto 4.jpg Videní:	1 Veľkosť:702,3 KB ID:	26050Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Trip Crikvenica foto 5.jpg Videní:	1 Veľkosť:1,12 MB ID:	26052
      Naposledy upravené curgali; 12-07-2018, 10:41.

      Komentár


      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        ta rychlost nabijania je fakt problem, na mojom 30 kWh som siel minuly vikend do Tatier a nebol som takmer vobec obmedzeny nabijanim. Cestou tam som dal z Rakuska do Povazskej bystrice vkuse bez zastavaok 195 km na jedno nabitie! Osobny rekord, ale zena nebola nadsena ked som posledny usek dialnice - kopec na sverepec - isiel 40 km/h po krajnici na blikackach s * * * dojazdom. V PB som sa nabil v Mparku na 75 %, siel do Ziliny, tam som sa nabil a potom este aj v Mikulasi. Cestou naspat som siel este lepsie, nabijal som len v Ziline a Zelenci, v Ziline sme aj tak potrebovali nakupit, takze strata ziadna, v zelenci bola vitana prestavka, takze zas ziadna strata. Teplota baterie po zeleneci 11/12 a vykon motora obmedzeny na 65 kW, inac vsetko v pohode. Kapacita baterie ale hlasi pokles o necele percento, uvidim ci sa vrati po software update.

      • g211
        g211 komentoval
        Upraviť komentár
        Teq Offtopic: Mpark v PB funguje? Naposledy niekto pisal ze nabijacka je zrusena.

      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        g211 kdeze, funguje. len musis ist po kartu hore do kaviarne (cafe 33) len tam parkuju fosily alebo elektromobily co sa nenabijaju, kedze vsade okolo su platene parkovacie miesta

      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Ten 4. obrazok je tam, kde nabijal aj Lubos Ioniqa? Inac vyuzivaj parkovacieho asistenta, nech je to rovno.

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Ďakujem..opravene.
    • curgali
      Member
      • Jul 2014
      • 310
      •   

      #53
      Pre ICE666SVK a iných , čo si pomysleli, že neviem parkovať.... Nie je všetko tak ako sa na prvý pohľad zdá. Ale našťastie mám k dispozícii aj video a môžem zhotoviť foto, ako to vyzeralo, keď som prišiel nabíjať...Musel som isť predom do malej štrbiny, aby som sa vôbec dostal na miesto nabíjania. Viď.foto1. ICE som zvedavý ako by to urobil asistent tvojej Tesly.... To parkovisko je pomerne malé a býva tam veľa áut. Keď som odchádzal bolo skoro prázdne..preto ten efekt divného parkovania. Inak Luboš má aj kartu Elen na takú istú nabíjačku, ktorá je v centre mesta na parkovisku pred obchoďákom s potravinami. Viď foto 2...

      Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	Trip Crikvenica foto 6.jpg
Videní:	398
Veľkosť:900,7 KB
ID:	26063Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	20180708_081505.jpg
Videní:	431
Veľkosť:1,09 MB
ID:	26064

      Komentár


      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Prva vec ja som ta chcel len podpichnut vid ten smajlik na konci. Takze dvaja slovaci tam stali a to by nedal zadny asistent. Inac rad by som, ale zatial ziadne EV nevlastnim. Momentalne nato niesu peniaze. Bohuzial. Tak zatial jazdim na 22 rocnom aute a tam nemas parkovace, ani kameru, ani klimu a ani tempomat. V dnesnych teplotach skoro 30°C je to vela krat o hubu. Ked si otvoris okno, tak mozes schytat preivan na ucho alebo oko a to nieje nic prijemne.

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Ved ja viem, preto som ti dal až dvoch smailikov. Este že tam nechali aspoň tu malú medzeru. Neviem prečo som si myslel, že maš Teslu....ale čo nie je, môže byť....
    • Ľuboš Geleta
      Member
      • May 2014
      • 498
      • lubos98970
      •   

      #54
      Ako to že si najazdil len 680 km ? Ja som si tento rok neuvedomil že sa nemusím zastavovať v Koprivnici a mohol som rovno zo Zalaegersegu kedže mi prvý x v živote šlo rýchlo nabíjanie rovno do Zagrebu asi by som ušetril 10-15 km a možno aj dáky čas. Ja som šiel mimo diaľníc ale na 90 som chodieval 105-110. Snáď bez pokuty. Cesta spať mi trvala najmenej a to presne 14h 15 m všetko bez diaľnic bez jediného poplatku.

      Komentár


      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Ono to tak vychádza podla trasy, čo som popísal. Išiel som podľa navigácie a po diaľnici v Maďarsku..ty si musel kľučkovať po okreskách, a preto si mal asi väčšiu vzdialenosť. Ešte jedna poznámka: navigácia nového Leafu 2018 neregistruje diaľnicu cca 5 km za Csormou smer Szombathely a späť tak isto samozrejme...
    • curgali
      Member
      • Jul 2014
      • 310
      •   

      #55
      Trip Trenčín – Crikvenica a späť s Nissanom Leaf 40 kWh.
      2. Časť: Cesta späť.
      V nedeľu 8.7. ráno o 10:00 odchádzame späť na Slovensko. Rýchlostné tempo zostáva ako cestou tam. 100 diaľnica, 80-90 okresky a 50 km/hod mesto. Batéria nabitá na 89% a teplota sa drží ako vždy pri začiatku jazdy na 40% stupnice. Dojazd nám ukazuje 284 km, čo je do 165 km vzdialeného Záhrebu až až. Prvých 30 km ideme do kopca so spotrebou 25kWh/100km. Po prekonaní horského pásma už len klesáme a spotreba sa postupne znižuje. Na diaľnici mám opäť nastavenú rýchlosť na tempomate 100 km/hod. Po 167 km prichádzame do 1. nabíjacieho bodu, Záhrebu, so spotrebou 14,2 kWh/100km. Vchádzame na parkovisko pred radnicou ako pri ceste tam. Bohužiaľ sú zas obe nabíjačky obsadené. Tento nabíjací bod je veľmi frekventovaný a treba počítať s tým, že budete možno musieť čakať na uvoľnenie, alebo isť inam. V Záhrebe sú asi 4 FreeCharging nabíjačky bez identifikácie. Ale my sme mali šťastie. Miesto nám uvoľnila ihneď po príchode Tesla, ktorá nabíjala na CHAdeMO konektore DBT nabíjačky. Idem nabíjať: kapacita batérie 21%, teplota batérie 50%, vonkajšia teplota 28 st.C. Je zaujímavé, že teplota batérie sa počas cesty zvýšila o 10% stupnice, tak isto ,ako pri 18 st.C v Bratislave. Počas nabíjania sme sa občerstvili a zahrali sme si na rozloženej deke karty v priľahlom parku. Po 50-tich minútach ukončujem nabíjanie: kapacita batérie 91%,teplota batérie sa zvýšila až na 80% stupnice, vonkajšia teplota rovnaká 28 st.C, priemerný nabíjací výkon 32,4 kW. O 13:32 vyrážame smer Zalaegerszeg. Po menšom zdržaní na mýtnici ideme smer hraničný prechod Goričan – Letenye. Nikomu nedoporučujem tadiaľ ísť od Chorvátskej strany. Strávili sme v kolóne 30 min. a to bola nedeľa...Po 3:11 hod jazdy prichádzame do Zalaegerszegu. Na tomto úseku sme mali spotrebu 14,5 kWh/100km. Začínam nabíjať: kapacita batérie 16%, teplota batérie rovnaká 80%, vonkajšia teplota 26 st.C. Keďže nabíjačka je postavená v samom centre mesta, tak sme si počas nabíjania pozreli dve zaujímavé akcie, ktoré sa tam konali. Jedna bola súťaž mladých dievčat v tanci na tyči , ktorá sa konala na zvýšenom pódiu a asi o 100 m ďalej prebiehala súťaž silákov v nejakom viacboji. Dvíhali sa na hrazde, skákali cez švihadlo, robili pokľak s ručnou činkou, vzpierali nad hlavu veľkú obojručnú činku. Tí Maďari sa ale vedia zabávať, viď.obr.1. Po 1:17 hod ukončujem nabíjanie: kapacita batérie 92%, vonkajšia teplota 26%, priemerný nabíjací výkon 21,3 kW a pozor, teplota batérie sa už po 2. nabíjaní vyšplhala do červeného poľa na 95% stupnice !!,viď.obr.2. O 18:01 odchádzame tou istou trasou, ako tam. Po 22 km kontrolujem teplotu batérie a s potešením vidím, že klesla na 90% pod červené pole. Pokračujeme cez Sárvár na diaľnicu smer Csorma a potom cez Jánossomoriu do Mosonmagyaróvár. Tam opäť nabehneme na diaľnicu až do Bratislavy. Do 3. nabíjacieho bodu prichádzame s priemernou spotrebou 14 kWh/100km po 188 km jazdy o 20:35 hod. Začínam nabíjať: kapacita batérie 15%, vonkajšia teplota 24 st.C, teplota batérie 90% stupnice. Keď som posádke oznámil, že musíme nabíjať aspoň hodinu, aby sme sa dostali domov, chceli si zobrať taxi a ísť na nádražie, že vlakom budú doma rýchlejšie. Nakoniec som ich uplatil 4-mi nanukmi a zostali trpezlivo čakať. Končím nabíjanie: kapacita batérie 65%, vonkajšia teplota 24 st.C, priemerná rýchlosť nabíjania 16,6 kW a teplota batérie opäť vystrelila ako raketa SpaceX na 95% stupnice hlboko do červeného poľa. O 21:40 vyrážame smer Trenčín. Počas cesty nám opäť klesla teplota batérie z červeného poľa na 90% stupnice. Pripisujem to vonkajšej teplote, ktorá klesla na 17 st.C. Domov prichádzame s jednou prestávkou po ceste o 23:25 zo zostatkovou kapacitou batérie 8%. Priemerná spotreba na tomto úseku bola 14,2 kWh/100km. Takže cesta späť mi trvala 13:25 hod, prejdená vzdialenosť 659 km priemerná spotreba bola 14,3 kWh/100km, čistá priemerná rýchlosť bola 66 km/hod a čistý čas jazdy 9:56 hod, viď.obr.3. Celková priemerná rýchlosť včetne prestávok a nabíjania je 49 km/hod. Na vysvetlenie uvádzam, že pod menšiu vzdialenosť späť, sa podpísala cesta tam, keďže som neodbočil na Sárvár tam kde som mal, ale odbočil som až pri Olbo +8 km a cestou späť som hneď za Maďarskou hranicou odbočil z diaľnice a išiel skratkou cez Borsfu, kôli obave z dojazdu – 10 km. Zvyšné ušetrené km idú na vrub hľadania nabíjačiek po meste cestou tam. Dlhší čas cestou späť a celková nižšia priemerná rýchlosť ide na vrub tej 30 min. kolóne pred Maďarsko – Chorvatskou hranicou. Vyššia spotreba ide pravdepodobne na vrub rozdielu nadmorskej výšky medzi Crikvenicou a Trenčínom.

      Záver.
      Podľa Chargemaps.com sa dá, cez FreeCharging nabíjačky bez akýchkoľvek identifikačných kariet, prísť do Londýna, Paríža a dokonca až na Gibraltar. S autom o veľkosti batérie 40 kWh a CHAdeMO konektorom, ako má Leaf 2, to ide. Lenže to auto, by muselo mať teplotný management batérie, aby sa mu tá batéria neprehrievala. Chcel som takúto cestu absolvovať, ale po tejto skúsenosti ja osobne končím s cestami, pri ktorých by som musel viac ako 2 x nabíjať na DC nabíjačkách, čomu zodpovedá vzdialenosť cca 500 km za deň. Nebudem riskovať, že si predčasne degradujem baterku tým, že budem nabíjať a jazdiť s teplotou batérie v červenom poli. Bohužiaľ nám Nissan predáva opäť tkz. Destinationcar, t.j. auto na miestne použitie ako bol Leaf 1, len s väčším rádiusom. Na budúci rok nám sľubuje Leaf 2 s 60 kWh baterkou a teplotným managementom, ale to už tu bude auto podobnej cenovej relácie, ktoré bude schopné bezproblémovo jazdiť po celej EU bez desiatok rôznych kariet a prehnaných cien za nabíjanie...

      Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Cesta späť obr. 1.jpg Videní:	1 Veľkosť:981,3 KB ID:	26192Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Cesta späť obr. 2.jpg Videní:	1 Veľkosť:428,8 KB ID:	26190Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu  Meno:	Cesta späť obr. 3.jpg Videní:	1 Veľkosť:535,7 KB ID:	26191

      Komentár


      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        rapidgate je real...je to skoda, ale s 30 kWh leafom by si tu trasu dal ovela rychlejsie, ak su teda dostupne nabijacky na ceste.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Nedal by si rychlejsie, ja som dal Prahu cez Krkonose minuly rok na 30kWh Leafe a tiez som stale mal baterku v červenom a nabijal pomalsie. Stary Leaf mal ten isty problem, len sa o tom nehovorilo. A to bola kratsia trasa. Zober do uvahy, ze nabijas este viac krat, lebo sa Ti vojde menej do baterky a 30kWh Leaf neobmedzuje az tak nabijanie a baterku tym padom zohreje rychlejsie.

      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        zohreje, ale obmedzenie nabijania je ovela mensie a v konecnom dosledku na dlhej trase cestujes rychlostou nabijania, ja som bol najdalej v Tatrach ale aj pri 95% teploty baterie sa mi LEAF nabijal 38 kW

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Teg..a kde by si uskladnil energiu potrebnú na tomto úseku? Pri plnom aute( 5 osob+plný kufor) by si spotreboval: Crik.-Zágreb-25,56 kWh, Zágreb-Zalaegerszeg-27,36 kWh ! , Zalaegerszeg-BA-27,72 kWh ! , BA-TN-20,52 kWh. Medzi Crikvenicou a Zalaegerszegom nemáš iné rýchlonabíjacie body. Ak by si sa vydal po okreskách neprídeš rýchlejšie ako po diaľnici. Viď. Ľuboš Geleta. Aj keď prekračoval na nich rýchlostné limity aj tak prišiel o viac ako hodinu neskôr. A to má Ioniq teplotný management a preto rýchlejšie nabíja...
        Naposledy upravené curgali; 13-07-2018, 09:29.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Tusim treba spravit eTour Hrvatska na Leafoch aby to bolo 100%ne :-)) !!

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Teq, nezohladňuješ veľkosť batérie a síce Tebe už nad 60% ide pomalšie a to je toľko energie ako pri novom Leafe pri 45%-tách a ten spomaľuje nad 65% až 70% a teda prvé dve nabíjania sú o dosť rýchlejšie ako u Teba, až pri treťom si rýchlejší ty (aj keď mne pred Prahou pri štvrtom nabíjaní už ledva nabíjalo, rýchlosť som nepozeral ale trvalo to raz tak dlho). Keď si zohľadníš počet nabíjaní a toto čo píšem, starý Leaf nie je rýchlejší. 

        Tiež mi nehovor, že môžeš donekonečna nabíjať tak rýchlo, keď je baterka na 95%. Kde ide potom to teplo ? Alebo nechá riadenie nabíjania 30kWh baterku vyvrieť nad 100 stupňov ? Ja mám inú skúsenosť. Tatry sú ešte polovičná štreka oproti Chorvátsku, takže dokedy neabsolvuješ, si to idealizuješ.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        V Bratislave, Zalaegerszegu aj Zagrebe je viac Chademo a teda sa dá urobiť súčasný roadtrip na dvoch Leafoch. Alebo Leaf a Ioniq, keď Zalaeg... už funguje CCS.

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Curgali, este by si pre uplnost mohol do clanku doplnit kolko je realna rychlost, ked mas nastavenych 100 resp. 50km/h.

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        To neviem presne. Možno to má niekto zmerané, tak nech hodí sem údaj o skreslení rychlomera Leafu 2. Ale pri 100 km je to cca 96 km/hod.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Si optimista ze 96. Pri 100-ke je to 92 km/h pri pneu na 2,8 atm. nafuknutych. Pri 130 km/h je to 122 km/h a ked je tempomat na maximalnej 144 km/h, taj je to v skutocnosti 133 km/h.

      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        no co by sa stalo pri tretom QC neviem povedat, kedze som neskusal, siel som najviac 360 km a tam som nemal spomalenie. Ked niekedy pojdem dlhsiu trasu isto dam vedet. Tak ci onak to ale zatial ziadny LEAF nezvladne bez ujmy a nabijanie tak horucej baterie jej znizi kapacitu.
    • Miroslav Rojko
      Senior Member
      • Nov 2016
      • 1311
      •   

      #56
      Moja 720 km cesta do Košíc a naspäť dopadla veľmi dobre, spomalenie som nepocítil. Stačí vložiť AC nabíjanie medzi dve DC nabíjania. Išiel som z NM, nabil v Žiline, prišiel 120-kou do Košíc a tam nabíjal niekoľko hodín na AC, lebo som sme si urobili prehliadku mesta, nato sme tam išli (hanbím sa ale doteraz ma nenapadlo si Košice pozrieť, vždy som cez ne len prechádzal) a cestou naspäť bola batéria teplotne OK a v pohode dala dve čiastočné rýchlonabíjania v Poprade a Žiline.

      Preto Oliver nezavrhuj cestovanie po Európe, len si urob vždy nejaké prehliadky miest, kde si nebol a tam využi AC nabíjanie 7,2kW výkonom. Aj tak nedáš Gibraltar 3200 km na jeden ťah ani na Tesle, ale ako road trip na pár dní so zastávkami to ide aj na Leafe.

      Minulý rok som dal na Ioniqu 800 km naraz do CR a začínam si vážiť rýchlosť nabíjania ešte viac ako veľkosť baterky.

      Pozerám tie Vaše trasy (Oliverovu a Ľubošovu) cez Maďarsko a s miernou úpravou po kamioňáckej 86-ke a na prechod Rédicz ako chodievam odjakživa ja, sa tam dá ešte nejaký čas a km ušetriť a myslím, že by to dalo pod 11 hodín urobiť. Ale zasa je otázka, prečo keď na mojom diesli to dám za 7 hodín za 50€ nafty, by sme štyria tvrdli 4 hodiny dlhšie, netreba to s tým fanatizmom prehánať.
      [priezvisko]@me.com

      Komentár


      • hudino
        hudino komentoval
        Upraviť komentár
        Uplny suhlas so vsetkym. aj s tou cestou na dovolenku. ked vezmeme v uvahu ze to je cca 1/20 a u niekoho mozno 1/40 vsetkych km, tak proste nato sa vezme spalovak. Skoda ze ste vsetci takto nepopisovali svoje trasy aj s Ioniqom... tam by to bolo v poho a predalo by sa ich viac

      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        Ja som mal (mozno nie len ja) taky crazy napad, preco nenapadlo niekoho v nissane moznost pozicat si nieco ako prives, na ktory by sa clovek mohol na dovolenku dobre nalozit a pritom by mal v sebe aj 20 kW generator. Viem ze leaf ani ioniq nemozu tahat, ale to je len chyba vyrobcov ze to nehomologizovali, inac to ide. Output generatora by siel priamo do motora, kde pokial by clovek nevyuzival 20 kW, nabilo by to trochu baterie a ked viac, pomohla by bateria (kedze bateria sa nemoze aj nabijat aj vybijat naraz) Pozicat si raz za rok taketo nieco na dovolenku kde sa daju nalozit kufre / bicykle alebo rovno nieco ako karavan by som isto vyuzil, siel by som vlastnym autom, mal by som moznost zbalit si co chcem a nebol by som obmedzovany nabijackami.
        Naposledy upravené Teq; 13-07-2018, 14:59.

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Teq... Ziadne EV nedovoli nabijat pocas jazdy. Ak keby dovolil, vecsina ev ma 1f nabijacku, takze max prisun energie 7kW - to by ti moc nepomohlo, navyse prives zvysuje spotrebu - aj maly cca 20 az 40%, prives je otrava, mensia povolena rychlost, dalsia platba za dialnice, na vecsine nabijaciek by si ho musel odpojit. Generatory maju dost male nadrze, takze by si musel po ceste dolievat alebo casto chodit kupovat benzin. Urcite by si na tom bol horsie ako bez privesu.

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Co si chcel povedat:
        "(kedze bateria sa nemoze aj nabijat aj vybijat naraz)"
        Ked by isla energia z generatora cez nabijacku na svorky baterie, z tych istych svoriek si berie energiu motor, klima a ine 400V spotrebice. Ked by spotrebice brali viac ako da generator cez nabijacku, tak sa bateria vybija, ked by brali menej, tak sa nabija.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        S tým prívesom to nie je nemožné, Teq píše o tom, keby to Nissan urobil a Nissan predsa má prístup do firmware svojich áut aby vedel zabezpečiť to čo píše. Vie použiť palubnú nabíjačku na zmenu AC z generátora na DC a tiež by vedel použiť toto DC na ten účel - keby chcel. Ešte by to chcelo vyriešiť prepojenie vleku a auta - cez prívesovú zásuvku by asi nepustili 7kW a ako ďalšiu investíciu zo strany majiteľov vidím montáž ťažného - to by asi každý nezainvestoval.

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Nie je to nemozne (ved takmer vsetko je mozne), len som sa snazil poukazat na mnozstvo problemov a komplikacii, ktore sposobia neefektivitu doplnania energie z generatora vezeneho na privese.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Ale fuj Miroslave! Nerouhej se!

      • Ludicrous
        Ludicrous komentoval
        Upraviť komentár
        jux takto funguju vsetky “OnLine” UPS zalohovane zdroje. Najlepsia filtracia napajania napr pre servery a telekomunikacne zariadenia

      • jux
        jux komentoval
        Upraviť komentár
        Ludi... Viem dobre ako funguje online UPS, mame takych v prevadzke asi stovku :-), offline ci line-interactive nepouzivame.. Len som sa pozastavil nad tou nelogickou vetou...
        Na zvysenie kapacity baterie by sa mi viac ako generator pacila pridavna bateria bud rovno v aute, ak to celkova hmotnost dovoli, alebo v horsom pripade na privese - pri rovnakom pocte clankov s rovnakou chemiou by mohli byt Baterie jednoducho spojene paralelne (cez nejake istenie) Vybijali aj nabijali by sa spolu. Elektricke motocykle mavaju taku pomocnu vyberatelnu bateriu na zvysenie dojazdu pre dlhsie cesty.. Ked som mal este v skutri olovenne baterie tak som si pomocne baterie pribastlil. Po 6-tich rokoch mi klesla kapacita tak som pridal k povodnym styrom 35Ah na vykrytie poklesu dalsie 4ks 9Ah a fungoval som dalsie 4 roky.
        Az potom po 10tich rokoch som olovo vyhodil a dal lifepo4.
    • curgali
      Member
      • Jul 2014
      • 310
      •   

      #57
      Trip Trenčín – Mladá Boleslav a späť s Nissanom Leaf 40 kWh.
      Po skúsenostiach na ceste do Chorvátska som sa vybral otestovať cesty a nabíjanie u našich susedov v Česku. Túto cestu absolvujem každý rok, pretože tam mám príbuzných. Doteraz som tam chodil na fosilnom aute, pretože na Leafe 1 by to bola strastiplná cesta náročná na čas. Ale Leaf 2 už je auto, s ktorým to ide. Keďže som nechcel ísť kôli času čisto len po cestách 1. triedy cez Svitavy, HK do MB, mal som na výber dve najrýchlejšie. TN-Brno-Praha-MB cca 400 km, dve nabíjania a TN-Brno-Havlíčkuv Brod-Kolín-MB cca 360 km a len jedno nabíjanie. Ktorá je lepšia a rýchlejšia pre Leaf 2 sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Ešte musím napísať, že cestujem pomocou chargemaps.com len po Free nabíjačkách bez identifikácie, pretože nemám žiadnu zahraničnú kartu.
      Prvú si volím trasu cez Prahu. Odchádzam v piatok o 12:05 pri vonk.tepl. 23 st.C, kap.bat. 78%, tepl.bat.50% stupnice. Po bezproblémovej ceste známymi rýchlosťami 90 a 50 prichádzam po 146,6 km so zostatkovou kapacitou 27% o 14:15 na nabíjačku Lidl na ul. Pod Nemocnicou v Brne. Priemerná spotreba na tomto úseku je 12,3 kWh/100km a priem. rýchlosť 67 km/hod. Viď.foto 1. Pre tranzitujúcich je to výborný nabíjací bod, pretože je to len 2,3 km od diaľnice. Na nabíjačke sa nabíjal na AC Fiat 500 a na CCS BMW i3. Ale majiteľ BMW mi hneď oznámil, že keď dofajčí, tak odchádza. Takže po cca 5 min sa napájam a za 43 min nabíjam do 90 %. Priem.nabíjací výkon 30,7kW. O 15:07 odchádzam smer Praha pri vonk. tep. 29 st.C, tepl. bat. 70% stupnice. Musím povedať, že tak rozostavanú diaľnicu ako je Brno-Praha som ešte nevidel. Pracuje sa na cca 6 rozostavaných úsekoch. Cesta ide plynule pretože je tam 80-tka a ak tam nie je nehoda nevadí to. Ale ak sa na tom zúženom pruhu stane nehoda, ako sa stala v smere do Brna, tak to už je fakt smola. Videl som tam niekoľkokilometrovú kolónu..brrr. Na diaľnici volím kamiónovú rýchlosť t.j. 95 tachometrových. Nastavujem adaptívny tempomat a zavesím sa za najrýchlejší kamión, ktorý ide predo mnou. Na ceste do MB nepoužívam klimatizáciu. Púšťam vonkajší vzduch cez vetrák s ventilátorom. Stačí ma to ochladzovať. Po 199 km so zostatkovou kapacitou 21% o 17:38 prichádzam na nabíjačku Lidl ul. Uhřineveská, ktorá stojí hneď vedľa diaľnice. V prípade potreby je asi o 1,5 km na druhej strane diaľnice ešte jedna nabíjačka. Opäť fantastický nabíjací bod pre tranzitujúcich. A teraz príde údaj, pre ktorý som sa rozhodol, že vás s touto cestou oboznámim. Na tomto úseku som mal priemernú rýchlosť 79 km/hod a priem. spotrebu len 11,2 kWh/100km !!! Viď foto2. Neuveriteľné...vyžšia rýchlosť a menšia spotreba ako na úseku z TN do Brna...Osobne si myslím, že vonkajšia teplota okolo 30 st.C veľmi prispieva k väčšiemu dojazdu a menšej spotrebe. Na nabíjačke bol eNV-200, ale po cca 5 min. ma aj tento pustil nabíjať. Po 25 min. nabíjania na 50% kapacity(viac mi nebolo treba) o 18:14 odchádzam. Priem. nabíjací výkon 24kW. Teplota batérie sa vyšplhala na 80% stupnice. Vonk. tepl. je stále 29 st.C až do MB, kde prichádzam po 48 min a 67 km jazdy o 19:02, so zostatkovou kapacitou 23%. Priem. rýchlosť 83 km/hod (tiež tam boli opravované úseky) a spotreba 11,4 kWh/100km, čo je opäť fantastická hodnota.
      Cesta späť: Odchádzam v nedeľu o 13:02 z MB. Kapacita bat. 100%, vonk.tepl. 26 st.C, tepl.bat. 50%. Idem cez Nymburk-Kolín-Kutná Hora-H.Brod. Pred Jihlavou vchádzam na diaľnicu. Začína pršať a teplota klesla na 19st.C. Dovtedy mám zapnutú klimatizáciu, ale po poklese teploty pred Jihlavou ju vypínam. Do Brna pred Lidl prichádzam po 224 km a 3:18 hod jazdy o 16:20 hod. Tepl.bat. 50% stupnice, zostatková hodnota kapacity 19%, priem. rýchl. 69 km/hod. a priem. spotreba 12,2 kWh/100km( s klímou opäť výborná hodnota). Nabíjačka voľná a po 27 min. mám nabité na 70%. Priem. nabíjací výkon 40,8 kW. Tepl.bat. 80%, vonk.tepl. stále 19 st.C. Ešte by som upozornil na jednu vec. Pred Brnom začína jeden z najdhších rozostavaných úsekov. Cesta sa tam delí na dva núdzové prejazdné pruhy. Jeden prechádza do protismeru vľavo a jeden pokračuje po odstavnom pruhu vpravo. Ak sa chcete dostať na Lidl nabíjačku odbočkou smer Svitavy, tak musíte ísť v pravom prúde. Z ľavého sa nedostanete. Keďže som to predpokladal, išiel som v pravom, aj keď bol pomalší. Do TN prichádzam o 18:50 so zostatkovou kapacitou 14%, priem. rýchl. 73 km/hod. a priem. spotrebou 12,7 kWh/100km. Teplota baterky zostala na hodnote 80% stupnice.
      Porovnanie včetne nabíjania.....Vzdialenosť.....Doba jazdy.....Priem.rýchl.......Priem. spotreba.
      Cez Prahu:..................................413,7 km.......6:57 hod.........59,5 km/hod.....11,7 kWh/100km
      Cez Kolín:................................. 368,3 km.......5:48 hod.........63,5 km/hod.....12,4 kWh/100km
      Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	Trip TN-Brno 20.7.2018 Foto 1.jpg
Videní:	451
Veľkosť:457,3 KB
ID:	26531Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	Trip Brno-Praha 20.7.2018 foto2.jpg
Videní:	356
Veľkosť:448,8 KB
ID:	26532Kliknite na obrázok pre väčšiu verziu

Meno:	Trip TN-MB 20.7.2018 foto3.jpg
Videní:	455
Veľkosť:617,6 KB
ID:	26533

      Komentár


      • ICE666SVK
        ICE666SVK komentoval
        Upraviť komentár
        Ty robis ine streky. Klobuk dole. 2 obrazok svieti ti tam zlty trjuholnik, co to znamena? Na ostatnych to nieje.

      • Jiri GrandPa
        Jiri GrandPa komentoval
        Upraviť komentár
        Ahoj Oliver.
        Vdaka za zaujimave citanie. Mam navrh. Tieto tvoje reporty by mali ist sem :http://teslaclub.sk/blogs lebo tu to "zapadne prachom".
        V tych blogoch to bude vidiet stale. Su to realne skusenosti realneho elektromobilistu na nezaplatenie.

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        CEZ nabijacky uz neboli zdarma bez karty ? Uz to maju "opravene" ?

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Lidl nabíjačky boli najbližšie k mojej trase, tak som ani ostatne nepozeral...

      • curgali
        curgali komentoval
        Upraviť komentár
        Pre Jiri: Urobim si blog a budem to tam dávať...Pre ICE: Ten žltý trojuholník s výkričníkom je výstraha. Mal som zapnuté auto a boli otvorené dvere. Ozaj ako sa nazýva auto, keď je aktívne: naštartované alebo aktivované alebo zapnuté...? Aký je ten správny výraz pre BEV?...

      • Peterka
        Peterka komentoval
        Upraviť komentár
        Ja pouzivam "nabootovane", asi to nie je v tomto kontexte spravne slovo, ale mne sa paci :-)

      • Radkovanko
        Radkovanko komentoval
        Upraviť komentár
        Super ja to jazdim s 20kw baterkou na i3 ale o takej spotrebe mozem len snivat ... aj ked neviem ako ukazuje nissan, bmw dava dokopy spotrebu z baterie ako aj z rekuperacie. Mam CEZ chip, ale posledne 2 mesiace fastchargre spustili bez chipu, myslel som, ze to maju vychytane a identifikuju auto podla VIN cez CCS. V MB je fastcharger v CEZe priamo, treba prejst len cez rampu.
        Odporucam za Brnom D1 Ostrovacice, su 2 stojany ABB fastcharger, este nikdy som tam ine auto nevidel a super restauracia/pub a sluzby. S malou baterkou musim na D1 este zastavit pri Humpolci na Eone pri Vystrkove, to je nabyjacka z akej by sa Slovensko mohlo ucit ... Platba cez EVmapu alebo kartou. Takze pokial sa chystate do Prahy alebo dalej, nebojte sa ist EV, cesta sa Vam velmi nepredlzi a pridete prijemne oddychnuti
    • Ioniq
      Member
      • Jan 2017
      • 364

      #58
      Popravde neviem kam to dat, ale pre vsetkych cestujucich do zahranicia s tazkymi nohami male upozornenie. Rakusko znizilo toleranciu pri prekroceni rychlosti z 10kmh na 5kmh plus zacalo s celoplosnou vymenou stacionarnych radarov za nove s lepsou laserovou technologiou, ktore meraju podstatne presnejsie. Zapadne Rakusko je uz s velkej casti vymenene, za posledny tyzden vyzbierali uz vyse 22.000 pokut za male prekrocenia rychlosti, pomaly budu menit aj zbytok radarov. Do roku 2020 planuju mat vymenu dokoncenu. Tyka sa najma ludi, co chodia 140kmh na 130kmh (v zavislosti od modelu auta a presnosti rychlomeru), pri novych radaroch vam uz moze prist pokuta

      Komentár


      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        no fasa, vdaka za tip. Ja na mojej trase do roboty nemam ziadne stacionarne radary (zatial) tak to rubem po dilanici co to da - cize 145 km/h GPS / 160 tacho, (nemam teslu)
        Ale na ceste do Viedne ktoru idem dost casto je ich viac nez dost, tak radsej pomalsie.
    • 1fisker
      Senior Member
      • Aug 2014
      • 1542
      •   

      #59
      To by sa zišlo spraviť konečne aj u nás. Je strašné ako niektorí blázni jazdia.

      Komentár


      • Teq
        Teq komentoval
        Upraviť komentár
        sak na D1 su stiacionarne...ci len su ale nefunguju...?

      • 1fisker
        1fisker komentoval
        Upraviť komentár
        Neviem o tom, že by fungovali, už by sa o tom viac písalo. K tejto problematike som otvoril novú tému tu:
        http://teslaclub.sk/forum/v%C5%A1eob...v-na-slovensku

      • Miroslav Rojko
        Miroslav Rojko komentoval
        Upraviť komentár
        Na D1 fungujú, ale chodia selektívne. Podľa článkov a reakcií od Polície, ktoré som niekoľkokrát čítal posledné roky, sú v manuálnom režime - niekto musí fotky analyzovať a ručne poslať pokutu a to trvá dlho a stihne sa len málo priestupkov poslať. Ale pripravuje sa to automaticky - že po rozpoznaní EČV počítač sám vygeneruje pokutový blok a vytlačí obálku (mono aj zabalí), vtedy to bude že vraj chodiť každému koho namerajú.
    Pracuje...
    X