Na uvod treba povedat ze som fanda do technologii a pri uvazovani o kupe elektrickeho auta som vobec nehladal ekonomiku kupy ale prevladalo u mna technologicke nadsenie. Som cisty lajk a nestudujem technologie, sem tam nieco precitam ale nic viac.
Vyskusal som pred rozhodnutim len Teslu model S a po tejto skusenosti som sa rozhodol, ze chcem elektricke auto do mesta. I ked doba prvych Tesiel uz pokrocila a nabijacich stanic pribudlo, po mojej ceste Bratislava - Budapest bolo rozhodnutie pre mestske auto jasne. Treba hned dodat, ze BMW i3 nie je jedine auto v rodine, cize na dlhsie trasy pouzivam druhe auto. Ano zapisal som sa do poradovnika na Teslu 3, ale kedze som nedockavy nevydrzal som a objednal i3. Moje prijemne prekvapenie bolo na showroome v Ziline, kde priamo na predajni boli vystavene 3 verzie interierov, cize rozhodovanie bolo rychle. Cca 8 tyzdnov od objednavky mi pristavili auto priamo ku firme v BA a po par formalitach som uz fical na novom aute domov.
V ramci konfiguracie som si vybral model s vyssou kapacitou baterie 94Ah bez range extendera (benzinovy motor na predlzenie dojazdu), co malo papierovo zarucovat dojazd do 300km a v balikoch vyssiu kapacitu interne zabudovanej nabijacky. BMW transparentne komunikuje ze dojazd v beznaj prevadzke pri tejto konfiguracii je cca 200km. K dojazdu sa vyjadrim neskor, este mam najazdenych len 1000km a nebolo by to asi velmi objektivne.
Pri konfiguracii objednavky som mal mierne stastie, kedze som nemal velmi nastudovane sposoby nabijania a v ramci mojej objednavky system automaticky doplnil nabijaciu vybavu, ktoru som netusil, ze vobec potrebujem.

Nabijanie

Standardne som dostal nabijaci kabel na beznu 220V (250V) zasuvku. Kabel na jednom konci obsahuje beznu zasuvku, krabicu s elektronikou, a konektor do auta Level2. Je idealny pre domace nabijane z obycajnej zasuvky. V palubnom pocitaci treba nastavit odber z el. siete. Pravdepodobne su po EU rozne normy na istice na beznych zasuvkach, pretoze standardne nastavenie pocita len so 6A isticom na zasuvke, ale to asi len kvoli takym ako som ja co necitaju manual a hned skusia pouzivat. Nabijanie v tomto pripade by trvalo cca 20 hodin. Cas ukoncenia nabijania na 100% kapacity baterie vam auto ukazuje ihned po zasunuti zasuvky do siete na palubnom pocitaci. Dolezite je, ze sa v palubaku da prepnut odber/rychlost nabijania na nase standardy, to je 16A istic a tym padom sa nabijanie rapidne zrychli na nejakych cca 8,5hod. Tento mod pouzivam v rezime cca 4 dni, kedy auto vecer parknem do garaze a rano je na 100% nabite.
Pre tento sposob dobijania staci v aute zakladna interna nabijacka (AC/DC menic) o vykone 3,6kW. Bezna zasuvka vam viac energie nepusti.

V ramci balika mi do objednavky pribudla uz vyssie spominana silnejsia interna nabijacka a Wall Box. WallBox je urceny pre rychlejsie domace nabijanie o kacapcite 7,6kW. Montaz si musite zabezpecit sami, vyzaduje 3-fazovu el. pripojku. Pred uvedenim WallBoxu do prevadzky je nutne na prepinacoch nastavit silu istica. Sucastou WallBoxu je aj kabel ukonceny konektorom Level 2 do auta. Vyzera prakticky, ma drziak na kabel ale skusenosti s nim vam zatial nepoviem, kedze skoncil v sklade a caka na svoju buducu instalaciu fo firemnej garazi. Stale by sa malo jednat o AC nabijanie vyuzivajuce interny menic zabudovany v aute ale s cca 2x vyssim dobijacim vykonom a tym padom aj polovicnym casom na nabitie cize cca 4 hodiny. Pravdepodobne rychlos nabijania opet nastavujete na palubaku auta.

V aute pri dodani nebol nabijaci kabel pre verejne AC nabijacie stanice s konektormi Level 2. Ten si musite dokupit cca za 300euro od predajcu alebo na ebay o cosi lacnejsie. Tuto info by som ocakaval od predajcu auta, aby som ho kupil priamo pri dodani auta a nie musel ho niekde dokupovat.

Prve skusenosti s nabijania mam zatial len doma, kabel na nabijacie stanice dorazil pred tyzdnom, chystam sa ho vyskusat. Ked bude cas opet sa podelim o skusenosti.

Do pozornosti davam nabijacie konektory v EV (dakujem ZSE za ich zaslanie) https://www.dropbox.com/s/6ifbrfrri8ugo2r/EV%20nabijacie%20konektory.PDF.pdf?dl=0